Η επόμενη μέρα της Θεσσαλονίκης

Κ. ΖΕΡΒΑΣ φωτογραφία

Η επιστροφή στην κανονικότητα με τη σταδιακή επαναλειτουργία όλων των δραστηριοτήτων μετά τα πολύμηνα lockdowns μάς φέρνει ξανά στη γνωστή καθημερινότητα των αστικών κέντρων. Εμείς προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε τον χρόνο και αφενός να πραγματοποιήσουμε παρεμβάσεις που ήταν ώριμες και εφικτές, αφετέρου να προετοιμάσουμε σειρά παρεμβάσεων μεσοπρόθεσμα.

Το στοίχημα από την πρώτη ημέρα εμφάνισης του κορονοϊού ήταν να μη ματαιωθεί η αναπτυξιακή δυναμική που είχε αρχίσει να δημιουργείται από το 2019. Άλλωστε, η Θεσσαλονίκη δεν έχει την πολυτέλεια χαμένων ευκαιριών, χαμένων ετών και ανεκμετάλλευτων πόρων. Πολλές παρεμβάσεις έχουν υλοποιηθεί ήδη: βελτίωση του οδικού δικτύου και της καθαριότητας με την τοποθέτηση υπόγειων κάδων απορριμμάτων, πρόοδος στο ζήτημα υποδομών της σχολικής στέγης.

Επιπλέον, εργαζόμαστε για τη βελτίωση του πρασίνου, επαναλειτουργούν όλα τα σιντριβάνια της πόλης, δημιουργούμε ελεύθερους χώρους με κατεδαφίσεις παλιών κτιρίων, διπλασιάσαμε σχεδόν το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων, φτιάξαμε μικρά δημοτικά parkings σε γειτονιές και σχεδιάζουμε τη δημιουργία πάρκων τσέπης. Τις επόμενες ημέρες ξεκινά ένα εκτεταμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων στις γειτονιές της πόλης, όπου θα ασφαλτοστρωθούν δρόμοι και θα αναπλαστούν ολόκληρες περιοχές: νέα πεζοδρόμια, αστικός εξοπλισμός, φωτισμός, φυτεύσεις νέων δέντρων, διαμόρφωση παρτεριών. Στόχος μας να προχωρήσουμε σε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αστικής αναζωογόνησης σε περιοχές πυκνοκατοικημένου αστικού ιστού που ήταν εμφανώς γερασμένες και στο όριο της εγκατάλειψης.

Πέραν αυτών, όμως, σχεδιάζουμε μια σειρά έργων που θα αλλάξουν πραγματικά την εικόνα της Θεσσαλονίκης. Σε εξέλιξη βρίσκεται αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τον άξονα της Αριστοτέλους, εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση για τη διαπλάτυνση της παλιάς παραλίας με deck, οι πλατείες Ελευθερίας και Διοικητηρίου προχωρούν, αναβαθμίζεται η παραδοσιακή αγορά στο Καπάνι, γίνεται η διάνοιξη της Αγίου Δημητρίου στο ύψος της Τριανδρίας, πρόσφατα δώσαμε λύση στο πρόβλημα του τερματικού σταθμού του μετρό της Ν. Ελβετίας, ενώ σχεδιάζονται με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση οι «νέοι στάβλοι Παπάφη» στην περιοχή της Τούμπας.

Ολα αυτά συμβαίνουν παράλληλα με την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων από παγκόσμιους κολοσσούς, όπως η Pfizer, η Cisco και η Deloitte, που επέλεξαν τη Θεσσαλονίκη τοποθετώντας τη στον παγκόσμιο αναπτυξιακό χάρτη. Με συγκεκριμένη στρατηγική προτεραιοτήτων σε υποδομές και αναπλάσεις, αλλά και με υποστήριξη όλων των μεγάλων projects στην πόλη -με τη στήριξη του κράτους, του δήμου αλλά και ιδιωτών-, πιστεύω βάσιμα ότι αυτή η δεκαετία θα είναι της Θεσσαλονίκης.

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο