Κ. Ζέρβας: 10 λόγοι υπέρ της ανάπλασης της ΔΕΘ

25:1:21 4

Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι που θα καθορίσει το μέλλον. Η πανδημία και οι οικονομικές επιπτώσεις καθιστούν πλέον σαφές πως με τις παλιές συνταγές της ακινησίας δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Δεν έχουμε -στην πραγματικότητα ποτέ δεν είχαμε- την πολυτέλεια πολλών κύκλων συζητήσεων, αναβολών και αλυσιτελών προτάσεων. Κάθε οργανωμένη κοινωνία σχεδιάζει και αποφασίζει, προχωρά και υλοποιεί αναλόγως της θεσμικής, διοικητικής, πολιτικής και κοινωνικής ωριμότητας που τη διακρίνει. Οι χαμένες ευκαιρίες στις τελευταίες δεκαετίες για την πόλη πολλές: Μετρό, Υποθαλάσσια, Εξωτερική Περιφερειακή. Και μόνον η παράθεσή τους θα αρκούσε για να πειστεί και ο πλέον δύσπιστος ότι ήρθε η στιγμή να αλλάξουμε ρότα.

Η ανάπλαση της ΔΕΘ συνιστά ίσως το μεγαλύτερο έργο που έχει ποτέ προγραμματιστεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης μεταπολιτευτικά. Είναι προφανές πως εμείς, ως δήμος Θεσσαλονίκης, όχι μόνον υποστηρίζουμε την υλοποίησή του αλλά συμβάλλουμε με κάθε τρόπο προς την κατεύθυνση αυτή.

Οι λόγοι αυτής μας της στάσης, όσο προφανείς και αν είναι, έχει αξία να παρουσιαστούν ακόμη μία φορά.

1. Βρισκόμαστε στο 2021, το έργο έχει προχωρήσει, οι κρίσιμες αποφάσεις έχουν ληφθεί, το στάδιο της διαβούλευσης είναι πολλά χρόνια πίσω μας. Το 2013 η ΔΕΘ προχώρησε σε συγκριτική μελέτη βιωσιμότητας που έδειξε ότι μόνη βιώσιμη λύση η παραμονή και ανάπλαση του υπάρχοντος χώρου.

2. Οι συζητήσεις για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ εκτός αστικού ιστού έλαβαν χώρα σε μία άλλη οικονομική και δημοσιονομική πραγματικότητα για τη χώρα, πολύ πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και υπό το πρίσμα διεκδίκησης μίας μεγάλης διοργάνωσης (ΕΧPO 2008).

3. Το κόστος μετεγκατάστασης υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ καθώς απαιτείται σειρά υποδομών, καθιστώντας αυτή την επιλογή απαγορευτική.

4. Μετρήσεις κοινής γνώμης δείχνουν ότι η πλειοψηφία επιθυμεί την παραμονή της ΔΕΘ στη σημερινή της θέση. Είναι ταυτισμένη με την κοινωνική ζωή, είναι ένα γεγονός της πόλης και όχι αποκλειστικά ένα επιχειρηματικό δρώμενο.

5. Το project της ανάπλασης συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της «αφρόκρεμας» των κορυφαίων αρχιτεκτονικών γραφείων διεθνώς. Έχει δε ενσωματώσει πληθώρα παρατηρήσεων μέσα από τη διαδικασία της διαβούλευσης.

6. Προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2026, στα 100 χρόνια της ΔΕΘ, δημιουργώντας 1.500 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή. Ετησίως η οικονομική ωφέλεια της πόλης όταν περατωθεί το έργο, θα αγγίξει τα 500 εκατ. ευρώ.

7. Στη θέση των σημερινών εγκαταστάσεων θα δημιουργηθούν ένα σύγχρονο, βιοκλιματικό εκθεσιακό κέντρο, ένα επιχειρηματικό κέντρο, ένα ξενοδοχείο, 2.500 θέσεις υπόγειας στάθμευσης και περισσότερα από 60 στρέμματα πρασίνου, ανοιχτού στην πόλη και τους επισκέπτες.

8. Δημιουργείται ένας διεθνής εκθεσιακός κόμβος, ένα εμβληματικό ορόσημο της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα ενισχύσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητά της, μία νέα «ταυτότητα» που συνδέει το παρελθόν με το μέλλον της.

9. Δημιουργείται ένα αποτελεσματικό και βιώσιμο συγκρότημαυψηλής ποιότητας από άποψη αρχιτεκτονικής και αστικού σχεδιασμού, το οποίο θα συμβάλλει στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, θα αποτυπώνει στο χώρο της φιλοδοξίες της πόλης,θα εμπνέει πολίτες, επισκέπτες και θα συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση της οικονομικής δραστηριότητας.

10. Η ανάπλαση της ΔΕΘ εντάσσεται σε ένα πλέγμα έργων και παρεμβάσεων που είτε εξελίσσονται είτε προγραμματίζονται για τη Θεσσαλονίκη (αεροδρόμιο, λιμάνι, μετρό, νέα περιφερειακή οδός FlyOver, Στρατόπεδο Παύλου Μελά, Μουσείο Ολοκαυτώματος, θαλάσσιο αστικό μέτωπο, αναπλάσεις πλατειών, νέοι «Στάβλοι Παπάφη», επέκταση παλαιάς παραλίας, ανάπλαση του άξονα της Αριστοτέλους, παράλληλα με εκτεταμένες αναπλάσεις γειτονιών) με τελικό προορισμό και αποτέλεσμα μία νέα εικόνα δυνατοτήτων και αξιώσεων.

Η Θεσσαλονίκη δεν πρέπει να διχαστεί και δεν θα διχαστεί διότι το επόμενο διάστημα η συνένωση δυνάμεων, οι κοινοί στόχοι, η ομοθυμία και η υποστήριξη όλων των μεγάλων έργων υποδομής είναι σχεδόν μονόδρομος. Η συζήτηση για μία ισόρροπη ανάπτυξη είναι πάντοτε επίκαιρη όμως οφείλουμε να αποφασίζουμε και να προχωρούμε με επικαιροποιημένα στοιχεία και δεδομένα. Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά με αισιοδοξία με σχέδιο, αλλά και με σφιχτά υλοποιήσιμα χρονοδιαγράμματα. Να διαμορφώσουμε την πόλη που οραματιζόμαστε. Υπάρχει η συνολική βούληση,και πολιτική αλλά επιχειρηματική, να κάνουμε το αποφασιστικό επόμενο βήμα.

πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο