Κων. Ζέρβας: Οι εποχές των κομματικών χρισμάτων έχουν παρέλθει

Μία πόλη που κοιτά στη θάλασσα, που εξασφαλίζει τα βασικά και αυτονόητα, αλλά και προσφέρει αισθητικές απολαύσεις, κοιτώντας στα μάτια άλλες ευρωπαϊκές πόλεις χωρίς να υστερεί, οραματίζεται ο επικεφαλής της παράταξης «Ναι στη Θεσσαλονίκη», υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, επιθυμώντας σε αυτήν του την προσπάθεια να έχει στο πλευρό του και τους νέους, καθώς όπως λέει, «θέλουμε τους νέους συμμέτοχους στην υπόθεση της Θεσσαλονίκης».

Όσο για τα κομματικά χρίσματα, η άποψή του συμπυκνώνεται στο ρητορικό ερώτημα «μήπως ένα χρίσμα ή μία κομματική στήριξη είναι ένα πουκάμισο αδειανό;», δηλώνοντας ωστόσο ρητά ότι συζητά με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκη, και εκφράζοντας το σεβασμό του προς τα κόμματα τα οποία, όπως λέει, έχουν κάθε δικαίωμα να υποστηρίξουν υποψηφίους της αρεσκείας τους, αλλά με διαδικασίες και κριτήρια.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή η καθημερινότητα και η λειτουργία της πόλης επιρρίπτει ξεκάθαρα την ευθύνη στην… περσόνα του Γιάννη Μπουτάρη.

-Κ. Ζέρβα, έχετε συζητήσει με τη ΝΔ για την υποψηφιότητά σας; Έχετε λάβει δέσμευση στήριξης έστω και χωρίς να πάρετε το χρίσμα; Και πόσο σας προβληματίζει ο αριθμός των υποψηφίων για το δήμο που προέρχονται πολιτικά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Στο Δήμο μας κάποτε η ΝΔ έδινε το χρίσμα στον εκλεκτό της υποψήφιο και ξεκινούσε από μία βάση του 35%. Το ΠΑΣΟΚ πριμοδοτούσε μ’ ένα 30% τον αντίστοιχο δικό του και κάπου εκεί ξεκινούσε η  αυτοδιοικητική-υποτίθεται- διαμάχη, η οποία κατέληγε προφανώς σε κομματική. Το βράδυ των εκλογών γαλάζιες, πράσινες, κόκκινες βούλες, ανάλογα το νικητή, καθόριζαν το χάρτη της αυτοδιοίκησης. Οι εποχές αυτές έχουν παρέλθει. Οι δημότες πλέον επιλέγουν τους δημοτικούς τους άρχοντες με βάση το βιογραφικό τους, την αφοσίωσή τους στα θέματα της πόλης, το όραμα και τις προτάσεις τους. Στις μέρες μας, αμφισβητούνται θεσμοί και παραδοχές ετών και τα κόμματα αντιμετωπίζονται με καχυποψία. Οπότε μήπως ένα «χρίσμα» ή μία «κομματική στήριξη» είναι ένα πουκάμισο αδειανό; Τα κόμματα βεβαίως -τα οποία σέβομαι και τιμώ- έχουν κάθε δικαίωμα να υποστηρίξουν υποψηφίους της αρεσκείας τους με διαδικασίες όμως και κριτήρια.

Έχει βέβαια δημοσιογραφικό ενδιαφέρον η παραπολιτική, οι ίντριγκες και οι καραμπόλες για τους εκλεκτούς των κομμάτων και των ηγεσιών τους. Μήπως όμως θα πρέπει να δείξουμε ενδιαφέρον για τους εκλεκτούς της πόλης και των ανθρώπων της; Σε όλους τους μεγάλους Δήμους της χώρας μας, στις δύο τουλάχιστον αυτοδιοικητικές αναμετρήσεις, του 2010 και του 2014, οι πολίτες … ανεξαρτητοποιήθηκαν και έκαναν ανάλογες επιλογές! Και, αν θυμάστε, εκεί όπου τα κόμματα έδειξαν πολιτική ευφυΐα, ακολούθησαν αυτήν την τάση στις δικές τους επιλογές.

Από την άλλη, εγώ με τους συνεργάτες μου ξεκινήσαμε με σαφείς αναφορές στην πόλη και στα προβλήματά της και έτσι θα πορευτούμε μέχρι τέλους. Συζητώ με όλους, πόσο δε μάλλον με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον οποίο μας συνδέει μια σχέση αμοιβαίας -πιστεύω- εκτίμησης κι εμπιστοσύνης. Η Νέα Δημοκρατία έχει τις δικές της διαδικασίες και θα καθορίσει τη στάση της. Θέλω να πιστεύω ότι ένας σύγχρονος ηγέτης θα παρακολουθήσει τις τάσεις των καιρών αλλά και τις πραγματικές ανάγκες της πόλης. Σχετικά με τον αριθμό υποψηφιοτήτων δεν προβληματίζομαι. Και το 2014, που δεν ίσχυε η απλή αναλογική, μέχρι πριν τις εκλογές υπήρχαν 16 υποψήφιες παρατάξεις εκ των οποίων οι 8 τελικά εξέλεξαν συμβούλους! Ο καθένας μπορεί να αυτοπροταθεί και να διεκδικήσει την ψήφο. Σημασία έχει ποιοι και πόσοι είναι πραγματικά διατεθειμένοι  να φτάσουν ως τις κάλπες και ποιοι έχουν μία αξιόλογη πρόταση για την πόλη. Ας δούμε την ποιότητα της κάθε πρότασης και όχι απλά έναν αριθμό.

– Υπάρχει σενάριο συνεργασίας με κάποιον από τους άλλους υποψηφίους για το δήμο που προέρχονται από το κόμμα της ΝΔ;

Είμαι άνθρωπος των συνθέσεων και των συνεργασιών. Η αυτοδιοίκηση είναι άλλωστε προνομιακός χώρος για ευρύτερες συνεργασίες καθώς δεν καθορίζεται από αμιγώς πολιτικές και κομματικές παραμέτρους. Τα σκουπίδια, το κυκλοφοριακό, το κλάδεμα των δένδρων και η σχολική στέγη δεν έχουν πολιτικό πρόσημο! Ούτε ιδεολογικές προσεγγίσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι επιλογές κοινής λογικής αλλά και διαχειριστικής επάρκειας.

Να σας ξεκαθαρίσω πως η υποψηφιότητά μου θα είναι μία ουσιαστική υποψηφιότητα με σαφείς θέσεις και προτάσεις, και με συγκεκριμένο ορίζοντα υλοποίησης. Δεν μπαίνω σε αυτή τη διαδικασία ελαφρά τη καρδία για να διαπραγματευτώ θέσεις, ανταλλαγές, συναλλαγές και λοιπές διευθετήσεις παραπολιτικού ενδιαφέροντος. Είμαι ανοιχτός σε συνεργασίες εάν υπάρχουν κοινές αντιλήψεις, προγραμματικές συγκλίσεις, αξιακή ταύτιση και παρεμφερής ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Κάθε άλλη περίπτωση που αφορά σε θνησιγενείς συγκολλήσεις με στόχο ένα καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα με αφήνουν αδιάφορο. Η εφαρμογή της απλής αναλογικής επιβάλλει το πνεύμα συνεργασίας, το οποίο εγώ πρεσβεύω ούτως ή άλλως. Ακόμη και στην περίπτωση που η παράταξη μου πετύχαινε την απόλυτη πλειοψηφία εγώ θα επιδίωκα τις συνεργασίες. Στην προοπτική του καλύτερου για την πόλη.

– Όσον αφορά τις υποψηφιότητες που θα σας ακολουθήσουν στον αγώνα των δημοτικών εκλογών, θα υπάρξουν εκπλήξεις; Πότε να περιμένουμε ανακοίνωση νέων ονομάτων; Από την «Πρωτοβουλία», από άλλες παρατάξεις του δήμου ή από την Κίνηση των 6;

Πιστεύω ότι κάθε καιρός έχει τις ανάγκες του. Η «Πρωτοβουλία» ήρθε να απαντήσει θετικά σε ένα αίτημα αλλαγής που είχε διαμορφωθεί 10 χρόνια πριν. Η «Κίνηση των 6» ήταν μία αντίδραση, μια πιο οργανωμένη φωνή, όχι μόνο αντιπολίτευσης αλλά και κοινής λογικής, σε όσα συμβαίνουν και κυρίως σε όσα δεν συμβαίνουν στο Δήμο μας.

Σήμερα όμως βρισκόμαστε σε μία νέα, προεκλογική φάση και το αίτημα είναι διαφορετικό. Ζητούμενο είναι να κατατεθούν στην κρίση των πολιτών προτάσεις συνολικές για τη Θεσσαλονίκη από ανθρώπους αποφασισμένους, με γνώση και θέληση, με ομάδα και ατζέντα για την πόλη. Το μήνυμα προς τους δημότες πρέπει να είναι καθαρό και ως προς τα πρόσωπα και ως προς τις πολιτικές. Στόχος είναι η ριζική αναδιάταξη της πόλης, ένα γενναίο νοικοκύρεμά της. Έχουμε μείνει πολύ πίσω σε πολλούς τομείς. Η Θεσσαλονίκη υφίσταται πολλές ήττες, πολύ συχνά! Εγώ έχω πάρει τις αποφάσεις μου. Θα πορευτώ και θα διεκδικήσω τη δημαρχία ως επικεφαλής μιας ομάδας εξαιρετικά αξιόλογων ανθρώπων. Που εκπροσωπούν την πόλη, όχι ως παλαίμαχοι, αλλά ως δυναμικά κομμάτια της καθημερινότητας της.

– Ποια είναι η θέση σας για τη Ν. Παραλία, την περαιτέρω αξιοποίησή της αλλά και για το θέμα της μίσθωσης των Περιπτέρων;

Η πικρή αλήθεια είναι ότι η Νέα Παραλία, το σημαντικότερο έργο των τελευταίων ετών που άλλαξε την εικόνα της πόλης και αγκαλιάστηκε από τους Θεσσαλονικείς, έχει εγκαταλειφθεί. Σε τρία μόλις χρόνια έχει «γεράσει». Ακούσαμε πολλές δικαιολογίες για τη σημερινή της εικόνα. Για άγονους διαγωνισμούς, γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, ακραία καιρικά φαινόμενα, παραβατικότητα και μείωση των διαθέσιμων πόρων, όμως αυτό δεν βελτιώνει την κατάσταση. Είναι θέμα ιεράρχησης και αξιοποίησης πόρων. Η Νέα Παραλία είναι η βιτρίνα της πόλης, είναι ένα μεγάλο έργο που άλλαξε την καθημερινότητα και οφείλουμε όλοι να το προστατεύσουμε και να το συντηρούμε ως κόρη οφθαλμού. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ενδεικτικά πως η απορροφητικότητα του Δήμου στα τεχνικά έργα είναι στο 50% εδώ και χρόνια και ταυτόχρονα υπάρχουν 1.000 καμένες λάμπες στη Ν. Παραλία.

Στο υπόλοιπο του ερωτήματός σας, προφανώς και υπάρχουν άλλες χρήσεις των στεγασμένων χώρων (πχ museumshop, ενοικίαση ποδηλάτων, ναυταθλητικό μουσείο κ.ά.). Δυστυχώς όμως η δημοτική αρχή τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε μόνο με την αξιοποίηση των χώρων από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και με την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Στην πολυβραβευμένη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης τα περίπτερα πολιτισμού και αναψυχής παραμένουν κενά, το έργο του γλύπτη Παύλου Βασιλειάδη «Φεγγάρι στην Ακτή» δεν έχει ακόμη επιστρέψει μετά τους βανδαλισμούς που δέχτηκε τον Φεβρουάριο του 2016 και την εικόνα της αδιαφορίας ολοκληρώνει η πλήρης εγκατάλειψη του Maison Crystal.

– Οραματίζεστε πολιτιστικό και τουριστικό άνοιγμα της Θεσσαλονίκης. Πώς θα το πετύχετε αν γίνετε διοίκηση του δήμου; Ο Γ. Μπουτάρης δεν πιστεύετε ότι έχει βάλει τα θεμέλια για το «άνοιγμα» της Θεσσαλονίκης;

Στην επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου είπα ότι εμείς, η παράταξη «Ναι στη Θεσσαλονίκη» δεν μηδενίζουμε και δεν πετάμε στον κάλαθο των αχρήστων ό,τι καλό έχει γίνει από τις προηγούμενες διοικήσεις. Στόχος μας είναι να χτίσουμε και όχι να γκρεμίσουμε. Έχοντας αυτή τη βασική αρχή μπορώ να σας πω πως η διοίκηση Μπουτάρη σαφώς και έχει συμβάλει στην εξωστρέφεια της πόλης. Αν θέλετε αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους της εκλογής και επανεκλογής της Πρωτοβουλίας το 2010 και το 2014: ένας άλλος αέρας.

Όμως, δυστυχώς, αυτή η διαδικασία, αυτός ο στρατηγικός στόχος χάθηκε από ένα σημείο και μετά. Ακόμη και στον τουρισμό, το βαρύ πυροβολικό της διοίκησης Μπουτάρη, υπάρχει πρόβλημα καθώς η πόλη προσελκύει χαμηλού οικονομικού προφίλ τουρίστες. Αποτέλεσμα αυτού είναι πως αυξάνονται μεν οι αφίξεις, αλλά ο μέσος όρος των διανυκτερεύσεων είναι μόλις 1,3 μέρες. Ο συνολικός τζίρος μειώνεται και οι επισκέπτες δεν μένουν ικανοποιημένοι λόγω άλλων προβλημάτων, όπως η καθαριότητα, οι μετακινήσεις και η κατάσταση του δημόσιου χώρου.

– Το θέμα της εγκληματικότητας στο χώρο του ΑΠΘ με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι μπορεί να λυθεί;

Δυστυχώς στρέφουμε το βλέμμα μας στο ΑΠΘ όταν έρχεται στην επικαιρότητα η εγκληματικότητα στο πανεπιστημιακό campus. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έξαρση. Δυστυχώς, ο χώρος έχει μετατραπεί από άσυλο διακίνησης ιδεών σε άβατο εγκληματικότητας και ανομίας. Μαθαίνουμε για διακίνηση ναρκωτικών, για δίκτυα παρεμπορίου, για κλοπές, φθορές περιουσιών, απειλές κατά σωματικής ακεραιότητας και πολλά άλλα απαράδεκτα.

Το πρόβλημα θα λυθεί εάν συντρέξουν δύο προϋποθέσεις. Αυστηρό νομικό πλαίσιο που θα δίνει γρήγορα και άμεσα τη δυνατότητα στην Αστυνομία να παρεμβαίνει στο πεδίο και τήρηση του νόμου. Για το δεύτερο απαιτείται πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα. Αυτή θα προκύψει μόνο εάν υπάρξει κοινωνική πίεση για την επίλυση του προβλήματος.  Ζητήματα όπως η καθαριότητα, ο φωτισμός, το πάρκινγκ, η συντήρηση πρασίνου, οι αναπλάσεις, η γενικότερη ευταξία είναι ζητήματα και για το χώρο των πανεπιστημίων και βοηθούν επικουρικά. Και εκεί ο Δήμος αλλά και ο ίδιος ο Δήμαρχος πρέπει να σταθούν καθημερινοί αρωγοί.

– Το όνομα του δημάρχου κ. Μπουτάρη «πρωταγωνιστεί» σε πολλές τοποθετήσεις σας που αφορούν προβλήματα του δήμου Θεσσαλονίκης. Διαφαίνεται μια προσωπική αντιπαράθεση… Εσείς θα θέλατε να αναμετρηθείτε μαζί του;

Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, καθώς πιστεύω ότι ο Γιάννης Μπουτάρης έχει προσωπικές ευθύνες για την καθίζηση της πόλης τα τελευταία χρόνια. Ενώ, όπως προείπα, μπορεί κανείς να του πιστώσει μία αρχική διάθεση για αλλαγές, γρήγορα η προσπάθεια της «Πρωτοβουλίας» εκφυλίστηκε. Η αισιοδοξία, η όρεξη, η πίστη και η θέληση της πρώτης φάσης έδωσαν σύντομα τη θέση τους στο δημαρχοκεντρισμό, στην εσωστρέφεια, τις ίντριγκες, τη μικροπολιτική ενώ τα προβλήματα της πόλη αυξάνονταν.  Η ποιότητα ζωής καταρρέει! Η περσόνα του Γιάννη Μπουτάρη ευθύνεται κατά κύριο λόγο καθώς επέλεξε μία δημοσιοσχετίστικη και αυτοαναφορική πορεία. Ευθύνη για το κακό αποτέλεσμα έχουν και όσοι εξακολουθούν να τον στηρίζουν. Η όποια αντιπαράθεση και κριτική σαφώς και δεν έχει προσωπικά χαρακτηριστικά. Κάτι τέτοιο δεν είναι στοιχείο του χαρακτήρα μου και απέχει πολύ από τον τρόπο που αντιμετωπίζω την υπόθεση της Θεσσαλονίκης. Άσκησα και ασκώ πάντα τεκμηριωμένη κριτική, με επιχειρήματα. Έχω υπερψηφίσει αρκετές ενέργειες της παρούσας διοίκησης ακόμη και μετά την ανεξαρτητοποίησή μου και όπου διαφώνησα κατέθεσα αντιπροτάσεις.

– «Ναι στη Θεσσαλονίκη» με ομπρέλες Ζογγολόπουλου. Τι συμβολίζει η επιλογή;

Οι Ομπρέλες είναι για τη Θεσσαλονίκη πλέον ένα σήμα κατατεθέν μαζί με τον Λευκό Πύργο. Έχουν γίνει κομμάτι της ζωής των Θεσσαλονικέων, το έχουν αγκαλιάσει και αναμφίβολα κοσμεί τη Νέα Παραλία. Η καλλιτεχνική αξία του έργου, η πλαστικότητα, η ελευθερία κίνησης ανάμεσά τους, τις έχουν φέρει σε όλες τις φωτογραφίες συμπολιτών και επισκεπτών της πόλης. Είναι ένα έργο που αποπνέει φρεσκάδα, αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση και συνδυάζει με μοναδικό τρόπο στοιχεία όπως η προστασία και η ασφάλεια. Η επιλογή αυτή ως σήμα της παράταξής μας «Ναι στη Θεσσαλονίκη» συμβολίζει και συμπυκνώνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που θέλουμε να προσδώσουμε στην πόλη. Στόχος μας είναι μία πόλη σύγχρονη που τιμά το παρελθόν της αλλά δεν φοβάται να ανοιχθεί σε νέους ορίζοντες. Μία πόλη που κοιτά στη θάλασσα, που εξασφαλίζει τα βασικά και αυτονόητα. Που προστατεύει τον πολίτη, του παρέχει ένα αίσθημα ασφάλειας, ένα οργανωμένο περιβάλλον να ζήσει και να αναπτυχθεί. Μία πόλη που μπορεί να προσφέρει αισθητικές απολαύσεις και να κοιτάξει στα μάτια άλλες ευρωπαϊκές χωρίς να υστερεί.

Κρατήστε ότι το έργο αυτό το έχει αγαπήσει ιδιαίτερα η νέα γενιά και αυτό σημαίνει για εμάς πολλά. Άλλωστε η προσπάθειά μας απευθύνεται και σε αυτή. Τους θέλουμε συμμέτοχους στην υπόθεση της Θεσσαλονίκης.

 

πηγή: https://www.dailythess.gr/kon-zervas-oi-epoches-ton-kommatikon-chrismaton-echoyn-parelthei/?fbclid=IwAR2LPPRrDniXvEnSaN0fz3ELVlV_whounoawSwSYp6m-tDBLC1g9CWB0yNk

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο