Εξέφρασα τον προβληματισμό μου με το πρόωρο άνοιγμα των σχολείων καθώς είμαι βέβαιος ότι αυξάνει δραματικά την κινητικότητα. Το ίδιο είχα κάνει τον Οκτώβριο και για το άνοιγμα των ποδοσφαιρικών γηπέδων για τους αγώνες της Super League. Ευτυχώς τότε η παρέμβαση μου εισακούσθηκε και αποφύγαμε κοσμοσυρροές και περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού.
Συνέντευξη στην Αναστασία Καρυπίδου
Τους φόβους του πως ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα πανδημίας θα έχει καταστροφικές συνέπειες εκφράζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στην πρώτη του συνέντευξη για το 2021 στην εφημερίδα «Karfitsa». Αναφέρει πως στην αντιμετώπιση του κορονοϊού «είμαστε στη μέση ενός μαραθωνίου και όχι κοντά στον τερματισμό» και πως η επιβάρυνση της Θεσσαλονίκης κατά τους προηγούμενους τρεις μήνες θα πρέπει να λειτουργήσει ως αποτρεπτικό μάθημα για όλη τη χώρα.
Μιλάει για τις παρεμβάσεις που έγιναν από πλευράς διοίκησης, κάποιες από τις οποίες δεν εισακούστηκαν από την Πολιτεία, υπογραμμίζει πως θα ασκήσει πίεση προς την κυβέρνηση για οικονομική ενίσχυση της πόλης εξαιτίας της κατάστασης που βίωσε με την πανδημία, ενώ απαντά στην κριτική που δέχεται ο ίδιος προσωπικά από την αντιπολίτευση για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα του κορονοϊού και ξεκαθαρίζει πως δεν θα κάνει ποτέ μικροπολιτική πάνω στο φόβο και τον θάνατο.
Για το εμβόλιο επαναλαμβάνει πως θα το κάνει όχι όμως με προτεραιότητα, αλλά όταν έρθει η σειρά του και απαντά σε όσους έχουν προβληματισμό ή φοβίες αναφορικά με τον εμβολιασμό.
-Φοβάστε δήμαρχε ότι έρχεται ένα νέο, τρίτο, κύμα πανδημίας στη χώρα το επόμενο διάστημα;
Φοβάμαι γιατί γνωρίζω, διαβάζω τις επιστημονικές θέσεις που το θεωρούν σχεδόν δεδομένο. Ενημερώνομαι καθημερινά, μαθαίνω για τις αναλογίες με παλιότερες πανδημίες όπου δείχνουν ότι το τρίτο κύμα τους είναι πάντοτε σφοδρό. Συνυπολογίζω τον καιρό, είμαστε στο μέσον του χειμώνα όπου οι διάφορες ιώσεις είναι σε έξαρση.
Φοβάμαι γιατί υπάρχει κόπωση στην κοινωνία, υπάρχει κορεσμός, υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας. Είμαστε στη μέση ενός μαραθωνίου και όχι κοντά στον τερματισμό. Οι αντοχές είναι μικρές όμως οφείλουμε να συνεχίζουμε με την ίδια προσοχή. Πιθανό τρίτο κύμα θα έχει καταστροφικές συνέπειες και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους. Πολιτεία και πολίτες.
-Για τη Θεσσαλονίκη, συγκεκριμένα, θεωρείται ότι το «πάθημα» ίσως έγινε «μάθημα»;
Αυτό που αντιλήφθηκαν όλοι στην Ελλάδα είναι πως η διαχείριση της πανδημίας είναι μία δυναμική κατάσταση, χωρίς ανάλογο προηγούμενο. Είναι μία διαρκής διαχείριση κρίσης με μεταβαλλόμενα δεδομένα. Τα πράγματα μπορεί να χειροτερεύσουν με πολύ ταχείς ρυθμούς. Αρχές Οκτωβρίου η πόλη μας είχε μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων και τέλη του ίδιου μήνα η διασπορά ήταν πολύ μεγάλη.
Το ζητούμενο σήμερα είναι να μην επιτρέψουμε κάτι τέτοιο να συμβεί ξανά, ούτε εδώ – ούτε σε καμία άλλη περιοχή της χώρας. Να προσέξουμε τις επιλογές μας, τους χρόνους που απαιτούνται, την επίδραση κάθε απόφασης και συμπεριφοράς μας. Η επιβάρυνση της Θεσσαλονίκης το προηγούμενο τρίμηνο ας λειτουργήσει αποτρεπτικά για όλη τη χώρα.
-Πού θα ρίξετε το βάρος το επόμενο διάστημα ώστε να μην ξαναζήσουμε «μαύρο μήνα» στην πόλη;
Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως θεσμό δεν αλλάζει κάτι δραματικά καθώς αυτό που έπρεπε να κάνει πέρυσι την άνοιξη, το φθινόπωρο και τώρα είναι το ίδιο. Η δική μας παρέμβαση, αυτή θα είναι πάντα. ‘Εντονη, ρητή και ξεκάθαρη -και αρμοδίως και δημοσίως! Για να μπορούμε όμως να συμβάλλουμε πιο ουσιαστικά χρειαζόμαστε έγκυρη ενημέρωση, πρόσβαση σε δεδομένα όπως επίσης και καλύτερο συντονισμό ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. ‘Ολα αυτά τα έχω ζητήσει αλλά -δυστυχώς- δεν έχω βρει ανταπόκριση!
’Οπως επίσης εξέφρασα τον προβληματισμό μου με το πρόωρο άνοιγμα των σχολείων καθώς είμαι βέβαιος ότι αυξάνει δραματικά την κινητικότητα. Το ίδιο είχα κάνει τον Οκτώβριο και για το άνοιγμα των ποδοσφαιρικών γηπέδων για τους αγώνες της Super League. Ευτυχώς τότε η παρέμβαση μου εισακούσθηκε και αποφύγαμε κοσμοσυρροές και περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού.
Θα κάνω ό,τι απαιτείται – από την πρώτη στιγμή άλλωστε, από το πρώτο κρούσμα, λέω και πράττω τα ίδια.
-Παρά την έλευση του εμβολίου αναπτύσσεται από διάφορους μία φημολογία γύρω από αυτό. Εσείς θα το κάνετε;
Θα το κάνω, το δήλωσα από την πρώτη στιγμή. Προσφέρθηκα να το κάνω από τους πρώτους για να δώσω το θετικό σήμα, να παρακινήσω περισσότερους να αποφασίσουν να το κάνουν. Σήμερα δηλώνω ότι θα περιμένω τη σειρά μου, όπως όλοι οι πολίτες με βάση τις επιλογές της επιτροπής εμβολιασμού.
Εύχομαι και ελπίζω αυτή η εξαιρετικά δύσκολη και απαιτητική διαδικασία ταχύτατου εμβολιασμού του συνόλου του πληθυσμού να στεφθεί με επιτυχία. Είναι μία από τις μεγαλύτερες – αν όχι η μεγαλύτερη προσπάθεια συντονισμού, μεταφοράς και διαμοιρασμού από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σε όσους εκφράζουν προβληματισμό, έχουν ενστάσεις και ενδεχομένως κάποια φοβία προς τα νέα εμβόλια θέλω να τους παροτρύνω να ανατρέξουν στην ιατρική ιστορία και με ψυχραιμία να κοιτάξουν το παρελθόν. Ο μικρός χρόνος παρασκευής των εμβολίων οφείλεται στην αλματώδη ανάπτυξη της ιατρικής και της τεχνολογίας και όχι σε αδιαφορία ή χαλαρότητα των κανόνων ασφαλείας.
Είναι στοίχημα της Πολιτείας να πείσει όσους περισσότερους γίνεται με επιχειρήματα, καμπάνιες, διάλογο και κανόνες αλλά και να καταφέρει τον άθλο να εμβολιάσει ένα ολόκληρο πληθυσμό μέσα σε λίγους μήνες.
-’Οσον αφορά την ανάκαμψη της οικονομίας έχετε δηλώσει ότι μετά την πανδημία η Θεσσαλονίκη θα χρειαστεί ένα σχέδιο Μάρσαλ. Πέρα από όποια βοήθεια μπορεί να παρέχει ο Δήμος, θα πιέσετε την κυβέρνηση για οικονομική ενίσχυση;
Από τη μία θα διεκδικήσουμε πόρους για τη Θεσσαλονίκη στη βάση του πλήγματος που έχει δεχθεί η οικονομία της από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Δεν είναι όλες οι περιοχές το ίδιο, άρα δεν αρκούν οριζόντια μέτρα για όλη την επικράτεια. Χρειαζόμαστε πιο στοχευμένες πολιτικές, ενδεχομένως περισσότερους πόρους αλλά και επιτάχυνση των έργων υποδομής που εκτελούνται ή προγραμματίζονται.
Από την άλλη δεν μένουμε άπραγοι, δεν περιοριζόμαστε στο ρόλο του αιτούντα βοήθειας αλλά σχεδιάζουμε τα δικά μας βήματα. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο πόρο σχεδιάζει παρεμβάσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Μέσα αφενός από μικρά και μεγάλα έργα θα κινηθεί η αγορά και αφετέρου η στρατηγική μας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της πόλης θα ανοίξει νέες προοπτικές.
-Το τελευταίο διάστημα η αντιπολίτευση σας ασκεί σκληρή κριτική για τα χιλιάδες κρούσματα κορονοϊού στην πόλη. Θεωρείτε ότι έγιναν λάθη ή υπήρξαν παραλείψεις;
Στις μέρες μας κάθε δημόσια δήλωση καταγράφεται και υπάρχει για να ανατρέξει όποιος καλόπιστα ενδιαφέρεται. Οι δικές μου παρεμβάσεις ήταν όλο αυτό το δύσκολο διάστημα στην λογική της παραίνεσης για τη λήψη ακόμη και οδυνηρών μέτρων από τις αρχές αλλά και της εφαρμογής κανόνων προστασίας από τον κάθε πολίτη. Να σας θυμίσω ότι είχα εισηγηθεί το κλείσιμο της Νέας Παραλίας το Μάρτιο και όταν αρχές Οκτωβρίου η πόλη είχε σχεδόν μηδενικά κρούσματα είχα χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου του εφησυχασμού!
Η εκάστοτε αντιπολίτευση οφείλει να ασκεί κριτική αλλά οφείλει να κάνει και την αυτοκριτική της καθώς η στάση της μόνο εποικοδομητική δεν ήταν. Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο δεν υποστήριξε την επιβολή μέτρων – χαρακτηριστικά υπενθυμίζω ότι ζητούσε η διεξαγωγή των Δημοτικών Συμβουλίων της πόλης να γίνεται ζωντανά, δια ζώσης.
Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται υπεύθυνες φωνές, υπεύθυνες τοποθετήσεις. Μικροπολιτική πάνω στον πόνο και το θάνατο δεν θα κάνουμε – εγώ προσωπικά δεν θα κάνω ποτέ. Μπροστά στην αρρώστια, στην αγωνία χιλιάδων οικογενειών φαντάζουν παραφωνίες οι κραυγές και πολιτικοί τακτικισμοί.
-Υπάρχει κάτι που θα αλλάζατε μέσα σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο διοίκησής σας αν μπορούσατε να γυρίσετε το χρόνο πίσω;
‘Ηταν μια εξαιρετικά πυκνή χρονική περίοδος σε γεγονότα και απρόοπτα, αλλά και σε δράσεις και σε έργα. Η διοίκηση μας δεν επικαλέστηκε ούτε μία φορά τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας. Αξιοποίησε κάθε μέρα αυτών των 16 μηνών για να σχεδιάσει, να προετοιμάσει αλλά και να υλοποιήσει το πρόγραμμα της, να καλύψει ανάγκες πολλών ετών στην πόλη μας. Και αυτό θα κάνει στο μέλλον πιο έμπειρη, και πιο αποφασισμένη έχοντας στο πλευρό της όλους όσους πιστεύουν στην εξέλιξη της σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μητρόπολη.
πηγή: εφημερίδα Καρφίτσα