Κ. Ζέρβας: Αυτές είναι οι 11 άμεσες δεσμεύσεις μου για τη Θεσσαλονίκη

Ζερβας φωτο Ανδρίτσος

Λέτε «Ναι στη Θεσσαλονίκη». Γιατί οι πολίτες να πουν «Ναι» στον Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Αν θέλουν δήμαρχο πλήρους απασχόλησης, αν θέλουν δήμαρχο που να νοιάζεται και να φροντίζει πρώτα και πάνω από όλα την πόλη, αν θέλουν μία διοίκηση που άμεσα θα πιάσει δουλειά γιατί ξέρει τα θέματα και έχει τις λύσεις, πρέπει να σκεφτούν σοβαρά να μας υπερψηφίσουν. Αν δεν θέλουν την πόλη υποχείριο των κομμάτων, αν δεν θέλουν την πόλη ως σκαλοπάτι ανέλιξης και ενδιάμεσο σταθμό στις πολιτικές καριέρες πολιτευτών, αν δεν θέλουν την πόλη μονίμως ηττημένη, παραγκωνισμένη, αποκομμένη από τις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές εξελίξεις, απομονωμένη, παροπλισμένη, γερασμένη, κουρασμένη ας παρακολουθήσουν την προσπάθειά μας. Αν πιστεύουν όπως εμείς πως η Θεσσαλονίκη είναι η μόνη που μπορεί να κερδίσει πίσω το όνομα της Μακεδονίας εφόσον μετατραπεί σε πόλη της ανάπτυξης, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, του εμπορίου, σε πόλη κόμβο, πόλη κληρονόμο, πόλη σύμβολο, θα μας υπερψηφίσουν. Αν πιστεύουν ότι αφού μπορούν τα Τρίκαλα, αφού μπορεί η Μάλαγα, αφού μπορεί το Αμστερνταμ μπορεί και η Θεσσαλονίκη. Νίκη για τη Θεσσαλονίκη είναι να το πιστέψουμε. Νίκη για τη Θεσσαλονίκη είναι να το τολμήσουμε. Σπάστε τις συνήθειες, τις δεσμεύσεις, τις υποχρεώσεις, τα πελατειακά δίκτυα και απελευθερωμένοι πάτε στην κάλπη – θα συναντηθούμε. Αυτό είναι το μήνυμά μου προς τους συνδημότες μου.

Πολλοί θέλουν να εμφανίζονται ως συνέχεια της «Πρωτοβουλίας», δεδομένου ότι και ο Γιάννης Μπουτάρης δεν θα είναι ξανά υποψήφιος. Εσείς προέρχεστε από τα σπλάχνα της παράταξης. Θέλετε να έχετε ως «Ναι στη Θεσσαλονίκη» σχέση με την «Πρωτοβουλία».

Όποιος πιστεύει ότι το 2019 έχει ομοιότητες με τα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα πλανάται πλάνην οικτρά. Βρισκόμαστε σε έναν νέο ιστορικό κύκλο και η επανάληψη της Ιστορίας μπορεί να ειδωθεί μόνο ως φάρσα. Η «Πρωτοβουλία» ήταν μία σημαντική προσπάθεια της κοινωνίας των πολιτών την οποία ακολούθησαν και ορισμένα κόμματα σε δεύτερη φάση. Είχε καταφέρει να εκφράσει ορισμένα ώριμα αιτήματα και – ειδικά στην πρώτη της τετραετία ως διοίκηση – να επιφέρει σημαντικές αλλαγές. Η συνέχεια δεν ήταν η ανάλογη αλλά αυτά έχουν κριθεί, είναι πλέον παρελθόν. Έζησα από μέσα όλη την εξέλιξη και τη διαδρομή. Είδα, έμαθα, εργάστηκα, εντόπισα λάθη και παραλείψεις, κατάλαβα το σημείο καμπής. Προειδοποίησα έγκαιρα, διαφώνησα πρώτος εγώ, μόνος, παραιτήθηκα και αποχώρησα. Αν κάτι κρατώ από τα χρόνια της «Πρωτοβουλίας» είναι η αρχική ορμή, η κινητοποίηση πολιτών που δεν ασχολούνταν πριν, το όραμα και η θέληση για αλλαγές. Η χαρά στα πρόσωπα των ανθρώπων που πίστεψαν ότι μπορούσαν να αλλάξουν πολλά. Έχω πει πολλές φορές ότι δεν ερχόμαστε σήμερα να μηδενίσουμε το έργο κανενός – και αναφέρομαι και στις διοικήσεις πριν το Γιάννη Μπουτάρη. Κρατούμε τις θετικές παρακαταθήκες όλων αλλά ταυτόχρονα σχεδιάζουμε το μέλλον. Όποιος σήμερα προσπαθήσει να εμφανιστεί ως κληρονόμος της «Πρωτοβουλίας» το κάνει ως ετερόφωτος αστέρας αντιλαμβανόμενος την δομική αδυναμία του να πει κάτι νέο, φρέσκο και δυνατό.

Ο κεντροδεξιός χώρος στις δημοτικές εκλογές εμφανίζεται διασπασμένος. Σας ενοχλεί πως σας προσδιορίζουν και εσάς, την υποψηφιότητά σας, σε αυτό το χώρο;

Με ενοχλεί πως ο αριθμός των ουσιαστικών προτάσεων για την πόλη είναι αντιστρόφως ανάλογος του αριθμού των υποψηφιοτήτων. Με ενοχλεί που υποτιμάται η λογική των Θεσσαλονικέων με υποψηφιότητες που στοχεύουν σε ατομική εκλογή. Με ενοχλεί που συζητάμε στην πόλη τα ίδια και τα ίδια εδώ και 25 χρόνια για τη Θεσσαλονίκη. Με ενοχλεί που η πόλη είναι μονίμως βρώμικη, σχεδόν παρατημένη στην τύχη της. Αυτά με ενοχλούν. Σε ό,τι αφορά στην πολιτική και ιδεολογική μου τοποθέτηση, ποτέ δεν κρύφτηκα. Προέρχομαι από το χώρο του πολιτικού κέντρου, το 2015 ήμουν υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία διότι τη δεδομένη στιγμή διακυβεύονταν η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Αφήστε και όσα επακολούθησαν με την επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών. Στήριξα τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές αλλά όπως έχω δηλώσει πολλές φορές, δεν ζήτησα τίποτε – δεν πήρα τίποτε. Και αν χρειαστεί να συγκρουστώ ή να διεκδικήσω από αυτόν κάτι για την Θεσσαλονίκη δεν θα διστάσω. Η πορεία μου είναι αυτοδιοικητική και είμαι συνδεμένος με τα της πόλης.

Για να μιλήσουμε προγραμματικά, ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους θα εστιάσετε αν εκλεγείτε Δήμαρχος;

Την ιεράρχηση των ζητημάτων και τις προτεραιότητες τις διαμορφώνουν οι ίδιοι οι πολίτες, οι ίδιοι οι δημότες, αρκεί κάποιος να τους ακούσει προσεκτικά. Σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης τα ζητήματα της καθαριότητας και των μετακινήσεων στην πόλη έρχονται πρώτα με μεγάλη διαφορά. Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη βρώμικη και μη λειτουργική. Δεν έχει αξιόπιστα ΜΜΜ, δεν έχει μεγάλες υποδομές και δεν έχει ποιότητα ζωής. Από εκεί ξεκινάμε. Είναι μία πόλη με υποδομές της δεκαετίας του 1970 με προβλήματα του 2020. Πέραν τώρα των αποτελεσμάτων των ερευνών κάθε υποψήφιος έχει – ή οφείλει να έχει – το δικό του πρόγραμμα και τις δικές του προτεραιότητες. Οι δικές μας δεσμεύσεις διαρθρώνονται σε δύο φάσεις. Ένα Άμεσο Πρόγραμμα 11 δεσμεύσεων εντός του πρώτου χρόνου για να αλλάξει η πόλη και να ανακτήσει την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία της.

1.Θεσσαλονίκη, καθαρή πόλη. Ο δήμος έχει τα μέσα , το προσωπικό, τη γνώση για να κρατήσει την πόλη καθαρή. Είναι απλά θέμα καλής διαχείρισης.

2.Άμεση επανατοποθέτηση λαμπτήρων και εξασφάλιση φωτισμού για να μην υπάρχει σκοτεινό σημείο στην πόλη.

3.Ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα μετέχω προσωπικά στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΣΘ για να παρακολουθώ τις εξελίξεις στον Οργανισμό και να πιέζω για τη βελτίωση του.

4.Ενέργειες για την ολοκλήρωση του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό άμεσα και όχι το… 2023.

5.Καθιερώνουμε καθημερινή επικοινωνία δήμου Θεσσαλονίκης και Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

6.Αναδιάρθρωση του σημερινού συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης με απόδοση περισσότερων θέσεων.

7.Περιορίζουμε την αφισοκόλληση και τους βανδαλισμούς τοίχων σε κεντρικά σημεία της πόλης.

8.Στήριξη της επιχειρηματικότητας -όχι σε «νεκρό» εμπορικό κέντρο.

9.Άμεση πάταξη του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου .

10.ΑΤΜ πιστοποιητικών – Θεσσαλονίκη, έξυπνη πόλη.

Καθιερώνουμε μία φορά το εξάμηνο διαδικασία όπου ο δήμαρχος λογοδοτεί και απαντά σε ερωτήματα φορέων, δημοτών, κατοίκων. Σε δεύτερο χρόνο και μέχρι το πέρας της θητείας θα υλοποιήσουμε το συνολικό πρόγραμμά μας για την οικονομία, το πολιτισμό, την κοινωνική πολιτική και το δημόσιο χώρο.

Πως σχολιάζετε την μετωπική αντιπαράθεση που διαμορφώνεται μεταξύ Ταχιάου-Νοτοπούλου;

Μετωπική αντιπαράθεση επί ποίου θέματος; Βλέπετε κάτι ουσιαστικό, βλέπετε αντιπαράθεση προγραμματική; Βλέπετε να υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα; Απολύτως τίποτε από αυτά. Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι μία στρατηγική επιλογή των δύο να διαλέξουν βολικό αντίπαλο για να συσπειρώσουν τα κομματικά ακροατήριά τους αμφότεροι. Θέλουν να μεταφέρουν την κομματική σύγκρουση στο δήμο Θεσσαλονίκης και να φορέσουν το κοστούμι του κομματικού ανταγωνισμού στην αυτοδιοίκηση. Τεχνητή πόλωση και όξυνση χωρίς περιεχόμενο. Και αυτό έρχεται ως φυσικό επακόλουθο καθώς τόσο η κ. Νοτοπούλου όσο και ο κ. Ταχιάος δεν είχαν σχέση με την πόλη τα τελευταία πολλά χρόνια. Και οι δύο επιστρατεύτηκαν από κομματικά επιτελεία, και οι δύο – ακόμη και να θέλουν- δεν προλαβαίνουν να ενημερωθούν και να μάθουν την πόλη, πόσο δε μάλλον να διαμορφώσουν άποψη και να καταθέσουν πρόγραμμα. Συνοψίζοντας και για να τελειώνουμε κάποια στιγμή με τον σφιχτό εναγκαλισμό κομμάτων και αυτοδιοίκησης, θα πρέπει όλοι να καταλάβουν πως η πόλη θα ηττηθεί αν επικρατήσουν αυτές οι λογικές. Την επαύριο των εκλογών, αφού ο χάρτης βαφεί κόκκινος ή μπλε, κάποιος θα πρέπει να μαζέψει τα σκουπίδια, να καθαρίσει την πόλη, να υπερασπιστεί το δημόσιο χώρο.

Από τους συνυποψηφίους σας, δεδομένης και της απλής αναλογικής, με ποιους αισθάνεστε πιο κοντά ώστε να επιλέξετε για συνεργασία;

Λογικά, 60 ημέρες προ των εκλογών περίπου θα έπρεπε να μπορούσα να σας απαντήσω – αν όχι με βεβαιότητα -τουλάχιστον έχοντας κατά νου κάποιες ενδείξεις. Επιτρέψτε μου να σας πω όμως πως μέχρι σήμερα δεν έχω δει προγραμματικό λόγο από κανέναν. Ίσως να ακούγεται υπερβολικό αυτό όμως θα αντιστρέψω το ερώτημα και σας καλέσω να απαντήσετε στο εξής. Είστε ευχαριστημένος εσείς ή οι φίλοι αναγνώστες σας από το επίπεδο του προεκλογικού διαλόγου; Έχετε συγκρατήσει προτάσεις που θα αλλάξουν την πόλη; Μιλάμε για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και μία από τις μεγαλύτερες της Μεσογείου και ακόμη και τώρα, πλην ημών, κανείς δεν κάνει καμπάνια, κανείς δεν προτείνει λύσεις. Τώρα λόγω του Κλεισθένη και της απλής αναλογικής είναι αναμενόμενο να υπάρχει πολυδιάσπαση των αυτοδιοικητικών συμβουλίων και επιβαλλόμενη η συνεργασία μεταξύ πολλών παρατάξεων. Δεν σας κρύβω ότι με προβληματίζει αυτή η πιθανότητα. Σε ό,τι μας αφορά θα κινηθούμε με βάση τις αξίες μας, με βάση την αξιοπιστία των πολιτικών και των προσώπων και τέλος με βάση την προγραμματική εγγύτητα και σύγκλιση.

Πηγή: https://myportal.gr/k-zervas-aytes-einai-oi-11-ameses-desmeyseis-moy-gia-ti-thessaloniki/

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο