Λίγο χιόνι, θερμοκρασίες άνω του μηδενός και τα σχολεία παραμένουν κλειστά

Τελικά τί είδους διαχείριση «δυσμενών συνθηκών» γίνεται σ’ αυτήν την πόλη;

Η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν ούτε πρωτοφανής ούτε είχε μεγάλη ένταση. Σίγουρα δεν κράτησε ημέρες, σίγουρα δεν ήταν μία αναπάντεχη εξέλιξη καθώς όλοι είχαν ενημερωθεί για την επιδείνωση του καιρού. Τα προβλήματα που προκάλεσε στη λειτουργία της πόλης όμως ήταν και παραμένουν δυσανάλογα μεγάλα και πολλά και αυτό είναι μία πραγματικότητα ενδεικτική της διαχείρισης στην πόλη μας.

Πέραν όμως αυτών, το να παραμένουν τα σχολεία κλειστά όλη την εβδομάδα – ακόμη και αύριο Παρασκευή 11/1/2019 – φανερώνει μία αδικαιολόγητη ροπή στις εύκολες λύσεις, ευθυνοφοβία και αδιαφορία. Η σωματική ακεραιότητα μαθητών και διδασκόντων είναι προφανώς αδιαπραγμάτευτη αλλά μπορεί να εξασφαλιστεί με τον έγκαιρο καθαρισμό των προαύλιων χώρων και των δρόμων πρόσβασης στα σχολεία, εκτός αν το έργο θεωρείται σήμερα «τιτάνιο» και αδύνατο.

Χωρίς πλέον χιονόπτωση, με θερμοκρασίες άνω του μηδενός, μ’ έναν τεράστιο μηχανισμό ανθρώπων και μέσων του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και των διδασκόντων, εν έτει 2019 επιλέγεται η εύκολη λύση που κρατά όλα τα σχολεία κλειστά.

Επισημαίνουμε ότι η λύση αυτή δημιουργεί προβλήματα στον οικογενειακό προγραμματισμό καθώς οι εργαζόμενοι γονείς καλούνται να εξασφαλίσουν την παραμονή των παιδιών στο σπίτι. Εθίζει την κοινωνία σε προσεγγίσεις ελάχιστου κοινού παρονομαστή. Χάνονται διδακτικές ώρες, και αποδιαρθρώνεται η εκπαιδευτική διαδικασία, την εβδομάδα ακριβώς μετά τις εορταστικές διακοπές. Παλαιότερες εποχές με πολύ λιγότερα μέσα όλοι θα πάσχιζαν για λύσεις όταν σήμερα όλοι αποφεύγουν ευθύνες, μένουν αμέτοχοι και επιλέγουν τη μηδενική λύση!

Όσοι αντιλαμβάνονται την ύπαρξη προβλήματος με τέτοιες λογικές και σε τέτοιες πρακτικές, πρέπει να ορθώσουν το ανάστημά τους και να διεκδικήσουν αλλαγή μοντέλου, άλλου είδους διαχείριση κι επιτέλους υπευθυνότητα.

Το να ζητούμε η πόλη να λειτουργεί  κανονικά μετά από 1,5 μέρα χιονιού λίγων μόλις εκατοστών είναι αυτονόητο. Σε ορεινές πόλεις της χώρας μας ή σε βορινότερες χώρες τα σχολεία και η ζωή της πόλης θα έπρεπε, με αυτή τη λογική, να παραμένουν «εκτός λειτουργίας» για μήνες!

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο