Δημοσκόπηση OPINION POLL: Σαφής υπεροχή Κ. Ζέρβα στον Β’ γύρο

Με μεγάλη διαφορά  να προηγείται στον δεύτερο γύρο των Δημοτικών Εκλογών στον Δήμο Θεσσαλονίκης τον Κώστα Ζέρβα δείχνει η έρευνα της γνωστής Εταιρείας Δημοσκοπήσεων OPINION POLL που πραγματοποιήθηκε γα λογαριασμό της Free Press  Κarfitsa. Στην πρόθεση ψήφου ο Κώστας Ζέρβας κάνει ένα άλμα και φτάνει το 42%, έναντι του Νίκου Ταχιάου που φτάνει το 30,7 %, με το 6.7% να δηλώνει αποχή και ένα 7% να δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα.

Του ΖΑΧΑΡΙΑ ΖΟΥΠΗ*

Για να γίνει αντιληπτό, ακόμα και αν ο Ν. Ταχιάος πάρει όλους τους αναποφάσιστους, υπολείπεται κατά πολύ της εκλογικής επίδοσης που καταγράφει η δημοσκόπηση.

Έτσι, η ήδη μεγάλη έκπληξη του πρώτου γύρου φαίνεται να βρίσκεται πολύ κοντά στην νίκη. Σημειώνουμε δε, ότι τα αποτελέσματα των ερευνών της OPINION POLL για την Karfitsa επαληθεύτηκαν πλήρως από τα αποτελέσματα του πρώτου  γύρου. Αντίθετα έρευνες όλο αυτό το διάστημα έδειχναν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά του Ν.Ταχιάου, τον Ν.Ταχιάο και την Κ.Νοτοπούλου να είναι οι «μονομάχοι» στον δεύτερο γύρο και τον Κ. Ζέρβα να βρίσκεται στο 5%-6% που στο σύνολό τους αποδείχτηκαν εντελώς λαθεμένες. Αυτό προσδίδει ιδιαίτερη αξιοπιστία και σ΄αυτή την έρευνα της OPINION POLL.

Το άλμα του Κώστα Ζέρβα προς την νίκη φαίνεται πολύ φυσιολογικό, αν κάποιος δει τα ποιοτικά στοιχεία που δημοσιεύουμε. Ο Ν. Ταχιάος φαίνεται ως μια  στενά κομματική υποψηφιότητα  με μοναδικό ισχυρό σημείο του την συσπείρωση του 62.4% των ψηφοφόρων της Ν.Δ στις Ευρωεκλογές και με αδυναμία όμως να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις. Αντίθετα, ο Κ. Ζέρβας υπερτερεί σ΄όλες τις ηλικιακές κατηγορίες με εξαίρεση της άνω των 65, έχει μικρότερο ή μεγαλύτερο προβάδισμα σ΄όλες τις Δημοτικές Ενότητες και εισπράττει το μεγαλύτερο τμήμα των ψηφοφόρων όλων των παρατάξεων στον πρώτο γύρο, πλην των παρατάξεων των κ. Κουριαννίδη, Μωυσίδη και Νασιούλα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι τον επιλέγει το 55,2% των ψηφοφόρων του Γ. Ορφανού, το 54.5% των ψηφοφόρων της Κ. Νοτοπούλου, το 57.8% των ψηφοφόρων του Σ. Βούγια κ.λ.π. Η πολυσυλλεκτικότητά του φαίνεται και από το γεγονός ότι τον προτιμά και δηλώνει ότι θα τον ψηφίσει το 61.3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 26.6% των ψηφοφόρων της Ν.Δ, το 64. 3% του ΚΙΝΑΛ, το 42.1% του Κ.Κ.Ε, το 78.6% της ΜΕΡΑ 25 κλπ.

Μ΄αυτά τα στοιχεία, φαίνεται πως ο Κ. Ζέρβας  είναι αυτή την στιγμή το φαβορί για την μάχη της Θεσσαλονίκης , κάνοντας μια μεγάλη έκπληξη, αποτέλεσμα μιας δυναμικής πορείας.

Ο τελικός λόγος βέβαια ανήκει στους πολίτες που θα ψηφίσουν αυτή την Κυριακή. Κανένας δεν μπορεί να παραβλέψει το πραγματικό μέγεθος της αποχής και πως θα επιδράσει, την αντίδραση του Ν.Ταχιάου κ.ά. Το σίγουρο πάντως είναι ότι το αουτσάιντερ πριν κάποιους μήνες έχει καταστεί πια φαβορί.

Για να δούμε… Η Κυριακή είναι κοντά πλέον.

* Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι πολιτικός αναλυτής

πηγή: karfitsa.gr

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο