Κων/νος Ζέρβας στην politic.gr: «Εμβληματικό έργο η ανάπλαση της ΔΕΘ»

1

Ήταν 27 Ιουλίου 2021 όταν με ένα Δελτίο Τύπου η ΔΕΘ – Helexpo ανακοίνωνε πως:  «Ολοκληρώθηκε ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την Ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης». Παράλληλα, προέβη σε ανάλυση της αρχιτεκτονικής πρότασης και επισύναψε τις πρώτες δύο απεικονίσεις του νέου περιβάλλοντα χώρου. Νικήτρια αναδείχθηκε η πρόταση της αρχιτεκτονικής ομάδας των Sauerbruch Hutton, Gustafson Porter + Bowman και Έλενας Σταυροπούλου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΦΩΤΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

Ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας μιλάει στην politic.gr για την διαχρονική σημασία της ΔΕΘ για την Θεσσαλονίκη, για το τί θα σηματοδοτήσει η ανάπλασή της για την πόλη και το μέλλον της Έκθεσης, ενώ δεν παραλείπει να σχολιάσει την αρχιτεκτονική πρόταση που κέρδισε τον εν λόγω διαγωνισμό.

«Μας έρχεται ως παρακαταθήκη από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. “Κάθε Έλλην έχει ιστορικό καθήκον να επισκεφτεί την 1η ΔΕΘ που εμπνέει αληθινά αίσθημα εθνικής υπηρηφάνειας” έγραφε ο Τύπος της εποχής και αυτό αποτυπώνει ανάγλυφα τη σημασία που είχε από την πρώτη στιγμή. Δεν υπάρχει κάτοικος της Θεσσαλονίκης που να μην έχει αναμνήσεις από τη ΔΕΘ, από τις βόλτες στα περίπτερα, τις συναυλίες, τα έντυπα και τις καινοτομίες που παρουσιάζονται. Η περσινή αναγκαία ματαίωση ήταν δυσάρεστη και είχε κόστος για την τοπική οικονομία. Φέτος, η διεξαγωγή της μάς γεμίζει με αισιοδοξία καθώς θα είναι το πρώτο εκθεσιακό γεγονός της Ευρώπης, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Απόδειξη ότι η Θεσσαλονίκη προχωρά με αισιοδοξία και φιλοδοξίες».

Τι σηματοδοτεί όμως για την διοργάνωση και την Θεσσαλονίκη η επικείμενη ανάπλασή της;

«Αναβάθμιση, αυτοπεποίθηση, μεγαλύτερες οικονομικές και αναπτυξιακές προοπτικές, αστική αναζωογόνηση, ποιότητα ζωής, ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, εξωστρέφεια – τα οφέλη είναι πολλά και μεγάλα. Δημιουργείται ένας διεθνής εκθεσιακός κόμβος, ένα εμβληματικό ορόσημο της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα ενισχύσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητά της, μία νέα «ταυτότητα» που συνδέει το παρελθόν με το μέλλον της. Ένα σημαντικό τμήμα του κέντρου της πόλης αναπλάθεται», περιγράφει ο δήμαρχος.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας όμως δεν εκφέρει άποψη μόνο ως Δήμαρχος της πόλης. Πριν αναλάβει το αξίωμά του εργαζόταν ως Πολιτικός Μηχανικός. Με αυτήν την διττή ιδιότητά του, τού ζητήσαμε να σχολιάσει την σχεδιαστική πρόταση που έλαβε το πρώτο βραβείο.

«Το εμβληματικό αυτό έργο είναι μία από τις σημαντικότερες αστικές παρεμβάσεις για τη Θεσσαλονίκη με οραματικά στοιχεία και σε τέτοια κλίμακα που μπορεί πραγματικά να δώσει νέα προοπτική για το μέλλον» σχολιάζει.

Κλείνοντας, ο κ. Ζέρβας ερωτηθείς για το αν η επιτυχής ανάπλαση της ΔΕΘ θα κάνει και τους πιο δύσπιστους Θεσσαλονικείς να πιστέψουν ξανά στην πόλη απάντησε:

«Αυτή η δικαιολογημένη καχυποψία, για τα πολλά χρόνια απραγίας και χαμένων ευκαιριών, θα αλλάξει όταν ολοκληρωθεί το μετρό και μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες στα υπόλοιπα εργοτάξια. Ανάπλαση ΔΕΘ, ανάπλαση Αριστοτέλους, ανάπλαση πλ. Διοικητηρίου, αναπλάσεις πλατειών στο ιστορικό κέντρο, νέοι «Στάβλοι Παπάφη», Μουσείο Ολοκαυτώματος, deck παραλίας και εκτεταμένες αναπλάσεις σε γειτονιές τη πόλης. Στο τέλος αυτού του κύκλου, σε λίγα χρόνια, η Θεσσαλονίκη μπορεί να είναι η νέα Βαρκελώνη ή το νέο Τελ Αβίβ. Η Θεσσαλονίκη αλλάζει, η Θεσσαλονίκη πλέον πορεύεται στο μέλλον».

Σε 15 χρόνια η ΔΕΘ θα κλείσει έναν αιώνα ζωής. Το 2036 βεβαίως μοιάζει μακρινό και πράγματι είναι. Οι ενέργειες του σήμερα όμως θα καθορίσουν τις συνθήκες διεξαγωγής των διοργανώσεων που θα προηγηθούν της ιστορικής 100ης ΔΕΘ καθώς και όσων ακολουθήσουν.

πηγή:politic.gr

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο