Κων. Ζέρβας: Θα δώσω τη μάχη της καθαριότητας, καθημερινά και παντού

Έπειτα από μια μακρά περίοδο ενασχόλησής του στην αυτοδιοίκηση, εκτιμά ότι έχει τις δυνατότητές εφόσον εκλεγεί «να παντρέψει τεχνοκρατισμό με ευαισθησία. Να μπορεί να διαχειριστεί τα μικρά και καθημερινά χωρίς να ξεχνάει τα μεγάλα».

Ποιος ήταν ο κύριος λόγος που αποφασίσατε να διεκδικήσετε τον δήμο Θεσσαλονίκης;

Η πίστη στις δυνατότητες της πόλης, οι εικόνες που έχω από πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και η συνειδητοποίηση πως η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη από αυτές. Ξέρετε δεν υπάρχει ένας μοναδικός κύριος λόγος που σε ωθεί να πάρεις τέτοιες αποφάσεις. Χτίζεται μέσα σου μέρα τη μέρα μία πεποίθηση, εμπλουτίζεται με εμπειρίες, αποκτάς γνώσεις, παρατηρείς λάθη, σκέπτεσαι συνεχώς πως μπορείς να βελτιώσεις την κατάσταση. Είναι μία διαδικασία ωριμότητας που η κατάληξή της σε βρίσκει έτοιμο να διεκδικήσεις το δήμο της πόλης που αγαπάς.

Γιατί να ψηφίσουν εσάς οι Θεσσαλονικείς; Τι διαφορετικό θεωρείτε πως έχετε από τους υπόλοιπους υποψηφίους;

Νομίζω ότι δύσκολα θα με χαρακτήριζε κανείς κλασικό πολιτικό. Το κράμα μου είναι διαφορετικό. Μπήκα στην πολιτική αφού εργάστηκα και μάζεψα ένσημα. Δεν είμαι προϊόν του κομματικού σωλήνα. Έχω διοικητική και αυτοδιοικητική εμπειρία ετών πίσω μου. Καταπιάστηκα από θέσεις ευθύνης με αρκετά ζητήματα της πόλης και το κυριότερο, έχω ξεκάθαρες απόψεις που δεν υπακούουν σε τακτικισμούς. Τέλος, κάτι που θεωρώ εξίσου σημαντικό είναι η δυνατότητα του υποψήφιου δημάρχου να βλέπει τη μεγάλη εικόνα, την προοπτική και τη δυναμική της πόλης. Να καταφέρνει να παντρέψει τεχνοκρατισμό με ευαισθησία. Να μπορεί να διαχειριστεί τα μικρά και καθημερινά χωρίς να ξεχνάει τα μεγάλα.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε σε περίπτωση που εκλεγείτε;

Θα δώσω τη μάχη της καθαριότητας, καθημερινά, παντού, σε κάθε μέτωπο και για να την κερδίσω θα κάνω ό,τι χρειαστεί. Θεωρώ απαράδεκτο η πόλη με αυτήν την αντικειμενική ομορφιά, να παρουσιάζει τη σημερινή εικόνα εγκατάλειψης. Και χρησιμοποιώ τη λέξη μάχη, διότι έτσι την αντιλαμβάνομαι. «Στρατός» υπάρχει, και «μηχανοκίνητα» υπάρχουν. Λοιπόν, την πρώτη εβδομάδα ανάληψης καθηκόντων, μία από τις πρώτες κινήσεις θα είναι ο ριζικός καθαρισμός κι ευταξία της Αριστοτέλους. Ο κεντρικότερος δρόμος της Θεσσαλονίκης, ο δρόμος του Εμπράρ, που καταλήγει σε μία από τις διασημότερες πλατείες της Ευρώπης δεν μπορεί να βρίσκεται σε αυτό το χάλι. Θα καθαριστεί από άκρο σε άκρο.

Με δήμαρχο Ζέρβα να περιμένουμε να δούμε ιδέες όπως ο αστικός αμπελώνας ή το γήπεδο ράγκμπι στην πλατεία Αριστοτέλους;

Οι δύο αυτές περιπτώσεις είναι ενδεικτικές, του τι συμβαίνει όταν μια εναλλακτική πρόταση συναντήσει αυθεντικό ενδιαφέρον και ανθρώπους που νοιάζονται. Μία τεράστια γκάμα δράσεων και ιδεών μπορεί να υλοποιηθεί, να κινητοποιήσει εθελοντές, απλούς κατοίκους με αποτέλεσμα να ενισχύσει τη συμμετοχή των ανθρώπων. Να νιώσουν όλοι ότι η πόλη τους ανήκει. Ότι μία πλατεία δεν είναι μόνο τόπος διέλευσης αλλά μπορεί να μετατραπεί σε γήπεδο ράγκμπι ή beachvolley, μια χρηστική πλατεία. Ή ένας κενός χέρσος χώρος σε αμπελώνα ή οπωρώνα, μια παρατημένη και βρώμικη παραλία, όπως ο Κελλάριος Όρμος μπορεί να καθαριστεί και να προστεθεί στους ελεύθερους δημόσιους χώρους ή ένα δημοτικό κτίριο να ανακαινιστεί και να δοθεί προίκα σε πολιτιστικές εκδηλώσεις γειτονιάς. Πολλές τέτοιες παρεμβάσεις σαν ένα δεύτερο μικρό παράλληλο πρόγραμμα να περιμένετε από εμένα και την ομάδα μου.

Επειδή ο δήμαρχος στηρίζετε στους συνεργάτες του, πώς επιλέγετε τους ανθρώπους που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο σας;

Δεν πιστεύω σε διασημότητες, και σε ντίβες. Είπα και το εννοούσα ότι δε θα δημιουργήσω μια «μικτή παλαιμάχων». Αντίθετα το μότο μας είναι «κανονικοί άνθρωποι για μία κανονική πόλη» και αυτό το εννοούμε. Πιστεύω στο στιχάκι που θέλει την ιστορία να την γράφουν οι παρέες και ιδιαίτερα σε αυτή την πόλη που αν και μεγάλη, έχει κρατήσει ανθρώπινες αποστάσεις, μία αίσθηση κοινότητας. Οι υποψήφιοι δημοτικοί μου σύμβουλοι είναι άνθρωποι από όλο το κοινωνικό φάσμα, με επαγγελματική πορεία, με αναφορές σε κοινωνικούς μαζικούς χώρους. Επιστήμονες, επαγγελματίες, υπάλληλοι, επιχειρηματίες. Προσπαθούμε να αγκαλιάσουμε και να εκφράσουμε όλες τις υπαρκτές δημιουργικές δυνάμεις της πόλης.

Η παράταξη σας λέγεται “Ναι στη Θεσσαλονίκη”. Τι αγαπάτε στην πόλη και λέτε αμέσως “Ναι” και ποια θεωρείτε ελαττώματα και λέτε “Όχι”.

Είμαι Θεσσαλονικιός, εδώ γεννήθηκα, εδώ ζω και η πόλη αυτή είναι προτεραιότητά μου. Πόσες φορές γυρνώντας από το εξωτερικό δεν έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να λέει  «γιατί όχι στη Θεσσαλονίκη μια παρόμοια πλατεία, γιατί όχι και σε εμάς τέτοια νοικοκυροσύνη, τέτοιο πράσινο». Αυτό κάπως πρέπει να περιοριστεί. Αγαπώ την κουλτούρα των ανθρώπων της πόλης, τους ανθρώπινους ρυθμούς, το χιούμορ, τη διεκδικητικότητά τους, την επαφή με τη θάλασσα, τη μίξη πολιτισμών και παραδόσεων. Σίγουρα το μεγάλο ΟΧΙ είναι στα λάθη του παρελθόντος, στα πισωγυρίσματα και σε πολλές επιλογές έπρεπε να πετάξουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Δεν έχουμε περιθώρια να χάσουμε άλλη μια δεκαετία. Η στασιμότητα στο επίπεδο διαβίωσης, υποδομών και  παρά την πολυσυζητημένη εξωστρέφεια, είναι διάχυτη. Υπάρχει μια αίσθηση ηττοπάθειας ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει, σα να κολλήσαμε στη δεκαετία του 90, σχεδόν 25 χρόνια πριν. Λέμε λοιπόν ΟΧΙ σε αυτή τη νοοτροπία.

Εάν είστε με μία παρέα που δεν γνωρίζει καθόλου τη Θεσσαλονίκη… υπάρχει κάποια σύντομη ιστορία που θα τους λέγατε ώστε να τους πείσετε να την επισκεφτούν;

Αυτό ακριβώς που μου είχε προτείνει πριν χρόνια ένας Γάλλος, εξαιρετικός φίλος δικός μου αλλά και της πόλης μας. Και είναι αυτό που σκοπεύω να κάνω και μότο της πόλης μας: Βρίσκεσαι σε μια πανέμορφη πόλη με συνεχή ιστορία και πολιτισμό 24 αιώνων και όταν στέκεσαι στην παραλία της, βλέπεις το βουνό των Θεών, τον Όλυμπο. Ξέρετε ότι ο Όλυμπος είναι ό,τι πιο αναγνωρίσιμο παγκοσμίως; Εμείς το έχουμε μπροστά μας, σχεδόν το ακουμπάμε και δεν το αξιοποιούμε!

Κλείνοντας… υπάρχουν φίλοι ή συγγενείς που όταν ανακοινώσατε την απόφαση για τον δήμο σας είπαν: “Τι πας να κάνεις;”

Η εμπλοκή μου με τα κοινά ξεκίνησε από προτροπή φίλων. Ήταν σ’ ένα τραπέζι καλοκαίρι του 2010 όταν με φίλους συζητούσαμε για την κατάσταση της Θεσσαλονίκης. Πολλοί από την ομήγυρη αναρωτώμενοι για τα χαρακτηριστικά της -τότε-διοίκησης και τα κατώτερα των προσδοκιών αποτελέσματα  με παρότρυναν να ασχοληθώ ενεργά. Εκείνο ακριβώς το βράδυ «κούμπωσε» η απόφαση μου για την υποψηφιότητα μου. Ακολούθησαν οι δημοτικές εκλογές του 2010 και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Σήμερα, έχοντας πίσω μου μία διαδρομή, οι -ευτυχώς περισσότεροι- φίλοι μου με ενθαρρύνουν να συνεχίσω μέχρι τέλους. Άλλωστε κατά βάση σ’ αυτούς στηρίζομαι στην προσπάθεια μου. Πολλοί βέβαια έχουν παράπονο, γιατί με όλο αυτό το τρέξιμο δε μου μένει καθόλου χρόνος μαζί τους.

Πηγή:https://www.karfitsa.gr

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο