Κων. Ζέρβας: Το σκηνοθετημένο δίδυμο Ταχιάου – Νοτοπούλου είναι ήττα για την πόλη

Ζερβας φωτο Ανδρίτσος

«Ήττα» για τη Θεσσαλονίκη θεωρεί το «σκηνοθετημένο» δίδυμο Ταχιάου – Νοτοπούλου ο ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Στη συνέντευξή του στην Karfitsa, o κ. Ζέρβας καταφέρεται κατά των κομματικών υποψηφίων που θεωρούν τους ψηφοφόρους «δεδομένους», εξηγεί γιατί η πόλη δεν χρειάζεται παράγοντες για δημόσιες σχέσεις, αλλά έναν δήμαρχο που θα εργάζεται σκληρά και θα λογοδοτεί στους πολίτες και ανακοινώνει έντεκα δεσμεύσεις για να αλλάξει εντός ενός έτους όψη η Θεσσαλονίκη και να «ανακτήσει την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία της». Άλλωστε, όπως υποστηρίζει με νόημα, «χρωστάμε στην πόλη, δεν μας χρωστάει».

Συνέντευξη στον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΓΟΥΣΙΔΗ

Πώς σχολιάζετε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν μια ανοδική πορεία της παράταξής σας;

Πιστεύω πως αποτυπώνουν την επιβράβευση της επιλογής μας να βάζουμε πάνω από όλα τη Θεσσαλονίκη. Πως είναι η πλειοψηφία εκείνοι που θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα άμεσα στην πόλη. Και αυτό να γίνει άμεσα. Σε αυτούς απευθύνομαι. Δεν ξεχνώ επίσης ότι ένα μεγάλο μέρος των πολιτών βλέπουν όλες τις υποψηφιότητες με κριτικό μάτι. Από την πρώτη στιγμή απέδειξα ότι σέβομαι τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, καθώς επέλεξα να μιλήσω για τα ζητήματα της πόλης, της καθημερινότητας των πολιτών της. Σε αντίθεση με τους κομματικούς υποψηφίους που βλέπουν τους δημότες ως δεδομένους, θέλω να κερδίσω την εμπιστοσύνη τους για να κάνουμε την πόλη μας καλύτερη για όλους. Αυτή τη φορά πρέπει να κερδίσει η πόλη. Και μην έχετε καμιά αμφιβολία πως αυτό θα συμβεί.

Το είπατε και στα εγκαίνια του εκλογικού σας κέντρου απευθυνόμενος προς τους ψηφοφόρους να μην τους θεωρούν δεδομένους τα κόμματα. Τι εννοείτε;

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα κόμματα την υπόθεση της Θεσσαλονίκης είναι ενδεικτικός της σημασίας που αποδίδουν. Επέλεξαν υποψηφιότητες είτε ξεπερασμένες, είτε χιλιοδοκιμασμένες, είτε αναγκαστικές –αφού πολλοί αρνήθηκαν–, είτε παντελώς άσχετες με την πόλη και την τοπική αυτοδιοίκηση. Τους ενδιαφέρει το χρώμα του χάρτη το βράδυ των εκλογών. Την επομένη των εκλογών, όμως, ο δημότης θα έχει να αντιμετωπίσει το κυκλοφοριακό, τα σκουπίδια, την εγκατάλειψη του δημοσίου χώρου… Εκείνοι θα λογοδοτήσουν στον αρχηγό τους εκείνο το βράδυ, εγώ θέλω να λογοδοτώ κάθε μέρα, για τέσσερα χρόνια στους Θεσσαλονικείς.

Γιατί το τελευταίο διάστημα έχετε σηκώσει τόσο πολύ τους τόνους προς τους ανθυποψηφίους σας;

Είναι μεγάλη η ένταση των προβλημάτων που κάνει επείγουσα την ανάγκη επίλυσής τους, είναι ηχηρή η απόγνωση και η απελπισία των ανθρώπων σε κάθε γειτονιά της πόλης που αισθάνονται αόρατοι στην πόλη τους. Πως δεν τους νοιάζεται κανείς. Σηκώνω τους τόνους για να «εξαναγκάσω» μια σειρά υποψηφίων να μας πουν ανοιχτά τι πιστεύουν για την πόλη. Βολεύονται να φτάσουμε στις εκλογές χωρίς να γίνει ουσιαστικός διάλογος. Αυτό θα είναι μία τεράστια ήττα για την πόλη μας. Το σκηνοθετημένο δίπολο Ταχιάου – Νοτοπούλου, είναι ήττα για την πόλη. Είναι εγγύηση στασιμότητας και χαμένων ευκαιριών. Η πόλη όμως δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο και οι πολίτες της δικαιούνται να τη δουν να γίνεται καλύτερη.

Έχετε ήδη παρουσιάσει δεκάδες υποψήφιους του συνδυασμού σας. Ποια είναι τα κοινά τους χαρακτηριστικά;

Δεν μπήκαμε και δεν μπαίνουμε στη λογική του star system και των διασημοτήτων. Στην ομάδα μας –ομάδα εργασίας την αποκαλώ– βρίσκονται άνθρωποι από όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες, άνθρωποι άξιοι και ικανοί, της δημιουργίας και της προσφοράς. Κυρίως όμως θα έλεγα, άνθρωποι που ζούνε για την πόλη και όχι από την πόλη. Κοινό μας χαρακτηριστικό είναι η αγάπη για τη Θεσσαλονίκη και η διάθεση προσφοράς.

Ποιο είναι το όραμά σας για τη Θεσσαλονίκη και, στην περίπτωση που εκλεγείτε, το σχέδιό σας για την υλοποίησή του;

Δυο είναι οι βασικοί άξονες της δικής μας πρότασης. Πρώτος: δουλειά, μεθοδικότητα, κινητοποίηση δυνάμεων, για την αντιμετώπιση των καθημερινών θεμάτων της πόλης. Τα ζητήματα της καθαριότητας, του πρασίνου, των μετακινήσεων είναι πρώτα στην ιεράρχηση των πολιτών. Θα σηκωθούν μανίκια και θα λερωθούμε. Η πόλη δεν θέλει παράγοντες και δημόσιες σχέσεις. Δήμαρχος που θα κάνει τη δουλειά, είναι η δέσμευσή μου. Δεύτερος άξονας είναι, να συνδεθεί η πόλη με τα μεγάλα ζητήματα που την αφορούν και θα την απασχολήσουν στο μέλλον όπως ο αστικός σχεδιασμός, η έξυπνη πόλη, η μητροπολιτική διοίκηση, ο παγκόσμιος ανταγωνισμός πόλεων. Θα φτιάξουμε μαζί μία σύγχρονη πόλη που κοιτά με αισιοδοξία το μέλλον. Χρωστάμε στην πόλη. Δεν μας χρωστάει.

Τι πρέπει να γίνει στη Θεσσαλονίκη ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών;

Έντεκα δεσμεύσεις εντός του πρώτου χρόνου για να αλλάξει η πόλη και να ανακτήσει την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία της.

 1. Καθαρίζουμε την πόλη. Ο Δήμος έχει τα μέσα, το προσωπικό, τη γνώση για να κρατήσει την πόλη καθαρή.
 2. Φωτίζουμε την πόλη για να μην υπάρχει σκοτεινό σημείο.
 3. Αποτελεσματικές δημόσιες συγκοινωνίες. Ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα μετέχω στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΣΘ για να πιέζω για τη βελτίωσή του.
 4. Καθιερώνουμε καθημερινή επικοινωνία Δήμου Θεσσαλονίκης, Αστυνομίας και Τροχαίας για την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας και άμβλυνσης του κυκλοφοριακού προβλήματος.
 5. Αναδιαρθρώνουμε το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης με απόδοση περισσότερων θέσεων.
 6. Ενισχύουμε τις κοινωνικές δομές για να ενισχύουμε όλους όσους το έχουν ανάγκη.
 7. Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα σε όλες τις γειτονιές.
 8. Αντιμετωπίζουμε δραστικά το παρεμπόριο.
 9. ΑΤΜ πιστοποιητικών – Θεσσαλονίκη, έξυπνη πόλη.
 10. Καθιερώνουμε μία φορά το εξάμηνο διαδικασία όπου ο δήμαρχος λογοδοτεί σε ερωτήματα φορέων, δημοτών, κατοίκων.
 11. Περιορίζουμε την αφισοκόλληση και τους βανδαλισμούς τοίχων σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Ήσασταν χρόνια αντιδήμαρχος με τον Γ. Μπουτάρη, αλλά δεν διστάσατε να συγκρουστείτε μαζί του. Κάντε έναν μικρό απολογισμό της διοίκησής του, με τα θετικά και αρνητικά.

Αυτό που σήμερα έχω να πω, είναι πως ο Γιάννης Μπουτάρης πέτυχε λιγότερα από αυτά που ενδεχομένως θα μπορούσε και σίγουρα πέτυχε λιγότερα σε σχέση με τη δύναμη και τη στήριξη που απόλαυσε όλα αυτά τα χρόνια. Η πρώτη τετραετία ήταν θετική, έγιναν πολλές αλλαγές, άλλαξε ο προσανατολισμός της πόλης, ενισχύθηκε η εξωστρέφεια και μπήκαν οι βάσεις για ορισμένες παρεμβάσεις σε αρκετά πεδία. Η δεύτερη τετραετία ήταν σχεδόν απογοητευτική. Προσωπικές στρατηγικές, διοικητικές αστοχίες και ανεπάρκειες, σταριλίκια και τέλος αποσύνδεση από την ψυχή της πόλης και από τις ευαισθησίες των πολιτών. Συγκρούστηκα και διαφώνησα με τον Μπουτάρη πριν χρόνια, όταν ακόμη απολάμβανε υψηλά ποσοστά δημοφιλίας για να παραμείνω συνεπής στις αξίες μου.

Πόσο θα επηρεαστεί η ψήφος από τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι η ίδια η πραγματικότητα που το επαναφέρει αλλά και η σταθερά απορριπτική στάση της πλειοψηφίας των Ελλήνων που δεν μπορεί να αποσιωπηθεί και να παραβλεφθεί. Σε ό,τι με αφορά πήρα καθαρή θέση πολύ πριν την υπερψήφιση. Και δεν την αλλάζω υποκριτικά, όπως κάνουν ανθυποψήφιοί μου που μέχρι πρόσφατα έκαναν λόγο για μακεδονομάχους. Είπα σε κάθε τόνο και με κάθε τρόπο πως είναι μία κακή συμφωνία, διότι πέραν του ονόματος της Μακεδονίας, υπάρχει ζήτημα με τη γλώσσα, την εθνότητα και τις εμπορικές ονομασίες – προ ημερών ανέδειξα εντός του Δημοτικού Συμβουλίου το ζήτημα των Μακεδονικών κρασιών. Όμως μέλημά μας είναι να δούμε από εδώ και πέρα τι μπορούμε να κάνουμε. Πιστεύω πως ο ρόλος της Θεσσαλονίκης στο ζήτημα της ονομασίας είναι κομβικός. Μόνο μια ισχυρή και ακμάζουσα Θεσσαλονίκη μπορεί να διασφαλίσει το όνομα μας. Νίκη για τη Θεσσαλονίκη ισοδυναμεί με νίκη για τη Μακεδονία.

Το σχέδιο ανάπλασης του γηπέδου του ΠΑΟΚ αναμένεται στο δημοτικό συμβούλιο. Πόσο σημαντικά θα είναι τα οφέλη από μία τέτοια εξέλιξη;

Η δημιουργία ενός σύγχρονου γηπέδου προφανώς αναβαθμίζει την περιοχή που μαζί με τις συνολικές διαρρυθμίσεις του περιβάλλοντος χώρου και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα δώσει προστιθέμενη αξία σε μια περιοχή που βρίσκεται στις παρυφές του Δήμου μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται! Υπάρχουν άλλωστε πολλά παραδείγματα που μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες ανακαίνισαν εκ βάθρων τις παλιές τους εγκαταστάσεις μέσα στον αστικό ιστό. Το project αυτό είναι ώριμο, υπάρχει συναίνεση σε επίπεδο μεγάλων κυβερνητικών κομμάτων, ο ΠΑΟΚ μεγαλώνει και ψηλώνει και μαζί με αυτόν γίνεται αντιληπτή η ανάγκη για ένα σύγχρονο γήπεδο στα πρότυπα των ευρωπαϊκών. Προτείνω για ενσωμάτωση στο project την αναβάθμιση του όμορου δημοτικού κολυμβητηρίου, με προοπτική τη δημιουργία ενός μεγάλου αθλητικού πάρκου. Η επένδυση στον αθλητισμό και σε όλες τις ιστορικές ομάδες της πόλης μας συνιστούν στρατηγική μας επιλογή και αποτελούν Νίκη για τη  Θεσσαλονίκη και των ανθρώπων της, όλων των ηλικιών.

 

πηγή: Εφημερίδα Καρφίτσα

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο