Κ. Ζέρβας: Νίκη για τη Θεσσαλονίκη ισοδυναμεί με νίκη για τη Μακεδονία

Ζερβας φωτο Ανδρίτσος

Συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» παραχώρησε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Ο κ. Ζέρβας μίλησε για το ενδεχόμενο εκλογής του και τι να περιμένουν οι πολίτες απ’ αυτόν, τον απερχόμενο δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη, τις σχέσεις του με τη Νέα Δημοκρατία και τον ρόλο του «Μακεδονικού» στην εκλογή νέου δημάρχου.

«Εθνικός Κήρυκας»: Τι να περιμένουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης από ενδεχόμενη εκλογή σας;

Κωνσταντίνος Ζέρβας: Να περιμένουν έναν δήμαρχο που θα ενδιαφέρεται, έναν δήμαρχο πλήρους απασχόλησης που θα έχει στόχο να τη νοικοκυρέψει και να την αναδείξει και όχι έναν που θα επιδίδετε σε δημόσιες σχέσεις και ατάκες. Να περιμένουν να δούνε πρώτα από όλα την πόλη τους καθαρή και με στοιχειώδη λειτουργικότητα.

Δυο είναι οι βασικοί άξονες της δικής μας πρότασης. Πρώτος: Δουλειά, μεθοδικότητα, κινητοποίηση δυνάμεων, για την αντιμετώπιση των καθημερινών θεμάτων της πόλης. Τα ζητήματα της καθαριότητας, του πρασίνου, των μετακινήσεων είναι πρώτα στην ιεράρχηση των πολιτών. Θα σηκωθούν μανίκια και θα λερωθούμε. Η πόλη δεν θέλει παράγοντες και δημόσιες σχέσεις. Δήμαρχος που θα κάνει τη δουλειά, είναι η δέσμευσή μου.

Δεύτερος άξονας είναι, να συνδεθεί η πόλη με τα μεγάλα ζητήματα που την αφορούν και θα την απασχολήσουν στο μέλλον όπως ο αστικός σχεδιασμός, η έξυπνη πόλη, η μητροπολιτική διοίκηση, ο παγκόσμιος ανταγωνισμός πόλεων. Θα φτιάξουμε μαζί μία σύγχρονη πόλη που κοιτά με αισιοδοξία το μέλλον. Χρωστάμε στην πόλη. Δεν μας χρωστάει.

«Ε.Κ.»: Υπήρξατε στενός συνεργάτης του Γ. Μπουτάρη κατά την πρώτη τετραετία. Τι κρατάτε και τι πετάτε από αυτή; Πώς θα χαρακτηρίζατε το έργο του απερχόμενου δημάρχου;

Κ. Ζέρβας: Ο Γιάννης Μπουτάρης πέτυχε λιγότερα από αυτά που ενδεχομένως θα μπορούσε και σίγουρα πέτυχε λιγότερα σε σχέση με τη δύναμη και τη στήριξη που απόλαυσε όλα αυτά τα χρόνια.

Η πρώτη τετραετία ήταν θετική, έγιναν πολλές αλλαγές, άλλαξε ο προσανατολισμός της πόλης, ενισχύθηκε η εξωστρέφεια και μπήκαν οι βάσεις για ορισμένες παρεμβάσεις σε αρκετά πεδία.

Η δεύτερη τετραετία ήταν σχεδόν απογοητευτική. Προσωπικές στρατηγικές, διοικητικές αστοχίες και ανεπάρκειες, σταριλίκια και τέλος αποσύνδεση από την ψυχή της πόλης και από τις ευαισθησίες των πολιτών. Συγκρούστηκα και διαφώνησα με τον Μπουτάρη πριν χρόνια, όταν ακόμη απολάμβανε υψηλά ποσοστά δημοφιλίας για να παραμείνω συνεπής στις αξίες μου.

«Ε.Κ.»: Στο παρελθόν είχατε στενές σχέσεις με την ΝΔ, αλλά τελικά δεν συμπεριληφθήκατε στο ψηφοδέλτιό της; Σας ενόχλησε;

Κ. Ζέρβας: Προέρχομαι από το χώρο του πολιτικού κέντρου, το 2015 ήμουν υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία διότι τη δεδομένη στιγμή διακυβεύονταν η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Αφήστε και όσα επακολούθησαν με την επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών.

Στήριξα τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές αλλά όπως έχω δηλώσει πολλές φορές, δεν ζήτησα τίποτε – δεν πήρα τίποτε. Και αν χρειαστεί να συγκρουστώ ή να διεκδικήσω από αυτόν κάτι για τη Θεσσαλονίκη δεν θα διστάσω. Η πορεία μου είναι αυτοδιοικητική και είμαι συνδεμένος με τα της πόλης. Δεν περίμενα κανένα χρίσμα από κανένα κόμμα. Εθεσα υποψηφιότητα αυτενεργώντας, χωρίς την έγκριση ή την άδεια από κανέναν.

Με ενοχλεί που υποτιμάται η λογική των Θεσσαλονικέων με υποψηφιότητες που στοχεύουν σε ατομική εκλογή. Με ενοχλεί που συζητάμε στην πόλη τα ίδια και τα ίδια εδώ και 25 χρόνια για τη Θεσσαλονίκη. Με ενοχλεί που η πόλη είναι μονίμως βρώμικη, σχεδόν παρατημένη στην τύχη της. Αυτά με ενοχλούν.

«Ε.Κ.»: Το «Μακεδονικό» θα παίξει ρόλο στην εκλογή του νέου δημάρχου; Ποια η θέση σας;

Κ. Ζέρβας: Εχω ξεκάθαρη θέση κατά της Συμφωνίας. Πέραν του ονόματος υπάρχει πρόβλημα με τη γλώσσα, την εθνότητα και τις εμπορικές ονομασίες προϊόντων. Πρόσφατα μάλιστα από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου ανέδειξα το ζήτημα των Μακεδονικών Κρασιών. Εχουμε μία κακή Συμφωνία που ήδη παράγει κακά αποτελέσματα. Δεν αρκούν ούτε τα αναθέματα ούτε οι κλαυθμοί και οι οδυρμοί. Από εδώ και στο εξής χρειάζεται συντονισμένο σχέδιο δράσης.

Πρότεινα συγκεκριμένα βήματα: 1. Δημιουργία φορέα που στόχο θα έχει τη διεθνή ενημέρωση και προώθηση των θέσεών μας. 2. Σε αυτήν την προσπάθεια αρωγός και σύμμαχος όλες οι αδελφοποιημένες πόλεις της Θεσσαλονίκης – 34 στον αριθμό, μαζί με τους απανταχού Ελληνες και φιλέλληνες.

Ο ρόλος της Θεσσαλονίκης στο ζήτημα της ονομασίας είναι κομβικός. Μόνο η Θεσσαλονίκη μπορεί να διασφαλίσει το όνομά μας. Νίκη για τη Θεσσαλονίκη ισοδυναμεί με νίκη για τη Μακεδονία.

Χαίρομαι διότι πληροφορήθηκα πως παρόμοιο σχέδιο δράσης αποφάσισε να υιοθετήσει και η Νέα Δημοκρατία για το άμεσο μέλλον. Σ’ αυτή την προσπάθεια πρέπει να είμαστε όλοι μια «γροθιά»!

 

πηγή: Εθνικός Κήρυκας

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο