Κ. Ζέρβας: Επιλογή μου να συγκρουστώ με όλες τις παθογένειες

Karfitsa φωτο

Στα “μέτωπα” που έχει ανοίξει με όλα τα “καυτά” θέματα της πόλης μέσα στους τέσσερις πρώτους μήνες ανάληψης των καθηκόντων του και τους στόχους που θέτει για το 2020 αναφέρεται ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Karfitsa”.

Συνέντευξη στην Αναστασία Καρυπίδου

‘Οπως λέει ο κ.Ζέρβας, από την πρώτη μέρα παρουσίας του στο δημαρχιακό μέγαρο ”έπεσε στα βαθιά”, προσθέτοντας πως ήταν προσωπική του απόφαση να συγκρουστεί με όλες τις παθογένειες και τα κακώς κείμενα της Θεσσαλονίκης στην αρχή της τετραετίας.

“Ο καιρός που η Θεσσαλονίκη ήταν ένα μονόστηλο στις εφημερίδες και ένα ρεπορτάζ λίγων δευτερολέπτων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Όπως και η εποχή της ατάκας και της αρνητικής προβολής”, τονίζει χαρακτηριστικά. Τέλος, ο κ.Ζέρβας αναφέρεται στα περιστατικά βίας που καταγράφονται στην πόλη και στο θάνατο του 28χρονου Βούλγαρου οπαδού.

-Δήμαρχε, πώς κύλησαν οι τέσσερις πρώτοι μήνες στη διοίκηση του δήμου;

Ήταν έντονοι και απαιτητικοί καθώς τα γεγονότα ήταν πυκνά, ορισμένα προβλήματα ιδιαίτερα οξυμένα και συνυπολογίστε πως το φθινόπωρο είναι η εποχή της Θεσσαλονίκης. Αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου λίγες ημέρες προ της ΔΕΘ, ακολούθως εθνικές γιορτές, παράλληλα πολλές εθιμοτυπικές επισκέψεις που απαιτούσαν χρόνο. Ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στην Ελλάδα και οι απαιτήσεις αλλά και οι προσδοκίες είναι μεγάλες – αυτό το γνώριζα και ήμουν προετοιμασμένος προσωπικά για τις δυσκολίες.

-Ποιο ήταν το “κομμάτι” που σας ταλαιπώρησε περισσότερο; Κι όταν σε συνεντεύξεις λέτε ότι παραλάβατε “χάος” που ακριβώς αναφέρεστε;

Υπήρχαν πολλές εκκρεμότητες και δυσλειτουργίες στο δήμο. Πράγματα που αφορούν και ενδιαφέρουν τους δημότες, είμαστε υποχρεωμένοι να τα αντιμετωπίσουμε. Σε πολιτικό και διοικητικό επίπεδο, έχω πει πολλές φορές ότι οι τελευταίοι μήνες της προηγούμενης διοίκησης δεν ήταν αποδοτικοί. Έχω την αίσθηση ότι πολλά πράγματα αφέθηκαν στην τύχη τους και στον αυτόματο πιλότο με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν πολλά – μικρά και μεγάλα. Ενδεικτικά αναφέρω την δυσλειτουργία των emails, αδυναμία ολοκλήρωσης έργων που είχαν ξεκινήσει, τέλμα σε πολλά τεχνικά έργα, διοικητικές δυσλειτουργίες κοκ. Δεν ζητήσαμε περίοδο χάριτος και βλέποντας αυτούς τους πρώτους μήνες νιώθω ότι πέσαμε από την πρώτη μέρα στα βαθιά.

-Έως τώρα σε ποιους τομείς θεωρείτε πως βάλατε τη “σφραγίδα” σας και πώς βαθμολογείτε την προσπάθεια των αντιδημάρχων σας;

Αν και νωρίς για απολογισμούς θεωρώ πως στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μία αλλαγή. Η νυν διοίκηση είναι «πάνω από όλα τα προβλήματα» και όλοι νιώθουν ότι κάποιος ασχολείται. Η πόλη «απασχολεί» θετικά και πάλι όλη την Ελλάδα, την κυβέρνηση, τα ΜΜΕ. Τα σημαντικά ζητήματα που την αφορούν είναι στην ατζέντα, σε υψηλή προτεραιότητα. Ο καιρός που η Θεσσαλονίκη ήταν ένα μονόστηλο στις εφημερίδες και ένα ρεπορτάζ λίγων δευτερολέπτων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Όπως και η εποχή της ατάκας και της αρνητικής προβολής.

Δεν λέω ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα, υποστηρίζω όμως ότι δεν αφήνουμε τίποτε να πέσει κάτω.

Νομίζω ότι το κερδίσαμε το στοίχημα των Χριστουγέννων καθώς όλη η πόλη αλλά και οι επισκέπτες αγκάλιασαν την προσπάθεια που έγινε. Όλοι μιλάνε με τα καλύτερα λόγια.

Κερδίσαμε το στοίχημα της παρέμβασης της Δημοτικής Αστυνομίας με έναν ρόλο πιο ενεργό και πιο αποφασιστικό είτε αυτός αφορά στο κυκλοφοριακό, στην παράνομη στάθμευση, στους ελέγχους για τον αντικαπνιστικό νόμο και στα τραπεζοκαθίσματα.

Κερδίσαμε το στοίχημα της απομάκρυνσης των ογκωδών απορριμμάτων από τις γειτονιές και ετοιμαζόμαστε για μία συνολική αναβάθμιση των υπηρεσιών στην καθαριότητα.

Τέλος, παρουσιάσαμε ένα φιλόδοξο Τεχνικό Πρόγραμμα με παρεμβάσεις σε όλη την πόλη, στις γειτονιές και στις δημοτικές κοινότητες παράλληλα με εμβληματικές πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν την εικόνα της.

-Κάνοντας ποδαρικό στο 2020 θα μου οριοθετήσετε τους στόχους και τις προτεραιότητες σας για τη Θεσσαλονίκη για τη νέα χρονιά;

Απαριθμώ εν τάχει: Συγκοινωνίες, καθαριότητα, τεχνικά έργα σε κάθε γειτονιά, νέο εξωστρεφές στίγμα της Θεσσαλονίκης του πολιτισμού και αναβάθμιση υπηρεσιών προς τον πολίτη, για παράδειγμα ηλεκτρονικές πληρωμές.

-Προεκλογικά είχατε πει ότι “η ασφάλεια είναι δημόσιο αγαθό και αφορά το δήμαρχο”. Το τελευταίο διάστημα έχουμε πολλά περιστατικά βίας στην πόλη. Τι μπορείτε να κάνετε γι αυτό;

Έχω πει και το επαναλαμβάνω, πως ό,τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη αφορά το δήμαρχο, είτε έχει είτε όχι την αρμοδιότητα και την ευθύνη. Θέλω οι Θεσσαλονικείς να μην νιώσουν ποτέ ξανά μόνοι απέναντι στα προβλήματα. Θέλω να γνωρίζουν ότι αν μη τι άλλο υπάρχει ο δήμαρχος και η διοίκηση του δήμου που ενδιαφέρονται και θα ασχοληθούν με τα προβλήματα.

Σε αυτό που με ρωτάτε, ο δήμος μπορεί να κάνει πολύ συγκεκριμένα πράγματα που εν πολλοίς τα εφαρμόζει. Υπάρχει στενή συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ και επικοινωνία σε πολύ υψηλό επίπεδο. Προσπαθούμε να αλλάξουμε την κατάσταση οργανώνοντας και προωθώντας έξυπνες λύσεις, με καλές χρήσεις του δημόσιου χώρου. Ένας δημόσιος χώρος, ζωντανός, επισκέψιμος, με οικονομική δραστηριότητα, καθαρός και καλά φωτισμένος είναι αποτρεπτικός παράγοντας για την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα.

Από εκεί και πέρα, φαινόμενα οπαδικής βίας, είναι καταδικαστέα από όλους και εκεί πιστεύω ότι θα υπάρξει αντίδραση από όλους τους παράγοντες του ελληνικού αθλητισμού. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να είναι θετική πρωταγωνίστρια και στον αθλητισμό, εκεί που παλαιότερα έδινε μαθήματα σε όλη τη χώρα!

 

-Μήπως έχουν ανοίξει πολλά μέτωπα ταυτόχρονα; Καθαριότητα, ΟΑΣΘ, Μετρό, κυκλοφοριακό και τεχνικά έργα στην πόλη. Και η απορία είναι, μπορούν να γίνουν όλα σε μια τετραετία;

Δεν σας κρύβω ότι έχουν φτάσει εισηγήσεις στο γραφείο μου για λιγότερα μέτωπα και πιο χαμηλούς ρυθμούς. Όμως η απόφασή μου και η στρατηγική που έχω επιλέξει είναι η σύγκρουση με όλες τις παθογένειες και τα κακώς κείμενα, τώρα στην αρχή της τετραετίας. Να ξέρουν όλοι οι Θεσσαλονικείς ποια είναι η κατάσταση, ποιες οι προτεραιότητες, ποιες οι πρωτοβουλίες και ποιο το όραμά μας για την πόλη.

Ναι, ο πήχης είναι ψηλά αλλά αυτό θα ωφελήσει την πόλη. Όλα, προφανώς και δεν μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα όμως πρέπει να μπουν σε ράγες υλοποίησης. Μία τετραετία είναι ικανοποιητικός πολιτικός χρόνος και πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο. Όρεξη και διάθεση υπάρχει και πρέπει να εκμεταλλευτούμε το θετικό αναπτυξιακό momentum της Θεσσαλονίκης. Όλα πάνω στο τραπέζι, πίεση σε όλα τα μέτωπα, διεκδίκηση και σκληρή δουλειά. Δεν υπάρχει άλλη συνταγή επιτυχίας.

Είχα πει προεκλογικά πως θέλω να είμαι ο δήμαρχος που θα κάνει τη δουλειά και όχι ένας δήμαρχος δημοσίων σχέσεων και ατάκας.

-Από την πρώτη στιγμή που εκλεγήκατε είπατε πως δεν επιθυμείτε “περίοδο χάριτος”. Ωστόσο, αντιλαμβάνεστε πως η κριτική θα είναι πιο έντονη από δω και στο εξής από τους πολίτες και την αντιπολίτευση… 

Καλοδεχούμενη η κριτική, καλοδεχούμενος και ο αντιπολιτευτικός λόγος. Περίοδο χάριτος, όπως σας είπα, ούτε ζήτησα, αλλά νιώθω ότι ούτε και μου δόθηκε. Όλοι μας αντιμετώπισαν από την πρώτη στιγμή ως μία διοίκηση ώριμη που όφειλε να γνωρίζει και να πράττει. Αυτό σημαίνει ότι η κοινωνία της Θεσσαλονίκης δεν έχει μετατραπεί σε κοινωνία χαμηλών προσδοκιών και ότι υπάρχουν οι ενδογενείς δυνάμεις που μπορούν να στηρίξουν την προσπάθεια ανάταξης και ανάπτυξης της πόλης.

Με χαροποιεί το γεγονός αυτό, γιατί πέραν όλων των άλλων έχω τη βαθιά δημοκρατική πεποίθηση ότι μέσα από την κριτική και την αντιπολιτευτική προσπάθεια θα βελτιωθούν και οι επιδόσεις της δικής μας διοίκησης, αλλά και ολόκληρου του μηχανισμού του δήμου μας.

-Και μια που ανέφερα την αντιπολίτευση, μέχρι τώρα έχετε δεχθεί “πυρά” για αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων. Τι απαντάτε;

Η βιασύνη δεν είναι καλός σύμβουλος. Σε τέσσερις μήνες κάναμε πολύ περισσότερα από αυτά που ήταν εφικτό να γίνουν. Απαντώ λοιπόν στους επικριτές μας να είναι λίγο υπομονετικοί, να εργαστούν και αυτοί ώστε να αντιπαρατάξουν τις δικές τους προτάσεις και εναλλακτικές λύσεις – πράγμα που δεν έχω δει μέχρι σήμερα, να είναι πιο δίκαιοι στις εκτιμήσεις τους και να προτάσσουν το συμφέρον της πόλης πάνω από τις πολιτικές ή κομματικές ιδεοληψίες. Κάποιοι επίσης θα πρέπει να υπερβούν και το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου, Ιουνίου αλλά και του Ιουλίου.

Μειώσαμε τα δημοτικά τέλη, οργανώσαμε όμορφες και ξεχωριστές Χριστουγεννιάτικες γιορτές, δώσαμε ένα πρώτο δείγμα ευταξίας και αντίληψης για το δημόσιο χώρο, φέραμε το ζήτημα των συγκοινωνιών της πόλης σε πρώτο πλάνο και ετοιμάζουμε σειρά σημαντικών τεχνικών έργων εντός του 2020.

Χαίρομαι που κάποιοι αναμένουν από εμάς σε 4 μήνες όσα δεν έγιναν σε 10 χρόνια. Λίγη υπομονή λοιπόν. Είμαστε παρόντες και έτοιμοι μέσα στα δημοτικά συμβούλια αλλά και στην κοινωνία να αντιπαρατεθούμε όπου χρειαστεί και να συνεργαστούμε όπου είναι απαραίτητο.

-Αυτή η Θεσσαλονίκη στην οποία κυκλοφορείτε και περπατάτε καθημερινά σας αρέσει; Προσωπικά σας εκφράζει;

Προφανώς όχι! Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που θεωρώ ικανοποιητικό. Με ενδιαφέρει όμως να κινούμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Όσο η Θεσσαλονίκη δεν έχει Μετρό, δεν έχει αστικές συγκοινωνίες, έχει χαμηλή ανακύκλωση και απέχει από τους στόχους της κυκλικής οικονομίας, όσο υπάρχουν ξενοίκιαστα μαγαζιά σε εμπορικούς δρόμους και γειτονιές χωρίς φωτισμό και αστικό εξοπλισμό δεν θα είμαι ικανοποιημένος.

Από την άλλη, όμως, όσο βλέπω ότι αυτά απασχολούν και ενοχλούν στελέχη της διοίκησης, συνεργάτες, δημότες και μία κρίσιμη μάζα ανθρώπων της πόλης είμαι αισιόδοξος ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί.

-Δήμαρχε, κλείνοντας να ρωτήσω κάτι προσωπικό… Κοιμάστε ήρεμος πλέον τα βράδια;

Κοιμάμαι ήσυχος, αλλά κοιμάμαι πολύ λιγότερο.Γιατί κάθε ημέρα πρέπει να είναι μεγαλύτερη καθώς είναι μία μικρή μάχη και δηλώνω παρών στο μέτωπο αυτό. Δίνω όλες μου τις δυνάμεις, κάνω αυτοκριτική, εντοπίζω λάθη και παραλείψεις και προσπαθώ να τα λύσω.

Δεν εφησυχάζω, δεν αρκούμαι σε λίγα, είμαι απαιτητικός από τον εαυτό μου και από τους συνεργάτες μου και πιστεύω βαθιά στις δυνάμεις της πόλης.

πηγή: Εφημερίδα Καρφίτσα

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο