Συνέντευξη στο περιοδικό Μ της εφημερίδας “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”

Ζ φωτο για συνεντευξεις 2

Συνέντευξη στον Χαράλαμπο Νικόπουλο

Η αισθητική της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής, σε κάθε επίπεδο, φαίνεται να πλήττεται βαρύτατα από τον λαϊκισμό. Μπορεί πραγματικά κάποιος πολιτικός να βγει αλώβητος από αυτή την κατάσταση;

Οι προκλήσειςτης παγκοσμιοποίησης και οιμεταβολές των σύγχρονων κοινωνιών έδωσαν χώρο σε λαϊκιστές πολιτικούς να υποσχεθούν απλοϊκές λύσεις σε σύνθετα προβλήματα. Ο λαϊκισμός έγινε το «εργαλείο» που κερδίζει εκλογές. Στην πράξη, όμως, όπου δοκιμάζεται αποτυγχάνει αφήνοντας πίσω κάθε λογής συντρίμμια. Σε επίπεδο αισθητικής ο λαϊκιστής πολιτικός προσπαθεί μέσω μιας ατάκας, μιας εύπεπτης πρότασης να σαγηνεύσει τον ψηφοφόρο. Πιστεύω ότι αν κάποιος έχει ξεκάθαρες απόψεις και είναι συγκροτημένος μπορεί να αντισταθεί στις Σειρήνες του λαϊκισμού. Υπάρχουν δίπλα μας πολιτικοί με γνώση και αυθεντικότητα που δεν καταδέχονται να υποδυθούν έναν ρόλο και περιμένουν να γίνουν πλειοψηφικό ρεύμα.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης αυτήν την περίοδο, το οποίο κρίνετε ότι χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση;

Στην καθημερινότητα έχει αποτύχει στην καθαριότητα και στις μετακινήσεις. Ο βαθμός σε αυτά είναι κάτω από τη βάση. Οσο όμορφη και να λέμε ότι είναι η Θεσσαλονίκη, το γεγονός ότι είναι βρώμικη και δυσλειτουργική τοποθετεί τον πήχη της ποιότητας ζωής χαμηλά. Αδιάθετοι πόροι από ανταποδοτικά τέλη και κακή διαχείριση του προσωπικού στην καθαριότητα, που είναι άνθρωποι εργατικοί και με αυταπάρνηση. Είναι ευθύνη της διοίκησης, του μάνατζμεντ.

Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν στις μετακινήσεις και ειδικά με τον ΟΑΣΘ, ενώ είναι τραγικές οι καθυστερήσεις στο Μετρό. Δεν υπάρχει αντίδραση, δεν υπάρχει πολιτικό κέντρο που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και την ευθύνη των αποτελεσμάτων. Η  πόλη είναι παρατημένη στον αυτόματο πιλότο.

Υπηρετείτε την Τ.Α. αρκετά χρόνια και σίγουρα συναντάτε συχνά την παράλογη ελληνική νοοτροπία. Πώς την αντιμετωπίζετε και πώς προσπαθείτε να κάνετε τους δημότες να αλλάξουν στάση;

Ο Ελληνας, σε αντίθεση με τον Δυτικοευρωπαίο, πείθεται από το παράδειγμα και όχι από το επιχείρημα. Οσα λόγια και αν πούμε, όποιο σχέδιο και αν παρουσιάσουμε, παραμένει καχύποπτος. Ισως δικαίως διότι η κρίση και η αδυναμία του πολιτικού συστήματος να ανταποκριθεί έπληξε βαριά την αξιοπιστία θεσμών και προσώπων. Αρα για να αλλάξει στάση πρέπει να υπάρξουν πετυχημένες εφαρμογές των όσων υποστηρίζουμε.

Πώς θα σκιαγραφούσατε μια ρεαλιστική προοπτική για την πόλη;

Στην ουσία η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη με πάμπολλα πλεονεκτήματα και υπαρκτές δυνατότητες που για πολλούς λόγους έχει αφήσει αναξιοποίητες. Δεν θέλω να ξανακούσω τα χιλιοειπωμένα «πρωτεύουσα των Βαλκανίων», «συμπρωτεύουσα». Αυτά είναι παρηγοριά στον πικραμένο. Η προοπτική είναι συγκεκριμένη: ευρωπαϊκή μεσογειακή μητρόπολη, με διαρκή ιστορία 24 αιώνων, κόμβος και κορυφαίος προορισμός. Επίκεντρο μιας εθνικής αναπτυξιακής προσπάθειας με νέες κατευθύνσεις.

 

πηγή: Εφημεριδα Πρώτο Θέμα

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο