Μπορεί τα μάτια όλων για αρκετά χρόνια να είχαν στραφεί στο Μετρό Θεσσαλονίκης και τις εκεί αδιανόητες καθυστερήσεις και τα λάθη στο σχεδιασμό, όμως παράλληλα, λίγα μέτρα δίπλα από τα εργοτάξια του έργου, ένα άλλο μέσο παρήκμαζε.
Ο ΟΑΣΘ των χρόνιων προβλημάτων, της σπατάλης και της κακοδιαχείρισης, τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει σε ένα σημείο απολύτως οριακό. Χωρίς να υπερασπίζεται κανείς το προηγούμενο καθεστώς που επικρατούσε, δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια στη σημερινή κατάσταση όπου χιλιάδες πολιτών ταλαιπωρούνται καθημερινά.
Το χειρότερο όλων είναι πως δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων καθώς γίνονται διάφορες εξαγγελίες, πολλές φορές αντιφατικές. Υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης και κανένας αρμόδιος δεν ξεκαθαρίζει την κατάσταση, δεν δίνει δεσμευτικές απαντήσεις. Και βέβαια η αδυναμία του δήμου όχι μόνο να παρέμβει, αλλά έστω να απαιτήσει να πληροφορηθεί την προοπτική της επίλυσης των προβλημάτων, είναι αποκαρδιωτική. Το μοναδικό μέσο μαζικής μεταφοράς βρίσκεται σε αποσύνθεση και δεν αντιδρά κανείς, δε λογοδοτεί κανείς, δε νιώθει υπεύθυνος κανείς.
Πριν λίγους μήνες, η τότε υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης και σημερινή υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κα Νοτοπούλου, ανακοίνωνε υπερήφανη πως η κυβέρνηση έλυσε το θέμα του ΟΑΣΘ. Το ίδιο διάστημα ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών υπόσχονταν πως τον Μάιο του 2019 θα κυκλοφορούν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης τα πρώτα από τα συνολικά 350 καινούργια αστικά λεωφορεία που θα αποκτήσει ο ΟΑΣΘ. Μόλις προχθές μάθαμε ότι ο διαγωνισμός για την αγορά των οχημάτων θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες και θα χρειαστούν περίπου 2 χρόνια μέχρι να κυκλοφορήσει το πρώτο όχημα στην πόλη. Παράλληλα υπήρχαν πληροφορίες πως αναζητήθηκαν στην Ιταλία μεταχειρισμένα οχήματα από στελέχη του Οργανισμού για να καλυφθούν οι ανάγκες του μεταφορικού έργου.
Εν ολίγοις βρισκόμαστε μπροστά σε μία βαβέλ εξελίξεων καθώς παράλληλα δεν υπάρχει καμία εικόνα για το τι συμβαίνει σε διοικητικό επίπεδο με την εκκαθάριση του ΟΑΣΘ και τη μετάβαση στο νέο διάδοχο σχήμα.
Αυτά που είναι σίγουρα είναι τα εξής :
1. Το Δημόσιο έχει επιδοτήσει με ποσό άνω των 2 δισ. ευρώ τα ελλείμματα του Οργανισμού την περίοδο 1990-2016. Σχεδόν ο προϋπολογισμός δύο έργων κατασκευής Μετρό!
2. Το 2016, λόγω απεργιών, η πόλη έμεινε χωρίς αστική συγκοινωνία για 31 ημέρες. Το 2017 για 11 ημέρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται καθώς είναι το μοναδικό μέσο μαζικής μεταφοράς
3. Τα λεωφορεία πρέπει να αποσύρονται μετά την παρέλευση 20ετίας. Αντί της ανανέωσης του στόλου, η κυβέρνηση αύξησε την ηλικία απόσυρσης στα 23 χρόνια! Δεν υπάρχει καμία σύμβαση με εξωτερικό ανάδοχο για την επισκευή των λεωφορείων.
4. Κάθε ημέρα ακινητοποιούνται οχήματα στους δρόμους της πόλης λόγω βλαβών
5. Οι επιβάτες συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται λόγω αυξημένου ( έως διπλάσιου ) χρόνου αναμονής και ασφυκτικά γεμάτων λεωφορείων, όταν αυτά έρχονται. Η εγκληματικότητα σε αυτά (πορτοφολάδες) είναι σύνηθες φαινόμενο!
6. Η αποδιάρθρωση του Οργανισμού οδήγησε την κυβέρνηση, με τροπολογία, να εκχωρήσει μέρος του συγκοινωνιακού έργου στο ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, επιλέγοντας αποσπασματικές λύσεις παρελθόντων ετών.
Αυτή είναι η πραγματικότητα που ζούμε στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας που δεν έχει ούτε Μετρό, ούτε Τραμ, ούτε τρόλεϋ παρά μόνον τα αστικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ με οχήματα δεκαετιών.
Σε περίπτωση που εκλεγώ δήμαρχος έχω δηλώσει πως θα μετέχω προσωπικά στο Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού ή του διάδοχου σχήματος και θα πιέσω την κυβέρνηση να δρομολογήσει άμεση μεταβατική λύση μέχρι να φτάσουμε σε μία βιώσιμη λύση. Οι Θεσσαλονικείς δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Η ταλαιπωρία τους καθημερινά θα έπρεπε να απασχολήσει αρμόδιους και υπεύθυνους.
πηγή: Εφημερίδα Καρφίτσα