Κ. Ζέρβας: “Μην κάνετε κακό στη Θεσσαλονίκη”

δημος Θεσσαλονικης φωτο 2

“Μην κάνετε κακό σε αυτήν την πόλη. Η πόλη θέλει, πρέπει και μπορεί να προχωρήσει”, είναι το μήνυμα που έστειλε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, σχολιάζοντας από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου τη στάση μερίδας της αντιπολίτευσης κατά την αποψινή συζήτηση για τον δημοτικό προϋπολογισμό της νέας χρονιάς.

“Ακούσαμε σήμερα ότι το δημοτικό συμβούλιο είναι και υπεράνω του νόμου”, είπε ο κ. Ζέρβας, τονίζοντας ότι στην πραγματικότητα “ούτε η νομιμότητα τούς ενδιαφέρει ούτε η αποτελεσματικότητα της διοίκησής μας”. “Κάποιοι δεν ξεπέρασαν αυτό που έγινε τον Ιούνιο του 2019 και κάποιοι δεν έχουν ξεπεράσει και δεν μπορούν να καταλάβουν τι γίνεται από εκείνη τη μέρα και μετά στον δήμο Θεσσαλονίκης”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο κ. Ζέρβας, εξάλλου, υπογράμμισε ότι στελέχη της αντιπολίτευσης ακολουθούν μια τακτική να προσφεύγουν κατά κάθε μεγάλης απόφασης που λαμβάνεται. “Τα αποτελέσματα, όμως, είναι γνωστά. Δεν έχουν δικαιωθεί ούτε σε μία περίπτωση”, τόνισε.

“Κατηγορηθήκαμε ότι δεν θέλαμε τις διά ζώσης συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Πού είναι οι συνάδελφοί μας; Οι ίδιοι που ζητούσαν τις διά ζώσης συνεδριάσεις επέλεξαν να είναι στο σπίτι τους”, σημείωσε με νόημα.

Νωρίτερα, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης Εφραίμ Κυριζίδης τόνισε πως “Δεν είναι δυνατόν να καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο να παρανομήσει”, αναφερόμενος στο αίτημα να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο εναλλακτική πρόταση που κατατέθηκε από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

“Αναφορικά με τη διαδικασία κατάθεσης εναλλακτικού προϋπολογισμού ο νόμος θέτει τρεις πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις: Πρώτη, η κατάθεση ενός ολοκληρωμένου προϋπολογισμού, που δεν υπάρχει. Δεύτερη, η σύνταξη αιτιολογικής έκθεσης, που όμως δεν υπάρχει. Τρίτη, η ύπαρξη θετικής εισήγησης από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, που επίσης δεν υπάρχει””, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριζίδης, σημειώνοντας ότι “δεν μπορεί για λόγους εντυπώσεων να καλείται το δημοτικό συμβούλιο να πράξει κάτι που είναι παράνομο”.

Μιχ. Κούπκας: “Έωλη, αστήριχτη, πρόταση που πάσχει νομιμότητας”

Η πρόταση που κατατέθηκε από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης είναι “έωλη, αστήρικτη και πάσχει νομιμότητας”, παρατήρησε και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας.
“Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι η Διοίκηση είναι ανοιχτή στον διάλογο. Πραγματικά πρώτος εγώ ως αρμόδιος αντιδήμαρχος θα χαιρόμουν αν ερχόταν μια εναλλακτική πρόταση προϋπολογισμού. Όμως το αρχείο excel που εστάλη την Παρασκευή το μεσημέρι απέχει παρασάγγας από εναλλακτική πρόταση προϋπολογισμού”, σχολίασε ο κ. Κούπκας.

Γ. Αβαρλής: “Δεκτή κάθε πρόταση, αρκεί να μην πάσχει από νομιμότητα”

“Προσωπικά θα μπορούσα να δεχτώ οποιαδήποτε πρόταση, αρκεί να μην πάσχει από νομιμότητα”, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Αβαρλής.
Ενδεικτικά, επικαλούμενος και σχετικό έγγραφο των οικονομικών υπηρεσιών, ο κ. Αβαρλής σημείωσε ότι με την εναλλακτική πρόταση ζητείται μεταξύ άλλων να μεταφερθούν κωδικοί που αφορούν το τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο όμως έχει ήδη ψηφιστεί, αλλά και να μεταφερθούν κονδύλια από ανταποδοτικά τέλη σε κωδικούς που δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν από τη συγκεκριμένη πηγή εσόδων, δεδομένου ότι τα έσοδα από τα τέλη ανταποδοτικού χαρακτήρα πρέπει να καλύπτουν υποχρεωτικά τις δαπάνες των αντίστοιχων υπηρεσιών.

Η πρόταση δεν πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις λένε οικονομική και νομική υπηρεσία

Στη διαπίστωση ότι η πρόταση πάσχει νομιμότητας καταλήγουν τόσο οι οικονομικές όσο και η νομική υπηρεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης.
“…κάθε υποβαλλόμενη εναλλακτική πρόταση προϋπολογισμού πρέπει να παρίσταται και να αποτελεί εναλλακτικό προϋπολογισμό ως σύνολο και όχι ως απλή πρόταση για μεμονωμένους κωδικούς του σκέλους των εξόδων. Επίσης πρέπει να συνοδεύεται από αναλυτική αιτιολογία της διαφορετικής αντιμετώπισης του κάθε θέματος και κυρίως να υφίσταται εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών του δήμου αναφορικά με την πληρότητα της εναλλακτικής πρότασης αλλά και το εφαρμόσιμο αυτής σε περίπτωση υπερψήφισής της”, σημειώνει μεταξύ άλλων η Διεύθυνση Νομικής Υποστήριξης του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η Διεύθυνση Οικονομικής και Ταμειακής Διαχείρισης (τμήμα Προϋπολογισμού) του Δήμου Θεσσαλονίκης, γνωμοδοτώντας επί της εναλλακτικής πρότασης εννέα Δημοτικών Συμβούλων, διατυπώνει με σαφήνεια την αντίρρησή της, υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση αυτή “πάσχει από άποψη νομιμότητας”.

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο