Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας στα «Παραπολιτικά»

sdna 2

Συνέντευξη στη ΣΑΣΑ ΣΤΑΜΑΤΗ
Αποτελεί έναν από τους πρωταγωνιστές της δραματικής τρέχουσας περιόδου, καθώς δίνει σκληρή μάχη -για να περιοριστεί η εξάπλωση του C0VID-1 9 στην πόλη του που βρίσκεται κυριολεκτικά «στο μάτι του κυκλώνα».

Ο λόγος για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα με τον οποίο τα «Π» είχαν μια ειλικρινή συζήτηση για τα προβλήματα της συμπρωτεύουσας σχετικά με τον κορονοϊό, ενώ μετέφερε και την άποψή του για το πού οφείλεται η «έκρηξη» κρουσμάτων COVID-19 στην πόλη του.

0 ίδιος. Βέβαια, εκτιμά: «Είμαι σίγουρος ότι δεν θα γίνουμε Ιταλία», καθώς, όπως υποστηρίζει, «η πολιτεία, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς εργάζονται γι’ αυτό, αλλά και οι πολίτες συνειδητοποίησαν πόσο γρήγορα μπορεί να ξεφύγουν τα πράγματα. Όλοι μαζί θα παλέψουμε σκληρά, αλλά θα τα καταφέρουμε. είμαι αισιόδοξος».

Ο κ. Ζέρβας αποκαλύπτει ότι επικοινωνεί τακτικά με τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη «κάθε φορά που υπάρχει κάποιο σημαντικό ζήτημα», τονίζοντας ότι «δείχνει ενδιαφέρον, έχει σαφή εικόνα και εποπτεία των προβλημάτων και μια ισχυρή αίσθηση ευθύνης – πολλά ζητήματα τα “παίρνει επάνω του” και δίνει κατευθύνσεις.

Ο ίδιος σχολιάζει την κριτική που δέχεται η διοίκησή του από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου που είναι και επικεφαλής της μείζονος δημοτικής αντιπολίτευσης της Θεσσαλονίκης, ενώ για το ενδεχόμενο καθόδου του στην κεντρική πολιτική σκηνή ξεκαθαρίζει: «Δεν τίθεται κανένα ερώτημα ως προς μια νέα υποψηφιότητά μου για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Είναι δεδομένη».

Τελικά, τι έφταιξε και η Θεσσαλονίκη εξελίχθηκε σε επίκεντρο της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοΐού;

Αυτή είναι μια κουβέντα που μπορεί να γίνει σε βάθος με τη λήξη του συναγερμού – και θα γίνει. Με επιστημονικούς όρους και κυρίως για να μην το ξαναζήσουμε. Δεν αφορά μόνο τη Θεσσαλονίκη, ούτε καν μόνο στην Ελλάδα. Πράγματι, η πόλη μας, μέσα σε έναν μήνα, από μονοψήφια κρούσματα έφτασε σε οριακό σημείο. Πολλές αιτίες μπορούμε να αθροίσουμε: Σε συνθήκες θερινής χαλάρωσης επιστρέφουν στην πόλη οι φοιτητές και οι παραθεριστές των γύρω περιοχών, ανοίγουν τα σχολεία, αυξάνεται η χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών, ενεργοποιείται η κοινωνική και η οικονομική ζωή της πόλης, που είναι βασισμένη σε μεγάλο βαθμό στη διασυνδεσιμότητα αλλά και στη διασκέδαση, γεγονός που ευνοεί τη διασπορά του ιού – το ηλικιακό προφίλ των κρουσμάτων μάς δίνει μία εικόνα. Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα είναι βασισμένα σε μαθηματικά μοντέλα, που, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν.

Πολλοί λένε ότι η Θεσσαλονίκη, με την τροπή που είχαν πάρει τα πράγματα, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε Ιταλία, εννοώντας προφανώς τις δραματικές καταστάσεις που έζησε η γειτονική χώρα στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Το σκεφτήκατε κι εσείς αυτό;

Ο κίνδυνος δεν έχει γεωγραφικά όρια. Εύκολα αλλάζουν οι δείκτες και καταρρέουν οι βεβαιότητες. Συνεπώς, είναι η πραγματικότητα που σε αναγκάζει όλα να τα σκεφτείς. Θα ήταν ψέμα να πω το αντίθετο. Το σύστημα λειτουργεί οριακά, όμως πιστεύω πως τα μέτρα θα αποδώσουν και θα αποφορτιστεί η κατάσταση. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα γίνουμε Ιταλία. Η Πολιτεία, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς εργάζονται γι’ αυτό, αλλά και οι πολίτες συνειδητοποίησαν πόσο γρήγορα μπορεί να ξεφύγουν τα πράγματα. Δείτε, όμως, σήμερα την εικόνα των πόλεων της Ευρώπης που χτυπήθηκαν σφόδρα από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Κατάφεραν να περιορίσουν το δεύτερο; Δείτε τους αριθμούς σήμερα στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στο Βέλγιο και θα καταλάβετε ότι είμαστε αντιμέτωποι με έναν εχθρό που για να νικηθεί απαιτείται οργάνωση, αυστηρότητα και πειθαρχία. Και ο τρόπος ζωής στη Δύση, στις δικές μας κοινωνίες, δυσκολεύεται να προσαρμοστεί σε τέτοιες συνθήκες.

Με τα όσα έχουν γίνει με την ενίσχυση των ΜΕΘ, την πρόσληψη γιατρών και την τήρηση των μέτρων από τους πολίτες, μπορούμε να πούμε ότι η Θεσσαλονίκη είναι πλέον σε καλύτερο σημείο οργάνωσης για την ανάσχαση του δεύτερου κύματος του COVID;

Η πανδημία φώτισε όλες τις αδυναμίες και επαναπροσδιόρισε τις προτεραιότητες στα ζητήματα της υγείας και της πολιτικής προστασίας. Η ανάγκη συνεχούς ενίσχυσης και αναβάθμισης του ΕΣΥ δεν αμφισβητείται από κανέναν. Η Πολιτεία έκανε πολλά βήματα και χρειάζονται ασφαλώς και άλλα, περισσότερα, προκειμένου να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας και να μπορεί να ανταποκρίνεται σε κάθε πρόκληση. Σημειώνω, επίσης, την κινητοποίηση της κοινωνίας, των απλών πολιτών και του ιδιωτικού τομέα, που μπήκαν όλοι στη μάχη με ένα μοναδικό αίσθημα αλληλεγγύης. Και τονίζω τη μοναδική προσπάθεια και αυταπάρνηση των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, που συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη αδιάκοπα, χωρίς ουδεμία στιγμή να υποχωρούν από το καθήκον. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε σώματα ασφαλείας, αστυνομικούς, στους δικούς μας υπαλλήλους του Δήμου στην καθαριότητα και στις κοινωνικές δομές, που καθημερινά δίνουν τον δικό τους αγώνα για μια πόλη καθαρή και πλήρως λειτουργική. Όλοι μαζί θα παλέψουμε σκληρά, αλλά θα τα καταφέρουμε, είμαι αισιόδοξος.

Η κυβέρνηση σε αυτό ποιο θέμα μπορούσε να κάνει περισσότερα; Μιλάτε στο τηλέφωνο με τον πρωθυπουργό; 

Πάντα ζητούμενο είναι «το περισσότερο, το γρηγορότερο, το αμεσότερο» – ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, όταν ο παράγοντας χρόνος είναι καθοριστικός. Αυτήν τη στιγμή, όμως, έχουμε και στην πόλη και στη χώρα έναν πόλεμο και κατά τη διάρκειά του πολεμάμε – ο καθένας από τη θέση του. Μετά μπορούμε να δούμε τα δεδομένα και να εντοπίσουμε τυχόν λάθη και παραλείψεις. Για να γίνουμε ως κοινωνία και σοφότεροι και δυνατότεροι. Με τον πρωθυπουργό επικοινωνώ κάθε φορά που υπάρχει κάποιο σημαντικό ζήτημα. Δείχνει ενδιαφέρον, έχει σαφή εικόνα και εποπτεία των προβλημάτων και μια ισχυρή αίσθηση ευθύνης – πολλά ζητήματα τα «παίρνει επάνω του» και δίνει κατευθύνσεις.

Είστε σχεδόν έναν χρόνο δήμαρχος. Για ποιο πράγμα είστε υπερήφανος από τη μέχρι τώρα θητεία σας και για ποιο κάνετε την αυτοκριτική σας;

Δεν έχουμε χάσει ημέρα, δεν έχουμε χάσει προθεσμία, ευκαιρία, χρηματοδότηση. Εκσυγχρονίσαμε διαδικασίες, εξοικονομήσαμε πόρους, αυξήσαμε τον στόλο των οχημάτων καθαριότητας, φτάσαμε σε γειτονιές που είχαν χρόνια να δουν τον δήμο, μιας και έχουμε ήδη παρέμβει σε πληθώρα σημείων στην πόλη. Φέραμε τη CISCO και δημιουργήσαμε Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, σχεδόν διπλασιάσαμε το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων έπειτα από 1 1 χρόνια στην πόλη, αγοράσαμε λεωφορεία για να ενισχύσουμε τον ΟΑΣΘ, αν και δεν ήταν δική μας υποχρέωση, ήταν επιλογή, μειώσαμε τα δημοτικά τέλη 25% για όλους ανεξαιρέτως και όπου χρειάστηκε γίναμε καταλύτης θετικών εξελίξεων για όλα τα projects της πόλης, δημόσια ή ιδιωτικά (ανάπλαση ΔΕΘ, νέα Τουμπα, Μουσείο Ολοκαυτώματος, Πλατεία Διοικητηρίου). Είμαι υπερήφανος για όλα αυτά, καθώς είμαι μόνο 14 μήνες στο τιμόνι του δήμου, χωρίς να βρω έτοιμα και ώριμα έργα να με περιμένουν. Αυτοκριτική κάνω κάθε μέρα, είναι ο τρόπος μου να ισορροπώ. Και πάντα προκύπτουν πεδία βελτίωσης. Είμαι πάντα έτοιμος να αναθεωρήσω απόψεις και να ανατρέψω ιεραρχήσεις για ζητήματα της καθημερινότητας, βοηθούμενος από τις παρατηρήσεις δημοτών μου που με πιεστικό τρόπο μού υπενθυμίζουν πως η βέλτιστη λύση βρίσκεται στο πεδίο της πραγματικής ζωής.

Η κυρία Νοτοπούλου σάς κάνει σκληρή κριτική. Θα μπορούσατε να συνεργαστείτε μαζί της; Θεωρείτε ότι κάνει υπερβολική κριτική;

Θα μπορούσα να συνεργαστώ με τους πάντες για το καλό της Θεσσαλονίκης Αυτήν τη στιγμή, έχουμε και στην πόλη και στη χώρα έναν πόλεμο. Μετά μπορούμε να δούμε τα δεδομένα και να εντοπίσουμε τυχόν λάθη και παραλείψεις Είμαι πάντα έτοιμος να αναθεωρήσω απόψεις και να ανατρέψω ιεραρχήσεις για ζητήματα της καθημερινότητας, βοηθούμενος από τις παρατηρήσεις δημοτών μου Μόνο η Αυτοδιοίκηση και μόνο η Θεσσαλονίκη και οι άνθρωποί της είναι στο μυαλό μου. Αυτό δήλωσα προεκλογικά και αυτό ισχύει και σήμερα. Δεν τίθεται κανένα ερώτημα ως προς μια νέα υποψηφιότητά μου για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Είναι δεδομένη και το έχω αποδείξει. Αν δει κανείς την ανθρωπογεωγραφία της Διοίκησης του δήμου, θα βρει ανθρώπους με διαφορετικές αφετηρίες, προσλαμβάνουσες και κομματικές διαδρομές. Αυτό που έχουμε καταφέρει, μια «συμμαχία του καλού για την πόλη», ήταν η πρώτη επιτυχία μας. Και είμαι περήφανος γι’ αυτό. Η πόλη χρειάζεται τη σύνθεση για να προχωρήσει με αυτοπεποίθηση μπροστά και να υπερβεί όσα την καθηλώνουν στο χθες και στη μετριότητα. Θα διαφωνήσω με τα περί σκληρής κριτικής της κ. Νοτοπούλου. Πιστεύω ότι περισσότερο μοιάζει καταναγκαστική και υποταγμένη στην κομματική σκοπιμότητα. Επιζητώ μια παραγωγική σχέση μαζί της, όπως και με κάθε δημοτικό σύμβουλο, κάθε παράταξης. Πάντως, η Θεσσαλονίκη προτιμά τις αυθεντικές και ειλικρινείς αυτοδιοικητικές προσπάθειες και επικροτεί κυρίως τη συνέπεια. Αυτό είναι πρόοδος και είναι και ο μόνος τρόπος να παράγεται το καλό για την πόλη.

Μπορεί να είναι νωρίς, αλλά έχουν ξεκινήσει σενάρια για το πολιτικό σας μέλλον. Σας ενδιαφέρει η κεντρική πολιτική σκηνή ή θα βάλετε ξανά υποψηφιότητα για δήμαρχος;

Μόνο η Αυτοδιοίκηση και μόνο η Θεσσαλονίκη και οι άνθρωποί της είναι στο μυαλό μου. Αυτό δήλωσα προεκλογικά και αυτό ισχύει και σήμερα. Θέλω να είμαι ένας χρήσιμος δήμαρχος, ένας δήμαρχος που θα κάνει τη δουλειά και θα δώσει δημιουργική ώθηση στην πόλη να υπερβεί παθογένειες και υστερήσεις. Δεν τίθεται κανένα ερώτημα ως προς μια νέα υποψηφιότητά μου για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Είναι δεδομένη. Μέχρι τότε, όμως, έχουμε τρία γεμάτα χρόνια με σημαντικό έργο που έχει σχεδιαστεί και πρέπει να υλοποιηθεί. Ο πήχης είναι ψηλά, αλλά σήμερα είμαστε εδώ για τα δύσκολα.

Φοβάστε μη νοσήσετε;

Ξέρετε, ο άνθρωπος μπροστά στην αρρώστια, μπροστά στη φθορά της υγείας και του σώματος, πάντα στεκόταν με δέος και με φόβο. Τις τελευταίες δεκαετίες, με την εξέλιξη της Ιατρικής και της τεχνολογίας, ίσως να νιώσαμε άτρωτοι, αλλά αυτό, όπως αποδείχθηκε, ήταν λανθασμένο. Η υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης, βέβαια, θα έλθει πάλι από το μέτωπο της επιστήμης και από αυτήν τη μοναδική στα χρονικά κινητοποίηση πόρων και ανθρώπων για το εμβόλιο και το φάρμακο. Μέχρι αυτό, όμως, να συμβεί, έχω επίγνωση του κινδύνου και προσέχω. Αντιδρώ, δηλαδή, με τη λογική που με κινητοποιεί και με προστατεύει και όχι με την κατάλυσή της, που με παραλύει και με θέτει σε κίνδυνο.

Έχει νοσήσει κάποιο δικό σας πρόσωπο;

Δυστυχώς, πολλοί γνωστοί μου έχουν νοσήσει, ευτυχώς οι περισσότεροι με ήπια συμπτώματα, χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές. Η διαφορά αυτής της περιόδου με την περασμένη άνοιξη είναι πως τώρα στη Θεσσαλονίκη όλοι ξέρουν προσωπικά περισσότερες της μίας περιπτώσεις κρουσμάτων στον κοινωνικό τους περίγυρο, στην οικογένεια ή στη δουλειά, ενώ τότε όλοι τις αναζητούσαμε. Τότε ακούγαμε για περιστατικά και συρροές, ενώ τώρα ο ιός είναι παντού, σχεδόν σε κάθε πολυκατοικία του πολεοδομικού συγκροτήματος, σε κάθε γραφείο. Εύχομαι την ώρα που ο αναγνώστης διαβάζει αυτές τις γραμμές να είμαστε σε πτωτική πορεία, σε ύφεση του φαινομένου. Να μην έχουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών και να βγούμε όλοι μαζί όρθιοι από αυτήν την περιπέτεια.

 

Πηγή: Παραπολιτικά

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο