«Μια κακή συμφωνία δεν μπορεί να ανατρέψει ούτε την ιστορική αλήθεια, ούτε την εθνική και συλλογική μας συνείδηση. Ο ρόλος του Μουσείου ιδιαίτερα σημαντικός»

Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των Νικόλαου Μαργαρόπουλου, προέδρου του Δ.Σ του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, της Φανής Τσατσάια, διευθύντριας του Μουσείου και του υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, ο οποίος συνοδεύονταν από τους κ. Ιορδάνη Χατζηκαλλινικίδη, δικηγόρο και τον Θεοφάνη Κοντούλη, επιχειρηματία, μέλη της παράταξης «ΝΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ».

Ο πρόεδρος του Δ.Σ κ. Μαργαρόπουλος παρουσίασε τα ζητήματα που απασχολούν το Ίδρυμα. Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για την αναγκαιότητα ουσιαστικής συνεργασίας με το Δήμο Θεσσαλονίκης. «Είναι σημαντικό να έχουμε την υποστήριξη του Δήμου σε δράσεις που οργανώνουμε, είναι σημαντικό να αναδειχθεί το Μουσείο αλλά ταυτόχρονα να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο συντονισμού όλων των μουσείων της πόλης» τόνισε. Σχετικά με το επίκαιρο εθνικό ζήτημα συμπλήρωσε πως «με νηφαλιότητα το Μουσείο διαφυλάσσει την ιστορική αλήθεια και μνήμη. Το Ίδρυμα ενεργεί χωρίς παροξυσμούς και υπερβολές – δεν παραμένει αδρανές. Με τεκμηριωμένο ψήφισμα από τις 6/7/2018 πήραμε θέση για τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Παίρνοντας τη σκυτάλη ο κ. Ζέρβας παραδέχθηκε πως ο ρόλος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα είναι αυτός του θεματοφύλακα της Ιστορίας και της ελληνικότητας της Μακεδονίας καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τον σκοπό του που δεν είναι άλλος από τη διατήρηση και διάδοση της μνήμης των αγώνων του Ελληνισμού για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, ιδιαίτερα του Μακεδονικού Αγώνα, αφετέρου, η επιστημονική μελέτη της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Μακεδονίας». Κάνοντας αναφορά στο εθνικό ζήτημα της περιόδου, υπενθύμισε πως ήταν από τους πρώτους που τάχθηκε εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Μια κακή συμφωνία δεν μπορεί να ανατρέψει ούτε την ιστορική αλήθεια, ούτε την βιωμένη εμπειρία πόσο δε μάλλον την εθνική και συλλογική μας συνείδηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, στο ίδιο μήκος κύματος παρουσίασε μία δέσμη προτάσεων που περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο ο Δήμος θα μπορούσε αναδείξει και να ενισχύσει τον ρόλο του Μουσείου. «Πέραν όλων των άλλων, το Μουσείο έχει και μία εκπαιδευτική προσφορά. Με την αρωγή του Δήμου Θεσσαλονίκης θα πρέπει να αναπτυχθούν κοινές πρωτοβουλίες και με Μουσεία άλλων πόλεων. Ταυτόχρονα μπορούν να ενταχθούν οι δράσεις και εκδηλώσεις του στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου, όπως για παράδειγμα στα Δημήτρια» πρόσθεσε.

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο