Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή Κ. Ζέρβα για τον κλάδο της εστίασης

5:5:20 1

Αναγνωρίζοντας τη σημασία του κλάδου της εστίασης για την ελληνική οικονομία, στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης τέθηκαν ζητήματα ενίσχυσης και κινητροδότησης παρεμφερών καταστημάτων και επιχειρηματιών με στόχο την επαναλειτουργία και την ομαλή μετάβαση στη νέα φάση σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβας δήλωσε πως είναι μείζονος σημασίας και για τους Δήμους η επαναλειτουργία των καταστημάτων και στην κατεύθυνση αυτή συμφώνησε με την κεντρική επιλογή Κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης να εξαντληθούν όλα τα μέσα που υπάρχουν.

Η παραχώρηση επιπλέον δημοσίου χώρου ατελώς, η αναλογική μείωση των ανταποδοτικών τελών, η δυνατότητα λειτουργίας με αυστηρούς υγειονομικούς όρους και των εσωτερικών χώρων, τέθηκαν προς συζήτηση. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στο θετικό παράδειγμα του Βίλνιους της Λιθουανίας και στην εκεί βεβαιωμένη εμπειρία αξιοποίησης των ελεύθερων χώρων με στόχο την ενίσχυση του κλάδου σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες.

Πέραν αυτών, πρότεινε τη δημιουργία υπαίθριων αγορών, την εξέταση παροδικής πεζοδρόμησης κάποιων οδών με στόχο την αύξηση του διαθέσιμου χώρου, τη διάθεση μέρους των υπαρκτών ελεύθερων χώρων προς αξιοποίηση, πάντα με κανόνες και σχετικές ρυθμίσεις που θα σταθμίζουν τα δημόσια αγαθά.

Αναφορά έγινε στην αναγκαιότητα σχετικής ευελιξίας που πρέπει να αποκτήσουν οι Δήμοι ώστε να ενεργούν άμεσα και αποτελεσματικά ούτως ώστε οι απαιτούμενες ενέργειες να μην επιφέρουν γραφειοκρατική επιβάρυνση, υπέρμετρο διοικητικό κόστος και χρονοτριβή.

Για τη Θεσσαλονίκη ειδικά και τη Βόρεια Ελλάδα, ο Κ. Ζέρβας τόνισε τη σημασία του οδικού τουρισμού από τη Βαλκανική χερσόνησο ως μία εναλλακτική ενίσχυσης των αντίστοιχων κλάδων, στο πλαίσιο κεφαλαιοποίησης της θετικής εικόνας της χώρας αλλά και της Θεσσαλονίκης, ως ασφαλών προορισμών.

Τέλος, παρέθεσε και μία σειρά άλλων δευτερευουσών προτάσεων που δυνητικά θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον κλάδο της εστίασης με παροχή voucher σε συγκεκριμένες κοινωνικές-επαγγελματικές ομάδες που θα εξαργυρώνεται σε συνεργαζόμενα καταστήματα εστίασης και θα οδηγούσε στην αύξηση του κύκλου των εργασιών τους με στόχο την αποφυγή αύξησης της ανεργίας.

Για όλα τα ανωτέρω θα υπάρξει συστηματική συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Ανάπτυξης και Εσωτερικών με την Κ.Ε.Δ.Ε και τα αποτελέσματα αυτής θα ανακοινωθούν σύντομα.

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο