Κωνσταντίνος Ζέρβας: «Να χτυπήσουμε στη ρίζα την εδραίωση χαμηλών προσδοκιών»

Ζ φωτο για συνεντευξεις 3

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα

 

1η Σεπτεμβρίου και 1η ημέρα στο γραφείο του Δημάρχου Θεσσαλονίκης. Η πρώτη κίνηση, η πρώτη σκέψη, το πρώτο συναίσθημα…

Μετά την ορκωμοσία που αναμφίβολα είναι ημέρα χαράς και προσωπικής πολιτικής δικαίωσης, κάθε επόμενη είναι ημέρα ευθύνης. Έχω πλήρη συναίσθηση του καθήκοντος που έχω αναλάβει και δεν θέλω να «προδώσω» την εμπιστοσύνη των πολιτών. Αυτοί με οδήγησαν σε αυτή τη θέση, σε αυτούς λογοδοτώ. Η εντολή που έλαβα από το 67% του εκλογικού σώματος είναι ισχυρή και καθαρή. Σκέψεις και συναισθήματα πολλά, ανάμεικτα, προσωπικά αλλά πάνω από όλα ισχυρή βούληση για αλλαγές. Αποφασιστικότητα για καλά αποτελέσματα και προετοιμασία για πολλή δουλειά.

Είστε ικανοποιημένος από τις αλλαγές που έφερε η νέα κυβέρνηση στον Κλεισθένη;

Δεδομένων των συνθηκών ήταν αρκετά ικανοποιητικές οι αλλαγές. Άλλωστε, μας ζητήθηκε μέσα στο καλοκαίρι να συνεισφέρουμε και εμείς το πράξαμε στέλνοντας πολυσέλιδο υπόμνημα με προτάσεις που εν πολλοίς υιοθετήθηκαν. Από εκεί και πέρα, οι παρεμβάσεις αυτές έχουν συγκεκριμένα πολιτικά και νομικά όρια τα οποία δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Εάν επιθυμούμε μία συνολική αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μέσα σε αυτό το πλαίσιο και αλλαγή του εκλογικού συστήματος, θα πρέπει να αναμένουμε μία μεγάλη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης εντός τετραετίας.

Πως μπορεί ως τα Χριστούγεννα να βελτιωθεί η καθαριότητα στην πόλη; Τα προβλήματα ως τώρα ήταν θέμα έλλειψης προσωπικού, έλλειψης μέσων ή οργάνωσης;

Έθεσα τα Χριστούγεννα ως ένα πρώτο χρονικό check point για την καθαριότητα γιατί το πιστεύω. Μπορούμε έως τότε –όχι να λύσουμε εξολοκλήρου το ζήτημα της καθαριότητας, αλλά να επιτύχουμε μία πρώτη σημαντική βελτίωση της εικόνας της πόλης. Είναι σημαντικό να το πετύχουμε καθώς θα δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας προς την πόλη πως «είμαστε εδώ για να κάνουμε τη δουλειά» και ταυτόχρονα μία ένεση αισιοδοξίας πως «είναι εφικτό να ζήσουμε σε μία πόλη καθαρή». Θέλω να χτυπήσουμε στη ρίζα την εδραίωση χαμηλών προσδοκιών. Από εκεί και πέρα, αναλαμβάνω προσωπικά την καθαριότητα όπως είχα δεσμευτεί προεκλογικά και προχωρώ με το υπάρχον υπαλληλικό προσωπικό. Απέκρουσα σκέψεις περί ιδιωτικοποίησης καθώς γνωρίζω ότι υπάρχουν πόροι, υπάρχουν άνθρωποι και τα μέσα ( οχήματα και υλικό) θα φροντίσουμε να εκσυγχρονιστούν και να επαρκούν. Η βαθμολογία της πόλης στο συγκεκριμένο ζήτημα ήταν κάτω από τη βάση – φιλοδοξώ στο τέλος της τετραετίας ο μαθητής να είναι αριστούχος.

Έχετε δηλώσει πως προτεραιότητά σας είναι οι προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα. Πόσο διαφορετικά Χριστούγεννα θα γιορτάσει φέτος η Θεσσαλονίκη;

 Προτεραιότητα είναι να μετατρέψουμε τη Θεσσαλονίκη σε μία πόλη ζωντανή, που γιορτάζει και συμμετέχει στη χαρά εκείνων των ημερών. Προτεραιότητα είναι να διεκδικήσουμε ό,τι αναλογεί στην πόλη από την «κίνηση» εκείνων των ημερών – δεν μπορεί η Θεσσαλονίκη να είναι παρίας των Χριστουγέννων τη στιγμή που όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις οργανώνουν γιορτές και εκδηλώσεις, ενισχύοντας την επισκεψιμότητά τους αλλά και τις τοπικές αγορές. Κατά το παρελθόν είχα παρατηρήσει πως οι συζητήσεις για τους εορτασμούς ξεκινούσαν μέσα Νοεμβρίου. Αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι πως εμείς έχουμε ήδη κάνει κάποια προετοιμασία και έχουμε ήδη κάποια σχέδια στο τραπέζι. Τα υπόλοιπα εν καιρώ.

Θα ανοίξετε το θέμα του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό; Ποιες πρωτοβουλίες θα πάρετε;

 Έχω δηλώσει σε κάθε τόνο πως από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης δεν θα προκύψει καμία παρέμβαση που θα προσθέσει χρόνο και κόστος στην ολοκλήρωση του μετρό. Η ιστορία με το σταθμό Βενιζέλου ξεκινά κάποια χρόνια πριν και έχει μία τεχνική διάσταση που δεν αφορά ίσως τους πολλούς. Νιώθω δικαιωμένος για τη θέση που υποστήριξα τότε καθώς η εξέλιξη του έργου και το γεγονός πως η πρόβλεψη λειτουργίας του εξαιρεί το σταθμό Βενιζέλου, είναι επιβεβαίωση της θέσης μου. Είχα και έχω τεχνική άποψη για το θέμα, είμαι μηχανικός και διετέλεσα μέλος στο Δ.Σ του μετρό. Τη δεδομένη στιγμή αυτό που προέχει είναι μέσα από μία ευρεία σύσκεψη των αρμοδίων, να επιλεγεί η προσφορότερη τεχνική λύση και να προχωρήσει το έργο. Έχω δηλώσει πως η μέρα που θα χρησιμοποιήσω το μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι η ευτυχέστερη της ζωής μου και δεν σκοπεύω να την καθυστερήσω.

Στο θέμα του ΟΑΣΘ πως μπορεί να βοηθήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης;

Έφερα τον ΟΑΣΘ στο επίκεντρο της προεκλογικής ατζέντας, πρώτος τολμώ να πω από όλους καθώς είχα αντιληφθεί πως οδηγούμαστε σε αδιέξοδο. Το μοναδικό συγκοινωνιακό μέσο της πόλης υπολειτουργεί εδώ και αρκετούς μήνες προκαλώντας προβλήματα, δυσφορία και επιβαρύνσεις. Σε επαφές που είχα τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον αρμόδιο υπουργό κ. Καραμανλή, τοποθέτησα το ζήτημα πολύ ψηλά στην ατζέντα της πόλης και ευελπιστώ σε μία άμεση μεταβατική λύση ενίσχυσης του στόλου των οχημάτων. Από εκεί και πέρα δεσμεύτηκα πως θα μετέχω εγώ ως δήμαρχος στο Δ.Σ του ΟΑΣΘ ή του διάδοχου σχήματος ώστε να υπάρχει αμεσότητα στην ενημέρωση και μία καλώς νοούμενη πολιτική πίεση για καλύτερα αποτελέσματα. Στο άμεσο μέλλον, με την ολοκλήρωση του μετρό, θα επανασχεδιαστεί ο χάρτης των συγκοινωνιών της πόλης στην κατεύθυνση αυτών της Ευρώπης.

πηγή: myportal.gr

 

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο