Η ενδεκάδα των δεσμεύσεων για να αλλάξει η πόλη σε ένα χρόνο

 

 1. Θεσσαλονίκη, καθαρή πόλη. Το έργο της καθαριότητας της πόλης είναι σύνθετο αλλά σημεία όπως η Αριστοτέλους, το Καπάνι, η Ναυαρίνου, η δυτική είσοδος της πόλης, θα καθαριστούν άμεσα. Και συνεχίζουμε με υπόγειους κάδους και καθαρές γειτονιές παντού. Σύμμαχοι στην προσπάθεια αυτή, οι δημοτικοί υπάλληλοι που εργάζονται στην καθαριότητα . Ο δήμος έχει τα μέσα , το προσωπικό, τη γνώση για να κρατήσει την πόλη καθαρή. Είναι απλά θέμα καλής διαχείρισης.

 

 1. Άμεση επανατοποθέτηση λαμπτήρων και εξασφάλιση φωτισμού για να μην υπάρχει σκοτεινό σημείο στην πόλη. Ξεκινάμε καταγράφοντας όλα τα σκοτεινά σημεία, προμηθευόμαστε και αντικαθιστούμε λαμπτήρες. Σε ένα χρόνο η Θεσσαλονίκη θα είναι φωτεινή και ασφαλής. Σταδιακά όλη η πόλη θα έχει οικονομικούς λαμπτήρες led για μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων και μείωση των τελών ηλεκτροφωτισμού.

 

 1. Ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα μετέχω προσωπικά στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΣΘ για να παρακολουθώ τις εξελίξεις στον Οργανισμό και να πιέζω για τη βελτίωση του. Ο Οργανισμός οφείλει και βάσει του νόμου να μετεξελιχθεί εντός του 2019 σε ένα σύγχρονο μέσο μεταφοράς, ο δήμος θα είναι παρών και θα το επιβλέπει.

 

 1. Ενέργειες για την ολοκλήρωση του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό άμεσα και όχι το… 2023. Υπάρχουν οι λύσεις για να έχουμε και αρχαία και μετρό αλλά και λειτουργία -επιτέλους- της πόλης. Τις γνωρίζω και τις έχω διατυπώσει πολλές φορές. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης οφείλει να δώσει λύση στο θέμα του μετρό και όχι να χαίρεται με τις καθυστερήσεις του!

 

 1. Καθιερώνουμε καθημερινή επικοινωνία δήμου Θεσσαλονίκης και Τροχαίας Θεσσαλονίκης. Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα συνεργάζεται σε καθημερινή βάση με την Τροχαία Θεσσαλονίκης για να διευκολύνεται η κυκλοφοριακή κίνηση της πόλης και να σταματήσει ο τροχονόμος να είναι «μαγική εικόνα» στην πόλη!

 

 1. Αναδιάρθρωση του σημερινού συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης με απόδοση περισσότερων θέσεων σε μόνιμους κατοίκους και επαγγελματίες του κέντρου αλλά και αποδέσμευση δημοτικών αστυνόμων από το αντικείμενο αυτό, για να μπορούν να ασχολούνται με την ευταξία της πόλης.

 

 1. Περιορίζουμε την αφισοκόλληση και τους βανδαλισμούς τοίχων σε κεντρικά σημεία της πόλης. Χρησιμοποιούμε ειδικά αντιγκράφιτι υλικά στην αποκατάσταση των βανδαλισμένων επιφανειών και επιτηρούμε τον δημόσιο χώρο. Παραχωρούμε ειδικούς χώρους και επιφάνειες στους δημιουργούς γκράφιτι για να εκφράζονται ελεύθερα αλλά και σύννομα. Γίνεται ανάπλαση των στάσεων του ΟΑΣΘ για την τοποθέτηση νόμιμων αφισών και διαφημίσεων.

 

 1. Στήριξη της επιχειρηματικότητας -όχι σε «νεκρό» εμπορικό κέντρο. Μέσα στον πρώτο χρόνο εκπονούμε σχέδιο στήριξης της επιχειρηματικότητας σε συνεργασία με τους φορείς των εμπόρων, τα επιμελητήρια και την κυβέρνηση. Μείωση δημοτικών τελών, εορταστικοί στολισμοί και πολιτιστικά events για να ζωντανέψει και να τονωθεί η εμπορική κίνηση. Τα επόμενα Χριστούγεννα θα είναι τα πιο λαμπερά!

 

 1. Άμεση πάταξη του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου-Μηδενική ανεκτικότητα. Σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ και τον εμπορικό κόσμο της πόλης ξεκινάμε τον αγώνα κατά του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου. Το φαινόμενο πλήττει καταστήματα, επιχειρηματίες και ουδείς ασχολείται. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, η δημοτική αστυνομία θα αγωνίζονται καθημερινά και συνέχεια για την πάταξη αυτού του φαινομένου.

 

 1. ΑΤΜ πιστοποιητικών-Θεσσαλονίκη, έξυπνη πόλη. Για την καλύτερη, και αμεσότερη εξυπηρέτηση των δημοτών αντιγράφουμε πετυχημένα παραδείγματα «έξυπνων πόλεων» και αξιοποιούμε τις δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία. Στον πρώτο χρόνο τοποθετούμε τουλάχιστον ένα ΑΤΜ έκδοσης πιστοποιητικών.

 

 1. Λογοδοτούμε στην πόλη, σε δημότες και επισκέπτες. Καθιερώνουμε μία φορά το εξάμηνο διαδικασία όπου ο δήμαρχος λογοδοτεί και απαντά σε ερωτήματα φορέων, δημοτών, κατοίκων. Διαβουλευόμαστε, συναποφασίζουμε και υλοποιούμε μαζί. Δίνουμε τη δυνατότητα ελέγχου. Η φράση «τα παράπονά σας στο δήμαρχο» γίνεται θεσμός και δίνουμε ως πόλη το παράδειγμα.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας είναι Πολιτικός Μηχανικός, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης

πηγή: Εφημερίδα Thessnews

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο