Η Θεσσαλονίκη χωρίς τη ΔΕΘ

sdna 2

Να λοιπόν που φτάσαμε στην πρώτη ακύρωση ΔΕΘ από το 1950, όταν δηλαδή η πατρίδα μας έβγαινε από τη ζοφερή περίοδο του Β’ Παγκοσμίου και του εμφύλιου πολέμου. Η απόφαση ακύρωσης της φετινής 85ης ΔΕΘ βασίστηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή.

Η υπεράσπιση της δημόσιας υγείας είναι αναμφίβολα προτεραιότητα και ως εκ τούτου όλοι οφείλουμε να σταθούμε με υπευθυνότητα, στηρίζοντας κάθε αναγκαίο μέτρο ανάσχεσης της πανδημίας. Από εκεί και πέρα, όμως, μέλημα όλων είναι ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας. Το πλήγμα για την οικονομική δραστηριότητα και το επιχειρείν στην πόλη είναι σημαντικό καθώς έρχεται ύστερα από ένα καθολικό lockdown την άνοιξη και μια άσχημη τουριστική περίοδο.

Οι αναλύσεις που προσεγγίζουν τη ΔΕΘ ως ένα άνευ σημαντικής εμβέλειας οικονομικό γεγονός είναι λανθασμένες και πρόχειρες καθώς τα τελευταία χρόνια η πορεία της ήταν ανοδική. Ο κορυφαίος αυτός θεσμός της Θεσσαλονίκης χρόνο με τον χρόνο ανακτούσε τη δυναμική του, κατέγραφε συνεχή αύξηση κερδών, στήριζε την επιχειρηματικότητα αλλά και την εμπορική κίνηση της πόλης. Η στρατηγική διεθνοποίησης του εθνικού εκθεσιακού φορέα, σε συνδυασμό με το νέο μείγμα κλαδικών εκθέσεων και εκδηλώσεων, με πλήθος κορυφαίων εκθεσιακών γεγονότων άμεσα συνδεδεμένων με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, απέφερε καρπούς.

Κατά το δεκαήμερο της διεξαγωγής της ΔΕΘ συνάπτονταν σημαντικές οικονομικές συμφωνίες που συνέβαλλαν καθοριστικά στον εξωστρεφή χαρακτήρα της πόλης. Υπολογίζεται ότι η ζημιά στην οικονομία της πόλης από την ακύρωση της ΔΕΘ ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια, πέραν των επιπτώσεων στο οικονομικό ηθικό και στην υπερηφάνεια της πόλης. Πέραν της οικονομικής διάστασης όμως, η Διεθνής Έκθεση συνιστά ένα μεγάλο κοινωνικό γεγονός για τη Θεσσαλονίκη.

Πέρυσι, 263.000 επισκέπτες πέρασαν ης πύλες εισόδου, αριθμός που αποδεικνύει ότι η πόλη αγκαλιάζει τον θεσμό, τον στηρίζει. Η συζήτηση για τη μετεξέλιξη της ΔΕΘ ήταν και παραμένει επίκαιρη – ενδεχομένως υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων η ανάγκη αυτή να καθίσταται επιτακτικότερη.

Η διοργάνωση ενός πολιτικο-οικονομικού φόρουμ με την αξιοποίηση και της ψηφιακής τεχνολογίας είναι ένα εναλλακτικό σενάριο που πρέπει να στηριχθεί. Η πρόκληση πλέον είναι μεγάλη και εκτείνεται σε δύο πεδία, τόσο στη δημόσια υγεία όσο όμως και στην οικονομία. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης με γενναίες πρωτοβουλίες όλο το προηγούμενο διάστημα έχει δρομολογήσει σειρά ενεργειών που απαντούν στα νέα δεδομένα.

Προχωρούμε στην προμήθεια αστικών λεωφορείων προς ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών, δημιουργήσαμε νέο δίκτυο ποδηλατοδρόμων και ελέγχουμε την τήρηση των μέτρων. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους φορείς της πόλης, τη διοίκηση της ΔΕΘ και ήδη εργαζόμαστε στην κατεύθυνση ενός plan Β για μια εναλλακτική, «έξυπνη» διαχείριση της εκθεσιακής εμπειρίας της πόλης. Είναι ανάγκη, όμως, εδώ και τώρα να σχεδιαστούν κεντρικά από την κυβέρνηση ενεργές πολιτικές στήριξης του επιχειρείν αλλά και αντισταθμιστικές πολιτικές ειδικά για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία.

Ακριβώς αυτή είναι η προσδοκία μας από τον Πρωθυπουργό ενόψει της έλευσής του στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

πηγή: Τα Νέα

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο