Κ. Ζέρβας: Οι πολίτες και γνωρίζουν και καταλαβαίνουν. Όποιος τους υποτιμήσει θα νιώσει και την οργή τους

Ζ φωτο για συνεντευξεις 2

Με το που ακούω υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης η πρώτη ερώτηση που σκέφτομαι είναι “Βόρεια Μακεδονία ή Σκόπια; Θα σεβαστείτε την συμφωνία των Πρεσπών;”

Έχω ξεκάθαρη θέση κατά της Συμφωνίας. Πέραν του ονόματος υπάρχει πρόβλημα με τη γλώσσα, την εθνότητα και τις εμπορικές ονομασίες προϊόντων. Πρόσφατα μάλιστα από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου ανέδειξα το ζήτημα των Μακεδονικών Κρασιών.
Έχουμε μία κακή Συμφωνία που ήδη παράγει κακά αποτελέσματα. Δεν αρκούν ούτε τα αναθέματα ούτε οι κλαυθμοί και οι οδυρμοί. Από εδώ και στο εξής χρειάζεται συντονισμένο σχέδιο δράσης.
Πρότεινα συγκεκριμένα βήματα:
1. Δημιουργία φορέα που στόχο θα έχει την διεθνή ενημέρωση και προώθηση των θέσεων μας.
2. Σε αυτήν την προσπάθεια αρωγός και σύμμαχος όλες οι αδελφοποιημένες πόλεις της Θεσσαλονίκης – 34 στον αριθμό, μαζί με τους απανταχού Έλληνες και φιλέλληνες.
Ο ρόλος της Θεσσαλονίκης στο ζήτημα της ονομασίας είναι κομβικός. Μόνο η Θεσσαλονίκη μπορεί να διασφαλίσει το όνομα μας. Νίκη για τη Θεσσαλονίκη ισοδυναμεί με νίκη για τη Μακεδονία.
Χαίρομαι διότι πληροφορήθηκα πως παρόμοιο σχέδιο δράσης αποφάσισε να υιοθετήσει και η Νέα Δημοκρατία για το άμεσο μέλλον. Σ’ αυτήν την προσπάθεια πρέπει να είμαστε όλοι μια «γροθιά»!

Είναι εθνικιστές και ακροδεξιοί όσοι στηρίζουν τον όρο Μακεδονία μη σεβόμενοι την συμφωνία των Πρεσπών;

Όποιος διακινεί τέτοιες απόψεις και χαρακτηρίζει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού ακροδεξιούς και εθνικιστές το κάνει σκόπιμα υπηρετώντας συγκεκριμένους σκοπούς. Η ταύτιση του υγιούς πατριωτισμού, το αίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας, η συλλογική μνήμη και η εθνική Ιστορία δεν είναι στοιχεία εθνικισμού και ακροδεξιάς.
Η στρατηγική διαίρεσης των Ελλήνων σε «ακροδεξιούς» και «προοδευτικά μέτωπα» διακινείται από όσους δεν έχουν να πουν τίποτε επί της ουσίας. Ανακαλύπτουν ακροδεξιούς εκεί που δεν υπάρχουν όσοι δεν μπορούν να σταθούν στο δημόσιο λόγο με τις προτάσεις τους. Εσχάτως δοκιμάστηκε η συνταγή αυτή στη Θεσσαλονίκη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθως από την κομματική υποψηφιότητα που αυτός επέλεξε. Βέβαια και ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας παλαιότερα αποκήρυσσε τους «Μακεδονομάχους» όπως επιτιμητικά αποκαλούσε τους αντιδρώντες αλλά σήμερα ως υποψήφιος δήμαρχος ανασκεύασε και συντάχθηκε με την επικρατούσα άποψη.
Τον καλωσορίζουμε στην πλευρά του σωστού και του δίκαιου, αν και -πλέον!- δεν τον πιστεύουμε.

Κε. Ζέρβα γιατί να ψηφίσουμε εσάς και όχι τους “άλλους”; O κόσμος είναι απελπισμένος και δεν ξέρει ποιον να επιλέξει και γιατί.

Κατανοώ τον προβληματισμό τους, οι διαψεύσεις είναι πολλές και σε όλα τα επίπεδα. Προσωπικά δεν με υπέδειξε κανένα κόμμα, δεν περίμενα τηλεφώνημα από κανέναν αρχηγό κόμματος, δεν είμαι απόστρατος της κεντρικής πολιτικής σκηνής, δεν αντιμετωπίζω την αυτοδιοίκηση ως σκαλοπάτι για την κεντρική πολιτική.
Έχω την εμπειρία και τη γνώση, έχω περπατήσει όλη την πόλη, γνωρίζω τα προβλήματά της. Είμαι αφοσιωμένος σε αυτή. Αν ο κόσμος θέλει δήμαρχο πλήρους απασχόλησης, που να νοιάζεται και να φροντίζει πρώτα και πάνω από όλα την πόλη, αν θέλει μία διοίκηση που άμεσα θα πιάσει δουλειά γιατί ξέρει τα θέματα και έχει τις λύσεις, πρέπει να σκεφτεί σοβαρά να μας ψηφίσει.
Αν οι πολίτες δεν θέλουν να τους θεωρούν δεδομένους τα κόμματα, αν δεν την θέλουν μονίμως ηττημένη, παραγκωνισμένη, αποκομμένη από τις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές εξελίξεις, παροπλισμένη, γερασμένη και κουρασμένη τους προσκαλώ να αγκαλιάσουν την προσπάθειά μας. Έχουμε το σχέδιο, έχουμε ομάδα, έχουμε όρεξη για δουλειά. Νίκη για τη Θεσσαλονίκη είναι να το πιστέψουμε. Νίκη για τη Θεσσαλονίκη είναι να το κάνουμε πράξη. Τους καλώ να ψηφίσουν για το καλό της πόλης. Στις εθνικές εκλογές, στις ευρωεκλογές και στις βουλευτικές εκλογές -που θα γίνουν σύντομα- μπορούν να στηρίξουν το κόμμα τους. Το ίδιο θα κάνω και εγώ. Τώρα όμως μιλάμε για την πόλη μας.

Πιστεύετε ότι υπάρχει lobby στα ΜΜΕ που στηρίζει συγκεκριμένα πρόσωπα/κόμματα;

Αν δεν το πίστευα θα ήμουν αφελής. Αν το αποδεχόμουν θα ήμουν ηττοπαθής. Αν δεν είχα σχέδιο να το υπερβώ θα ήμουν ανεπαρκής. Στην εποχή του διαδικτύου και της πολλαπλής πρόσβασης στην πληροφορία όσοι ονειρεύονται την χειραγώγηση, αυτών που αλαζονικά αποκαλούν μάζες, θα αποτύχουν παταγωδώς. Δύναμή μας είναι η αδιαμεσολάβητη σχέση με τους ανθρώπους της πόλης μας.
Οι πολίτες και γνωρίζουν και καταλαβαίνουν. Τα παλιά παιχνίδια και τα ξέρουν και τα έχουν βαρεθεί. Όποιος τους υποτιμήσει θα νιώσει και την οργή τους. Έχουμε πολλά παραδείγματα…
Τώρα σε ό,τι αφορά κόμματα και τις κομματικές τους υποψηφιότητες για το δήμο Θεσσαλονίκης, επειδή είναι αναγκαστικές επιλογές και προϊόντα εσωκομματικών ισορροπιών, αδιάφορων για τις ανάγκες των πολιτών, είναι λογικό να αναζητούν την «υπεροπλία» τους στο πεδίο των ΜΜΕ καθώς από την μία η κυβέρνηση και από την άλλη η αντιπολίτευση (μείζονα και ελάσσονα) έχουν αδιαμφισβήτητα μεγαλύτερες προσβάσεις στα δίκτυα της ενημέρωσης.
Εμείς αναζητούμε τη δύναμη μας στην αποφασιστικότητα των πολιτών να αλλάξουν την πόλη και τη ζωή τους προς το καλύτερο. Χρειαζόμαστε τη στήριξη των δημιουργικών δυνάμεων που συνθέτουν αυτή την πόλη -και των ΜΜΕ- για να πετύχουμε Νίκη για τη Θεσσαλονίκη.

Η θέση σας σχετικά με το θέμα της ασφάλειας στην Θεσσαλονίκη;

Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας και δημιουργίας. Όπου επικρατεί ο φόβος δεν μπορούν οι πολίτες να ζήσουν, να δημιουργήσουν, να αναπτυχθούν και να χαρούν την πόλη τους.
Το γεγονός ότι τα ΜΜΕ ασχολούνται με τα της πρωτεύουσας δεν σημαίνει ότι εδώ όλα βαίνουν καλώς. Τα στατιστικά της εγκληματικότητας είναι πλασματικά γιατί πολλά συμβάντα δεν καταγράφονται καθώς οι πολίτες θεωρούν μάταιη ακόμη και την καταγγελία τους. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις καθημερινές κλοπές και διαρρήξεις. Η Θεσσαλονίκη δεν πρέπει να αποκτήσει το δικό της άβατο, όπως τα Εξάρχεια και η Ομόνοια στην Αθήνα.
Πέραν την πίεσης προς την κυβέρνηση για τα ζητήματα της ΕΛ.ΑΣ (υποστελέχωση, ελλείψεις σε εξοπλισμό, φύλαξη σταθερών στόχων) που έχουν αδυνατίσει τις επιχειρησιακές δυνατότητές της μπορούμε σαν δήμος να δράσουμε παράλληλα. Για παράδειγμα ο επαρκής φωτισμός, μειώνει δραστικά την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα. Η αποτροπή δημιουργίας νεκρών ζωνών με ξενοίκιαστα καταστήματα, γκετοποιημένες περιοχές και μια πόλη με ζωή και κίνηση, περιορίζει το έγκλημα. Δημόσιος χώρος με ευταξία, καθαρός και περιποιημένος ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας και αποτρέπει την παραβατικότητα. Στην εξίσωση μπορούμε να βάλουμε τις αστικές αναπλάσεις, καθώς με τρόπο συντεταγμένο και καθολικό μπορούν να μεταμορφώσουν μία ολόκληρη περιοχή. Τέλος μια Δημοτική Αστυνομία που δεν θα βεβαιώνει μόνο κλήσεις παράνομης στάθμευσης αλλά έχει εμφανή παρουσία σε κάθε γειτονιά της Θεσσαλονίκης είναι υψηλή προτεραιότητα.

Αν σας εκλέγαμε σήμερα Δήμαρχο Θεσσαλονίκης ποια θα ήταν τα πρώτα 3 πράγματα που θα κάνατε για τον δήμο;

1. Ξεκινά η μάχη της καθαριότητας. Μέχρι τα Χριστούγεννα του 2019 στοίχημά μας να παρουσιάζει η πόλη μια εικόνα σαφώς βελτιωμένη. Θέλουμε να γιορτάσουμε σε μία πόλη ευρωπαϊκή με ό,τι σημαίνει αυτό για την καθαριότητα στους δρόμους, το στολισμό, την εμπορική κίνηση και το δημόσιο χώρο. Έχουμε και τους πόρους και τα μέσα για να το πετύχουμε.
2. Συμμετέχω προσωπικά ως δήμαρχος στο Δ.Σ του ΟΑΣΘ ή του διάδοχου σχήματος. Απαιτώ άμεση και σε βάθος ενημέρωση για το τι συμβαίνει. Καλώ υπουργό και πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη και διεκδικώ άμεση λύση τόσο για τον ΟΑΣΘ όσο και για γρηγορότερη ολοκλήρωση του Μετρό. Ο καιρός που η Θεσσαλονίκη ήταν φτωχομάνα και περνούσε κάτω από τα ραντάρ των Αθηνών τελειώνει. Καθιερώνω καθημερινή επικοινωνία με την τροχαία για επίσης καθημερινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
3. Φωτισμός παντού, αντικατάσταση κατεστραμμένου αστικού εξοπλισμού, συντήρηση πρασίνου, αποκατάσταση βανδαλισμένων σημείων. Ευταξία παντού. Οργανωμένο αστικό περιβάλλον, λειτουργικό και περιποιημένο. Αισθητική αναβάθμιση ως προπομπός πολυεπίπεδης ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Στην Θεσσαλονίκη ποιοι υποψήφιοι στηρίζουν τον συνδυασμό σας;

Αν εννοείται ποια κόμματα, σας ενημερώνω πως δεν έχουμε κανένα κόμμα πίσω μας. Επιζητούμε τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των ανθρώπων που ασφυκτιά σε μια εγκαταλελειμμένη πόλη και που κουράστηκε από τις πολλές δικαιολογίες για όσα δεν γίνονται στη Θεσσαλονίκη. Ανθρώπων που αξίζουν να ζουν σε μια καλύτερη πόλη, τώρα όχι στο μέλλον που ποτέ δεν έρχεται. Με αυτούς είμαστε. Μια καθαρά αυτοδιοικητική παράταξη χωρίς εξαρτήσεις και δευτερεύοντες στόχους.
Στηριζόμαστε σε δυνάμεις της εργασίας, της επιστήμης, των τεχνών και του αθλητισμού, σε ανθρώπους με εργασιακή εμπειρία, σε πολίτες που ζουν και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη και γνωρίζουν τα προβλήματα και τα ζητήματα από πρώτο χέρι. Και είμαι υπερήφανος για την ομάδα που δημιουργούμε καθώς όλοι αυτοί άφησαν πίσω τους κομματικούς και ιδεολογικούς διαχωρισμούς χωρίς να απαρνούνται τα πιστεύω τους. Κατάλαβαν όμως πως εδώ σημασία έχει το πρόγραμμα και το σχέδιο για την πόλη. Πολλοί -ήδη- μας αντιγράφουν σε θέσεις και προτάσεις. Χαιρόμαστε γι’ αυτό, όμως κανείς άλλος δεν έχει τη δική μας γνώση, επάρκεια και ικανότητα.

πηγή: epikairotita.gr

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο