Η πόλη δεν αντέχει άλλες εκθέσεις ιδεών

Ζερβας φωτο Ανδρίτσος

Είκοσι χρόνια συζητήσεων, επτά επίσημες και ανεπίσημες μελέτες και προτάσεις, και βρισκόμαστε το 2019 στο ίδιο σημείο. Η πόλη δεν αντέχει άλλη στασιμότητα, δεν αντέχει άλλες χαμένες ευκαιρίες, δεν αντέχει άλλες εκθέσεις ιδεών.

Η ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου είναι μονόδρομος -αν θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει ΔΕΘ. Μια ΔΕΘ που έχει σημαντικό ρόλο να παίξει στη διαμόρφωση του νέου παραγωγικού μοντέλου της πόλης αλλά και στην οικονομία της χώρας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε ούτε τον τέλειο σχεδιασμό αλλά ούτε και τα φαραωνικά έργα, που είναι πέρα και πάνω από τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.

Επειδή η ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου θα απαιτήσει χρόνια, ας αποδείξουμε ότι μπορούμε έστω και για μια φορά να πάρουμε γρήγορες και ορθολογικές αποφάσεις. Επί του συγκεκριμένου, η έγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου είναι απλώς ένα αναγκαίο πρώτο βήμα. Θα ορίσει μέγιστο συντελεστή δόμησης, μέγιστο ύψος κατασκευών, μέγιστη κάλυψη , περιοχές προς δόμηση και περιοχές για πράσινο για χρήση από τους κατοίκους της πόλης.

Δεν ορίζει λεπτομερειακά και τελεσίδικα ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές ή αρχιτεκτονική των κτιρίων: αυτά θα οριστούν από το Πολεοδομικό Σχέδιο Εφαρμογής και από το διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, που θα ακολουθήσουν και που θα υποβληθούν σε μια εξαντλητική διαδικασία διαβούλευσης, αποφάσεων του δήμου και του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, περιβαλλοντικής και πολεοδομικής αδειοδότησης.

Σε ό,τι μας αφορά, η παράταξη «ΝΑΙ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» παίρνει θέση. Υποστηρίζουμε το προτεινόμενο σχέδιο ανάπλασης καθώς αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητά του. Η ανάπλαση του χώρου μπορεί να προσδώσει ταυτότητα στο κέντρο της πόλης, να το καταστήσει ελκυστικότερο και πιο λειτουργικό. Ταυτόχρονα θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα που πλήττεται τα τελευταία χρόνια.

Ένας μόνο όρος πρέπει να προστεθεί στη β’ φάση όταν γίνει το Πολεοδομικό Σχέδιο Εφαρμογής. Όσο το δυνατόν περισσότερο πράσινο για την πόλη και περισσότερες θέσεις στάθμευσης.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία

 

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο