Επίσκεψη στο Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (Ι.Τ.Σ.Α.Κ)

Ο επικεφαλής της παράταξης «ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη» κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας μαζί με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους κ. Κυρμακίδου Εύη, κ. Μήτρου Δημήτρη, κ. Τσαβλή Δρόσο και κ. Κοντούλη Φάνη, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Ι.Τ.Σ.Α.Κ που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και συζήτησαν με τον κ. Βασίλη Μάργαρη, Δρ. σεισμολογίας και διευθυντή ερευνών εκ μέρους του ερευνητικού, επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού.

Στόχος της συνάντησης η πλήρης ενημέρωση σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ινστιτούτο, τα αιτήματα των υπευθύνων και την προοπτική ενίσχυσης της συνεργασίας του με τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Η ένταξη του Ι.Τ.Σ.Α.Κ στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π) από το 2011, οδήγησε σε σημαντικές μεταβολές καθώς η έδρα του τελευταίου είναι στην Αθήνα και εδώ υφίσταται ένας συντονιστής. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να συρρικνωθεί ο ερευνητικός  χαρακτήρας και να περικοπεί σημαντικά ο προϋπολογισμός που αφορά στο Ινστιτούτο. Το Ι.Τ.Σ.Α.Κ έχει διεθνή αναγνώριση, έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην αντισεισμική θωράκιση της χώρας επί 40 χρόνια, έχει μεγάλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και πάντοτε κατάφερνε να προσελκύσει πόρους. Η ενδεδειγμένη λύση και ταυτόχρονα αίτημα των υπευθύνων είναι να ενταχθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και να μετεξελιχθεί σε πανεπιστημιακό ερευνητικό κέντρο. Αντίθετα, η υπαγωγή του στον υπό ίδρυση  Εθνικό Ερευνητικό Φορέα Αντισεισμικών Κανονισμών, Προδιαγραφών Κατασκευών και Τεχνικής Σεισμολογίας (Ε.Φ.Α.Κ.ΤΕ.Σ) με έδρα την Κεφαλλονιά, θα οδηγήσει στην πλήρη κατάργησή του.

Από την πλευρά του ο κ. Ζέρβας αναγνώρισε την σημαντική προσφορά του Ινστιτούτου και τόνισε πως η παρουσία του στη Θεσσαλονίκη πρέπει να στηριχθεί για ευνόητους λόγους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «οφείλουμε να επενδύσουμε σε μια στενότερη συνεργασία του δήμου με το Ι.Τ.Σ.Α.Κ ώστε να θωρακίσουμε την πόλη και ιδιαίτερα όλα τα ευαίσθητα δημόσιο κτίρια όπως σχολικές μονάδες, νοσοκομεία και άλλες προνοιακές δομές».

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο