Η Θεσσαλονίκη σε 20 λέξεις από τον Κ. Ζέρβα

Ζερβας φωτο Ανδρίτσος

Βαρδάρι: Μητροπάνος, Θεσσαλονίκης σήμα κατατεθέν. Πλατεία και κόμβος, αρχή χιλιομέτρησης αποστάσεων για τη Θεσσαλονίκη. Από τη Βυζαντινή Ιστορία ως Χρυσή Πύλη μέχρι την Αμερικάνικη Αγορά του σήμερα, ένα εδαφικοποιημένο χωνευτήρι όλων των ταυτοτήτων μας.

Αλλατίνι: Μνημείο της Βιομηχανικής Ιστορίας. το παλαιότερο βιομηχανικό κτίριο της πόλης. Τα κτήρια και ο περιβάλλον χώρος έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα και με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει απαγορευθεί οριστικά η ανοικοδόμηση του χώρου. Κομμάτι της Ιστορίας, έχει αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον και μαρτυρά τη βιομηχανική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Σύμβολο της ακμάζουσας Θεσσαλονίκης μπορεί σήμερα μέσα από την αξιοποίησή του να αναζωογονήσει μία ολόκληρη περιοχή. Υπάρχουν αντιστοιχα παραδείγματα και καλές πρακτικές.

Αριστοτέλους: Καρδιά της πόλης, σχέδιο του Εμπράρ, σήμα κατατεθέν και meeting point. Την θέλω πιο καθαρή, χωρίς πάγκους και οχήματα, χωρίς γκράφιτι και αφίσες. Μια Αριστοτέλους ευρωπαϊκή που θα ζηλεύουν όλοι.

Σέιχ – Σου – Ζωολογικός κήπος: Πνεύμονας πρασίνου, ζωτική η σημασία του. Χρέος και καθήκον μας να το φυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Περιαστικό δάσος, αισθητικά όμορφο, επισκέψιμο και χρήσιμο, όαση δασικής αναψυχής και περιβαλλοντικής ισορροπίας.

Πλατεία Ελευθερίας: Τόπος μαρτυρικός, μνημείο εγκλήματος αλλά σήμερα, μετά το parking, ευκαιρία αστικού σχεδιασμού, πνεύμονας πρασίνου και ανασύνθεσης του αστικού τοπίου.

Αγορά Βλάλη: Καπάνι από την τούρκικη λέξη Ουν – Καπάν που σημαίνει αγορά άλευρων για όσους το ξέρουν έτσι. Τι να πρωτοπεί κανείς; Αγορά βγαλμένη από το παρελθόν και σήμα κατατεθέν του κέντρου της πόλης. Χρειάζεται παρεμβάσεις και εκσυγχρονισμούς που δεν θα αλλοιώσουν το χαρακτήρα του. Όποιος θέλει παζάρια και διαπραγματεύσεις επί των αγορών πρέπει να το επισκεφτεί. Δίνει ζωή στην πόλη.

Τούμπα: Αναμνήσεις και συγκίνηση, ο πατέρας μου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανέγερση του γηπέδου. ΠΑΟΚ, η ομάδα μου, χαρές και λύπες, πέταλα, συνθήματα, καπνογόνα. Ιεροτελεστία και ανατριχίλα. Νέα Τούμπα, νέος δυνατός ΠΑΟΚ, νέα Θεσσαλονίκη. Πόλη των πρωταθλημάτων και των νικών

Λιμάνι: Πύλη και προοπτική, πλεονέκτημα μοναδικό, εμπόριο και διασύνδεση, ανάπτυξη και πλούτος, διέξοδος.

Παναγία Φανερωμένη: Γειτονιά των αντιθέσεων, Θεσσαλονίκη και Συκιές μαζί. Κέντρο απόκεντρο. Θέλω να συζητήσω με τους κατοίκους εκεί, να δω τι επιθυμούν και πώς θα ήθελαν να τη δουν στο μέλλον.

ΔΕΘ: Είκοσι χρόνια συζητήσεων, επτά επίσημες και ανεπίσημες μελέτες και προτάσεις, και βρισκόμαστε το 2019 στο ίδιο σημείο. Η πόλη δεν αντέχει άλλη στασιμότητα, δεν αντέχει άλλες χαμένες ευκαιρίες, δεν αντέχει άλλες εκθέσεις ιδεών. Η ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου είναι μονόδρομος -αν θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει ΔΕΘ. Μια ΔΕΘ που έχει σημαντικό ρόλο να παίξει στη διαμόρφωση του νέου παραγωγικού μοντέλου της πόλης αλλά και στην οικονομία της χώρας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε ούτε τον τέλειο σχεδιασμό αλλά ούτε και τα φαραωνικά έργα, που είναι πέρα και πάνω από τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.

Νέα Παραλία: Έργο μεγάλης κλίμακας που αγκάλιασαν οι Θεσσαλονικείς και άλλαξε την καθημερινότητά τους. Βελτίωσε το αστικό περιβάλλον και ανέδειξε τη σχέση της πόλης με τη θάλασσα. Υπάρχουν ζητήματα με τη φύλαξη και τη συντήρησή της αλλά υπάρχουν και λύσεις. Μοναδικά έργα το Φεγγαράκι Παύλου Βασιλειάδη και οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το Μακεδονία Παλλάς και το Μέγαρο Μουσικής. Βιτρίνα της πόλης.

Δυτική είσοδος: Εγκατάλειψη αλλά και δυνατότητες, Μουσείο Ολοκαυτώματος , next best thing του άμεσου μέλλοντος. Τρομερή προοπτική αλλά συνάμα μεγάλες ανάγκες σήμερα.

Αντικαπνιστικός: Αναγκαίος και πολύ άργησε. Ζήτημα υγείας, πολιτισμού, σεβασμού στο συνάνθρωπο. Δείκτης της συλλογικής μας τοποθέτησης – στη Δύση τον εφαρμόζουν – στην Ανατολή (την Εγγύς) το ντουμανιάζουν. Επιλέγουμε που θέλουμε να ανήκουμε.

Airbnb: Σωτηρία για την Ελλάδα της κρίσης και της απαξίωσης της ακίνητης περιουσίας. Πέρασμα σε μια νέα μορφή οικονομίας. Μέσο ενίσχυσης του τουρισμού. Όπως κάθε τι νέο χρειάζεται ρυθμιστικό πλαίσιο διότι υπάρχουν ορατοί κίνδυνοι για τις πόλεις. Ακόμα όμως δεν είμαστε εκεί.

Καθαριότητα: Πληγή της πόλης, Νο 1 πρόβλημα, ασχήμια και υποβάθμιση. Όχι σε ιδεοληπτικές προσεγγίσεις, όχι σε ιδιωτικοποίηση. Το πρόβλημα είναι το management και η διοικητική ανεπάρκεια.

Στάθμευση: Βραχνάς και πρόβλημα, λύνεται αλλά όχι εντελώς. Όσες θέσεις και αν φτιάξουμε τα αυτοκίνητα θα είναι περισσότερα. Πρέπει να φτιάξουμε αλλά πρέπει να χρησιμοποιούμε λιγότερο το Ι.Χ. Και το διπλοπαρκάρισμα με εξοργίζει.

Τραπεζοκαθίσματα: Ευχή και κατάρα. Δεν ποινικοποιούμε την επιχειρηματικότητα, βάζουμε κανόνες που τους θέλουν όλοι, ξεκαθαρίζουμε το πλαίσιο και προστατεύουμε το δημόσιο χώρο. Καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.

Αποτεφρωτήριο: Αναγκαιότητα, σεβασμός, επιθυμία, ατομικότητα. Έχουμε αργήσει. Εγώ το προώθησα ως αντιδήμαρχος. Προφανώς συντάσσομαι και θα το προωθήσω.

Αναψυκτήριο: Μου θυμίζει 80s και βιντεοταινίες ως ιδέα.

Ποδήλατο: Διαφυγή, εναλλακτικό, παρέμβαση, περιβάλλον, υπόσχεση ποδηλατόδρομων. Θα με δείτε να κάνω ποδήλατο στη Νέα Παραλία και όχι να σας κάνω τη ζωή ποδήλατο εάν εκλεγώ.

πηγή: parallaximag.gr

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο