Κωνσταντίνος Ζέρβας

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Λίγα λόγια για τον Κωσταντίνο Ζέρβα

Μέσα από τις λέξεις και τις σκέψεις του Κωνσταντίνου Ζέρβα, που αποτυπώθηκαν με τον πιο δεσμευτικό τρόπο για έναν άνθρωπο που κινείται στο χώρο της αυτοδιοίκησης και της πολιτικής, γραπτώς και δημοσίως, αναδύονται ισχυρά κύρια χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του: η αίσθηση καθήκοντος που τον χαρακτηρίζει, η γνώση και ο σεβασμός στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, η συγκροτημένη σκέψη του για τα θέματα της πόλης και της πολιτικής, η συνέπεια που χαρακτηρίζει τον λόγο και την πράξη του, οι θετικές ευρωπαϊκές επιρροές που συνθέτουν τις θέσεις του για τα θέματα αιχμής.

Η εξ αίματος σχέση με τον Μακεδονομάχο Πέτρο Ωρολογά από το Μοναστήρι, αλλά και με τον εθνομάρτυρα Χρυσόστομο Σμύρνης, οι ρίζες του από το ηρωικό Σούλι της Ηπείρου αλλά και τη μαρτυρική Τρίγλια της Μικρασίας, έχουν καθορίσει την προσωπικότητά του –εάν κάποιος γνωρίζει την καταγωγή του δεν θα μπορούσε παρά να θεωρεί δεδομένη τη θέση του υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας και κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και τις απόψεις αρχών που κατά καιρούς εκφράζει για τα εθνικά μας δίκαια –στη νήσο Έλλις υπάρχει καταγεγραμμένο το όνομα «Κωνσταντίνος Ζέρβας» καθώς ο παππούς του κατέφυγε ως μετανάστης στις ΗΠΑ για να γλιτώσει από τους Οθωμανούς Τούρκους.

Η καθημερινή παιδιόθεν συναναστροφή του με το φιλότεχνο περιβάλλον της οικίας της οδού Αριστοτέλους, όπου ζούσε η θεία του Αλίκη Τέλλογου, ιδρύτρια και δημιουργό του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών, καθόρισε την ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζει κοινωνικά θέματα και την ιδιαίτερη ματιά στα θέματα πολιτισμού.

Διαχρονικά, δεν είναι συχνό το φαινόμενο όσοι ασχολούνται με την πολιτική να εκθέτουν σε παρόντα χρόνο τις σκέψεις τους και να προτείνουν στους πολίτες να τις διαβάσουν. Να προτείνουν, με άλλα λόγια, στους άλλους να κρατήσουν ένα τόσο πολύτιμο τεκμήριο. Ο Κωνσταντίνος το τολμά ακολουθώντας ίσως το λόγο του Μαχάτμα Γκάντι, ο οποίος είχε πει: «Προσέξτε τις σκέψεις σας, γιατί γίνονται λέξεις. Τις λέξεις σας γιατί γίνονται πράξεις. Τις πράξεις σας γιατί γίνονται συνήθειες. Τις συνήθειές σας γιατί γίνονται ο χαρακτήρας σας και τον χαρακτήρα σας γιατί γίνεται το πεπρωμένο σας». 

Βιογραφικό του Κωσταντίνου Ζέρβα

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας μου ήταν ο Βασίλης Ζέρβας, πολιτικός μηχανικός και η μητέρα μου είναι η Λιλίκα Ζέρβα – Ωρολογά, φιλόλογος. Αποφοίτησα από το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ως αριστούχος. Έκανα μεταπτυχιακές σπουδές ως υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Brown στις Η.Π.Α.

Από το 1990, που ολοκλήρωσα τη στρατιωτική μου θητεία, ζω και εργάζομαι ως πολιτικός μηχανικός και επιχειρηματίας στη Θεσσαλονίκη.

Tην περίοδο 1994-1997 ήμουν αιρετό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αθλητικού Σωματείου Π.Α.Ο.Κ και, ως τεχνικός σύμβουλος, υπεύθυνος για την ανέγερση του κλειστού γηπέδου στον Φοίνικα και υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του καλαθοσφαιρικού τμήματος που πρωταγωνιστούσε σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Από τον Απρίλιο του 2010 έως το Μάρτιο του 2016 διετέλεσα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αττικό Μετρό Α.Ε.

Σε συνέχεια της εκλογής μου ως Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης με την παράταξη «Πρωτοβουλία – Γ. Μπουτάρης» ανέλαβα, τον Ιανουάριο του 2011, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων. Από τότε ήμουν υπεύθυνος για μια σειρά περιβαλλοντικών έργων και δράσεων, όπως η υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης για Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης – 2014, η ίδρυση του «Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων», η διοργάνωση του «Green Party» κ.α.

Τον Ιανουάριο του 2013 ανέλαβα καθήκοντα ως Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης και μόνιμος αναπληρωτής του Δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Στις δημοτικές εκλογές του 2014 κέρδισα εκ νέου την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μου διπλασιάζοντας τις ψήφους μου, και ανέλαβα, από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Φεβρουάριο του 2015, Αντιδήμαρχος Κινητοποίησης των Πολιτών, Νεολαίας και Αθλητισμού.

Τον Φεβρουάριο του 2015, ύστερα από διαφωνία με τον Δήμαρχο και επικεφαλής της παράταξης, παραιτήθηκα από το αξίωμα του αντιδημάρχου.

Από τον Αύγουστο του 2011 ως τον Δεκέμβριο του 2014 διετέλεσα πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου (Ε.Τ.Ο.Σ.) της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου, η Κ.Ο.Θ. έδωσε σειρά συναυλιών σε αστικούς και περιφερειακούς χώρους (πλατείες, γυμναστήρια, ανοικτά θέατρα) και προσέφερε τη μουσική της αρτιότητα σε ακροατές που δεν είχαν τριβή με την κλασσική και έντεχνη μουσική ενώ θεσπίσθηκε η διοργάνωση των τακτικών συναυλιών της Κ.Ο.Θ. στην αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με δωρεάν παρακολούθηση για φοιτητές και ακαδημαϊκό προσωπικό.

Τον Νοέμβριο του 2013 εκλέχτηκα μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας.

Στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ήμουν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο της Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας σε μη εκλόγιμη – τιμητική θέση.

Το 2017 αποχώρησα από την παράταξη “Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη” και πλέον παραμένω Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Τον Οκτώβριο του 2018 ανακοίνωσα επίσημα την υποψηφιότητά μου ως Δημάρχου του Δήμου Θεσσαλονίκης.  

Τον Ιούνιο του 2019 εκλέχτηκα ως ο 61ος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με ποσοστό 67%.
 
Με την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2019 συμμετέχω στο ΔΣ του ΟΑΣΘ. Τον Νοέμβριο του 2019 εκλέχθηκα Αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ. Τον Ιανουάριο του 2020 ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο της Βιώσιμης Κινητικότητας ενώ ορίστηκα με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ επικεφαλής της αντιπροσωπείας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών / CEMR.