«Ναι» στις αλλαγές για τον «Κλεισθένη»

Ζ φωτο για συνεντευξεις 3

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης θεοδωρικάκος, έχει επωμιστεί το έργο για τις αλλαγές στον «Κλεισθένη» και τον εκλογικό νόμο.

«Ναι» στις αλλαγές για τον «Κλεισθένη» Οι δήμαρχοι Πειραιά και Θεσσαλονίκης στηρίζουν τις αλλαγές της κυβέρνησης

Του ΑΡΓΥΡΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Tη στήριξη δημάρχων από όλη την Ελλάδα λαμβάνει η προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει, μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας, την κυβερνησιμότητα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, που επλήγη μετά την καθιέρωση της απλής αναλογικής στους δήμους και στις περιφέρειες της χώρας από την προηγούμενη κυβέρνηση. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις στα «Π» των δημάρχων Θεσσαλονίκης και Πειραιά, Κωνσταντίνου Ζέρβα και Γιάννη Μώραλη, αντίστοιχα. «Οι ρυθμίσεις και οι αλλαγές που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μια προσπάθεια να θεραπευτεί το πρόβλημα της μη κυβερνησιμότητας των δήμων, καθώς ο «Κλεισθένης» σε πολλές περιπτώσεις εκ του αποτελέσματος δημιούργησε προβλήματα λόγω απλής αναλογικής», τονίζει ο κ. Ζέρβας.

Σημειώνεται ότι η παράταξη του νεοεκλεγέντος δημάρχου Θεσσαλονίκης εξασφάλισε στις εκλογές του Μαΐου μόλις 7 έδρες σε σύνολο 49. «Είχαμε καταρτίσει ως παράταξη αναλυτικό υπόμνημα και το στείλαμε στο υπουργείο Εσωτερικών και στον κ. Θεοδωρικάκο. Πολλές από τις παρατηρήσεις μας εισακούστηκαν», πρόσθεσε και συνέχισε: «Τα προβλήματα δεν μπορούν να εξαλειφθούν, αλλά μέσα από τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και την παραχώρηση της πλειοψηφίας στην παράταξη του εκάστοτε δημάρχου γίνεται προσπάθεια να βρεθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος λειτουργίας των δήμων».

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μώραλης επισήμανε πως «η συντριπτική πλειονότητα των δημάρχων είχαμε εκφράσει τις ανησυχίες μας για τη δυνατότητα διακυβέρνησης των δήμων, λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής. Είναι, νομίζω, σαφές ότι ένα πρόβλημα στην κυβερνησιμότητα, ειδικά σε μια περίοδο που η χώρα προσπαθεί να βγει από μια δεκαετή κρίση και εφόσον όλοι συμφωνούμε ότι η Αυτοδιοίκηση θα έχει έναν ακόμα πιο σημαντικό ρόλο την επόμενη μέρα, θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Ως εκ τούτου, η οποιαδήποτε βελτιωτική κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης κινείται στη σωστή κατεύθυνση». Ο ίδιος ανέφερε πως «υπάρχουν πολύ σημαντικά ζητήματα για την εύρυθμη λειτουργία ενός δήμου, όπως είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού ή του τεχνικού προγράμματος, χωρίς τα οποία δεν μπορεί να προχωρήσει καμία απόφαση και κανένα έργο, αλλά και πολλά άλλα, τα οποία θα πρέπει να διευθετούνται ώστε να γίνονται βήματα με την ταχύτητα που οι κάτοικοι επιθυμούν και οι ανάγκες επιτάσσουν. Για αυτά τα θέματα απαιτούνται πλειοψηφίες και δυνατότητα λήψης αποφάσεων. Επιπλέον, η θέσπιση της δυνατότητας σύμπραξης μεταξύ δημοτικών παρατάξεων θεωρώ ότι ίσως βοηθήσει στην περαιτέρω ενίσχυση της νοοτροπίας των συνεργασιών, όχι μόνο σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και σε εθνικό επίπεδο», κατέληξε ο κ. Μώραλης.

ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Με τις ρυθμίσεις που εισήγαγε το υπουργείο Εσωτερικών στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την προηγούμενη Πέμπτη αποφεύγονται φαινόμενα ακυβερνησίας και δυσλειτουργίας σε δήμους και περιφέρειες, οι διοικήσεις των οποίων θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους την 1η Σεπτεμβρίου. Πλέον, θα είναι δυνατή η σύμπραξη δύο ή περισσότερων δημοτικών ή περιφερειακών συνδυασμών, εφόσον ένας εκ των δύο είναι ο συνδυασμός του δημάρχου ή του περιφερειάρχη. Επίσης, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπεται πως οι αντιδήμαρχοι και οι αντιπεριφερειάρχες θα προέρχονται από την παράταξη των εκλεγέντων δημάρχων και των περιφερειαρχών, ενώ η θητεία τους μειώνεται στο ένα έτος. Παράλληλα, διασφαλίζεται, ακόμα, πως η πλειονότητα των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής θα προέρχονται από τον συνδυασμό με τον οποίον εξελέγη ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης. Ταυτόχρονα, μεταφέρθηκαν και ενισχύθηκαν οι αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής, για την καλύτερη λειτουργία και την αποσυμφόρηση των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων.

 

Οι κινήσεις του Ζέρβα

Στη Βουρβουρού, όπου ξεκουράζεται, θα οριστικοποιήσει το παζλ της διοίκησής ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Ήδη, κάποια ονόματα έχουν «κλειδώσει». Ο «γαλάζιος» Δρόσος Τσαβλής θα είναι ο νέος πρόεδρος Δ.Σ., και ο Μίμης Φωτόπουλος του δήμου. Όσο για τις αντιδημαρχίες, ο Ζέρβας θα κρατήσει για τον εαυτό του την καθαριότητα, στα οικονομικά θα επιλέξει έναν εκ Μ. Κυριζίδη και Γ. ΑΒαρλή, ο Χ. Αηδονόπουλος θα έχει την ευθύνη της κοινωνικής πολιτικής, ενώ στο σχήμα θα συμμετάσχει και ο Π. Λεκάκης.

 

 

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο