Κωνσταντίνος Ζέρβας στον «Ε.Τ.»: Η σημερινή πόλη δεν έχει σχέση με εκείνη του 2019

zervas-s-1024x685

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, μιλάει στον «Ε.Τ.» για το έργο της πρώτης τετραετίας, τις λύσεις που προτείνει για τα προβλήματα της πόλης και το στόχο της επανεκλογής του.

Τι απαντάτε σε κάποιον που ρωτάει «γιατί να ξαναψηφίσω Ζέρβα;». Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών;

Απαντώ ότι η πόλη του 2023 δεν έχει καμία σχέση με εκείνη του 2019 ή του 2015. Η Θεσσαλονίκη έχει κάνει σταθερά και ουσιαστικά βήματα μπροστά σε όλα τα επίπεδα και η δική μας Δημοτική Αρχή έχει συμβάλει σε αυτό. Περισσότερη ανάπτυξη, δρομολόγηση και υλοποίηση μεγάλων έργων που χρειαζόταν η πόλη για δεκαετίες, μεγαλύτερος τζίρος αγοράς, περισσότεροι επισκέπτες, νέες θέσεις εργασίας, σημαντικές επενδύσεις από μεγάλες ελληνικές και διεθνείς εταιρίες. Αρα, το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών είναι αν θα συνεχιστεί και αν θα επιταχυνθεί αυτή η αναπτυξιακή πορεία ή αν θα γυρίσουμε σε ένα παρελθόν που χαρακτηριζόταν από αναβλητικότητα, μιζέρια και αναποτελεσματικότητα.

Στην εκπνοή μιας θητείας που είχε πράγματι κι αρκετές δυσκολίες, είστε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα; Ποιο είναι το στίγμα που έχει αφήσει η διοίκησή σας αυτή την τετραετία;

Η διοίκησή μας δεν κρύφτηκε και δεν φυγομάχησε ποτέ. Και δεν έβαλε τίποτε κάτω από το χαλί, επικαλούμενη αυτά που κληρονόμησε ή τυπικές αρμοδιότητες και πόρους που δεν είχε. Αναμετρήθηκε τόσο με διαχρονικά προβλήματα της πόλης όσο και με μια εξαιρετικά αρνητική συγκυρία (πανδημία, πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση). Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, κατ’ αρχάς επιδείξαμε κοινωνική ευαισθησία. Σε σχέση με τους μεγάλους δήμους, είμαστε αυτοί που κάναμε τη μεγαλύτερη μείωση δημοτικών τελών για τους πολίτες: οριζόντια μείωση για όλους κατά 30%. Διεκδικήσαμε με συστηματικότητα και επιμονή και διασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ από κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο. «Τρέχουμε» το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα όλων των εποχών, με επιλογή τη δρομολόγηση και υλοποίηση έργων στις γειτονιές της πόλης. Μιλάμε για αναπλάσεις, δρόμους, φωτισμό, πεζοδρόμια, για έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Και, βέβαια, μπήκαμε μπροστά ακόμη και για θέματα που δεν εμπίπτουν στις δικές μας αρμοδιότητες. Μπήκαμε μπροστά για να μη σταματήσει η κατασκευή του μετρό. Για το κυκλοφοριακό φτιάχνουμε 20 πάρκινγκ μέσα στην πόλη και, υπερβαίνοντας τις τυπικές μας αρμοδιότητες, αγοράσαμε και δώσαμε στον ΟΑΣΘ 49 λεωφορεία.

Δέχεστε έντονη κριτική από τους αντιπάλους σας στις εκλογές. Σας καταλογίζουν ανυπαρξία έργου, σας κατηγορούν ότι ασχολείστε περισσότερο με την επικοινωνία. Πώς απαντάτε;

Οτι σέβομαι απολύτως προσωπικές φιλοδοξίες και πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά ήμουν, είμαι και θα είμαι δομικά αντίθετος στη λογική «φύγε εσύ, για να έρθω εγώ». Εμείς ξεκινήσαμε το 2019 με 7 συμβούλους στους 49, λόγω της απλής αναλογικής. Δημιουργήσαμε μία σοβαρή διοικητική ομάδα. Κρατήσαμε την πόλη όρθια σε τρεις πρωτοφανείς εξωγενείς κρίσεις και δρομολογήσαμε λύσεις για όλα τα μεγάλα προβλήματα της πόλης. Εάν θέλουν να πάει η πόλη μπροστά, καλύτερα να αφήσουν τα επικοινωνιακά τερτίπια, να πάψουν να μηδενίζουν το έργο της Δημοτικής Αρχής και να μας πουν ποιο είναι το δικό τους σχέδιο, οι δικές τους προτάσεις και προτεραιότητες. Τουλάχιστον, να διαφωνούμε πάνω σε θέσεις, ιδέες και προτάσεις. Δυστυχώς, κάποιοι «Μεσσίες» παραδοσιακά αντιδρούν σε καθετί που πάει την πόλη μπροστά. Παλαιότερα αντιδρούσαν στην κατασκευή του μετρό και του περιφερειακού. Δεν ήθελαν την ανάπλαση της νέας παραλίας. Χαρακτήριζαν «σαπάκια» τα 49 λεωφορεία που αγοράσαμε και προσφέραμε στον ΟΑΣΘ και καθυστέρησαν τη λειτουργία του μετρό με συνεχείς ενστάσεις και νομικές διαδικασίες.

Πού θέλετε να οδηγήσετε την πόλη το 2030;

Σε μία πόλη-πρότυπο για όλη την Ελλάδα. Μία πόλη καθαρή, κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη. Μία πόλη με σύγχρονες υποδομές. Μία πόλη με πραγματική ανάπτυξη, τα οφέλη της οποίας θα απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες. Μία πόλη αλληλέγγυα, με κοινωνική συνοχή. Αυτά δεν είναι υποσχέσεις, είναι προσωπικές μου δεσμεύσεις. Είναι το δικό μου καθήκον απέναντι στην πόλη όπου γεννήθηκα και επέλεξα να ζω και να υπηρετώ.

Οι προτεραιότητες

Ποια ιεραρχείτε ως τα σημαντικότερα προβλήματα της πόλης, στα οποία θα πρέπει να πέσει το βάρος την επόμενη ημέρα;

Δεν θα σας μιλήσω για προβλήματα, γιατί με ενδιαφέρουν οι λύσεις. Κατ’ αρχάς, πρέπει να αναβαθμιστεί η καθαριότητα στην πόλη. Εχουμε ήδη βάλει 59 υπόγειους κάδους στο κέντρο, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την τοποθέτηση άλλων 75 στις γειτονιές και σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας θα υπάρχουν συνολικά πάνω από 200 σε όλη την πόλη. Εχουμε αγοράσει ήδη 83 νέα οχήματα, για να ενισχύσουμε το στόλο της καθαριότητας, προγραμματίζουμε την προμήθεια άλλων 97 και έχουμε ζητήσει εδώ και έξι μήνες την έγκριση για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Υπηρεσία Καθαριότητας. Ενας άλλος βασικός μας στόχος είναι οι καλύτερες συνθήκες για την οικογένεια. Θέλουμε 35% περισσότερες παιδικές χαρές. Ακόμη μεγαλύτερη αναβάθμιση των σχολικών υποδομών. Στόχος είναι η δημιουργία δύο μεγάλων μητροπολιτικών πάρκων στη δυτική και ανατολική πλευρά της πόλης, η ολοκλήρωση όλων των μεγάλων έργων (Στάβλοι Παπάφη, ανάπλαση Αριστοτέλους, ντεκ στην παλιά παραλία) και, βέβαια, η ολοκλήρωση των εκατοντάδων έργων σε όλες τις γειτονιές της πόλης.

 

πηγή: Ελεύθερος Τύπος

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο