Δουλειά και έργο σε όλα τα μέτωπα

Z in.gr 3

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας μιλάει στο e-ota για το θέμα των ημερών, τις πυρκαγιές, που συγκλονίζουν την Ελλάδα, για τη διαχείριση της πανδημίας, καθώς και για τα σχέδια και τις προκλήσεις από εδώ και στο εξής για τη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, ανοίγει τα χαρτιά του για την εκ νέου υποψηφιότητα του το 2023 αλλά και για το φημολογούμενο χρίσμα από τη Ν.Δ.

Συμπληρώνετε 2 χρόνια στη θέση του δημάρχου. Πως κρίνετε το έργο και την θέση;

Γεμάτα χρόνια, με πολλές προκλήσεις, δουλειά, δυσκολίες, στεναχώριες αλλά και πολλές επιτυχίες. Είμαστε παρόντες σε κάθε πρόκληση, ασκούμε πολιτική με γωνίες, όχι ως δημοσιοσχεσίτες, όχι με εύκολες ατάκες, όχι με στρογγυλεμένο λόγο. Δεν επενδύουμε σε σταριλίκια, σε κινήσεις εντυπωσιασμού, δεν κουνάμε το δάχτυλο στα προβλήματα αλλά ένα ένα τα επιλύουμε. Δεν κρυβόμαστε πίσω από αρμοδιότητες και αυτό είναι συνειδητή πολιτική επιλογή. Είμαστε στα γραφεία μας από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Γνωρίζω πολύ καλά ότι η Θεσσαλονίκη για να πάρει τα πάνω της χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά. Έργο σε όλα τα μέτωπα. Άλλωστε αυτήν την υπόσχεση έδωσα προεκλογικά και αυτήν τηρώ τα πρώτα 2 χρόνια της θητείας μου.

Από τί είστε ικανοποιημένος και από τί όχι;

Είμαι ικανοποιημένος από την προσπάθεια, από τη δέσμευση των ανθρώπων της Διοίκησης, από τα αποτελέσματα που αρχίζουν να έρχονται. Βλέπω με χαρά στην πόλη μου πολλούς να μοιράζονται το ίδιο πάθος για αλλαγές και επιτυχίες, για θετικές εξελίξεις.

Αντίθετα δεν είμαι ικανοποιημένος από τους ρυθμούς που μας επιβάλουν οι διαδικασίες, η γραφειοκρατία. Θέλω περισσότερη ταχύτητα, αμεσότητα, εγρήγορση. Ξέρετε υπάρχουν πολλοί, ακόμη και μέσα στο Δήμο μου, που χαίρονται με τη διαδικασία και τις καθυστερήσεις και όχι με το αποτέλεσμα! Οι ρυθμοί της πραγματικής ζωής είναι διαφορετικοί από αυτούς της Δημόσιας Διοίκησης και αυτό κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται. Ο κόσμος δεν μας εμπιστεύθηκε  για να συζητάμε και να διστάζουμε, αλλά για να φέρνουμε άμεσα αποτελέσματα.

Είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα μεγάλες πυρκαγιές στη νότια Ελλάδα – εσείς στη Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζετε ίδιους κινδύνους;

Εμείς έχουμε το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, πνεύμονας της πόλης. Αυτό που κάναμε ήταν να διαθέσουμε πέντε πυροσβεστικά οχήματα – τρία από αυτά παρελήφθησαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα – του τμήματος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας στη διάθεση της πυροσβεστικής και να συνδράμουμε με τις υπηρεσίες και τους εθελοντές μας στη φύλαξη του δάσους. Παράλληλα  προχωρήσαμε σε προληπτικές διαβροχές με υδροφόρες του Δήμου και καθαρισμό σημείων και διαδρομών στον ζωολογικό κήπο – το μόνο τμήμα του δάσους εντός των δικών μας διοικητικών ορίων.

Οι δασικές πυρκαγιές και οι καταστροφές πρέπει άμεσα να μας αφυπνίσουν και να προετοιμαστούμε καλύτερα για τα επόμενα χρόνια – Πολιτεία, αυτοδιοίκηση, κοινωνία των πολιτών πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες.

Κληθήκατε να αντιμετωπίσετε την πανδημία επί 1,5 χρόνο. Πως αποτιμάτε αυτήν την προσπάθεια;

Η πανδημία είναι γεγονός πως άλλαξε τις προτεραιότητές μας. Η δημόσια υγεία έγινε το πρώτιστο αγαθό. Δικό μου μέλημα ήταν να μη μείνει κανείς μόνος και απροστάτευτος- να γνωρίζει ότι ο Δήμος ήταν «ένα τηλέφωνο μακριά του». Βοήθεια στο σπίτι, αγορά τροφίμων, ψυχολογική στήριξη, συνταγογράφηση φαρμάκων, παροχή γευμάτων, τηλεοπτικά φροντιστηριακά μαθήματα ήταν μόνο μερικά από αυτά που κάναμε στο κοινωνικό πεδίο.

Οικονομικά στηρίξαμε την αγορά, τους επαγγελματίες φτάνοντας στα όρια των δυνατοτήτων του δήμου. Μειώσαμε για 2η χρονιά 12,5% τα δημοτικά τέλη, κατά 80% για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα έργα του μετρό στην πόλη, δώσαμε απαλλαγές, προχωρήσαμε σε διακανονισμούς, παραχωρήσαμε κοινόχρηστο χώρο ατελώς – όλα αυτά γιατί η διατήρηση του επιχειρηματικού ιστού της πόλης αποτελεί για εμάς κομβικό ζήτημα. Δεν θέλαμε και δεν θέλουμε τη Θεσσαλονίκη νεκρή επιχειρηματικά ούτε τους κατοίκους της στις ουρές του ΟΑΕΔ. Κρατήσαμε τον Δήμο ανοιχτό, προχωρήσαμε στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση πολιτών και διασφαλίσαμε την υγεία όλων των 4.500εργαζομένων.

Η σχέση σας με την Κυβέρνηση κατά την πανδημία δοκιμάστηκε;

Σε μία κρίση όλοι δοκιμάζονται: κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση, δημόσια διοίκηση, πολίτες. Το ίδιο και οι σχέσεις τους. Είχαμε και έχουμε όμως τον ίδιο στόχο, να βγούμε νικητές και με τις λιγότερες απώλειες από αυτήν την δοκιμασία.

Στις δύσκολες μέρες του 2ου κύματος όπου χρειάστηκε η δική μου συνδρομή έδωσα το παρών, πήρα πρωτοβουλίες. Δεν κρύφτηκα. Ζήτησα για παράδειγμα από την Κυβέρνηση να ενημερώνει θεσμικά και με πληρότητα την αυτοδιοίκηση για την εξέλιξη της πανδημίας. Ζήτησα, όταν έκρινα πως υπήρξε λανθασμένη απόφαση, την άμεση επαναλειτουργία της αγοράς– και τα δύο αυτά αιτήματα ικανοποιήθηκαν.

Ποια είναι αυτά τα έργα που θα αλλάξουν τη Θεσσαλονίκη;

Είναι πολλά αυτά που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε.  Αναφέρω ενδεικτικά κάποια:
– ανάπλαση άξονα Αριστοτέλους
– πλατείες Διοικητηρίου και Ελευθερίας στο κέντρο, με υπόγειο parking για την δεύτερη
– διαπλάτυνση της παλιάς παραλία με ξύλινο deck
– αναβάθμιση των αγορών Καπάνι και Δημητρίου Γούναρη
– ανάπλαση Στάβλων Παπάφη με δημιουργία υπόγειου parking
– διάνοιξη της Αγίου Δημητρίου προς την Τούμπα
– εκτεταμένο πρόγραμμα αναπλάσεων στις γειτονιές, πεζοδρόμια, αστικός εξοπλισμός, φωτισμός
– βελτίωση του οδικού δικτύου, ήδη έχουν ασφαλτοστρωθεί πολλαπλάσιοι δρόμοι συγκριτικά με το πρόσφατο παρελθόν

-κατασκευή και λειτουργία ποδηλατόδρομων

-πρόγραμμα σχολικής στέγης

– τοποθέτηση υπόγειων κάδων

-δημιουργία πάρκων τσέπης

Δίπλα σε αυτά συνυπολογίστε τα μεγάλα έργα που τρέχουν στην πόλη, το μέτρο, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, την ολοκλήρωση κόμβων, την εξωτερική περιφερειακή fly over, την ανάπλαση της ΔΕΘ, τη δημιουργία του νέου γηπέδου της Τούμπας, την αγορά Μοδιάνο – υποστηρίξαμε άλλωστε πολιτικά και διοικητικά όλα τα μεγάλα project της πόλης (δημόσια και ιδιωτικά) δίνοντας λύσεις όπου χρειάστηκε.

Γιατί οι Θεσσαλονικείς να πιστέψουν αυτή τη φορά στα έργα; Υπάρχουν χρονοδιαγράμματα;

Ναι, πέρα από τη δική μας ισχυρή πολιτική βούληση, υπάρχει χρονοδιάγραμμα, υπάρχει ευνοϊκή συγκυρία δημοσιονομικής δυνατότητας, υπάρχει η αναγκαιότητα απορρόφησης πόρων, υπάρχει πλειοψηφική τοποθέτηση υπέρ των έργων αυτών και ωριμότητα από πλευράς της πόλης να διεκδικήσει και να στηρίξει. Πλέον όμως υπάρχει και αυτό που αποκαλώ: «συμμαχία του καλού και της δημιουργίας» για τη Θεσσαλονίκη. Θα βρείτε σχεδόν όλους τους θεσμικούς φορείς της πόλης, όλες τις βαθμίδες αυτοδιοίκησης, επιμελητήρια, συλλόγους ταγμένους στην ίδια ατζέντα, υπηρετώντας το ίδιο όραμα.

Όλα είναι έργα με ορίζοντα το 2030 και τα περισσότερα εξ αυτών έχουν ήδη προχωρήσει. Κατανοώ τη δυσπιστία των Θεσσαλονικέων και για αυτό δίνω τη μάχη καθημερινά με μεγάλη ένταση και πείσμα. Κάθε έργο που θα ξεκινά θα είναι και απόδειξη των λεγομένων μου, σφραγίδα αξιοπιστίας και γνησιότητας των προσπαθειών. Πιστεύω σε ένα θετικό domino εξελίξεων, όταν ολοκληρωθεί το πρώτο μεγάλο έργο όλα θα αλλάξουν.

Ποια ήταν και είναι τα εμπόδια που δεν άφησαν τη Θεσσαλονίκη να εξελιχθεί;

Τα πράγματα πρέπει να ειπωθούν με το όνομά τους – η υστέρηση της πόλης έχει πολλούς πατεράδες, αρκετοί όμως είναι μόνιμοι κάτοικοι της. Σίγουρα υπάρχει πολιτική ευθύνη στις κυβερνήσεις διαχρονικά αλλά αυτό δεν με πείθει. Ορισμένοι μέσα στην πόλη έκαναν και -δυστυχώς ακόμη κάνουν- καριέρα ως μονίμως διαφωνούντες. Αναζητώντας ερείσματα σε κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις είχαν στόχο να βάζουν εμπόδια και να ματαιώνουν. Ήταν αντίθετοι ακόμη και σε έργα που τελικά πραγματοποιήθηκαν και όλοι σήμερα απολαμβάνουμε (Νέα Παραλία και νέο Δημαρχείο).

Όταν ο ανταγωνισμός κινείται με υβριδικές μηχανές δεν μπορεί εσύ να καις ακόμη κάρβουνο – θα μείνεις πίσω, και κανείς δε θα σε κλάψει. Αυτόν τον γόρδιο δεσμό προσπαθώ να σπάσω ώστε αυτή τη φορά να κερδίσουν οι δυνάμεις της δημιουργίας.

Θα είστε εκ νέου υποψήφιος το 2023;

Ναι, θα είμαι. Θα είμαι για να ολοκληρώσουμε αυτήν την πολύ μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε το 2019 και με πολύ κόπο και προσπάθεια χτίζουμε. Είναι γνωστό στους περισσότερους άλλωστε πως η πρώτη τετραετία είναι θητεία προετοιμασίας, οργάνωσης, προγραμματισμού και ωρίμανσης. Βέβαια, φιλοδοξώ αρκετά να ολοκληρωθούν εντός και αυτής. Υπάρχει ένας δημιουργικός άνεμος για τη Θεσσαλονίκη και αυτόν πρέπει να αξιοποιήσουμε για ν ανοίξουμε τα πανιά μας.

Τι θα σημάνει μια δεύτερη θητεία Ζέρβα;

Μια δεύτερη θητεία θα σημάνει ολοκλήρωση όλων των έργων που σήμερα σχεδιάζονται. Θα σημάνει οριστική ήττα των δυνάμεων της ακινησίας – όχι τόσο στην κάλπη  όσο στην πραγματική ζωή της πόλης. Δεύτερη δική μας θητεία θα σημάνει τη δημιουργία μιας Θεσσαλονίκης με αυτοπεποίθηση, με εξωστρέφεια που θα βασίζεται στις υποδομές, στο νέο αστικό περιβάλλον, στις νέες επενδύσεις, στις νέες θέσεις εργασίας, στο νέο πλούτο που θα δημιουργηθεί εδώ.

Φτάνει πια με τη Θεσσαλονίκη πεδίο άγονων αντιπαραθέσεων, μιζέριας, γκρίνιας και διχασμού. Φτάνει πιά με τις δήθεν «ευαισθησίες» που μπλοκάρουν έργα δεκαετιών, που ακυρώνουν υποδομές και παρεμβάσεις. Οι καριερίστες της αντίδρασης, του μηδενικού έργου και των εμποδίων θα συνταξιοδοτηθούν. Η Θεσσαλονίκη θα προχωρήσει.

Με το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας;

Με το χρίσμα της πόλης, με τους ανθρώπους της πόλης, με στελέχη κομμάτων αναμφίβολα αλλά και στελέχη της κοινωνίας των πολιτών. Εάν κάποιο κόμμα βλέπει στη δική μας προσπάθεια μία αξιόλογη δύναμη που μπορεί να οδηγήσει τη Θεσσαλονίκη σε ένα νέα δημιουργικό άλμα προς τα εμπρός είναι καλοδεχούμενη η στήριξή του. Δικό μου μέλημα παραμένει η ατζέντα της πόλης να είναι παρούσα συνεχώς, τα προβλήματα να λύνονται και να ανεβαίνουμε διαρκώς επίπεδα. Να κλείσουμε επιτυχώς με τα θέματα της προηγούμενης εικοσαετίας και να δούμε με αισιοδοξία τη δεκαετία αυτή που ανήκει στη Θεσσαλονίκη.

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο