Κων. Ζέρβας: Τα κόμματα δεν αφουγκράζονται τις ανάγκες της αυτοδιοίκησης

Ζ φωτο για συνεντευξεις 3

Η εκλογή του ανεξάρτητου υποψηφίου Κωνσταντίνου Ζέρβα στο δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης αποτέλεσε για πολλούς έκπληξη, καθώς στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θεωρούταν, στην καλύτερη περίπτωση, αουτσάιντερ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περισσότερες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, εμφανιζόταν να καταλαμβάνει την 4η – 5η θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Ο ίδιος ωστόσο, από το περασμένο φθινόπωρο –όταν ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του κατόπιν ώριμης σκέψης και έχοντας σταθμίσει όλες τις παραμέτρους– δεν αμφέβαλε για τον εαυτό του και, κυρίως, για το αξιόλογο της πρότασης που είχε για το δήμο – μιας πρότασης που «κέρδισε» όπως τελικά αποδείχτηκε, τους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι τον εξέλεγξαν αρχικά στο Β’ γύρο κι ακολούθως του χάρισαν μια επιβλητική νίκη (με 66,79%) έναντι του ανθυποψηφίου του Νίκου Ταχιάου.

 Συνέντευξη στον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ Δ. ΓΟΥΣΙΔΗ

Στη πρώτη του μεγάλη συνέντευξη στην Karfitsa, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ακριβώς αυτή η ακομμάτιστη και, πάνω από όλα, καθαρά αυτοδιοικητική πρότασή του ήταν που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του συνδυασμού του και εξηγεί ότι οι εποχές όπου ένας αρχηγός κόμματος «επέλεγε» στην ουσία το δήμαρχο, έχουν παρέλθει. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα, οφείλεται στο γεγονός ότι η αυτοδιοίκηση έχει εξελιχτεί και οι ανάγκες της, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, έχουν πλέον αλλάξει. Παράλληλα υπογραμμίζει πως οι Θεσσαλονικείς θα πρέπει να περιμένουν πολλές αλλαγές προς το καλύτερο στην καθημερινότητά τους και δεσμεύεται ότι θα τηρηθούν όλες οι προεκλογικές του υποσχέσεις, καθώς ήταν «ρεαλιστικές» και «μακριά από λαϊκίστικες προσεγγίσεις».

Κύρια Ζέρβα, εκλεγήκατε δήμαρχος Θεσσαλονίκης κόντρα στις προβλέψεις που σας ήθελαν «αουτσάιντερ». Τι πιστεύετε ότι ήταν αυτό που «κέρδισε» τους Θεσσαλονικείς και τους έκανε να σας εμπιστευτούν και να σας ψηφίσουν;

Τους κέρδισε η αυτοδιοικητική πρόταση, το ενδιαφέρον για την πόλη τους, για τις ζωές τους και την καθημερινότητά τους. Εκτίμησαν τον ενωτικό λόγο, τον λόγο της σύνθεσης και της συνεργασίας. Από την πρώτη στιγμή της προσπάθειας στραφήκαμε προς αυτούς και από αυτούς αναζητήσαμε τη δύναμη – ούτε από κόμματα, ούτε από μηχανισμούς. Ξεδιπλώσαμε την προγραμματική μας πρόταση, γυρίσαμε σε κάθε γειτονιά και αποδείξαμε στην πράξη ότι αυτό που λέγαμε, το εννοούσαμε. Δεν μας πτόησαν τα εμπόδια, οι τηλεοπτικοί αποκλεισμοί και οι άσχημες δημοσκοπήσεις, δεν νιώσαμε ποτέ ως «αουτσάιντερ» γιατί βλέπαμε στο δρόμο την αποδοχή της προσπάθειάς μας. Πρόσωπα νέα, καθαρά, από την κοινωνία των πολιτών, με τις δικές τους διαδρομές και το δικό τους στίγμα μετέφεραν το μήνυμα σε κάθε δρόμο, σε κάθε γειτονιά. Η πόλη ήθελε δήμαρχο που θα κάνει τη δουλειά και με βάση αυτό το κριτήριο επέλεξε. Στη Θεσσαλονίκη περισσεύουν οι δικαιολογίες, περισσεύουν οι αποτυχίες. Εμείς υποσχεθήκαμε σκληρή δουλειά και μέσα από τη δουλειά νίκες για την πόλη. Για να βελτιώσουμε αισθητά και στην πράξη τις ζωές των ανθρώπων.

Είχατε να αντιμετωπίσετε κατά κύριο λόγο υποψηφίους που στηρίζονταν από κόμματα –αναφέρομαι σε υποψηφίους με πραγματικές βλέψεις για το δημαρχιακό θώκο–, αλλά τελικά επικρατήσατε εσείς ως ανεξάρτητος. Πιστεύετε ότι το μοντέλο του «κομματικού» δημάρχου είναι στις μέρες μας ξεπερασμένο και ότι οι ψηφοφόροι στρέφονται πλέον σε καθαρά αυτοδιοικητικούς υποψήφιους;

Ο καιρός που μία Κεντρική Επιτροπή ή ακόμη και ένας αρχηγός κόμματος επέλεγε τον δήμαρχο μιας πόλης έχει παρέλθει. Βρισκόμαστε στο 2019 και οι λογικές του 1970 – 1980 έχουν ξεπεραστεί στην πράξη. Άλλωστε δεν υπάρχουν σήμερα τόσο ισχυρές κομματικές ταυτότητες που να καθορίζουν τη στάση των πολιτών σε κάθε πολιτικό ή κοινωνικό ζήτημα. Οι πόλεις έχουν εξελιχθεί, η ίδια η αυτοδιοίκηση έχει εξελιχθεί. Έχουν ανακύψει νέα αιτήματα, νέες προτεραιότητες που μία κομματική διαδικασία δεν μπορεί να αφουγκραστεί και να ενσωματώσει. Ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη βλέπουμε να αναπτύσσεται μία παράδοση τέτοιων ανάλογων επιλογών, γεγονός που φανερώνει πως η πόλη είναι ζωντανή, έχει σφρίγος και δύναμη να καθορίσει η ίδια το μέλλον της. Το στενό κοστούμι του κομματικού ανταγωνισμού στην αυτοδιοίκηση είναι άκομψο, δεν παράγει λύσεις και συνήθως επιλέγεται από εκείνους που αδυνατούν να σταθούν αυτοδιοικητικά. Είμαι ικανοποιημένος που οι συμπολίτες μου, οι συνδημότες μου πήραν στα χέρια τους την υπόθεση της πόλης και αγκάλιασαν τη δική μας πρόταση.

Θα αναλάβετε καθήκοντα δημάρχου την 1η Σεπτεμβρίου. Ποιά θα είναι τα βήματά σας και οι κινήσεις σας μέχρι τότε;

Η ύπαρξη αυτού του χρονικού διαστήματος μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων είναι ευεργετική, καθώς δίνεται η δυνατότητα ενημέρωσης και καλύτερης προετοιμασίας. Φέτος αποκτά μεγαλύτερη σημασία, καθώς η περίοδος αυτή θα αξιοποιηθεί από εμάς ώστε να προκύψει μία πλήρως λειτουργική διοίκηση και να ξεπεραστούν στην πράξη οι όποιες τυχόν δυσλειτουργίες του συστήματος της απλής αναλογικής. Είναι κρίσιμο να υπάρχει πλήρης ενημέρωση και συνεργασία με την απερχόμενη διοίκηση, όπως επίσης κρίσιμο είναι να καταφέρουμε να διαμορφώσουμε μία ομάδα εντός του δημοτικού συμβουλίου που θα μοιράζεται τους ίδιους στόχους. Ήδη έχω κάνει κάποιες πρώτες επαφές και δηλώνω αισιόδοξος. Την 1η Σεπτεμβρίου η πόλη θα έχει δήμαρχο.

Παρότι δήμαρχος, θα έχετε μειοψηφία στο νέο δημοτικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα οι συνεργασίες με άλλους συνδυασμούς να είναι επιβεβλημένες. Ορισμένες παρατάξεις σας στήριξαν ανοιχτά στο Β’ γύρο. Πώς σκοπεύετε να κινηθείτε ώστε να μπορέσετε όντως να ασκήσετε διοίκηση στο δήμο;

Από την πρώτη στιγμή, δηλώσαμε πως η πρότασή μας είναι μία πρόταση αυτοδιοικητική. Αυτό εξ’ ορισμού μας δίνει την απαραίτητη ευχέρεια και ευελιξία στην  αναζήτηση της σύνθεσης. Δεν βάζουμε προαπαιτούμενα στις συνεργασίες. Προτάσσουμε την προγραμματική σύγκλιση και την πολιτική συμφωνία στην επιδίωξη δημιουργίας πλειοψηφίας και εξαντλούμε όλα τα περιθώρια προς αυτήν την κατεύθυνση. Αλλά ας μην επηρεαζόμαστε από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Ο δήμαρχος εκλέγεται για τέσσερα χρόνια, δεν υπάρχει πρόταση μομφής και αντίστοιχα ψήφος εμπιστοσύνης. Συγκεντρώνει στο πρόσωπό του πολλές και αυξημένες αρμοδιότητες και ευθύνες, ώστε να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις. Αν δεν καταστεί δυνατή η δημιουργία μίας πάγιας και συμπαγούς πλειοψηφίας, θα προχωρήσουμε κανονικά, αναζητώντας επιμέρους συμφωνίες και συναινέσεις. Εξάλλου, η δυνατότητα της πλειοψηφίας να τροποποιεί εισηγήσεις της διοίκησης είναι μία πιθανότητα που μπορεί να οδηγήσει σε διαρκή βελτίωση τις αποφάσεις της τελευταίας. Σε κάθε περίπτωση ισχύει αυτό που είπα και κατά την προεκλογική περίοδο. Θα κάνω ό,τι είναι απαραίτητο ώστε η πόλη να έχει μία λειτουργική και αποτελεσματική διοίκηση.

Στη διάρκεια της προεκλογικής σας εκστρατείας αναφερθήκατε συχνά στο θέμα της καθαριότητας, για το οποίο έχετε δεσμευτεί ότι θα το αναλάβετε εσείς προσωπικά. Ποιό είναι το σχέδιό σας για να γίνει η πόλη καθαρή;

Το έπραξα πράγματι γιατί αυτό υποστηρίζουν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης πως είναι το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή πρόβλημα και δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Βασική υποχρέωση του δημάρχου να διατηρεί την πόλη καθαρή πριν και πάνω από όλα. Χωρίς καθαρή πόλη δεν έχει νόημα καμία συζήτηση για το μέλλον, για παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο, στις υποδομές, στην ανάπτυξη. Δήλωσα ότι θα αναλάβω εγώ προσωπικά την ευθύνη και την αρμοδιότητα της καθαριότητας για να στείλω ένα μήνυμα – η πόλη θα καθαρίσει. Μέχρι τα Χριστούγεννα του 2019 θα υπάρξει αισθητή βελτίωση και πλήρως καθαρή πόλη εντός ενός έτους. Στο πρόγραμμά μας υπάρχουν επιμέρους στοιχεία όπως η ανανέωση του στόλου των οχημάτων, η ενίσχυση της ανακύκλωσης και το πέρασμα σε μία κυκλική οικονομία, η υπογειοποίηση των κάδων, τα μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων και πολλά άλλα. Υπάρχουν και οι πόροι και οι άνθρωποι για να φέρουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Σε αυτήν την προσπάθεια είμαι σίγουρος ότι θα έχω συμπαραστάστες όλους τους εργαζόμενους.

Γενικά αναμένεται να δούμε μεγάλες αλλαγές στο δήμο Θεσσαλονίκης; Έχετε τονίσει πως πρωταρχικό σας μέλημα είναι να βελτιώσετε την καθημερινότητα των πολιτών…

Ναι, να περιμένετε μεγάλες αλλαγές σε πολλά επίπεδα με βασικότερη όλων την ευταξία στην πόλη. Η Θεσσαλονίκη είναι και πρέπει να δείχνει μία ευρωπαϊκή μητρόπολη με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι τομείς που χρήζουν παρέμβασης είναι αρκετοί όμως υπάρχει σχέδιο και προτεραιότητες. Συνοπτικά θα σας έλεγα πως η ολοκλήρωση των μεγάλων υποδομών, οι στοχευμένες αναπλάσεις του δημοσίου χώρου, η προσπάθεια για το πράσινο, οι ποδηλατόδρομοι, ο φωτισμός και ένα αξιόπιστο συγκοινωνιακό δίκτυο θα αλλάξουν την καθημερινότητα της πόλης. Στόχος μας μία πόλη με βιώσιμη αστική κινητικότητα, μια πόλη που θα εξυπηρετεί τον πολίτη αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα τεχνικά μέσα, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, χωρίς παραβατικότητα. Η δική μας προσέγγιση δίνει βαρύτητα στην καθημερινότητα. Ερχόμαστε να πετύχουμε εκεί όπου απέτυχε η διοίκηση Μπουτάρη συνεχίζοντας ό,τι καλό είχε χτίσει.

Ποια είναι η υπόσχεση που δίνετε στους κατοίκους του δήμου όσον αφορά στη θητεία σας; Τι πόλη να περιμένουμε στο τέλος της τετραετίας;

Υποσχέθηκα πως η πόλη από 1η Σεπτεμβρίου θα έχει δήμαρχο που θα κάνει τη δουλειά. Θα έχει πρώτη προτεραιότητα την πόλη και μόνον αυτήν. Οι Θεσσαλονικείς μπορούν να περιμένουν αλλαγές παντού, έναν φρέσκο αέρα και μία νέα δυναμική. Θα βλέπουν το δήμαρχο νωρίς το πρωί στο γραφείο του, θα βλέπουν το δήμαρχο να κυκλοφορεί στην πόλη και να παρεμβαίνει πιο συχνά στην κατεύθυνσης επίλυσης των προβλημάτων. Οι υποσχέσεις που δώσαμε προεκλογικά θα τηρηθούν, διότι είναι υποσχέσεις ρεαλιστικές, μακριά από λαϊκιστικές προσεγγίσεις και ανεφάρμοστες διακηρύξεις. Αν θα μπορούσα να συμπυκνώσω το νόημα αυτό, είναι πως κάτοικοι, δημότες και επισκέπτες θα αντιληφθούν πως πλέον υπάρχει κάποιος που νοιάζεται.

πηγή: Εφημερίδα Καρφίτσα

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο