Κ. Ζέρβας: Η Θεσσαλονίκη διεκδικεί να γυρίσει σελίδα

<img src="https://naistithessaloniki.gr/wp-content/uploads/elementor/thumbs/1-43-plpd5d0mho73n1ccfdzs54bnrdu1x1sc9a8qjsqzw0.jpeg" title="ÅÍÇÌÅÑÙÔÉÊÇ ÓÕÃÊÅÍÔÑÙÓÇ ÌÅËÙÍ ÔÏÕ ÐÑÏÌÇÈÅÕÔÉÊÏÕ ÓÕÍÅÔÁÉÑÉÓÌÏÕ ÁÕÔÏÊÉÍÇÔÉÓÔÙÍ ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇÓ (ÓÕÍ.Ð.Å.)

ÊÙÍÓÔÁÍÔÉÍÏÓ ÆÅÑÂÁÓ" alt="ÅÍÇÌÅÑÙÔÉÊÇ ÓÕÃÊÅÍÔÑÙÓÇ ÌÅËÙÍ ÔÏÕ ÐÑÏÌÇÈÅÕÔÉÊÏÕ ÓÕÍÅÔÁÉÑÉÓÌÏÕ ÁÕÔÏÊÉÍÇÔÉÓÔÙÍ ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇÓ (ÓÕÍ.Ð.Å.) ÊÙÍÓÔÁÍÔÉÍÏÓ ÆÅÑÂÁÓ" loading="lazy" />

Θα είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος το 2023. Πρωταρχικός του στόχος, να συμβάλει στη δημιουργία μιας Θεσσαλονίκης, με νέο πλούτο.

Εξηγεί ότι η πανδημία του κορωνοϊού δεν στέρησε τίποτα από τον προγραμματισμό της διοίκησής του, ώστε να πάει η πόλη μπροστά. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας παραχώρησε στο Thestival συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.

Τι στέρησε η πανδημία του κορωνοϊού από τη Θεσσαλονίκη τον τελευταίο 1,5 χρόνο, εκτός φυσικά από τις ανθρώπινες απώλειες;

Η πανδημία φρέναρε αρκετά σχέδια και καθυστέρησε μερικά από αυτά, όμως –και αυτό ήταν δικό μας μέλημα- δεν οδήγησε σε ματαίωση και ακύρωση όσων προγραμματίζονταν. Επίσης, είναι αλήθεια πως άλλαξε τις προτεραιότητές μας, σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο, καθώς η δημόσια υγεία έγινε το πρώτιστο αγαθό και οι προσπάθειες όλων επικεντρώθηκαν εκεί.

Πώς θα βαθμολογούσατε τη διοίκησή σας στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο; Δεχτήκατε πίεση για να λάβετε ή να στηρίξετε δυσάρεστες αποφάσεις όπως για παράδειγμα το τοπικό lockdown ή το κλείσιμο της Νέας Παραλίας;

Στόχος ήταν να μη μείνει κανείς μόνος και κυρίως κανείς απροστάτευτος. Για αυτό ο Δήμος Θεσσαλονίκης ήταν μόνον «ένα τηλέφωνο μακριά» από κάθε δημότη. Με το «Βοήθεια στο Σπίτι», την ψυχολογική στήριξη, την αγορά τροφίμων, την παροχή γευμάτων, τη συνταγογράφηση φαρμάκων, τα τηλεοπτικά φροντιστηριακά μαθήματα κλπ καταφέραμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που προέκυψαν, βοηθώντας από την πλευρά μας τους πολίτες. Στηρίξαμε την αγορά με οικονομικά μέτρα, φτάνοντας στην πραγματικότητα στα όρια των δυνατοτήτων του δήμου. Μειώσαμε για δεύτερη χρονιά κατά 12,5% τα δημοτικά τέλη, κατά 80% για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα έργα του μετρό στην πόλη, δώσαμε απαλλαγές, προχωρήσαμε σε διακανονισμούς, παραχωρήσαμε κοινόχρηστο χώρο ατελώς, διότι μέλημά μας ήταν η διατήρηση του επιχειρηματικού ιστού της πόλης. Κρατήσαμε τον δήμο ανοιχτό, προχωρήσαμε στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση πολιτών και διασφαλίσαμε την υγεία όλων των εργαζομένων μας.

Αναμφίβολα βρεθήκαμε μπροστά σε έκτακτες καταστάσεις, λάβαμε και δυσάρεστες αποφάσεις -όπως το κλείσιμο της Νέας Παραλίας- που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα περνούσαν από το μυαλό μας. Όταν, από την άλλη, έκρινα πως η λειτουργία της αγοράς δεν θα επιβάρυνε τα επιδημιολογικά δεδομένα, ζήτησα την επανεξέταση της απόφασης για συνέχιση του τοπικού lockdown, κοντράραμε λανθασμένες κεντρικές αποφάσεις. Συγχρόνως συμβάλαμε αποφασιστικά στη βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών. Ο ΟΑΣΘ σήμερα είναι σαφέστατα βελτιωμένος, το μετρό τρέχει και οι λαμαρίνες φεύγουν. Σε μια πανδημία το μόνο σίγουρο είναι πως δεν υπάρχουν εύκολες αποφάσεις και επιλογές.

Μετά από παύση ενός έτους, η Διεθνής Έκθεση επιστρέφει, έστω και με τους κανόνες που επιβάλλει η πανδημία. Τι διεκδικεί η πόλη από την πολιτική ηγεσία του τόπου στην 85η ΔΕΘ;

Η φετινή ΔΕΘ σηματοδοτεί τη συλλογική προσπάθεια της χώρας αλλά και της Θεσσαλονίκης για επιστροφή στην κανονικότητα. Μια νέα κανονικότητα όμως με κανόνες, νέες  προτεραιότητες και κυρίως με αισιοδοξία για το μέλλον. Η προστασία της δημόσιας υγείας παραμένει πρώτιστη υποχρέωση όλων μέχρι η επιστημονική και ιατρική κοινότητα να σημάνει τη λήξη του συναγερμού.

Για τη Θεσσαλονίκη η ατζέντα των δύο τελευταίων ετών, με έμφαση στις υποδομές, τα δίκτυα και τις αναπλάσεις του αστικού χώρου, παραμένει κύριος στόχος μας και απαντά σε δομικά προβλήματα της πόλης. Το γεγονός πως σωστά είχαμε εντοπίσει από νωρίς και σχεδιάσει έγκαιρα τα βήματα για τη Θεσσαλονίκη του 2030 μας δίνει την ευχέρεια να μείνουμε σταθεροί στον προγραμματισμό μας. Η συνεργασία μας με την κυβέρνηση και τους υπουργούς είναι πολύ καλή, όταν και όπου χρειάζεται, και κυρίως λύνει προβλήματα αντί να δημιουργεί. Η Θεσσαλονίκη διεκδικεί, να γυρίσει σελίδα, και δεν θα σταματήσει να το κάνει. Οι συνθήκες δεν είναι εύκολες, όμως βρίσκουμε τρόπους και προχωράμε χωρίς πισωγυρίσματα. Με πρωτοβουλίες, προτάσεις και διάθεση συνεργασίας με την πολιτική ηγεσία για γρήγορα και απτά αποτελέσματα για την πόλη μας.

Η ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους, η αποκατάσταση της πλατείας Διοικητηρίου καθώς και η ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος αποτελούν τρία σημαντικά έργα για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης που ο ίδιος έχετε βάλει ψηλά στην ατζέντα. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται; Η πανδημία προκάλεσε εμπόδια στην υλοποίησή τους;

Υπάρχει πλέον μια βασική διαφορά. Δεν γκρινιάζουμε και συζητάμε απλώς για το τι θέλουμε να συμβεί στο μέλλον. Έχουμε περάσει από τις εκθέσεις ιδεών σε συγκεκριμένη λίστα έργων, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι ούτε αυτονόητη ούτε εύκολη. Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους και, όπως είπα, η νέα Αριστοτέλους σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Θεσσαλονίκη με αισιοδοξία και φιλοδοξίες. Προχωράμε με γοργούς ρυθμούς αυτό το τόσο σημαντικό project, που θα αλλάξει την εικόνα της Θεσσαλονίκης. Κάνουμε αυτό που υποσχεθήκαμε και το κάνουμε με τον ρυθμό που πρέπει.

Στην πλατεία Διοικητηρίου βρίσκονται σε εξέλιξη οι αναγκαίες μελέτες με στόχο την δημιουργία νέας πλατείας με ταυτόχρονη προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων. Για την υλοποίηση του εγχειρήματος υπάρχει στενή συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Εγνατίας Οδού Α.Ε. και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη ξεπέρασε με τη συμβολή μας τα πολλά της προβλήματα και προχωρά πλέον με γρήγορους υλοποιήσιμους ρυθμούς. Ως Δήμος Θεσσαλονίκης στηρίξαμε και συμμετείχαμε από την πρώτη στιγμή σε όλες τις προσπάθειες και ενέργειες επίλυσης υπαρκτών προβλημάτων με αποφασιστικότητα και αμεσότητα. Με τη λύση στην οποία καταλήξαμε -μέσα από την ανταλλαγή εκτάσεων μεταξύ Δήμου και ΟΣΕ- το Μουσείο Ολοκαυτώματος αποκτά μεγαλύτερη προβολή, αφού χωροθετείται σε κεντρικότερο σημείο, ενώ την ίδια ώρα αναβαθμίζονται η προσβασιμότητα και η λειτουργικότητά του, καθώς διασφαλίζονται οι αναγκαίες προσβάσεις προς το κτίριο αλλά και η δημιουργία του απαραίτητου χώρου στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του. Αυτό το εμβληματικό έργο για την πόλη μας αλλά και συνολικά για τη χώρα περνά στη φάση κατασκευής.

Ένα έργο που παραμένει εδώ και χρόνια στη λίστα των «προς υλοποίηση» έργων της πόλης είναι το πολύπαθο μετρό Θεσσαλονίκης. Ήσασταν από τους πρωτοστάτες της λύσης της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό. Τώρα που ο σχεδιασμός προχωρά και με τη «βούλα» του ΣτΕ, έχετε λάβει δεσμεύσεις από την ηγεσία ότι δεν θα υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις στην παράδοση του έργου;

Μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ το ζήτημα με τον σταθμό της Βενιζέλου έχει κριθεί οριστικά. Είναι γνωστό τι έλεγα τόσα χρόνια και κυρίως γιατί το έλεγα. Όλοι πλέον κρινόμαστε από τις πράξεις μας. Κατά πόσο θέλουμε να έχουμε τελικά μετρό ή αν θέλουμε να έχουμε μόνον αντιρρήσεις και διαφορετικές απόψεις.

Στενοχωριέμαι που χάθηκε τόσος χρόνος από το 2014, όταν και προέκυψε το ζήτημα. Αν δεν είχαν υπάρξει αυτές οι «ευαισθησίες», σήμερα θα εγκαινιάζαμε το μετρό. Από τότε είχα σταθερή άποψη, αλλά θα δεχόμουν οποιαδήποτε άλλη άμεσα εφαρμόσιμη λύση. Λύση ασφαλέστερη, συντομότερη, οικονομικότερη. Αλλά τέτοια, δεν υπάρχει. Από εκεί και πέρα όλος αυτός ο χαμένος χρόνος έχει κάνει κακό στην πόλη. Ως δήμαρχος έχω δηλώσει καθαρά ότι θα είμαι εκεί να επιβλέπω τις εργασίες και την τήρηση του χρονοδιαγράμματος, ώστε το έργο να τελειώσει το 2023, στην ώρα του, όπως δεσμεύτηκε η κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει κάτι, το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, και χαίρομαι που σήμερα οι εργασίες του μετρό τρέχουν, γίνονται δοκιμαστικές διαδρομές, οι λαμαρίνες φεύγουν -επιτέλους- από τους σταθμούς.

Έχετε δηλώσει πως θα είστε εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος το 2023. Υπάρχουν ανεξάρτητοι σύμβουλοι ή αρχηγοί άλλων παρατάξεων που σε δύο χρόνια από τώρα θα έχουν θέση στο ψηφοδέλτιο σας; Μπορείτε να πείτε με σιγουριά ότι το «ετερόκλητο διοικητικό σχήμα» του 2019 έχει μετατραπεί πλέον σε «στιβαρή διοίκηση Ζέρβα»;

Θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος το 2023. Άλλωστε στη διάρκεια μιας δεύτερης θητείας θα ολοκληρωθούν όλα τα έργα που σήμερα σχεδιάζονται. Μια δεύτερη δική μας θητεία θα συμβάλει στη δημιουργία μιας Θεσσαλονίκης με την απαραίτητη αυτοπεποίθηση, με αναβαθμισμένες υποδομές, με νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Μιας πόλης με νέο πλούτο που θα δημιουργηθεί εδώ.

Η διοίκησή μου έγινε μια διοίκηση της συνεννόησης, της σύνθεσης και κυρίως της δημιουργίας. Ήταν ιδιαίτερες οι συνθήκες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε το 2019, αλλά τελικά τα καταφέραμε. Η εμπειρία των δύο ετών έδειξε ότι η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι στιβαρή, γιατί βασίζεται στη συνεννόηση, στη συνεργασία και στον κοινό στόχο η πόλη μας να πάει μπροστά, να προχωρήσει, να αλλάξει σελίδα. Η «συμμαχία του καλού και της δημιουργίας», όπως την αποκαλώ, στη Θεσσαλονίκη προχωράει αποφασιστικά και αλλάζει τη Θεσσαλονίκη.

 

*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην ειδική έντυπη έκδοση του Thestival.gr για την 85η ΔΕΘ

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο