Κίνητρα για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας εξήγγειλε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας

Δημος Θεσσαλονικης 2

Παροχή κινήτρων προς τους πολίτες ακόμη και μέσα από σχεδιαζόμενες μειώσεις στα δημοτικά τέλη, ενίσχυση του αστικού πρασίνου και της ανακύκλωσης, υπερδιπλασιασμός του δικτύου ποδηλατοδρόμων και στροφή στην ηλεκτροκίνηση είναι μόνον ορισμένες από τις πολιτικές που αφορούν στο οικολογικό αποτύπωμα του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως τις παρουσίασε ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας σήμερα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020, ο κ. Ζέρβας έκανε γνωστό ότι, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας, σχεδιάζεται η θεσμοθέτηση μείωσης 20% στα δημοτικά τέλη για όσους πολίτες προχωρήσουν στη δημιουργία κάθετων κήπων ή φυτεµένων δωµάτων. Ακόμη, προβλέπεται ενίσχυση του θεσµού της υιοθεσίας παρτεριών, δέντρων και πάρκων µε παροχή κινήτρων από τις αντίστοιχες Διευθύνσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης µε υλικοτεχνική υποστήριξη.

«Η προσπάθεια για την προστασία και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος είναι καταστατικά και μια προσπάθεια των ίδιων των πολιτών. Για τον λόγο αυτό θέλουμε τους Θεσσαλονικείς δίπλα μας, ώστε όλοι μαζί να αλλάξουμε συνήθειες ετών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Δραστική μείωση στους ρύπους

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ζέρβας από τις μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Δήμου Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο που ήταν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού, επιβεβαιώνεται η διαπίστωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος ότι αυτή η δίμηνη ανάπαυλα είχε ευεργετικές συνέπειες στο περιβάλλον.

Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη, η μέση τιμή του διοξειδίου του αζώτου τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου ήταν 21,7 μg/m3, ενώ την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου μειώθηκε στα 17 μg/m3, στις 20-26 Απριλίου στα 13,7 μg/m3 και την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου στα 12,5 μg/m3.

Αντίστοιχα, η μέση τιμή των αιωρούμενων μικροσωματιδίων την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου ήταν 41,2 μg/m3, στο τέλος του ίδιου μήνα έπεσε στα 25,2 μg/m3 και την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου ήταν 27,1 μg/m3.

Πολιτικές με οικολογικό αποτύπωμα

Παρουσιάζοντας το πλαίσιο των προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο κ. Ζέρβας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες που γίνονται για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και τη διεύρυνση του δικτύου των μπλε κάδων, στον σχεδιασμό για τη δημιουργία δικτύου ποδηλατόδρομων όπως επίσης στην επικείμενη προμήθεια 50 ηλεκτροκίνητων οχημάτων για τη δημοτική αστυνομία και τη Διεύθυνση Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων.

Μιλώντας και με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Ζέρβας ανέφερε ότι η διαχείριση των αστικών απορριμμάτων θα μεταβληθεί ριζικά μέσα από τα έργα που προχωρούν για τις δύο Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ανατολικού και Δυτικού Τομέα.

Συντηρήθηκαν 720 στρέμματα πρασίνου

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σωκράτης Δημητριάδης παρουσίασε, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, έναν σύντομο απολογισμό δράσεων της Διεύθυνσης Αστικού Περιβάλλοντος για τους τελευταίους εννέα μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε μεταξύ άλλων έγιναν:

– Συντήρηση 720 στρεμμάτων χώρων πρασίνου, 45.000 δέντρων σε δεντροστοιχίες και 25.000 δέντρων σε χώρους πρασίνου και άλση.

– Κλάδευση ανανέωσης, μείωσης, αραίωσης και ανύψωσης κόμης σε 9.368 δένδρα.

– Φύτευση 25.000 εποχικών φυτών, 1.700 θάμνων και 524 δένδρων.

– Κοπή και απομάκρυνση ανεπιθύμητης βλάστησης σε 7.837 δενδροδόχους.

– Κοπή και απομάκρυνση 704 ξερών δένδρων.

– Επέμβαση φυτοπροστασίας σε 2.187 δένδρα.

– Διάθεση 35.000 εποχικών φυτών σε δημότες και φορείς.

– Φύτευση 75 δένδρων με αφορμή τη συμμετοχή στην 75η Επέτειο Ίδρυσης του Ο.Η.Ε. για την κλιματική αλλαγή.

– Αναπλάσεις αστικού πρασίνου (φύτευση 30 υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων στην οδό Αγγελάκη, ανάπλαση πάρκου Αγίας Σοφίας, ανάπλαση πάρκου Απογευματινού Ήλιου στην Νέα Παραλία, ανάπλαση πάρκων γειτονιάς: στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς 28ης Οκτωβρίου-Δελφών-Ορέστου-Μακεδονίας, στη συμβολή των οδών Βαρώνου Χιρς και Γαμβέτα).

– Πρόγραμμα φροντίδας αδέσποτων ζώων μεταξύ άλλων με περίθαλψη (124), στειρώσεις (467) (σκύλοι και γάτες), τοποθέτηση ταϊστρων σε διάφορα σημεία της πόλης και στο περιαστικό δάσος και διανομή ζωοτροφής σε δημότες που φροντίζουν αδέσποτα ζώα.

Δράσεις σε εννέα σημεία

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος ο Δήμος Θεσσαλονίκης με τη συνέργεια τριών Αντιδημάρχων (Περιβάλλοντος Σωκράτη Δημητριάδη, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Νίκου Ζεϊμπέκη και Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού Πέτρου Λεκάκη) οργανώνει αύριο παράλληλες δράσεις καθαρισμού και ευαισθητοποίησης των πολιτών για το περιβάλλον σε εννέα σημεία της πόλης.

«Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος για την υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης είναι κάθε μέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Νίκος Ζεϊμπέκης, ενώ από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού Πέτρος Λεκάκης σημείωσε ότι η Δημοτική Αρχή έχει βάλει ψηλά στην ατζέντα της τον εθελοντισμό και την ενεργοποίηση του εθελοντικού κινήματος.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Χάρης Αηδονόπουλος έκανε γνωστό ότι ήδη το δημοτικό κτίριο της οδού Μοναστηρίου 53-55 έχει αρχίσει να πρασινίζει.

Υπενθυμίζεται ότι οι παράλληλες δράσεις καθαρισμού θα πραγματοποιηθούν αύριο από τις 10.00 το πρωί έως τις 12.00 το μεσημέρι στα ακόλουθα σημεία:

1.1η Κοινότητα – Πάρκο Γ΄ Σώμα Στρατού (Ανθοκομική – Λεωφόρος Στρατού)
2. 2η Κοινότητα – Πάρκο Εθνών (Λαγκαδά 24)

3η Κοινότητα – Πύργος Τριγωνίου
4η Κοινότητα – Πάρκο Πολιτιστικού Τούμπας
5η Κοινότητα – Πάρκο Νέας Ελβετίας
Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας – Πάρκο Γενναδίου (Γενναδίου και Τρικούπη)
7. Νέα Παραλία – Maison Crystal (Ανάμεσα σε Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής και Κήπο των Εποχών, από την πλευρά της Θάλασσας).
8 Κήποι του Πασά
9. Άξονας Δημητρίου Γούναρη (με τη συμμετοχή παλαίμαχων ποδοσφαιριστών).
Οι δράσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης στηρίζονται από ένα ευρύ δίκτυο εθελοντών, μεταξύ των οποίων το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλονίκης, η ΧΑΝΘ, το Erasmus Student Network, ο Φάρος του Κόσμου με τον πατέρα Αθηναγόρα, το δίκτυο υποστηρικτών τοu Let’s Do It Greece, το Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού – Παράρτημα Θεσσαλονίκης.

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο