Κ. Ζέρβας: «Οι παλιές “καραμέλες” έχουν λιώσει»

Ζερβας φωτο Ανδρίτσος

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάδειξης της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής ζητά από την κυβέρνηση ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος, μιλώντας στην F.S., προαναγγέλλει ότι θα καταθέσει ένα υπόμνημα με τις βασικές προτεραιότητες της επόμενης μέρας, όπως αποτυπώθηκαν σε διευρυμένη σύσκεψη με όλους τους φορείς της ευρύτερης περιοχής.

Πόσο μεγάλη απώλεια είναι για τη Θεσσαλονίκη η ακύρωση της ΔΕΘ;

Είναι ουσιαστική οικονομική απώλεια που αποτιμάται περί τα 50 εκατ. ευρώ συνολικά για την πόλη, αλλά και απώλεια συμβολικής ισχύος, καθώς σηματοδοτούσε την έναρξη της νέας χρονιάς, την εξωστρέφεια και δυναμική της οικονομίας.

Η απόφαση ήταν επιβεβλημένη, καθώς η προστασία της δημόσιας υγείας ήταν και παραμένει πρώτιστος στόχος. Από κει και πέρα, όμως, προσωπικά, ως δήμαρχος της πόλης, αντιλαμβανόμενος τον σφυγμό και την αγωνία πολλών στην πόλη για τις οικονομικές επιπτώσεις, έσπευσα να συγκαλέσω διευρυμένη σύσκεψη με όλους τους φορείς της ευρύτερης περιοχής και παράλληλα να αποτυπώσω σε ένα υπόμνημα προς την ελληνική κυβέρνηση τις βασικές προτεραιότητες της επόμενης μέρας. Χαίρομαι που μέρος αυτών των προτάσεων έγιναν αποδεκτές από τους φορείς της πόλης, τη διοίκηση της ΔΕΘ, και την ελληνική κυβέρνηση.

Πάντως, διαδηλώσεις διαμαρτυρίας γίνονται και χωρίς ΔΕΘ…

Εκτιμώ ότι αφήνοντας πίσω μας μία δωδεκαετία τεταμένου πολιτικού κλίματος και οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων η σημερινή κατάσταση είναι εμφανώς βελτιωμένη. Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις, όμως, από την άλλη, δεν μπορεί μια ολόκληρη πόλη να είναι όμηρος τέτοιων κινητοποιήσεων. Λύσεις που σταθμίζουν τα δικαιώματα και σέβονται τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, της αγοράς, την ελεύθερη μετακίνηση και κυκλοφορία υπάρχουν, ιδιαίτερα κάτω από αυτή τη δυσμενή συγκυρία.

Έχουμε συνηθίσει οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης να διεκδικούν πόρους και κονδύλια από το «αθηνοκεντρικό κράτος». Εσείς, αντίθετα, προσφέρατε σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις: το οικόπεδο για το Μουσείο Ολοκαυτώματος και τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Πρόκειται για αλλαγή φιλοσοφίας;

Σωστά! Αλλαγή φιλοσοφίας, αλλαγή στρατηγικής, αλλαγή οπτικής των πραγμάτων. Είμαι από τους ανθρώπους που επιδιώκουν μια λύση για κάθε πρόβλημα και όχι το αντίστροφο. Από αυτούς που εργάζονται μεθοδικά και δεν μεταθέτουν. Από αυτούς που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και δεν το αναβάλλουν. Εάν χρειαστεί να συγκρουστώ, να είστε βέβαιος ότι θα το κάνω. Όπου χρειάζεται να διεκδικήσω, το κάνω. Οι παλιές «καραμέλες» έχουν λιώσει και το αποτέλεσμα για την πόλη δεν ήταν ικανοποιητικό. Ναι, το κράτος είναι αθηνοκεντρικό. Ναι, οι πόροι τις προηγούμενες δεκαετίες δεν κατανεμήθηκαν δίκαια. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνιστά προπέτασμα καπνού και πάγια δικαιολογία της δικής μας ανικανότητας και υστέρησης.

Εφόσον μπορώ να δώσω μια λύση στο Μουσείο Ολοκαυτώματος και το έργο να ξεκολλήσει από το απόλυτο μηδέν, θα το κάνω, εδώ, στη Θεσσαλονίκη. Όχι σε κάποιο γραφείο της Αθήνας. Το ίδιο και με τα αστικά λεωφορεία. Μπορώ να δώσω μια ανάσα στους συμπολίτες μου; Εάν μπορώ, θα το κάνω. Αυτό σημαίνει για μένα πολιτική. Υποσχέθηκα ότι θα είμαι ο δήμαρχος που θα κάνει τη δουλειά και γι’ αυτό με ψήφισαν οι Θεσσαλονικείς. Αυτό πράττω, σε αυτούς λογοδοτώ. Και, πιστέψτε με, τους Θεσσαλονικείς τούς νοιάζει να ζήσουν σε μια πόλη καλύτερη, πιο καθαρή, με υποδομές – δεν τους νοιάζει ένα ατέρμονο «κατηγορώ», επίρριψη ευθυνών, με τελικό αποτέλεσμα τη στασιμότητα.

Πόσο δύσκολη είναι η διοίκηση χωρίς σαφή δημαρχιακή πλειοψηφία; Υπάρχει λόγος για επιπλέον θεσμικές αλλαγές;

Αν δείτε στενά τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, θα διαπιστώσετε ότι σε όλες εξασφαλίσαμε άνετη πλειοψηφία χωρίς τριγμούς. Σε κάθε συνεδρίαση, σε κάθε θέμα προς συζήτηση, επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση. Ακούμε, ενσωματώνουμε παρατηρήσεις, διορθώνουμε λάθη και παραλείψεις – διαδικασία που μας δίνει την ευελιξία και την ικανότητα να απευθυνόμαστε πειστικά στο σώμα και διά της πειθούς να προχωράμε. Και όλο αυτό το οικοδόμημα της νέας διοίκησης είναι καρπός προσπαθειών που ξεκίνησαν την επομένη των εκλογών. Επέλεξα νέους, ορεξάτους, φιλόδοξους δημοτικούς συμβούλους και όλοι μαζί δεν αφήσαμε ούτε μία μέρα να πάει χαμένη.

Αναμένουμε τις προτάσεις της κυβέρνησης για την τοπική αυτοδιοίκηση και τις όποιες θεσμικές αλλαγές θα προταθούν – δική μου άποψη είναι πως πρέπει να γίνουμε πιο τολμηροί και να ακολουθήσουμε πιο προχωρημένα μοντέλα αυτοδιοίκησης, εάν θέλουμε να κάνουμε το επόμενο, όχι μόνο αυτοδιοικητικό αλλά και διοικητικό, βήμα στη χώρα μας.

Ποιες θα θέλατε να είναι για τη Θεσσαλονίκη οι «εφεδρείες» και «πολεμοφόδια» που ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του διαθέτει για τον επικείμενο δύσκολο χειμώνα;

Επιτάχυνση και ολοκλήρωση μεγάλων έργων, κατεύθυνση πόρων προς τη Θεσσαλονίκη –και μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»–, οικονομικές και φορολογικές ελαφρύνσεις προς την αγορά και το επιχειρείν της πόλης, τα θεωρώ βασικές παραμέτρους των εξαγγελιών.

Από κει και πέρα, όμως, μακροπρόθεσμα θα ήθελα να δω από την ελληνική κυβέρνηση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάδειξης της Θεσσαλονίκης (και της ευρύτερης περιοχής) σε δεύτερο εθνικό αναπτυξιακό πόλο, στα πρότυπα όλων των κρατών. Είναι ζήτημα εθνικό, στοίχημα αναπτυξιακό, με αυξημένη γεωπολιτική βαρύτητα.

Είπατε πρόσφατα ότι αυτά τα οποία ως διοίκηση υποσχεθήκατε στον πρώτο χρόνο έχουν εκπληρωθεί κατά 85%. Ποιο είναι το υπόλοιπο 15%;

Προεκλογικά είχαμε εστιάσει σε 26 συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη Θεσσαλονίκη. Σήμερα, έναν χρόνο μετά, και ο πιο κακόπιστος παρατηρητής της διοίκησής μας είναι σε θέση να παραδεχτεί ότι καταπιαστήκαμε σχεδόν με όλες και έχουμε να παραθέσουμε κατάλογο πεπραγμένων.

Σε ένα 15% των θεμάτων που δεν έχουμε να επιδείξουμε ακόμη έργο είναι κυρίως τομείς όπου απαιτείται καλύτερη προεργασία και τομείς που λόγω πανδημίας υποχώρησαν στην ιεραρχημένη λίστα προτεραιοτήτων. Όπως, για παράδειγμα, στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή στον πολιτισμό. Έχουμε όμως τρία γεμάτα χρόνια για να προχωρήσουμε και σε αυτούς τους τομείς. Και, βέβαια, αν σε αυτή την πορεία χρειαστεί να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε κάτι από τις δεσμεύσεις, θα το κάνουμε. Θα ακολουθήσουμε τις ανάγκες και θα αξιοποιήσουμε τυχόν νέες ευκαιρίες.

 

Πηγή: Εφημερίδα Free Sunday

 

 

 

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο