Η επιβεβλημένη απόφαση ακύρωσης της φετινής ΔΕΘ λόγω επιδημιολογικών δεδομένων φέρνει στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου την ανάγκη σχεδιασμού νέων πολιτικών. Το 2020 αποδεικνύεται στην πράξη μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά λόγω των συνεπειών της πανδημίας και διαμορφώνει πρωτόγνωρα δεδομένα στα οποία όμως έχουμε την υποχρέωση και το καθήκον να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Πρώτα και πάνω από όλα τίθεται το ζήτημα της δημόσιας Υγείας και η αξία της προστασίας της ζωής των πολιτών. Είναι λογικό οι πόροι και οι προσπάθειες της Πολιτείας αλλά και της Αυτοδιοίκησης να στραφούν προς αυτόν τον στόχο, χωρίς εκπτώσεις και ολιγωρίες. Από εκεί και πέρα όμως δεν πρέπει να αγνοήσουμε την πρόκληση της οικονομίας, που συνιστά ίσως τη βασικότερη προϋπόθεση άσκησης κατάλληλων δημόσιων πολιτικών.
Η αναμενόμενη δημοσιονομική στενότητα, ακόμη και αν αποδειχθεί παροδική, πρέπει να αντιμετωπιστεί με βασική αρχή τον απόλυτα ορθολογικό τρόπο διαχείρισης και αξιοποίησης των πόρων. Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα, οι εξελίξεις δείχνουν πως θα απαιτηθεί ένα άμεσο σχέδιο ανάκαμψης, καθώς το πλήγμα στην οικονομία διαφαίνεται ισχυρό. Οι αναλύσεις που προσεγγίζουν τη ΔΕΘ ως ένα άνευ σημαντικής οικονομικής εμβέλειας γεγονός είναι λανθασμένες και πρόχειρες, καθώς τα τελευταία χρόνια η πορεία της ήταν ανοδική.
Πήρα την πρωτοβουλία και συγκάλεσα, ήδη από τα μέσα Αυγούστου, την πρώτη διευρυμένη σύσκεψη όλων των φορέων της πόλης, με αφορμή τις τότε συζητήσεις διοργάνωσης του πολιτικο-οικονομικού Forum που υποκαθιστά τη ΔΕΘ.
ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ
To Thessaloniki Helexpo Forum, που αποφασίστηκε τελικά, συνιστά μία μοναδική ευκαιρία ουσιαστικής διαβούλευσης για το μέλλον της πόλης που δεν πρέπει να χαθεί. Στο επίκεντρο αυτού πρέπει να βρεθούν όλα τα μεγάλα έργα υποδομής της ευρύτερης περιοχής, καθώς και οι πολιτικές στήριξης της επιχειρηματικότητας και της τοπικής αγοράς.
Μία πιθανόν προνομιακή αντιμετώπιση της Θεσσαλονίκης -αντισταθμιστικά- στο πλαίσιο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» πρέπει να τη βρει έτοιμη, με σχέδιο. Οι χρόνιες υστερήσεις της πόλης για να μη μετατραπούν σε βρόχο πρέπει να αντιμετωπιστούν εδώ και τώρα. Η πανδημία κάνει επιτακτικότερη την αναγκαιότητα των λύσεων σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων.
Βασικοί άξονες ενός σοβαρού σχεδίου ανάκαμψης πρέπει να είναι η δημιουργία ολοκληρωμένων αστικών συγκοινωνιών, η στήριξη της επιχειρηματικότητας, μία ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης των επιπτώσεων της πανδημίας στον πολιτισμό της πόλης, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η κυκλική οικονομία και, τέλος, η ανακύκλωση και η πράσινη ενέργεια.
Πέραν αυτών, όμως, η ίδια η πορεία της ΔΕΘ είναι κρίσιμη παράμετρος, καθώς μεγάλος αριθμός κλαδικών εκθέσεων που προγραμματίζονταν μέσα στον χρόνο και που αποτελούν το βασικό τμήμα της δραστηριότητας του εκθεσιακού φορέα τίθενται υπό αίρεση.
Θα πραγματοποιηθούν και, αν ναι, με ποιον τρόπο; Θα έχουν τα ίδια οικονομικά αποτελέσματα και οφέλη; Θα επηρεάσουν παροδικά ή μακροπρόθεσμα την πορεία του φορέα; Κάθε επιλογή και απόφαση είναι δεδομένο ότι θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία της πόλης και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι.
Αν καταφέρουμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις, θα έχουμε υπηρετήσει παράλληλα δύο στόχους: Την προάσπιση της δημόσιας Υγείας, αλλά και τη θετική μετεξέλιξη της πόλης.
Πηγή: Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος