Κ. Ζέρβας: Η Θεσσαλονίκη δεν είναι σκαλοπάτι

Ζ φωτο για συνεντευξεις 3

Συνέντευξη στη ΣΑΣΑ ΣΤΑΜΑΤΗ

 

Ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης φαίνεται πως ήρθε για να δώσει νέο αέρα στη συμπρωτεύουσα. Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας δείχνει να είναι διαφορετικός από τους άλλους. Πετάει με μονοκινητήρια αεροπλάνα, ακούει κινηματογραφική μουσική, κάνει ποδήλατο και έχει έναν σκύλο, ράτσας σνάουτσερ, που το ονομάζει Kelso-Παντελή.

Σε μια ενδιαφέρουσα προσωπική κουβέντα με τα «Π», χαλαρός και ευδιάθετος, μας αποκάλυψε ότι μικρός ήθελε να γίνει μηχανικός και μας μίλησε για την αγαπημένη του μουσική, τα χόμπι του, αλλά και το όραμα για την πόλη του.

Το όνειρο της πολιτικής και της δημαρχίας το είχατε από μικρός; Στην ερώτηση «τι θα ήθελες να γίνεις όταν μεγαλώσεις» πώς απαντούσατε;

Φαντάζεστε έναν πιτσιρικά να απαντά πως θέλει να γίνει δήμαρχος όταν μεγαλώσει; Θα ήταν λίγο περίεργο. Θυμάμαι να θέλω να μοιάσω στον πατέρα μου, να γίνω μηχανικός, «να κατασκευάζω και να χαίρομαι», όπως έλεγε και ο ίδιος. Σχέδια, εργάτες, μηχανήματα, χώματα και υλικά που μεταμορφώνονταν σε κτίρια κινούσαν το ενδιαφέρον μου. Και επειδή τα όνειρα ενός παιδιού αλλάζουν αμέσως, επόμενο ήταν να γίνω πιλότος, να μάθω να πετάω. Μπορεί να μην έγινα επαγγελματίας πιλότος, τουλάχιστον όμως πήρα ερασιτεχνικό πτυχίο πιλότου και πετάω -δυστυχώς, τελευταία σπάνια- με τα μονοκινητήρια αεροπλάνα της αερολέσχης.

Θεωρείτε τον εαυτό σας κλασικό πολιτικό ή προσεγγίζετε διαφορετικά την πολιτική και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεδομένης της μεγάλης εκλογικής επιτυχίας σας;

 Ασχολήθηκα με την πολιτική αφού εργάστηκα. Δεν πέρασα από κομματικές Νεολαίες – δεν είχα τη συνήθη πολιτική και κομματική διαδρομή. Μάζεψα ένσημα, εργάστηκα και στον ιδιωτικό τομέα και αποφεύγω τον ξύλινο πολιτικό λόγο, τις ατάκες και τους λαϊκισμούς. Δεν θα με δείτε να υπόσχομαι πολλά και μεγάλα, αλλά να μιλώ για ρεαλιστικό σχέδιο και να τεκμηριώνω τις προτάσεις μου. Η Θεσσαλονίκη είναι η μεγάλη μου αγάπη, με αυτήν ασχολούμαι εδώ και δέκα χρόνια και με αυτήν θα ασχοληθώ και τα επόμενα. Δεν τη βλέπω ως σκαλοπάτι για άλλους προορισμούς. Ο κόσμος, λοιπόν, θα κρίνει αν εντάσσομαι στην κατηγορία των «κλασικών» πολιτικών. Θέλω στο τέλος της θητείας μου οι συμπολίτες μου να με θεωρούν διαφορετικό πολιτικό – αυτοί θα το κρίνουν.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς; Συνήθειες, χόμπι, κάτι που ίσως ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει;

 Ξυπνώ νωρίς – οι συνεργάτες μου το ξέρουν καλά, καθώς τα πρώτα e-mails τα λαμβάνουν στις 6.00. Κάνω ποδήλατο -μάλιστα προεκλογικά χρησιμοποιούσα ένα για ορισμένες μετακινήσεις μέσα στην πόλη-, μου αρέσει να περπατώ στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα στη Νέα Παραλία. Προσπαθώ να γυμνάζομαι τακτικά, αν και τον τελευταίο χρόνο ακόμα και αυτή η μικρή προσωπική συνήθεια πιέζει το ημερήσιο πρόγραμμά μου. Παλαιότερα θα με πετύχαινες σε κάποιο σινεμά, σε συναυλίες της ΚΟΘ και στα μαγαζιά του κέντρου της πόλης με παρέες – σήμερα μου λείπουν αυτές οι μικρές απολαύσεις της καθημερινότητας, αλλά δεν διαμαρτύρομαι. Α, και να μην παραλείψω μία βασική αγάπη, που είναι ο ΠΑΟΚ και το γήπεδο της Τούμπας. Εκεί, ακόμα και σήμερα θα φροντίσω να πάω – τουλάχιστον στους σημαντικούς αγώνες.

Φίλαθλος και υποστηρικτής του ΠΑΟΚ, απ’ ό,τι βλέπουμε. Υποστηρίζετε ανοιχτά την ομάδα σας; Δεν φοβάστε το «πολιτικό κόστος» μιας τέτοιας στάσης;

Όχι, δεν το φοβάμαι, καθώς, όπως έχω πει, η προτίμησή μου δεν συνιστά προνομιακή μεταχείριση. Ως δήμαρχος της πόλης θέλω επιτυχίες για την ίδια την πόλη. Θέλω νίκες, πρωταθλήματα και επιτυχίες για όλες τις ομάδες. Και στον βαθμό που κάποια από τις ομάδες της πόλης θα χρειαστεί τη συνδρομή του δήμου, θα την έχει. Ξέρετε, προτιμώ να έχω μια σχέση αλήθειας, μια σχέση ειλικρινή με τους φιλάθλους – τίμια και σταράτα, που λένε. Ποιος δεν θυμάται τα μεγάλα ματς Αρη – ΠΑΟΚ στο μπάσκετ στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές του ’90, αλλά και τα ποδοσφαιρικά ντέρμπι και τους πολύ μεγάλους παίκτες που φόρεσαν τις φανέλες των ομάδων μας; Πρέπει να φτάσουμε, από άλλες οδούς πλέον, πάλι εκεί σε μια Θεσσαλονίκη του αθλητισμού.

Στον λόγο σας αναφέρετε συχνά τον εκλιπόντα πατέρα σας. Είστε δεμένος με την οικογένεια; Και ποια ήταν τα συναισθήματά σας κατά τη στιγμή που ανακοινώνονταν τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα;

Είναι αλήθεια πως η οικογένεια στη ζωή μου είναι σημαντική. Νιώθω ευγνώμων για τους γονείς μου, γιατί με μεγάλωσαν με αρχές. Ο πατέρας μου, έχετε δίκιο, είναι σημείο αναφοράς στη ζωή μου. Ήταν αυστηρός, αλλά δίκαιος. Ήρεμος, αλλά ταυτόχρονα απαιτητικός. Τα χρόνια εκείνα ήταν κάπως πιο σκληρά από ό,τι σήμερα, αλλά οι γονείς μου με τη μετρημένη συμπεριφορά τους μου δίδαξαν την αρετή και την αξία της υπομονής και της μετριοπάθειας. Οφείλω πολλά σε αυτούς, ακόμα και στη θεία μου, την Αλίκη Τέλλογλου, που μου μεταλαμπάδευσε την αγάπη για την Τέχνη και τον πολιτισμό. Δεν σας κρύβω ότι η συγκίνησή μου ήταν μεγάλη όταν στις πρώτες δηλώσεις μετά το εκλογικό αποτέλεσμα είδα με την άκρη του ματιού μου τη μητέρα μου και τις δύο αδελφές μου. Θα ήθελα να ήταν παρών και ο πατέρας μου.

Αγαπάτε τα ζώα; Έχετε κάποιο ζωάκι εσείς και τι μπορεί να περιμένει η Θεσσαλονίκη σε αυτόν τον τομέα από εσάς;

Αγαπώ τα ζώα πάρα πολύ, έχω ένα σνάουτσερ, που το ονόμασα Kelso-Παντελή. Αν αναρωτιέστε για το περίεργο όνομα, το «Kelso» προέκυψε από τον πρωταγωνιστή της σειράς «That ’70s Show», που αγαπούσα πολύ, και το «Παντελής» επειδή, όταν ήμουν μικρός, βρισκόμασταν κοντά στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονος που γιόρταζε. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνουν και θα κάνουμε πολλά σε αυτόν τον τομέα. Υπάρχουν πόροι και, έχοντας το θέμα ψηλά στην ατζέντα, πιστεύω ότι θα αφήσουμε μετρήσιμο και απτό έργο. Σίγουρα θα συνεργαστούμε και με τις φιλοζωικές οργανώσεις σε αυτήν την προσπάθεια.

Και τι μουσική ακούτε;

Κυρίως κινηματογραφική μουσική, αν και ακούω παρά πολύ και κλασική συμφωνική μουσική – υπήρξα και πρόεδρος στην Κρατική Ορχήστρα. Παρ’ όλα αυτά, έχω μια τεράστια συλλογή από 10.000 CDs και βινύλια. Δεν αντέχω χωρίς μουσική.

Πολλοί σας θεωρούν έναν από τους πιο κομψούς πολιτικούς. Δίνετε σημασία στο ντύσιμό σας και πώς διατηρείτε τη σιλουέτα σας;

Δίνω προσοχή, όχι όση παλαιότερα. Προσωπική επιλογή είναι το casual formal. Δηλαδή, ένα τζιν σε συνδυασμό με ένα sport σακάκι. Με τα χρόνια νομίζω πως έχω διαμορφώσει ένα πλαίσιο επιλογών. Έχω προτίμηση σε δυο-τρεις εταιρείες που φοράω τα ρούχα τους, γιατί μου ταιριάζουν, αλλά πλέον φτάνω μέχρι εκεί. Παλαιότερα ασχολούμουν περισσότερο, αλλά τώρα νομίζω δεν έχω τον χρόνο να το κάνω.

Τι ζηλεύετε από άλλες πόλεις του εξωτερικού που θα θέλατε να το δείτε στη Θεσσαλονίκη και θα προσπαθήσετε να το εφαρμόσετε ή να το αντιγράψετε στην πόλη ως δήμαρχος;

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις και οι σημαντικότερες του κόσμου έχουν μία πλατεία, ένα σημείο-σήμα κατατεθέν. Ένα σημείο ή περιοχή που είναι καρδιά της πόλης και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλων των κατοίκων και των επισκεπτών. Σε εμάς αυτή είναι η Αριστοτέλους και γι’ αυτό είπαμε ότι θα την αναβαθμίσουμε. Επίσης, ζηλεύω τις πόλεις που επικοινωνούν με τη θάλασσα και έχουν ζωή. Ακτοπλοϊκές συνδέσεις, προορισμός κρουαζιέρας, θαλάσσιες αστικές συγκοινωνίες και μαρίνες. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει μια τέτοια πόλη και να αγκαλιάσει ξανά τη θάλασσα. Τρίτον, το πράσινο. Ζηλεύω το πράσινο, και μάλιστα το περιποιημένο πράσινο πολλών πόλεων στην Ευρώπη.

Ποια πρόταση ή ρητό σάς έχει σημαδέψει και σας χαρακτηρίζει και τη χρησιμοποιείτε κι εσείς στη δημόσια ζωή σας;

Μια φράση που με έχει σημαδέψει είναι αυτή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι: «Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για εσένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου». Με εκφράζει, τη χρησιμοποιώ και την πιστεύω βαθιά.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της Θεσσαλονίκης σήμερα; Πώς θα τα ιεραρχούσατε;

Τα δύο πιο σημαντικά ζητήματα αυτήν τη στιγμή στην πόλη είναι η καθαριότητα και οι μετακινήσεις. Και στα δύο οι πολίτες αυθόρμητα βαθμολογούν τη διοίκηση του δήμου και όσους ασχολούνται με αυτά κάτω από τη βάση. Από εκεί και πέρα είναι ζήτημα η ολοκλήρωση των μεγάλων υποδομών, που έχουν αργήσει 25 χρόνια. Αναφέρομαι στο μετρό, στο αεροδρόμιο, στο λιμάνι, σε κόμβους του περιφερειακού κ.α. Όσο πιο πολύ ασχοληθεί κανείς, θα ανακαλύψει πολλά προβλήματα, που δεν αντέχουμε πια να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί.

 

 

πηγή: Εφημερίδα Παραπολιτικά

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο