Απαιτείται ολοκληρωμένος σχεδιασμός για όλα τα μέσα μεταφοράς της Θεσσαλονίκης

Την διαβεβαίωση ότι βασικός του στόχος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και η διευκόλυνση της μετακίνησης δημοτών αλλά και επισκεπτών, έδωσε σήμερα ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, στον πρόεδρο Κλήμη Λεοντιάδη και στα μέλη του ΔΣ του Σωματείου ταξί ΕΡΜΗΣ, με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα. Η πόλη σήμερα διαθέτει -σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Σωματείου- περίπου 2000 ταξί.

Ο κ. Ζέρβας τόνισε ότι «το κυκλοφοριακό αποτελεί μαζί με την καθαριότητα τα δύο κυρίαρχα προβλήματα της πόλης. Η βελτίωση του απαιτεί έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα λαμβάνει υπόψιν τα μέσα μεταφοράς που διαθέτει η πόλη, στα οποία σήμερα συμπεριλαμβάνονται μόνο τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ και τα ταξί.

Μέχρι το 2023, οπότε σύμφωνα με τη διοίκηση της Αττικό Μετρό ΑΕ, θα εξυπηρετείται το κέντρο της πόλης και όσο ο ΟΑΣΘ δεν έχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκσυγχρονισμού, τα ταξί θα παραμείνουν το μοναδικό δημόσιο μέσο αξιοπρεπούς και ασφαλούς μεταφοράς για την πόλη μας. Και με βάση αυτό το δεδομένο θα πρέπει να αντιμετωπισθούν τα πολλά προβλήματα του επιβατικού κοινού, τις συνθήκες εργασίας των αυτοκινητιστών, αλλά και την κυκλοφοριακή κατάσταση στην πόλη.»

Συγχρόνως εξέφρασε την λύπη του για το ότι δεν υπάρχει αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος στο οποίο συμβάλλουν τόσο ο τρόπος δόμησης των πεζοδρομήσεων, επαρκών θέσεων στάθμευσης, όσο και η έλλειψη αστυνόμευσης, τόσο από το Δήμο όσο και από την Τροχαία, ενώ διαπιστώθηκε ότι στον σχεδιασμό της Διοίκησης δεν λαμβάνονται υπόψιν οι αυτοκινητιστές, παρόλο που αποτελούν αναπόσπαστο κρίκο της καθημερινής μεταφοράς των πολιτών.

Οι εκπρόσωποι του Σωματείου εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος καθώς και τις προτάσεις τους για αποσυμφόρηση των θέσεων στάθμευσης των ταξί στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα ζήτησαν:

  • Περισσότερες θέσεις στάθμευσης ταξί και ολοκληρωμένο σχεδιασμό τοποθέτησης τους.
  • Οι αναπλάσεις που γίνονται από το Δήμο να λαμβάνουν υπόψη και τα μέσα μεταφοράς.
  • Εκμετάλλευση επί της οδού Τσιμισκή, μεταξύ των οδών Καρόλου Ντήλ και Αριστοτέλους.
  • Σχεδιασμό για αύξηση των θέσεων στάθμευσης σε σημεία μεγάλου ενδιαφέροντος όπως ο Λευκός Πύργος και ο Πύργος Τριγωνίου, αντίστοιχο με αυτόν που επιλέχθηκε στην οδό Βας. Ολγας στο ύψος της οδού Γραβιάς.
  • Διέλευση εντός των λεωφορειολωρίδων και μετά την έναρξη λειτουργίας του Μετρό.
  • Καλύτερη ανάδειξη της πόλης σε θέματα τουρισμού για την προσέλευση επισκεπτών.
  • Η διοίκηση του Δήμου να θεωρεί τα ταξί ως εταίρο για την επίλυση των προβλημάτων.

Επιπλέον, κατέθεσαν τον προβληματισμό τους αναφορικά με την επόμενη μέρα της λειτουργίας του Μετρό, αντιπροτείνοντας παράλληλα να δοθούν θέσεις περιφερειακά του ιστορικού κέντρου, ώστε να αποσυμφορηθούν οι θέσεις στο κέντρο της πόλης.

Συζητήθηκε επίσης η προοπτική χρήσης ηλεκτροκίνητων ταξί που θα φέρουν περιβαλλοντική ανακούφιση στην πόλη. Χωρίς όμως την επιδότηση απόκτησης των ακριβών -ακόμη- αυτών οχημάτων καθώς και η έλλειψη σταθμών φόρτισης μεταθέτει την προοπτική αυτή για το απώτερο μέλλον. Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει με τους ελάχιστους σταθμούς ανεφοδιασμού που αντιμετωπίζουν τα ταξί που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Ο κ. Ζέρβας ευχαρίστησε το Σωματείο για τις προτάσεις που κατέθεσαν και τους διαβεβαίωσε τόσο ότι οι θέσεις τους θα ληφθούν σοβαρά υπόψη κατά την κατάρτιση του προγράμματος της παράταξης όσο και ότι ως κλάδος θα αποτελούν συνομιλητές κα όχι ακροατές της επόμενης διοίκησης του Δήμου.

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο