«Η Θεσσαλονίκη πρέπει επιτέλους να πιστέψει στις δυνάμεις της»

Ζερβας φωτο Ανδρίτσος

Τι σημαίνει πρακτικά για τη Θεσσαλονίκη και την Βόρειο Ελλάδα η κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ;

Είναι το τέλος μιας εποχής και η αυγή μιας νέας. Σίγουρα αλλαγή σελίδας για τον ΠΑΟΚ και τον αθλητισμό της πόλης αλλά ευελπιστώ να αποτελέσει την απαρχή μιας ακόμα μεγαλύτερης αλλαγής στην πόλη. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε κουραστεί από τις ήττες – και δεν αναφέρομαι μόνο στον αθλητισμό. Είναι καιρός και με αφορμή αυτόν τον τίτλο να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας. Να διεκδικήσουμε αυτά που αξίζουμε. Να φτιάξουμε τη δική μας ομάδα της νίκης. Ο ΠΑΟΚ δίνει το παράδειγμα. Οραματιστές και σοβαροί άνθρωποι στην ηγεσία, προγραμματισμός και σχέδιο, οργάνωση και σκληρή δουλειά οδήγησαν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Η συνταγή της επιτυχίας είναι αυτή.

Δίνετε την αίσθηση ότι αποτελεί και δικό σας στοίχημα η κατασκευή της Νέας Τούμπας;

Είναι αλήθεια πως το νιώθω και δικό μου στοίχημα καθώς πέραν των γνωστών οπαδικών μου προτιμήσεων, με τον ΠΑΟΚ και την Τούμπα με συνδέουν πολλά περισσότερα. Ο πατέρας μου, Βασίλης Ζέρβας,  ως πολιτικός μηχανικός είχε εκπονήσει τα σχέδια και πλέον ως πρόεδρος, εξόφλησε την αγορά του οικοπέδου της Τούμπας. Τον Ιούλιο του ‘67 ξεκινούσε τα έργα, “για ένα γήπεδο αντάξιο της ιστορίας του”, όπως είχε δηλώσει τότε. Ήταν αυτός, που εκ μέρους του ΑΣ ΠΑΟΚ, είχε τρέξει τη μελέτη για το γήπεδο της Τούμπας στη δεκαετία του 1950.

Οι μεγάλες ομάδες γίνονται σε μεγάλα γήπεδα. 50 χρόνια μετά ήρθε η ώρα της νέας Τούμπας. Το μέγεθος του συλλόγου τεράστιο, αλλά τα τελευταία χρόνια μεγαλώνει περισσότερο. Πρωτάθλημα φέτος, Champions League του χρόνου και Nέα Τούμπα στο άμεσο μέλλον. Το αξίζουμε. Το αξίζει ο κόσμος μας, το αξίζει η πόλη μας, το αξίζουν τόσες και τόσες γενιές αθλητών που πέρασαν, προσέφεραν και οι συγκυρίες δεν τους επέτρεψαν να γευτούν το νέκταρ μιας μεγάλης επιτυχίας

Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε αυτή την στιγμή; Γνωρίζετε λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του νέου γηπέδου;

Γνωρίζω πως έχει πάρει την έγκριση από την Περιφέρεια και το Δήμο Θεσσαλονίκης για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο και παράλληλα οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ έχουν ήδη στείλει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος τον φάκελο, προχωρώντας ένα ακόμη βήμα στο project της Νέας Τούμπας. Τον προηγούμενο μήνα που επισκέφτηκα την ΠΑΕ και τη διοίκηση του Ερασιτέχνη, είχα αυτήν την ενημέρωση. Σήμερα μαθαίνουμε ότι η υπόθεση θα πάει ένα χρόνο πίσω και άρα και στην επόμενη αγωνιστική σεζόν, η ομάδα θα αγωνιστεί στην Τούμπα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει οι αρμόδιοι να συμβάλλουν ώστε να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές δυσκολίες αλλά οι φίλαθλοι να καταλάβουν ότι στόχος είναι να κατασκευαστεί ένα υπερσύγχρονο γήπεδο, μοναδικής αισθητικής και λειτουργικής αξίας στη χώρα μας.

Πόσο μπορεί να αλλάξει την ζωή των πολιτών, προς το καλύτερο, η κατασκευή ενός υπερσύγχρονου γηπέδου στην Τούμπα;

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες ανακαίνισαν εκ βάθρων τις παλιές τους εγκαταστάσεις μέσα στον αστικό ιστό. Αν δούμε το γήπεδο σαν μία ευκαιρία μεγάλης αστικής ανάπλασης και παρέμβασης στο δημόσιο χώρο θα καταλάβουμε πως μόνο ωφελημένη θα βγει η Θεσσαλονίκη. Ένα μεγάλο σύγχρονο γήπεδο μπορεί να αλλάξει τη μοίρα μίας ολόκληρης περιοχής, να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, να ανεβάσει την αξία των περιουσιακών στοιχείων, να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής. Οι αναπλάσεις που θα το πλαισιώσουν θα μεταμορφώσουν την περιοχή της Τούμπας δίνοντας παράλληλα νέες οικονομικές δυνατότητες.

Οι επιτυχίες του ΠΑΟΚ μπορούν να συμπαρασύρουν τον Άρη και τον Ηρακλή;

Εκτιμώ πως ναι, διότι οι ομάδες της πόλης μας έχουν δυναμική, έχουν πιστούς οπαδούς, έχουν μεγάλη ιστορία και τα τελευταία χρόνια γίνονται σημαντικές προσπάθειες οικονομικής εξυγίανσης. Πληρούν ορισμένες από τις πιο βασικές προϋποθέσεις για την ανάδειξή τους. Ο ανταγωνισμός και οι  επιτυχίες φέρνουν εισιτήρια, φέρνουν χορηγούς, επενδυτές είμαι σίγουρος πως θα ευνοήσει τις ομάδες μας. Δείτε για παράδειγμα τον εφετινό Άρη που με μία πολύ καλή πορεία βγαίνει στην Ευρώπη. Ιδανικά, επιχειρηματικές δυνάμεις που έχουν τη δυνατότητα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε οι ομάδες να ενισχυθούν άμεσα. Είμαι αισιόδοξος.
Και βέβαια να πούμε πως την προσοχή μας δεν πρέπει να μονοπωλήσει το ποδόσφαιρο καθώς υπάρχει σειρά άλλων αθλημάτων που η Θεσσαλονίκη έχει παράδοση.

 Ποιες είναι οι κινήσεις που θα κάνετε για να βρεθεί λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης;

Α. Καθημερινή επικοινωνία δήμου – τροχαίας για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Β. Συμμετοχή του δημάρχου στο Δ.Σ του ΟΑΣΘ.
Γ. Δημιουργία νέων parking στις παρυφές του κέντρου.
Δ. Θαλάσσια αστική συγκοινωνία.
Ε. Επιτάχυνση έργων του Μετρό.
ΣΤ. Βαθμιαίος περιορισμός του οδοστρώματος και απόδοση στον πεζό, στο πράσινο και στα ήπια μέσα κυκλοφορίας, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο – αρχικά στο ιστορικό κέντρο
Ζ. Αξιοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Οι προτάσεις σας για την ασφάλεια των κατοίκων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης;

Τα νούμερα της εγκληματικότητας είναι πλασματικά γιατί πολλά συμβάντα δεν καταγράφονται καθώς οι πολίτες το θεωρούν μάταιο. Ωστόσο δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις καθημερινές κλοπές και διαρρήξεις. Η Θεσσαλονίκη δεν πρέπει να αποκτήσει το δικό της άβατο, όπως τα Εξάρχεια και η Ομόνοια στην Αθήνα. Ο επαρκής φωτισμός παντού, σύμφωνα με έρευνες και μελέτες, μειώνει δραστικά την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα. Όπου δεν υπάρχουν νεκρές ζώνες, ξενοίκιαστα καταστήματα, γκετοποιημένες περιοχές, ο χώρος που μένει για το έγκλημα και την παράβαση μειώνεται. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν δημόσιο χώρο με  ευταξία, καθαρό και περιποιημένο που θα ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας και θα αποτρέπει το έγκλημα. Στο σχεδιασμό μας τέλος βρίσκεται η ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας

Πως μπορεί να βελτιωθεί το επίπεδο καθαριότητας της Θεσσαλονίκης;

Η καθαριότητα είναι το νούμερο ένα πρόβλημα της πόλης. Το βεβαιώνουν όλες οι έρευνες της κοινής γνώμης αλλά και η αίσθηση των πραγμάτων. Το ζήτημα με την καθαριότητα δεν είναι ιδεολογικό. Όποιος το αντιμετωπίζει ως  τέτοιο υπηρετεί προσωπικές ιδεοληψίες και πιθανές κομματικές στοχεύσεις. Όταν στο δήμο Θεσσαλονίκης έχουμε 1400 υπαλλήλους στην καθαριότητα, έχουμε αδιάθετους πόρους από ανταποδοτικά τέλη, ύψους 50 εκ. ευρώ και το αποτέλεσμα είναι το σημερινό τότε η ευθύνη εντοπίζεται στη διοίκηση, στο management.
Καλύτερη οργάνωση, νέος εξοπλισμός, υπογειοποίηση κάδων, ενημέρωση πολιτών, ενίσχυση ανακύκλωσης, αξιολόγηση αποτελεσμάτων και υιοθέτηση καλών ευρωπαϊκών πρακτικών είναι η πρότασή μας.

 

 

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο