Αέρας ανανέωσης σε εμβληματικά τοπόσημα

Στιγμιότυπο 2021-08-28, 13.54.04

Οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης μιλούν στα «ΝΕΑ» για τις αναπλάσεις στην Πλατεία Αριστοτέλους και την Πλατεία θεάτρου.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ

Τολμηρές παρεμβάσεις ανά την επικράτεια σε εμβληματικά τοπόσημα μεγάλων πόλεων γίνονται από νέες αλλά και παλαιότερες δημοτικές Αρχές που φιλοδοξούν να «φρεσκάρουν» ιστορικές πλατείες ή να δώσουν νέα πνοή, με πιο φιλικά προς το περιβάλλον δομικά υλικά, σε δημοφιλείς γωνιές, προς τέρψιν των επισκεπτών που γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί ως προς τις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες αλλά και των κατοίκων που έχουν πλέον εικόνα από ανάλογα σημεία ευρωπαϊκών και άλλων σύγχρονων μεγαλουπόλεων.

Τη διάθεση ανανέωσης και τη συζήτηση γύρω από αυτήν άνοιξε εκ νέου η πρόσφατη εξαγγελία του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη δρομολογούμενη ανάπλαση της φημισμένης Πλατείας Αριστοτέλους.

Ο δήμαρχος μιλά στα «ΝΕΑ» για τη συγκεκριμένη παρέμβαση που, όπως κάθε φορά συμβαίνει, ήδη συγκεντρώνει θετικά και αρνητικά σχόλια. «Ο άξονας της Αριστοτέλους για κάθε Θεσσαλονικιό αλλά και για κάθε επισκέπτη της πόλης είναι σημείο αναφοράς. Με τη νέα Αριστοτέλους, η Θεσσαλονίκη επανασυστήνεται στον κόσμο και στέλνει προς τα έξω το σήμα ότι σε αυτήν τη γωνιά της Μεσογείου υπάρχει μια πόλη που με αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και φιλοδοξίες διεκδικεί αυτό που της αναλογεί. Δημότες, κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν έναν νέο δημόσιο χώρο, με νέα αισθητική, νέα υλικά, νέες προσεγγίσεις, που σέβονται όμως τον χαρακτήρα και τα ιστορικά χαρακτηριστικά του τόπου. Ήταν μια βασική προεκλογική μας δέσμευση, που βήμα βήμα υλοποιείται. Είμαι χαρούμενος και ικανοποιημένος καθώς με τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό κλείνει αυτός ο πρώτος κύκλος. Θα ακολουθήσει η φάση της μελέτης, όπου πιθανώς θα ενσωματωθούν νέα στοιχεία και θα καθοριστούν πολλές λεπτομέρειες, καθώς η πρόταση που απέσπασε ομόφωνα το πρώτο βραβείο δεν περιλαμβάνει ούτε αναλυτικές φυτοτεχνικές μελέτες ούτε αναλυτικά ηλεκτρομηχανολογικά δεδομένα. Η οριστική μελέτη θα έχει όλα τα στοιχεία που θα αναδείξουν τον άξονα της Αριστοτέλους και θα τον κάνουν πιο ελκυστικό, διασφαλίζοντας την ίδια ώρα ότι την επόμενη ημέρα ο άξονας αυτός θα είναι λειτουργικός για την πόλη, εύκολος στη συντήρηση και θα τον χαιρόμαστε για πολλές δεκαετίες», σημειώνει ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την Αριστοτέλους, η δημοτική Αρχή σε συνεργασία με την εβραϊκή κοινότητα, το Ισραήλ και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σχεδιάζει να μετατρέψει τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό του ΟΣΕ, από όπου έφευγαν τα βαγόνια για το Αουσβιτς, σε Μουσείο Ολοκαυτώματος.

Η «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ», όμως, της διάθεσης για ανανέωση ιστορικών τοποσήμων ξεκίνησε από την Αθήνα και την Πλατεία Ομονοίας, όπου οι Αθηναίοι είχαν την ευκαιρία να χαρούν ξανά το θρυλικό σιντριβάνι. Όπως αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης, «σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ξεκινήσαμε τον κύκλο των μεγάλων και εμβληματικών έργων πριν από δύο χρόνια, από την ανάπλαση της Ομόνοιας. Αναγνωρίζοντας την ιστορική πλατεία ως το πιο ισχυρό τοπόσημο της Αθήνας αλλά και της Ελλάδας. Οι σχεδιαστικές κατευθύνσεις επικεντρώθηκαν στα σύγχρονα προτάγματα της βιωσιμότητας και της αειφορίας. Στην καινούργια πλατεία, που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2020, επέστρεψε το υδάτινο στοιχείο. Αυτό που της έδινε ροή. Προστέθηκε λοιπόν το εντυπωσιακό σιντριβάνι, επισκευάστηκε το γνωστό γλυπτό Ζογγολόπουλου και η πλατεία συνδέθηκε με το παρελθόν της. Αλλά με τρόπο σύγχρονο. Αναβαθμίστηκε ο φωτισμός και πλέον το βράδυ η πλατεία προσφέρει μια αστική σκηνογραφία, αλλά και τον κοσμοπολιτισμό της κεντρικής πλατείας της μεγάλης πόλης. Χρησιμοποιήθηκαν ψυχρά υλικά για να αντιμετωπίζεται το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, το σιντριβάνι χρησιμοποιεί την ελάχιστη δυνατή ποσότητα νερού, ενώ ρίχνει τη θερμοκρασία γύρω του, κάτι που έγινε ιδιαίτερα αισθητό στον τελευταίο καύσωνα. Με την Ομόνοια η Αθήνα δεν επανέφερε απλώς ένα εμβληματικό της τοπόσημο σε μια ευαίσθητη περιοχή. Της έδωσε νέα δυναμική. Η πλατεία εντάχθηκε και πάλι στην κοινωνική ζωή της πόλης, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρούνται και αξιοσημείωτες ιδιωτικές επενδύσεις σε κλειστές για χρόνια επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης. Η νέα εικόνα της πλατείας κινητροδοτεί αυτές τις προσπάθειες. Ωστόσο, υπάρχουν και πολλά κοινωνικά προβλήματα στη γύρω περιοχή. Αυτά εττιχειρούνται να αντιμετωπιστούν με έναν συνδυασμό κινήσεων. Το πιο σημαντικό για μας είναι πως, έναν και πλέον χρόνο από την ολοκλήρωση του έργου, η πλατεία παραμένει ασφαλής και περιποιημένη, δεν βανδαλίστηκε και δεν απαξιώθηκε. Η επόμενη παρέμβασή μας θα γίνει λίγο νοτιότερα. Σε πολύ κοντινή απόσταση υπάρχει η μικρή, ξεχασμένη αλλά ιστορική Πλατεία Θεάτρου. Τον Μάιο του 2021 δημοπρατήθηκε η ανάπλασή της και πλέον αναμένουμε να ξεκινήσουν οι εργασίες».

Αναπλάσεις στα Χανιά αλλά και στα Ιωάννινα

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ αναβάθμισης βρίσκονται όμως και τα Χανιά, με τρία έργα στα σκαριά, όπως γνωστοποίησε ο δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης: Τη ριζική ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς, τα Νεώρια Χανιών που θα μετατραπούν σε πολυχώρο πολιτισμού και την αναβάθμιση του πλακόστρωτου στο ενετικό λιμάνι.

Αλλά και στα Ιωάννινα ο αεικίνητος δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, όπως ανέφερε στα «ΝΕΑ», θα χαρίσει νέες συγκινήσεις σε κατοίκους και επισκέπτες, με παρεμβάσεις σε τέσσερα ιστορικά σημεία της πόλης: Στο Κάστρο που θα μετατραπεί σε πολιτιστικό πάρκο (αναμόρφωση πλατείας, αποκατάσταση τεμένους, οθωμανικών λουτρών και βιβλιοθήκης), στην κεντρική πλατεία, στο Πάρκο Πυρσινέλλα και στο ιστορικό κέντρο με τη διαμόρφωση πολιτιστικών-θρησκευτικών διαδρομών.

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο