Κωνσταντίνος Ζέρβας: «Θα κάνουμε την Αριστοτέλους μία από τις ομορφότερες πλατείες παγκοσμίως»

Ζ φωτο για συνεντευξεις 2

Συνέντευξη στον Άγγελο Βάσσο

 

Ποιο είναι το πρώτο μέτωπο που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε με την ανάληψη των καθηκόντων σας; Ποιο είναι εκείνο το πρόβλημα που ταλανίζει την πόλη, ο χειρισμός τού οποίου σας αγχώνει;

Θα κληθούμε ως νέα διοίκηση να διαχειριστούμε στις αρχές του Σεπτεμβρίου τα ανοιχτά ζητήματα της πόλης, τα στιγμή που θα εγκαινιάζεται η ΔΕΘ και πλήθος κόσμου θα επισκέπτεται την πόλη – ιδιαίτερα το κέντρο της. Στόχος μας  η Θεσσαλονίκη να έχει μια βελτιωμένη εικόνα σε όλους τους τομείς, να μην υπάρξουν οχλήσεις, να μην κοπεί στα δύο η πόλη και να είναι εμφανώς πιο καθαρή.

Το κυριότερο πρόβλημα στην πόλη σήμερα είναι η καθαριότητα αλλά δεν μπορώ να πω ότι με αγχώνει. Θα τα καταφέρουμε προς όφελος κατοίκων και δημοτών – ήταν και παραμένει μία βασική μου υπόσχεση. Άλλωστε για το λόγο αυτό θα τεθώ επικεφαλής της προσπάθειας στην καθαριότητα – για να σηματοδοτήσω πως «ξεκινάμε μία μάχη διαρκείας», την οποία και θα κερδίσουμε.

Πού θα ρίξετε το κύριο βάρος σας ως νέας διοίκησης; Στην αντιμετώπιση προβλημάτων που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών ή σε μείζονες παρεμβάσεις οραματικού χαρακτήρα;

Σίγουρα η καθημερινότητα του δημότη και κατοίκου είναι η απόλυτη προτεραιότητα. Προεκλογικά μίλησα για «δήμαρχο που θα κάνει τη δουλειά» και αυτό μεταφράζεται σε μία διοίκηση που θα ασχοληθεί με όλα όσα συνθέτουν τον όρο «καθημερινότητα». Το σκουπίδι, ο φωτισμός, τα πεζοδρόμια, η περιποίηση του δημοσίου χώρου, οι συγκοινωνίες – όλα αυτά τα μικρά ή μεγάλα θέματα που αθροιστικά διαμορφώνουν μία υλική πραγματικότητα γύρω μας είναι θέματα με τα οποία θα ασχοληθούμε εκτενώς.

Η πόλη σε αυτό το επίπεδο είναι εγκαταλελειμμένη και αυτό ήταν το στρατηγικό λάθος της προηγούμενης διοίκησης. Δεν ασχολήθηκε σχεδόν καθόλου με αυτά τα ζητήματα, για λόγους που έχουν αναλυθεί επαρκώς.

Τώρα σε ό,τι αφορά σε πιθανές οραματικές παρεμβάσεις που θα προωθήσουμε, να είστε σίγουρος ότι δεν θα υστερήσουμε. Έχουμε παρουσιάσει αρκετά στο πρόγραμμά μας σχετικά με τις αναπλάσεις, τις υποδομές και έργα μεγάλης κλίμακας που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης. Δεν θα υστερήσουμε γιατί δεν αποδεχόμαστε πως μία διοίκηση θα είναι καλή είτε στην καθημερινότητα είτε υλοποιώντας μεγαλεπήβολα σχέδια. Μπορούμε να τα κάνουμε σωστά και τα δύο.

Θα ζητήσετε περίοδο χάριτος από τους Θεσσαλονικείς;

 Δεν ζήτησα περίοδο χάριτος και ούτε τώρα θα το πράξω. Δεν ζήτησα γιατί δεν έταξα λαγούς με πετραχήλια, ούτε υποσχέθηκα καταφανώς ανεφάρμοστες πολιτικές. Είπα λίγα και καλά, μετρημένα και υπολογισμένα. Και η βασική μου υπόσχεση πως θα είμαι ένας δήμαρχος της δουλειάς, εργατικός, από νωρίς το πρωί στο γραφείο μου θα τηρηθεί στο ακέραιο.

 Σας αγχώνει το γεγονός ότι –παρότι σας στήριξε ένα τεράστιο ποσοστό των ψηφισάντων στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές– ο ισχύων εκλογικός νόμος σάς έδωσε μόλις 7 έδρες στο 49μελές δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης; Θα χρειαστεί να βρείτε πεδίο συνεννόησης με άλλες 15 παρατάξεις… Πώς θα μπορέσετε να προωθήσετε τα θέματα που θεωρείτε σημαντικά με τόσο οριακές ισορροπίες;

 Με το παλαιό καθεστώς – ενημερωτικά το παραθέτω – θα είχαν εκλεγεί 29 δημοτικοί σύμβουλοι από την παράταξή μου. Είναι μία εκκωφαντική αναντιστοιχία αυτή που έχει προκύψει, όμως οι ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από την παρούσα κυβέρνηση μετριάζουν τις επιπτώσεις αυτές.

Η πρόθεσή μου είναι εκ των προτέρων συνθετική και σε κάθε περίπτωση θα επιδίωκα συνεργασίες και ευρύτερες συναινέσεις, όμως πάντα με βάση την πολιτική εγγύτητα, την συναντίληψη και την  προγραμματική συμφωνία.

Έχω πει σε κάθε τόνο πως αν κάποιος αναμένει ανταλλάγματα σε προσωπική βάση για να διαπραγματευτεί τη στάση του στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, θα εκπλαγεί αρνητικά. Επίσης – έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα – όποιος τηρήσει μία στάση μη εποικοδομητική στο μέλλον θα κριθεί από τους πολίτες αυστηρά.

Εγώ έχω λάβει μία σαφή – σαφέστερη δεν γίνονταν – εντολή από το λαό της Θεσσαλονίκης να προχωρήσω αυτοδιοικητικά και αξιοκρατικά και αυτό θα κάνω.

 Στις 7 Σεπτεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Εσείς θα τον υποδεχθείτε για πρώτη φορά ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Σε ποια ζητήματα της πόλης θα ζητήσετε την παρέμβαση ή τη στήριξή του, ως κατεξοχήν φορέα της κεντρικής εξουσίας;

Με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη μας συνδέει προσωπική και πολιτική φιλία. Είχα την ευκαιρία να τον συναντήσω λίγες ημέρες πριν τις εκλογές και να τον ενημερώσω για τα θέματα της πόλης. Τότε συνομιλήσαμε για μία σειρά ζητημάτων που αφορούν στις υποδομές της πόλης και γενικότερα την προοπτική της.

Είχα επιμένει στο ζήτημα του ΟΑΣΘ και του μετρό, ως δύο από τα φλέγοντα ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα του πολίτη και φρενάρουν την όποια δυνατότητα ανάπτυξης και ανάταξης της πόλης.
Στα εγκαίνια της ΔΕΘ θα έχω την ευκαιρία να αναπτύξω ενώπιων του πρωθυπουργού μία συνολική προσέγγιση για το μέλλον της πόλης και την αξιοποίηση των πραγματικά μεγάλων δυνατοτήτων της. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο στα Βαλκάνια, στη Νοτιανατολική Ευρώπη αλλά και να συνδράμει στην αλλαγή του ελληνικού παραγωγικού προτύπου. Πάντα υπήρξε άλλωστε η πόλη της καινοτομίας και της πρωτοπορίας.

 Ποια είναι σήμερα η σχέση σας με τον απερχόμενο δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη; Ποιες θετικές πτυχές εντοπίζετε στη θητεία του και ποιες πιστεύετε ότι ήταν οι ενέργειές του, για τις οποίες θα αποτιμηθεί αρνητικά; Εσείς, ως νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, θα ζητούσατε σε κάποιο πεδίο τη συνεργασία ή τη συμβο(υ)λή του;

 Του επιρρίπτω ευθύνες για την αναποτελεσματικότητα στα καθημερινά ζητήματα που αναδεικνύουν ο πολίτης και ο δημότης σε κάθε μέτρηση, σε κάθε έρευνα. Οι τοποθετήσεις του γύρω από ζητήματα που άπτονται εθνικών θεμάτων και ευαισθησιών ήταν ζημιογόνες. Βρισκόταν ο ίδιος σε προφανή αναντιστοιχία με το αίσθημα της συντριπτικής πλειοψηφίας Μακεδόνων και Θεσσαλονικέων, με αποτέλεσμα να παγιωθεί μία πολιτική και υφολογική απόσταση ανάμεσα στη διοίκηση και την τοπική κοινωνία. Ένα στοίχημα για το μέλλον είναι να μην επιτρέψουμε την αποτυχία του Μπουτάρη στα ζητήματα αυτά να μετατραπεί σε αποτυχία της πόλης.

Έχω πει όμως ότι δε μηδενίζω το έργο κανενός κι θα διατηρήσω ό,τι καλό έχει γίνει. Ο Μπουτάρης κατάφερε – είναι αλήθεια – να τονώσει την εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης και να αναδείξει ένα διαφορετικό πρότυπο δημάρχου από ό,τι είχε συνηθίσει η πόλη. Μία δίκαιη αποτίμηση του έργου του Γιάννη Μπουτάρη θα χρειαστεί χρόνο.

 Αρκετή συζήτηση γίνεται το τελευταίο διάστημα για μια σειρά δημοσίων έργων, η κατασκευή των οποίων ξεκινά κυριολεκτικά στην εκπνοή της διοίκησης Μπουτάρη. Αρκετό μελάνι χύθηκε, για παράδειγμα, για την υπογραφή της σύμβασης πεζοδρόμησης της οδού Αγίας Σοφίας από την Τσιμισκή ως την παλιά παραλία. Από την απερχόμενη διοίκηση του δήμου υποστηρίζεται ότι πρόκειται για έργα που ωριμάζουν, γι’ αυτό και εκτελούνται. Εσείς αναφερθήκατε σε απόπειρα να δεσμευτείτε, ως επόμενος δήμαρχος, σε μια σειρά από επιλογές. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

 Λίγες ημέρες πριν την αποχώρηση της παρούσας διοίκησης και την ανάληψη καθηκόντων της νέας, υπογράφονται συμβάσεις και ξεκινάνε έργα ενώ επί σειρά ετών παρατηρήθηκε ολιγωρία. Έργα τα οποία δεν εντάσσονται σε κάποιον ενιαίο σχεδιασμό για την πόλη. Είναι άκαιρες αποσπασματικές παρεμβάσεις που δεν υπακούν σε καμία λογική – αναφέρομαι ιδιαίτερα στην πεζοδρόμηση της οδού Αγίας Σοφίας.

Το να θέλεις να διώξεις το αυτοκίνητο είναι ένας ευγενής στόχος. Χωρίς ολιστική όμως προσέγγιση το μόνο που καταφέρνεις είναι να δημιουργείς ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της στάθμευσης, της κυκλοφορίας, της μαζικής μετακίνησης;

Άρα έχουμε να κάνουμε με ένα έργο που  δεν λαμβάνει υπόψη κυκλοφοριακές επιπτώσεις, που συνιστά αποσπασματική παρέμβαση,  που γίνεται δέκα μέρες προ αποχώρησης της διοίκησης και δεσμεύει την επόμενη ενώ ρητά το απορρίπτει, που υλοποιείται  σε μία περίοδο που οι οχλήσεις στο κέντρο είναι αυξημένες και χωρίς να έχει η πόλη ούτε ένα αξιόπιστο συγκοινωνιακό μέσο και τέλος γίνεται με δάνειους πόρους.

Μιλώντας για τον δημόσιο χώρο: η αναπλασμένη Νέα Παραλία τής πόλης, ένα έργο που ανέδειξε το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης εντός και εκτός συνόρων, αναβαθμίζοντας παράλληλα τη σχέση των πολιτών με τη θάλασσα, χρειάζεται επειγόντως συντήρηση σε μια σειρά από σημεία της. Ενώσεις πολιτών, όπως ο Σύλλογος Φίλων τής Νέας Παραλίας, έχουν κάνει στο παρελθόν λόγο για προκατάληψη τής διοίκησης Μπουτάρη έναντι του συγκεκριμένου έργου, υπαινισσόμενες συστηματική προσπάθεια υποβάθμισής του. Ποια είναι η δική σας στάση έναντι αυτής τής εμβληματικής ανάπλασης; Πώς σχεδιάζετε να τη θωρακίσετε, ως νέα δημοτική αρχή, απέναντι στη φθορά τού χρόνου, αλλά και στους εκ προθέσεως βανδαλισμούς;

 Η Νέα Παραλία, ένα έργο με λίγα χρόνια ζωής που αγκαλιάστηκε από τους Θεσσαλονικείς και αναβάθμισε την ποιότητα ζωής τους έφτασε σε ένα απολύτως οριακό σημείο και έμοιαζε με ένα γερασμένο έργο δεκαετιών. Αποκαρδιωτική η εικόνα της, καθώς ήρθαν να προστεθούν βανδαλισμοί και κλοπές υλικών στην εγκατάλειψη του έργου και αθροιστικά την μετέτρεψαν σε μία προβληματική περιοχή της πόλης. Προεκλογικά μιλήσαμε εκτεταμένα για αυτήν – καταθέσαμε δέσμη οκτώ προτάσεων. 24ωρη φύλαξη, δημιουργία νέας υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης με αρμοδιότητα τη διαχείριση και συντήρηση της Νέας Παραλίας, με τη δυνατότητα άμεσης επέμβασης αλλά και προμήθειας υλικών, αισθητική αναβάθμιση των αδειοδοτημένων πάγκων υπαίθριου εμπορίου και έλεγχός του, διάθεση χώρων της Νέας Παραλίας σε φορείς για διοργάνωση εκδηλώσεων και προώθηση της ιδέας για την “υιοθεσία των πάρκων” από ιδιώτες ή εταιρείες μέσω προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

 Παραμένοντας στον δημόσιο χώρο (εκμεταλλευόμενος και την επαγγελματική ιδιότητά σας ως πολιτικού μηχανικού): η Θεσσαλονίκη διαθέτει μία από τις πλέον εμβληματικές πλατείες τού κόσμου, την πλατεία Αριστοτέλους. Κι όμως, η «καρδιά» αυτής της πλατείας είναι, στην ουσία, μια αδιαμόρφωτη, ασφαλτοστρωμένη έκταση. Υπάρχει κάποια σκέψη για το πώς θα μπορούσε να αλλάξει η όψη αυτού του εμβληματικού σημείου της πόλης;

 Είναι κανείς ικανοποιημένος από τη σημερινή της εικόνα; Είναι αποδεκτό και ανεκτό να βλέπουμε σήμερα μια Αριστοτέλους βρώμικη, ακαλαίσθητη, χώρο παραεμπορίου και παραβατικότητας; Από τους φοίνικες που κάηκαν στον παγετό του Ιανουαρίου του 2017 και δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ, μέχρι το ρολόι της Αριστοτέλους που δε λειτουργεί και δείχνει τη σωστή ώρα μόνο 2 φορές την ημέρα ή το δάπεδο της πλατείας που είναι από …άσφαλτο. Ο,τι χειρότερο δηλ. για παιδιά, θαμώνες κι επισκέπτες.Η βιτρίνα της Θεσσαλονίκης, το καμάρι του Εμπράρ, έχει καταντήσει ένας άμορφος και αντιαισθητικός χώρος. Αυτή δεν είναι εικόνα σοβαρής ευρωπαϊκής πόλης.Θα τρέξω. Θα βρω τους πόρους, τον τρόπο αλλά σας υπόσχομαι ότι θα αλλάξει.Μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία θα σχεδιάσουν μια από τις ομορφότερες πλατείες παγκοσμίως. Με σύγχρονη, αισθητική, λειτουργικότητα και με την κατασκευή υπόγειου παρκινγκ.

Η απερχόμενη διοίκηση επέλεξε να δαπανήσει τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε αναπλάσεις μικρών δρόμων και σε …πασαλάκια που δεν αφήνουν ουσιαστικό αποτύπωμα, δεν την κάνουν ελκυστική.Εμείς θα δώσουμε βάρος σε ένα μεγάλο έργο πνοής κι ελκυστικότητας στην πόλη.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για τα προσεχή Χριστούγεννα; Απέχουν μόλις 123 ημέρες από σήμερα… Η απερχόμενη διοίκηση αντιμετώπισε διαχρονικά το συγκεκριμένο θέμα με μιαν αμηχανία – αργοπορημένη προετοιμασία, αμφιταλάντευση ανάμεσα σε πιο κλασικές και περισσότερο «προχωρημένες» λύσεις στολισμού της πόλης κοκ. Η οργανωμένη και συστηματική καθιέρωση της πόλης ως χριστουγεννιάτικου προορισμού θα μπορούσε να φέρει επισκέπτες και έσοδα στη Θεσσαλονίκη. Έχετε κάποιες πρώτες σκέψεις για το συγκεκριμένο ζήτημα;

 Θέτετε το ζήτημα σε σωστές βάσεις. Εμείς θα φροντίσουμε – και ήδη το κάνουμε – να ενεργήσουμε γρήγορα, με σαφή κατεύθυνση και καλή προετοιμασία. Δεν θα περιμένουμε να μπει Νοέμβριος, δεν αμφιταλαντευόμαστε, δεν έχουμε κανέναν ενδοιασμό. Θέλουμε η Θεσσαλονίκη να γιορτάσει τα Χριστούγεννα με μία γιορτή αντάξια του μεγέθους της και της βαρύτητά της. Θέλουμε να επαναφέρουμε το εορταστικό κλίμα στην πόλη και αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως σίγουρα θα έχουμε δέντρο στην πλατεία Αριστοτέλους.
Μία καλά οργανωμένη κλασική γιορτή Χριστουγέννων, με ανάλογο στολισμό, κοντά στα ελληνικά και ευρωπαϊκά έθιμα είναι νομίζω ό,τι καλύτερο για την πόλη, για το εμπορικό κέντρο και για τη διάθεση και την ψυχολογία κατοίκων και δημοτών. Φτάνουν οι πειραματισμοί και οι αστοχίες. Η γιορτή των Χριστουγέννων μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας αρκεί να είναι αξιόλογη και να προσφέρει μία ξεχωριστή εμπειρία στον επισκέπτη. Δείτε τα Τρίκαλα, δείτε άλλες πόλεις στην Ευρώπη. Προφανώς μπορούμε και εμείς.

 Η Θεσσαλονίκη έχει κάνει, ομολογουμένως, τα τελευταία χρόνια ένα άλμα εξωστρέφειας, το οποίο έχει μεταφραστεί σε αυξημένο αριθμό διανυκτερεύσεων τουριστών στην πόλη. Παράλληλα, ωστόσο, δείχνει να αδυνατεί να εκμεταλλευτεί αυτό το θετικό momentum, παρουσιάζοντας ένα συνεκτικό και ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν σε μια σειρά από τομείς. Το αποτέλεσμα; Αργά, αλλά σταθερά καθίσταται περισσότερο προορισμός για backpackers και λιγότερο για επισκέπτες με δυνατότητα να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα στη διάρκεια της παραμονής τους στην πόλη. Πώς σχεδιάζετε να χειριστείτε το ζήτημα της τουριστικής προβολής και οργάνωσης της Θεσσαλονίκης;

 Με το ερώτημά σας απαντάτε επαρκώς θα τολμούσα να πω στην προπαγάνδα περί τουρισμού που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στην πόλη. Κανείς δεν αρνείται πως υπάρχει μία σχετική αύξηση αλλά από το σημείο αυτό έως ότου να βαυκαλιζόμαστε πως έχουμε μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε υψηλών προδιαγραφών τουριστικό προορισμό υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Υπάρχουν όμως κίνδυνοι καθώς οι προσπάθειες που έγιναν με στόχο την αύξηση των αφίξεων στην πόλη μας, δε συνδυάστηκαν με πρωτοβουλίες και σχεδιασμό για προσέλκυση τουριστών με υψηλότερο οικονομικό προφίλ, δε συνδυάσθηκαν με τη βελτίωση των υποδομών και την εικόνα της πόλης. Κρατείστε ότι η μέση διαμονή ενός τουρίστα στη Θεσσαλονίκη είναι μόλις 1,35 μέρες όταν στο Ναύπλιο είναι 2 μέρες!

Η άνοδος του τουρισμού είναι ένας στόχος που απαιτεί συστηματική δουλειά, σχέδιο με σαφήνεια,  ανάλυση του εξωτερικού και εσωτερικού περιβάλλοντος, χρονοδιαγράμματα εφαρμογής και παρακολούθησης των αποτελεσμάτων. Η βελτίωση του τουριστικού προϊόντος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Την τελευταία τριετία παρατηρείται μία υποβάθμιση στους τομείς που αφορούν την καθημερινή λειτουργία της πόλης. Μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική τουριστική στρατηγική οφείλει να προβλέπει τις εξελίξεις, να προνοεί και να σχεδιάζει.
 

Παρότι η θητεία σας δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, θα ήθελα να κάνουμε ένα άλμα στο μέλλον. Όταν το πέρασμά σας από τον δήμο Θεσσαλονίκης θα έχει ολοκληρωθεί, για ποιο πράγμα θα θέλατε να σας θυμούνται – θα θέλατε να είναι για κάποιο εμβληματικό έργο, για παράδειγμα;

 Μου αρέσει μία φράση που ακούγεται μετά από χρόνια για πολιτικούς που πέρασαν από τον τόπο.  «Τον θυμάσαι αυτόν, γιατί αυτός έκανε έργο, άλλαξε τις ζωές των ανθρώπων». Είναι μία φράση απλή, χωρίς να διεκδικεί ρόλο πλήρους αποτίμησης των πεπραγμένων των πολιτικών, όμως αν σκεφτούμε πιο απλά, αυτός είναι ο ρόλος της πολιτικής. Να αλλάζει, να βελτιώνει τις ζωές των ανθρώπων. Και εγώ θέλω να με θυμούνται ως έναν δήμαρχο που συμμάζεψε την πόλη και την έβαλε σε μία σταθερή πορεία ευρωπαϊκής κανονικότητας. Θα ήθελα μετά από χρόνια να λένε πολλοί «ο Ζέρβας δούλεψε σκληρά, και μάλιστα άφησε έργο».

 Για το κλείσιμο, μια προσωπική ερώτηση, αν μου επιτρέπετε… Ποιο ήταν το πρώτο σας συναίσθημα μόλις «κλειδώσατε» την εκλογή σας; Τι ήταν αυτό που σας ευχήθηκε η μητέρα σας; Και τι πιστεύετε ότι θα σας έλεγε ο πατέρας σας, αν τον είχατε στο πλευρό σας αυτήν τη σημαντική στιγμή τhς ζωής σας;

Με την ανακοίνωση των exitpollsμε πλημμύρισε ένα αίσθημα χαράς και δικαίωσης. Δικαίωσης της προσπάθειας που είχαμε καταβάλει με τους συνεργάτες μου χωρίς στηρίγματα, χωρίς δαχτυλίδια, με εμπόδια και δυσκολίες για αρκετά χρόνια. Το δεύτερο αίσθημα, λεπτά αργότερα, ήταν αυτό της ευθύνης. Το μεγάλο ποσοστό και η ευρύτητα της νίκης σήμαινε και εξακολουθεί να σημαίνει μία μεγάλη προσδοκία. Μεγαλώνει το «πρέπει» και αυξάνει τις απαιτήσεις. Δεν μπορούμε να αποτύχουμε γιατί δεν έχουμε δικαίωμα να απογοητεύσουμε τους Θεσσαλονικείς.

Η μητέρα μου – όταν κατάφερα να τη δω μου είπε ότι αισθάνεται υπερήφανη για εμένα και πως γνώριζε από ένστικτο πως θα τα καταφέρω. Το αμέσως επόμενο ήταν πως περιμένει και αυτή να κάνω αυτά που υποσχέθηκα – είναι βλέπετε και αυτή βέρα θεσσαλονικιά και …απαιτητική ψηφοφόρος.

Εάν είχα την ευλογία να έχω δίπλα μου και τον πατέρα μου είμαι σίγουρος πως θα μου έλεγε με συγκρατημένα και αυστηρά, πως τώρα με περιμένουν μεγάλες ευθύνες. Είχε πάντα αυτό που έχουν οι περισσότεροι πατεράδες – φειδώ στις εκφράσεις και στους επαίνους αλλά ταυτόχρονα κρυφή περηφάνια για τις επιτυχίες του γιου του.

 

πηγή: περιοδικό Citymag

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο