«Έργα μικρής κλίμακας, εξαγγελίες μεγάλης»

Η βασική αρχή σε ένα δήμο που σέβεται τους δημότες του είναι «Να προγραμματίζουμε ότι μπορούμε να υλοποιούμε για να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο», τόνισε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, κατά τη συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2019.

«Η Διοίκηση περιορίζεται σε εργασίες μικρής κλίμακας ενώ εξαγγελίες μεγάλης», είπε ο κ. Ζέρβας, ο οποίος επισήμανε ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία, το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018, έχει 10.740.000 ευρώ “συνεχιζόμενα έργα”, ενώ μόλις 10 εκ. “νέες ενδείξεις” από τα οποία, το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» εκτελεί ένα έργο 5 εκ. ευρώ, δηλαδή το 50% του προβλεπόμενου τεχνικού προγράμματος του Δήμου για το επόμενο έτος θα εκτελέσουν τρίτοι φορείς».

Ο κ. Ζέρβας παρέθεσε τα στοιχεία από τα τεχνικά προγράμματα των τελευταίων 6 χρόνων από τα οποία προκύπτει ότι υπάρχουν αυξομειώσεις από +45% μέχρι -46% κάθε χρόνο στο κόστος του Τεχνικού Προγράμματος.

«Το μέγιστο ήταν του 2013 που το Τεχνικό Πρόγραμμα ήταν 41 εκ. ευρώ ενώ το 2016 ήταν μόλις 13 εκ. ευρώ. Όμως όλες οι εφαρμογές κατέγραψαν επιτευξιμότητα, δηλαδή απορρόφηση προς όφελος των δημοτών κάτω από 50%. Όλα αυτά τα χρόνια, το Τεχνικό Πρόγραμμα είχε έναν κοινό συντελεστή: απορρόφηση κάτω του 50%.»

Ο κ. Ζέρβας είπε ότι «το Τεχνικό Πρόγραμμα ενός Δήμου είναι το αποτύπωμα που αφήνει μια Διοίκηση και η ραχοκοκαλιά του προϋπολογισμού της», και δείχνει ποιοι είναι οι στόχοι της για την επόμενη χρονιά.

Στο σημείο αυτό, παρουσίασε την προέλευση των πόρων του Τεχνικού Προγράμματος, σημειώνοντας ότι είναι στον αέρα καθώς:

  • 7,5 εκ. ευρώ προϋπολογίζονται από προτάσεις ΕΣΠΑ, οι οποίες έχουν υποβληθεί αλλά είναι άγνωστο αν αυτές θα εγκριθούν και πότε.
  • 4 εκ. ευρώ από τα έσοδα των κοιμητηρίων δεν αξιοποιούνται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • 3,4 εκ. ευρώ έχουν ως πηγή το δάνειο της ΕΤΕΠ το οποίο ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί.
  • 350.000 ευρώ προέρχονται από τα τέλη στάθμευσης, δεν είναι γνωστό αν θα εισπραχθούν τελικά.

Ως παράδειγμα αβελτηρίας ανέφερε το αποτεφρωτήριο, το οποίο, όπως υπενθύμισε είχε εισηγηθεί προσωπικά το 2011 «και σήμερα, 7 χρόνια μετά βρισκόμαστε ακόμα στην προμελέτη του».

Ο κ. Ζέρβας τόνισε ότι το πρόγραμμα είναι στο κενό, καθώς ο τελευταίος απολογισμός πεπραγμένων Διοίκησης πάνω στον οποίο γίνονται οι προγραμματισμοί, είναι του 2016. «Μπαίνουμε στον Δεκέμβριο και ο Απολογισμός Πεπραγμένων Διοίκησης του 2017 ούτε έχει ανακοινωθεί ούτε έχει προγραμματιστεί», ανέφερε καλώντας την διοίκηση να φέρει τον απολογισμό του 2017, όπως υποχρεούται νομικά και ηθικά.

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο