Κωνσταντίνος Ζέρβας: «Δεν υπηρετώ ιδεοληψίες, είμαι εδώ για να κάνω τη δουλειά»

Ζ φωτο για συνεντευξεις 3

O υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης είναι ένα άφθαρτο πρόσωπο στην πολιτική σκηνή της πόλης. Γόνος παλιάς αστικής οικογένειας της Θεσσαλονίκης, ως ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας θα διεκδικήσει τη δημαρχία απέναντι στον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας, Νίκο Ταχιάο, που δεν θεωρείται πολύ συμπαθής σε μεγάλο αριθμό Θεσσαλονικέων. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, είναι παιδί του κέντρου, με πολλές ομοιότητες με τον Γιάννη Μπουτάρη, του οποίου υπήρξε αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής Ελευθέρων Χώρων και αντιδήμαρχος Κινητοποίησης των Πολιτών, Νεολαίας και Αθλητισμού μέχρι να αποχωρήσει από την παράταξή του, ο γιος του πρώην προέδρου του ΠΑΟΚ ουδέποτε έκρυψε την αγάπη του για τον «Δικέφαλο του Βορρά», αλλά φρόντισε να την βάζει στην άκρη όταν μπροστά του υπάρχουν συνολικά προβλήματα που αφορούν την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Συνέντευξη στον Κώστα Μορφίρη

– Τι θεωρείτε ότι είναι αυτό που άκουσαν οι Θεσσαλονικείς και σας έδωσαν τη δεύτερη ψήφο, σε ένα σκηνικό έντονου κατακερματισμού, όπου ο πρώτος δεν πήρε πάνω από 23%;

– Άκουσαν την πρότασή μας για μια πόλη λειτουργική, καθαρή, ασφαλή, με πράσινο, προσπελάσιμη, αισθητικά όμορφη, ενταγμένη σε όλους τους παγκόσμιους χάρτες του εμπορίου, της εκπαίδευσης, των επενδύσεων, του πολιτισμού. Μας είδαν σε κάθε γειτονιά, σε κάθε φορέα της πόλης να συνομιλούμε, να καταγράφουμε, να προτείνουμε. Εκτίμησαν την προσήλωσή μας στην πόλη, στις ανάγκες της. Αξιολόγησαν θετικά τα πρόσωπα, την προσπάθεια, τον σεβασμό μας προς αυτούς. Το εκλογικό σώμα δεν είναι απλά ένα άθροισμα ανθρώπων, που άγονται και φέρονται από σημαίες ευκαιρίας, αλλά ένα σύνολο ατομικοτήτων που συνθέτουν και σχηματοποιούν τη βούληση κάθε τόπου. Η Θεσσαλονίκη πήρε την απόφασή της να αλλάξει. Ολοκληρώνουμε την προσπάθεια την ερχόμενη Κυριακή.

– Τι θα λέγατε στον Θεσσαλονικιό ψηφοφόρο που διαβάζει αυτές τις γραμμές λίγο πριν ψηφίσει;

– Αρχικά τους ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν και τους λέω πως κάναμε μαζί το πρώτο βήμα. Μένει άλλο ένα για να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια. Για να αποκτήσει η πόλη επιτέλους δήμαρχο που θα ενδιαφέρεται αποκλειστικά για αυτήν. Απευθύνομαι σε όλους τους Θεσσαλονικείς, σε όλες τις ζωντανές δυνάμεις αυτού του τόπου. Στόχος μου είναι να ενώσω την πόλη για να την αλλάξω, όχι να τη διχάσω για να κερδίσω τις εκλογές. Σηκώνουμε τις σημαίες της πόλης, κανενός άλλου. Η Θεσσαλονίκη είναι το όραμα. Πάρτε την υπόθεση της πόλης στα χέρια σας. Ελάτε να αλλάξουμε τις γειτονιές μας, ελάτε να αλλάξουμε τις ζωές μας.

-Ποια είναι η πρώτη σας προτεραιότητα αν εκλεγείτε δήμαρχος;

Η μάχη της καθαριότητας με σχέδιο και αποφασιστικότητα. Τίθεμαι επικεφαλής της προσπάθειας, αναλαμβάνω τις αρμοδιότητες και υπόσχομαι τα πρώτα εμφανή αποτελέσματα τα Χριστούγεννα του 2019. Καθαρή πόλη μέσα σε έναν χρόνο. Υπογειοποίηση κάδων, ανανέωση στόλου οχημάτων, ενίσχυση της ανακύκλωσης και όλα τα μέσα ατομικής προστασίας τους υπαλλήλους. Δεν συζητώ ιδιωτικοποίηση, δεν υπηρετώ ιδεοληψίες, είμαι εδώ για να κάνω τη δουλειά και όχι δουλειές με την καθαριότητα.

– Η μεγάλη νίκης της ΝΔ στις ευρωεκλογές δεν δίνει «αέρα» και στην υποψηφιότητα του κ. Ταχιάου που υποστηρίζετε από το εν λόγω κόμμα;

– Κάθε κάλπη έχει το δικό της μήνυμα. Έχω πει ότι εμένα με ενδιαφέρει η Θεσσαλονίκη. Δεν τη βλέπω και δεν την είδα ποτέ ως σκαλοπάτι ανέλιξης, ούτε ως οργανισμό του Δημοσίου για να διεκδικώ μία θέση. Η πόλη χρειάζεται δήμαρχο και θα αποφασίσει στην κατάλληλη κάλπη για αυτό. Είναι πολύ πιο σημαντικό στα δικά μου μάτια να προκύψει μία διοίκηση εμπνευσμένη, οραματική, εργατική που θα πάει μπροστά την πόλη από οτιδήποτε άλλο.

– Τι δεν σας αρέσει στη Θεσσαλονίκη; Υπάρχει κάτι που σας πληγώνει;

– Με εκνευρίζει και με πληγώνει η αδιαφορία για τα προβλήματα, η συσσώρευση των προκλήσεων και η αδυναμία εύρεσης λύσεων. Με θλίβει η εικόνα της εγκατάλειψης σε πολλές γειτονιές της πόλης και η έλλειψη στοιχειωδών υποδομών. Με στεναχωρεί η άσχημη επίγευση που σου αφήνει το αστικό περιβάλλον. Από την άλλη, αγαπώ πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης, αλλά περισσότερο το φρόνημα και τις δεξιότητες των κατοίκων της. Την ιδέα και την πεποίθηση που έχουμε μέσα μας, πως αξίζουμε περισσότερα, πως μπορούμε. Αυτή είναι η κινητήριος δύναμη της πόλης.

– Με τις αριθμητικές ισορροπίες που διαμορφώνονται στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, θεωρείτε ότι ο επόμενος δήμαρχος θα μπορεί να διοικήσει; Αν είστε εσείς δήμαρχος, πώς θα πετύχετε τις απαραίτητες συναινέσεις;

– Θα ήταν άκομψο λίγες ημέρες πριν την απόφαση των Θεσσαλονικέων να κάνουμε προσθαφαιρέσεις και υπολογισμούς. Είμαι σίγουρος για το μέλλον αυτής της πόλης, γνωρίζω ότι και σε άλλες παρατάξεις υπάρχουν άξιοι και ικανοί άνθρωποι. Θα τους αναζητήσω έναν – έναν και θα κάνω ό,τι χρειάζεται η πόλη για να προχωρήσουμε. Κρατήστε αυτό – θα επιδιώξω μία σταθερή πλειοψηφία βασισμένη σε προγραμματικές συγκλίσεις και πολιτική συναντίληψη. Θα αποφύγουμε τις ευκαιριακές και τεχνητές πλειοψηφίες. Η πόλη δεν έχει να φοβάται τίποτε.

– Ο Νίκος Ταχιάος προσπαθεί να πολιτικοποιήσει, αν όχι να κομματικοποιήσει, την αναμέτρηση της δεύτερης Κυριακής και να πιέσει και την πλευρά του. Πώς ερμηνεύετε αυτές τις θέσεις του κ. Ταχιάου;

– Κάθε υποψήφιος προσπαθεί να παρουσιάσει ένα αφήγημα και μία προσέγγιση των πραγμάτων. Ο κ. Ταχιάος από την πρώτη στιγμή επέλεξε να κινηθεί εντός μιας στενής και ξεπερασμένης αντίληψης για την αυτοδιοίκηση. Φαίνεται έχει μείνει στο μακρινό 1986, τότε που εκλέχθηκε πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος. Ίσως δεν έχει αντιληφθεί με το πέρας των δεκαετιών ότι έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες των ανθρώπων, έχουν αλλάξει οι ίδιες οι πόλεις και πως υπάρχουν πιο σύνθετες προκλήσεις από το χρώμα του χάρτη το βράδυ των εκλογών. Εμείς προχωράμε με τη δική μας ατζέντα. Μία ατζέντα της πόλης και των ανθρώπων της.

πηγή: Εφημερίδα Αξία

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο