Κ. Ζέρβας: Είτε το θέλουν κάποιοι, είτε όχι θα γίνει διάλογος για την πόλη

zervas-1

Δηλώνει νέτα σκέτα πως ο συνδυασμός «ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη» του οποίου ηγείται θα φτάσει μέχρι τέλους! Έχει προτάσεις για την πόλη και μας υπόσχεται… εκπλήξεις! Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο GRTimes.gr μιλά για όλους και για όλα! Αναφέρει πως θα αναλάβει τις επόμενες ημέρες πρωτοβουλίες που θα αναγκάσουν όλους όσους διεκδικούν την ψήφο των Θεσσαλονικέων να πάρουν θέση και αποκαλύπτει ποια είναι τα τρία πρώτα πράγματα που θα κάνει εάν εκλεγεί δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Σχετικά με τον «Κλεισθένη» και τις συνεργασίες που μπορεί να προκύψουν μετά τις εκλογές ο κ. Ζέρβας σημειώνει: «Μπορεί να δούμε ορκισμένους εχθρούς να δίνουν τα χέρια ή παρατάξεις με εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις να συνεργάζονται στο κυνήγι της πολυπόθητης πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο». Για τις δημοσκοπήσεις που «βλέπουν» το φως της δημοσιότητας, δημοσκοπήσεις τις οποίες ο ίδιος έχει στηλιτεύσει αναφέρει πως «οι προσπάθειες υποστήριξης συγκεκριμένων υποψηφιοτήτων θα καταπέσουν στο κενό». Ο κ. Ζέρβας μιλά επίσης για την πρόταση Λεκάκη για την καθιέρωση «δημάρχου νύχτας σχολιάζοντας πως πρώτα χρειάζεται… δήμαρχος ημέρας. Υποστηρίζει πως εάν οι εκλογές στη Θεσσαλονίκη ήταν μουσική παράταση θα ήταν οι «36 Ελληνικοί Χοροί» του Νίκου Σκαλκώτα, ενώ δηλώνει επίσης πως δεν έχει μετανιώσει για τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ το 2015 και πως διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κύριε Ζέρβα, έχετε ανακοινώσει μεγάλο μέρος του συνδυασμού σας. Να περιμένουμε εκπλήξεις το επόμενο διάστημα;

Η παράταξή μας δεν δομήθηκε πάνω στη λογική των celebrities, των διασημοτήτων και των κατ’ επάγγελμα πολιτευτών. Ξεκινήσαμε ως παράταξη «κανονικών ανθρώπων», πολιτών και δημοτών με ανησυχίες, διάθεση προσφοράς και συμμετοχής με υποψήφιους καταξιωμένους επαγγελματικά και κοινωνικά. Συνεκτικός ιστός μας είναι το πρόγραμμα και η πρόταση για την πόλη.
Έκπληξη μπορεί να θεωρηθεί η πληρότητα της πρότασής μας, η ποιότητα της καμπάνιας μας – και εδώ σας λέω πως – ναι – πρέπει να περιμένετε αρκετά πράγματα ακόμη. Είμαι αποφασισμένος να μην αφήσω να περάσουν οι δημοτικές εκλογές χωρίς να τεθούν τα πραγματικά ζητήματα της πόλης στο τραπέζι. Με κάθε δυνατό τρόπο, με όλες τις δυνάμεις μου θα φροντίσω, είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν κάποιοι, να γίνει διάλογος για την πόλη. Και εδώ θα υπάρξουν εκπλήξεις και πρωτοβουλίες που θα αναγκάσουν τους πάντες να πάρουν θέση

 Εάν εκλεγείτε δήμαρχος στις επικείμενες εκλογές του Μαΐου, ποια θα είναι τα τρία πρώτα πράγματα που θα κάνετε όταν μπείτε στο γραφείο του δημάρχου;

Από την επόμενη ημέρα των εκλογών ξεκινά η προσπάθεια. Τα τρία πρώτα πράγματα είναι τα εξής:

  • Τάσσομαι επικεφαλής της προσπάθειας για την καθαριότητα. Θεσσαλονίκη, καθαρή πόλη. Το έργο είναι σύνθετο αλλά άμεσα ο δημότης, ο κάτοικος και ο επισκέπτης θα δει διαφορά. Έχουμε και τα μέσα, και το προσωπικό, και τις αντικειμενικές δυνατότητες.
  • Ξεκινώ την αναδιάρθρωση του σημερινού συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης με απόδοση περισσότερων θέσεων σε μόνιμους κατοίκους και επαγγελματίες του κέντρου.
  • Μετέχω προσωπικά ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΣΘ για να παρακολουθώ τις εξελίξεις στον Οργανισμό και να πιέζω για τη βελτίωση του.

Έχουμε πρόγραμμα ειδικά για τον πρώτο χρόνο, όπου με άμεσες και δραστικές λύσεις φιλοδοξούμε να αλλάξουμε την πόλη. Να δώσουμε ένα σήμα αισιοδοξίας και ταυτόχρονα ένα μήνυμα συστράτευσης.

 Εάν περάσετε στον δεύτερο γύρο, με ποιον ή ποιους αντιπάλους σας θα μπορέσετε να συνεργαστείτε δεδομένου ότι έχετε σηκώσει τους τόνους και με ποιους ΔΕΝ θα συνεργαστείτε;  

Είμαι άνθρωπος των συνθέσεων και των συνεργασιών και εκ των προτέρων δηλώνω πως θα τις επιδιώξω με κάθε τρόπο. Από την άλλη δεν πιστεύω στις συναλλαγές, στον παραγοντισμό, στα ανταλλάγματα και στις τεχνητές συγκολλήσεις. Μπορώ να συνεργαστώ με όλους τους συνδυασμούς εφόσον είναι δημοκρατικοί αλλά στη βάση πάντα προγραμματικών συγκλίσεων. Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα με τον «Κλεισθένη» όμως, υπάρχουν αρκετά ζητήματα και ήδη διαφαίνονται στον ορίζοντα. Ανησυχώ για την τροπή που μπορεί να πάρουν τα πράγματα καθώς η συνεργασία των παρατάξεων επιβάλλεται με τρόπο απόλυτο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε τραγελαφικές καταστάσεις. Μπορεί να δούμε ορκισμένους εχθρούς να δίνουν τα χέρια ή παρατάξεις με εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις να συνεργάζονται στο κυνήγι της πολυπόθητης πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο. Σε κάθε περίπτωση χρέος όσων διεκδικούμε την ψήφο των συνδημοτών μας να διαφυλάξουμε στοιχειωδώς την προσωπική και πολιτική αξιοπιστία μας.

 Ποια είναι τα μεγάλα προβλήματα της Θεσσαλονίκης και πως σκοπεύει να τα λύσει ο Κωνσταντίνος Ζέρβας με τους συνεργάτες του;

Καθαριότητα, κυκλοφοριακό, πράσινο και δημόσιος χώρος, ασφάλεια, έλλειψη μεγάλων υποδομών. Αν ξύσουμε την επιφάνεια λίγο, από κάτω θα δούμε τη νέκρωση του εμπορικού κέντρου, την καχεκτική οικονομική δραστηριότητα και την ασθενική ανάπτυξη, την αδυναμία συντήρησης βασικών δομών.

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, θέλω να είμαι ειλικρινής. Υπάρχουν όμως επιλογές αποδοτικότερες, υπάρχει σχέδιο, υπάρχει γνώση και εμπειρία και κυρίως θέληση και όρεξη. Αν προσθέσουμε στο μείγμα επιμονή και εργατικότητα τότε νομίζω πως η συνταγή θα είναι πετυχημένη. Είμαι σίγουρος πως όλοι πιστεύουμε «μέσα μας» ότι η πόλη μπορεί και έχει δυνατότητες.

 Πολύς λόγος γίνεται για τις δημοσκοπήσεις στο δήμο Θεσσαλονίκης, δημοσκοπήσεις που στο παρελθόν δημόσια αφήσατε να εννοηθεί πως είναι προϊόν… photoshop. Σας προβληματίζουν;

Είναι νομίζω πέραν από εμφανές ότι υπάρχει μία συγκεκριμένη κατεύθυνση σε μερικές εξ αυτών να στηρίξουν πάση θυσία οι επιλογές των κομμάτων. Αίσθηση δική μου όμως αλλά και πολλών άλλων είναι πως η πραγματικότητα απέχει πάρα πολύ από τα δημοσκοπικά αποτελέσματα. Πολλά ΜΜΕ ήδη – και αναφέρομαι σε μία συγκεκριμένη δημοσκόπηση – αρνήθηκαν να την αναπαράγουν ως αναξιόπιστη. Αυτό σημαίνει πολλά. Οι προσπάθειες υποστήριξης συγκεκριμένων υποψηφιοτήτων θα καταπέσουν στο κενό. Οι Θεσσαλονικείς δεν είναι ιθαγενείς που θαμπώνονται από καθρεπτάκια και μάλιστα θολά.

Η είσοδος Λεκάκη στον “χάρτη” των υποψηφιοτήτων της Θεσσαλονίκης σας δημιουργεί πρόβλημα, δεδομένου ότι και εσείς αναδειχτήκατε μέσα από την “Πρωτοβουλία” και ίσως να έχετε την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων; Πως σας βρίσκει η πρότασή του για την καθιέρωση “δημάρχου νύχτας”;

Αναμένω να δω και να διαβάσω τις προτάσεις του κ. Λεκάκη για να σχηματίσω άποψη. Μπορεί όπως λέτε να αναδείχθηκε και αυτός με την «Πρωτοβουλία» αλλά αυτό δε σημαίνει και πολλά πράγματα σήμερα. Βρισκόμαστε σε ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό, με νέες απαιτήσεις και πολλές προκλήσεις. Θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από τα ένσημα στην «Πρωτοβουλία».
Η πρόταση για «δήμαρχο νύχτας» νομίζω ότι εντάσσεται σε μία γενικότερη ανάγκη «να πούμε κάτι που να ακούγεται ωραίο και εντυπωσιακό». Και όπως λέει και ο λαός μας «όποιος νύχτα περπατεί λάσπες και …… πατεί». Την κατανοώ την ανάγκη αλλά επί της ουσίας νομίζω ότι είναι μία επικοινωνιακή προσπάθεια – ουσιαστικά και διοικητικά αβαθής. Χρειαζόμαστε αντιδημάρχους ημέρας πρώτα και κύρια. Τα ζητήματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι σημαντικά και οι λύσεις μπορούν να προκύψουν μέσα από την καθιέρωση πολύ συγκεκριμένων και σαφών κανόνων λειτουργίας.

Γνωρίζοντας ότι σας αρέσει η κλασική μουσική, όλο αυτό που συμβαίνει προεκλογικά με τον δήμο της Θεσσαλονίκης με ποιο και ποιανού έργο μπορείτε να το παρομοιάσετε;

Σίγουρα με τους 36 Ελληνικούς Χορούς του μεγάλου Έλληνα κλασσικού συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα. Υπάρχει και «Τσάμικος» και «Κλέφτικος» και «Ηπειρώτικος»! Το έργο είναι μια σπουδή τριάντα έξι διαφορετικών μορφών, οι υποψήφιοι στη Θεσσαλονίκη είναι, μέχρι στιγμής, 25. Κάθε ένας είναι ιδιαίτερος και αυτόνομος. Οι Χοροί του Σκαλκώτα όπως και οι υποψηφιότητες έχουν αινιγματικές, αμφίσημες μορφές, αλλά ταυτόχρονα εντελώς απρόβλεπτες στην εξέλιξή τους. Θεωρούνται δεδομένοι και δημοφιλείς, αλλά το πραγματικό τους μέγεθος είναι άγνωστο. Το Μάιο θα δούμε τελικά τι θα «χορέψει» η πόλη.

Μετανιώσατε που συμμετείχατε στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ;

Δεν μετάνιωσα αλλά νιώθω την ανάγκη να ξεκαθαρίσω και ορισμένες παραμέτρους. Εντάχθηκα στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 μετά από πρόταση του τότε προέδρου της Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Η ένταξη μου τότε ήταν ένα άνοιγμα του κόμματος και στον κεντρώο χώρο από όπου άλλωστε προέρχομαι. Τοποθετήθηκα σε μη εκλόγιμη θέση μιας και οι εκλογές διεξήχθησαν με λίστα και από τότε δεν διεκδίκησα κανένα άλλο κομματικό η μη αξίωμα. Η συστράτευσή μου αυτή σηματοδοτούσε την ισχυρή πεποίθησή μου πως η Ελλάδα έπρεπε να παραμείνει με κάθε τρόπο αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και η Νέα Δημοκρατία τη δεδομένη στιγμή ήταν ο πολιτικός εκφραστής αυτής της θέσης. Αργότερα υποστήριξα ενεργά και με θέρμη την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον εσωκομματικό αγώνα του για τη θέση του προέδρου του κόμματος. Πίστευα και πιστεύω πως η χώρα χρειάζεται έναν ικανό φιλελεύθερο εκσυγχρονιστή και μεταρρυθμιστή πρωθυπουργό που θα αναδιατάξει τη χώρα. Διατηρώ πολύ καλή προσωπική αλλά και πολιτική σχέση μαζί του. Εάν χρειαστεί όμως για τη Θεσσαλονίκη να συγκρουστώ μαζί του, θα το κάνω. Η πόλη είναι πάνω από όλα. Δεν το έχω μετανιώσει λοιπόν.

 Υπάρχουν ορισμένοι που ισχυρίζονται πως η υποψηφιότητά σας δεν θα φτάσει μέχρι τέλους. Τι απαντάτε;

Κάνουν λάθος. Το ψηφοδέλτιο της παράταξης «ΝΑΙ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» θα είναι μέσα στα εκλογικά κέντρα την ημέρα των εκλογών. Είμαστε η μόνη καθαρά ανεξάρτητη και αυτοδιοικητική παράταξη. Δεν έχουμε πίσω μας κάποιο κόμμα, εγώ προσωπικά δεν διετέλεσα βουλευτής ή υπουργός με κάποιο κόμμα, η ενασχόλησή μου με τα κοινά και την πολιτική είναι αμιγώς αυτοδιοικητική. Είμαστε οι μόνοι, μέχρι στιγμής, με τέτοιο προγραμματικό βάθος και συνεχή ενασχόληση με τα ζητήματα της πόλης. Αν ρωτήσετε συναδέλφους σας δημοσιογράφους αλλά και ανθυποψήφιούς μου, θα παραδεχθούν ότι είμαστε οι μόνοι που τρέχουμε μία πλήρη προεκλογική καμπάνια με συνεχείς παρεμβάσεις. Αναζητείστε αλλού λοιπόν την «απόσυρση».

 Υπήρξατε για μεγάλο διάστημα ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος. Πότε καταλήξατε στην απόφαση να διεκδικήσετε τα ηνία της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης;

Μία τετραετία της «Πρωτοβουλίας» καλή, μία αποχώρηση όταν είδα τα λάθη, και λιγα χρόνια κακή με εμένα στην αντιπολίτευση είδα τα πάντα. Είδα πήγε στραβά, είδα που χάθηκε η φλόγα, ποιες ήταν οι αστοχίες και τα λάθη. Παράλληλα απέκτησα τη γνώση, την εμπειρία, ήρθα σε επαφή με ένα τεράστιο ανθρωποδίκτυο που φώτιζε πολλές πλευρές του ζητήματος «Πόλη και Αυτοδιοίκηση». Έμαθα την πόλη ακόμα καλύτερα, πιο βαθιά. Έσκυψα πάνω σε προβλήματα που σαν απλός πολίτης δεν τα είχα φανταστεί. Αναγκάστηκα να τρέξω, αγχώθηκα, πάλεψα για να προλάβω καταστάσεις, διαχειρίστηκα μικρές κρίσεις. Όλη αυτή η διαδικασία, τώρα εκ των υστέρων, το βλέπω ξεκάθαρα πως με έκανε πιο ώριμο αλλά και σίγουρο για τις πολιτικές μου επιλογές. Οι πρώτες σκέψεις ήρθαν το 2017 όπου έβλεπα τα αδιέξοδα και τη διοικητική δυστοκία. Το 2018 μπορώ να πω ότι ήμουν σίγουρος πια.

 Πρόσφατα, με την συνδρομή σας ένας ιδιώτης δώρισε περιπολικό στο ΑΤ Λευκού Πύργου. Πολλοί το καταδίκασαν αποκαλώντας σας “μεσάζοντα”. Τι απαντάτε και δεν κρίνετε πως θα έπρεπε να δοθούν τα στοιχεία του ιδιώτη στη δημοσιότητα;

Γνωρίζω περισσότερους που το επιδοκίμασαν καθώς γνωρίζουν τις ελλείψεις και τη συνολικά τεράστια πρόκληση των ανθρώπων των σωμάτων ασφαλείας να φέρουν εις πέρας το καθήκον τους. Η κίνηση αυτή ήταν και συμβολική αλλά και ουσιαστική. Λίγες ημέρες πριν, σε επίσκεψή μου στο Α.Τ του Λευκού Πύργου συνομίλησα και ενημερώθηκα για μια σειρά ζητημάτων. Με αφορμή λοιπόν την επίσκεψη εκείνη, σκέφτηκα τρόπους που θα μπορούσα να συνδράμω. Ο ιδιωτικός τομέας μπορεί και πρέπει να σταθεί αρωγός. Δεν είναι ζήτημα ιδεολογικό, δεν είναι ιδιωτικοποίηση της ασφάλειας. Είναι συνεισφορά και απόδειξη υψηλού αισθήματος ευθύνης η στήριξη στην πράξη. Δεν υπάρχει τίποτε μεμπτό καθώς η διαδικασία έγινε τηρώντας όλους τους τύπους.

πηγή:https://www.grtimes.gr/synenteuxeis/k-zervas-se-grtimes-gr-eite-to-theloyn?fbclid=IwAR3BQQ9QpvspNrXRrGa-0s20VdaxibTD6uylG06ffyn_bufzIr35zct03u8

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο