«Η Θεσσαλονίκη αποκτά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση»

1649139611577

Μιλάει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης

ΤΗΣ ΕΥΗΣ ΣΑΛΤΟΥ

Με το βλέμμα αποκλειστικά στραμμένο στην πόλη και τις ανάγκες της – όπως, άλλωστε, ήταν και η προεκλογική του δέσμευση – και με μια σειρά έργων να έχουν μπει σε δυναμική τροχιά υλοποίησης, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας θα διεκδικήσει μία ακόμη θητεία στον δημαρχιακό θώκο, στο τέλος της οποίας ευελπιστεί πως η Θεσσαλονίκη θα είναι μια εντελώς διαφορετική πόλη.

«Πάνω απ’ όλα η πόλη» ήταν το μότο της προεκλογικής σας καμπάνιας. Σχεδόν τρία χρόνια μετά την εκλογή σας, η Θεσσαλονίκη είναι πάνω απ’ όλα;

Απολύτως. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Γιατί δεν είναι απλώς ένα σύνθημα, αλλά η προσωπική μου δέσμευση προς τους συμπολίτες μου. Και γιατί, επίσης, μόνο εάν λειτουργήσουμε με το βλέμμα μας αποκλειστικά στραμμένο στην πόλη και στις ανάγκες της θα μπορέσουμε να της δώσουμε όσα αυτή αξίζει.

Ποια έργα που έχετε υλοποιήσει ή έχετε δρομολογήσει θεωρούνται ιδιαιτέρως σημαντικά για την πόλη; Και ποιες παραμένουν οι «πληγές» της Θεσσαλονίκης;

 Οι «πληγές» είναι, δυστυχώς, διαχρονικές και έχουν σχέση με λάθη του κεντρικού κράτους, τη γραφειοκρατία, αλλά και την «παραδοσιακή» καχυποψία για ό,τι καινούργιο γίνεται. Το θετικό είναι ότι πλέον ο δημόσιος διάλογος έχει επικεντρωθεί κυρίως στο ζήτημα των υποδομών, κάτι που, άλλωστε, ήταν η πρωταρχική μας προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό επιλέξαμε να βάλουμε «πλάτη» σε όλα τα μεγάλα έργα που γίνονται στην πόλη, ανεξαρτήτως των δικών μας αρμοδιοτήτων, και βέβαια να σχεδιάσουμε και να δρομολογήσουμε ένα στοχευμένο τεχνικό πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που εστιάζει στις γειτονιές και στη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Ενδεικτικά αναφέρω τις αναπλάσεις σε γειτονιές, τη βελτίωση σε μεγάλη κλίμακα του οδικού δικτύου, τις παρεμβάσεις γύρω από τους σταθμούς του μετρό – αυτά είναι έργα που γίνονται. Παράλληλα, όμως, έχουν προγραμματιστεί και έχουν διασφαλιστεί χρηματοδοτήσεις για την ανάπλαση του άξονα της Αριστοτέλους, τη δημιουργία deck διαπλάτυνσης της παλιάς παραλίας, την ανέγερση πρότυπου κτιριακού συγκροτήματος στους Στάβλους Παπάφη, τη δημιουργία του πρώτου «πάρκου για όλους», κατάλληλου και για άτομα με αναπηρίες. Μεγάλη βαρύτητα έχουμε δώσει στη σχολική στέγη – χτίζονται και προγραμματίζονται τόσα σχολεία όσα δεν έγιναν την προηγούμενη δεκαετία. Παράλληλα δώσαμε λύσεις και ώθηση στο Μουσείο Ολοκαυτώματος και είμαστε κοντά στις αναπλάσεις των Πλατειών Ελευθερίας και Διοικητηρίου.

Tov Φεβρουάριο η Ελλάδα «πάγωσε» με τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη. Έναν μήνα μετά τον χαμό του νεαρού, η Θεσσαλονίκη τίμησε τη μνήμη του μέσω του Πάρκου Αθλητικής Φιλίας.

Βγήκα πρώτος εκείνο το πρωί, σοκαρισμένος από την είδηση, και είπα ότι ήταν μια μαύρη ημέρα για την πόλη. Μια ημέρα που θα ευχόμουν να μην είχε ξημερώσει, αλλά αφού ξημέρωσε οφείλουμε να την καταστήσουμε ορόσημο. Η πάνδημη καταδίκη, η συσπείρωση όλης της κοινωνίας, η συνειδητοποίηση των προβλημάτων στον χώρο του αθλητισμού και του αδιεξόδου των οπαδικών ανταγωνισμών εύχομαι και ελπίζω να γίνουν καταλύτης για μια νέα πραγματικότητα. Και αυτό θα ήθελα να το επαναλάβω. Τα λόγια, τέλος. Μόνο οι πράξεις μετράνε από εδώ και πέρα. Το Πάρκο Αθλητικής Φιλίας, που ο Δήμος μας έχει ήδη παραδώσει στην πόλη, είναι μια συμβολική πρωτοβουλία στο σταυροδρόμι δύο κεντρικών δρόμων που οδηγούν στα ιστορικά γήπεδα της Τούμπας και του Χαριλάου. Είναι ένας τόπος για να μας θυμίζει το πραγματικό πρόσωπο της πόλης. Με τη φύτευση, μάλιστα, τριών ελαιόδεντρων, στην ηλικία των τριών νεαρών φιλάθλων που χάθηκαν τόσο άδικα!

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά εισηγηθήκατε τη μείωση των δημοτικών τελών.

Ναι, γιατί πίστευα και πιστεύω ότι πάνω από τους αριθμούς είναι οι άνθρωποι και ότι ο Δήμος πρέπει να ανταποκρίνεται πάντα στις πραγματικές τους ανάγκες. Επισημαίνω ότι μιλάμε για μια μείωση κατά 30% οριζόντια για όλους και επιπλέον για μια σειρά ελαφρύνσεων σε ειδικές κατηγορίες. Η επιτυχία, όμως, ήταν ότι, παράλληλα με τη μείωση των δημοτικών τελών, καταφέραμε να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της αναδιοργάνωσης, της διεκδίκησης και αξιοποίησης επιπλέον χρηματοδοτικών εργαλείων, της αναβάθμισης της υλικοτεχνικής μας υποδομής (π.χ. στόλος οχημάτων καθαριότητας) και βεβαίως της συνεργασίας μας με το προσωπικό. Το πρόσωπο του κάθε Δήμου έχει άμεση σχέση με τους ανθρώπους του. Και εμείς, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν – έλλειψη προσωπικού, χαμηλές αμοιβές -, έχουμε εργαζομένους που θέλουν να προσφέρουν.

Η Θεσσαλονίκη το τελευταίο διάστημα «πρωταγωνιστεί» σε χολιγουντιανές παραγωγές. Πώς θα εξαργυρώσει η πόλη αυτή την προβολή;

Πέραν ενός σημαντικού κύκλου εργασιών που φέρνουν σε κάθε πόλη αυτές οι ακριβές σχετικά παραγωγές, το σημαντικότερο όφελος είναι η προβολή, η διαφήμιση, η ενίσχυση του brand μας ως ταξιδιωτικού – τουριστικού προορισμού. Είναι ξεκάθαρο ότι τα χαρακτηριστικά της πόλης – κλίμα, υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό, ασφάλεια – μας επιτρέπουν να διεκδικήσουμε την ένταξή μας και σε άλλα αντίστοιχα δίκτυα και να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την εξωστρέφεια και τη διεθνή μας εικόνα.

Βρεθήκατε δίπλα και στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό…

Ως Έλληνες είμαστε πάντα με το διεθνές δίκαιο, γιατί αυτό επιτάσσει η ιστορία μας και τα εθνικά μας συμφέροντα. Από την πρώτη στιγμή και για έναν μήνα συγκεντρώσαμε 150 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και σε συνεργασία με τις προξενικές Αρχές βεβαιωθήκαμε ότι έφτασαν στην Ουκρανία. Όταν, μάλιστα, είδαμε σε σιδηροδρομικό σταθμό εκεί τις κούτες με το σήμα του Δήμου Θεσσαλονίκης, δεν σας κρύβω ότι νιώσαμε υπερήφανοι για τους συμπολίτες μας – απλούς ανθρώπους αλλά και επιχειρήσεις που έσπευσαν να συνδράμουν με κάθε τρόπο.

Δημοτικές εκλογές 2023. Πόσο διαφορετική θα είναι η διακυβέρνηση με την εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου για την Αυτοδιοίκηση;

Νομίζω ότι μιλάμε για ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο. Θα υπάρχουν πιο ισχυρές και στιβαρές διοικήσεις και βεβαίως καμία απολύτως δικαιολογία για συμβιβασμούς και καθυστερήσεις. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει σύνθεση και συναίνεση. Αλλά αυτά δεν επιβάλλονται με νόμους, αποτελούν σταθερές επιλογές όποιου κατανοεί ότι οι τοπικές κοινωνίες επιζητούν την ουσιαστική και δημιουργική συνεργασία.

Μετατρέπεται η Θεσσαλονίκη στην πόλη που προεκλογικά είχατε οραματιστεί;

Η Θεσσαλονίκη με σταθερά βήματα αποκτά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και εξωστρέφεια. Παρά την πρωτοφανή πανδημία και τη διεθνή κρίση, προχωράνε αρκετά και σημαντικά έργα σε όλη την πόλη. Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι με την ολοκλήρωση του σχεδιασμού μας, στα τέλη του 2028, θα μιλάμε για μία άλλη πόλη.

Πηγή: Εφημερίδα Τα Νέα

 

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο