Για τη Θεσσαλονίκη του 2030

Ζ φωτο γραφειο-

Η διοργάνωση της φετινής Δ.Ε.Θ σηματοδοτεί την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας χωρίς αυτό όμως να σημαίνει λήξη του υγειονομικού συναγερμού . Ο ιός δυστυχώς είναι παρών και η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί πρώτιστο μέλημα όλων. Παρόλα αυτά το πρώτο εκθεσιακό γεγονός της Ευρώπης είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα – είναι το πέρασμα σε μια νέα κανονικότητα. Οι κανόνες και κάποιοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι ως τη στιγμή που ο ιός καταστεί ενδημικός. Όμως αυτό δεν μας εμποδίζει να δούμε την εξέλιξη όλων των σχεδίων που αφορούν στον ανασχεδιασμό της πόλης.

Από την πρώτη στιγμή που η νέα διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης ανέλαβε καθήκοντα το 2019, η πολιτική και προγραμματική πρόταση αλλά και όλη η προσπάθεια μας έχει επικεντρωθεί σε τρία σημεία: υποδομές, αναπλάσεις δημοσίου χώρου και καθημερινότητα του πολίτη. Η οικονομική καχεξία και η αίσθηση διαρκούς υποχώρησης της πόλης – αίσθηση που μεταφραζόταν σε απογοήτευση και γκρίνια– η χρόνια υστέρηση, μας οδήγησαν στην ιεράρχηση των στόχων και στην επίσπευση του σχεδιασμού και της υλοποίησης τους. Αυτή η προσέγγιση δεν ανατράπηκε από τον κορωνοϊό. Όλο αυτό το διάστημα εργαστήκαμε συστηματικά, αξιοποιήσαμε κάθε μέρα για να σχεδιάσουμε ένα σύνολο παρεμβάσεων που στο τέλος αυτού του ιστορικού κύκλου θα έχουν αλλάξει και αναβαθμίσει το πρόσωπο της Θεσσαλονίκης.

Έχουμε διαμορφώσει μία λίστα μικρών και μεγάλων έργων, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Παράλληλα υποστηρίζουμε σταθερά όλα τα projects – δημόσια και ιδιωτικά- που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα ολοκληρώσαμε πρόσφατα διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τον εμβληματικό άξονα της Αριστοτέλους, προχωράμε στην ανάπλαση δύο κεντρικών πλατειών στο κέντρο της πόλης, της πλατείας Διοικητηρίου και της πλατείας Ελευθερίας, εργαζόμαστε για τη δημιουργία deck διαπλάτυνσης της παλιάς παραλίας, σχεδιάζουμε αναπλάσεις στον άξονα της Δημητρίου Γούναρη, στην κεντρική αγορά Βλάλη ( Καπάνι) και σύντομα ξεκινά η ανάπλαση γύρω από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Παράλληλα η ανάπλαση της οδού Ελένη Ζωγράφου που οδηγεί στα κάστρα, οι παρεμβάσεις στην περιοχή του Βαφοπουλείου και η δημιουργία ενός σύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος στην περιοχή της Τούμπας – οι νέοι «Στάβλοι Παπάφη» – συμπληρώνουν την οραματική εικόνα.

Πέραν αυτών όμως μία ακόμη πολιτική επιλογή με σαφή κοινωνικά χαρακτηριστικά και με σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής είναι το πρόγραμμα εκτεταμένων παρεμβάσεων σε πολλές γειτονιές της πόλης και σε μεγάλη κλίμακα. Ανανέωση και συντήρηση βασικών δικτύων, ασφαλτοστρώσεις, βελτίωση πεζοδρομίων, αστικού εξοπλισμού, φωτισμού, οδοστρώματος και πρασίνου. Στόχος μας να φτάσουμε σε περιοχές που επί δεκαετίες ήταν παραμελημένες, να βελτιώσουμε αισθητά με παρεμβάσεις αστικής αναζωογόνησης την καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών πολιτών.

Ταυτόχρονα στη Θεσσαλονίκη προγραμματίζονται έργα με τον ίδιο χρονικό ορίζοντα. Η ολοκλήρωση του μετρό το 2023, το Μουσείο Ολοκαυτώματος στα δυτικά, η ανάπλαση της ΔΕΘ, το νέο γήπεδο της Τούμπας και η νέα περιφερειακή οδός fly over είναι παρεμβάσεις υπερτοπικής σημασίας που αναβαθμίζουν λειτουργικά την πόλη προσδίδοντάς της νέες δυνατότητες και προοπτικές, επιδρώντας θετικά και στην τοπική οικονομία.

Τις προσπάθειες αυτές αναγνωρίζει και επιβραβεύει ένα έμπρακτο ενδιαφέρον για επενδύσεις, από την Ελλάδα και -κυρίως- το εξωτερικό. Εταιρείες όχι μόνο στον τομέα του τουρισμού αλλά και στο χώρο της τεχνολογίας, και των υπηρεσιών βλέπουν στη Θεσσαλονίκη ένα νέο Τελ Αβίβ, μια μεσογειακή μητρόπολη, με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης.

Η δεκαετία αυτή λοιπόν πρέπει και θα είναι η δεκαετία της Θεσσαλονίκης. Οι στόχοι όμως δεν θα επιτευχθούν με τον αυτόματο πιλότο. Καλούμαστε να υπερνικήσουμε χρόνιες παθογένειες, δυνάμεις και ακτιβισμούς της αδράνειας, όμως η ευκαιρία της πόλης είναι σημαντική και δε θα επιτρέψουμε να χαθεί.

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο