Πέτρα στα λιμνάζοντα ύδατα οι δεσμεύσεις μας

Όποιος γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις στη Θεσσαλονίκη αντιλαμβάνεται εύκολα γιατί η προεκλογική περίοδος είναι άχρωμη, χωρίς ραχοκοκαλιά, χωρίς ατζέντα και χωρίς ηλεκτρισμό. Οι περισσότεροι βολεύονται με τα λιμνάζοντα ύδατα και αναζητείται η πέτρα που θα πέσει και θα αναταράξει το νερό.

Η πραγματικότητα αυτή δεν είναι τυχαία. Δεν είναι φυσιολογική και λογική τέτοια νηνεμία στον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της Ελλάδας. Είναι αποτέλεσμα στρατηγικών επιλογών πολλών υποψήφιων δημάρχων που φιλοδοξούν να δοξαστούν κρυπτώμενοι, μη λέγοντας επί της ουσίας τίποτε. Και αποφεύγουν να πούνε το οτιδήποτε διότι πολύ απλά οι περισσότεροι – και όχι όλοι- δεν έχουν επαφή με την αυτοδιοίκηση και είτε αποτελούν κομματικές επιλογές και υπηρετούν άλλες στοχεύσεις που σχετίζονται με τον κομματικό ανταγωνισμό.

Περίπου 80 ημέρες για τις εκλογές και ο δημόσιος λόγος περιορίζεται μόνον σε παραπολιτική, σε ονοματολογία και σε ασύνδετες διακηρύξεις και ψήγματα προτάσεων. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι αν δεν υπάρξει αλλαγή πορείας, αν δεν αναγκαστούν όλοι να τοποθετηθούν πάνω στα πραγματικά προβλήματα, θα οδηγηθούμε στην κάλπη χωρίς καμία εικόνα των δυνατοτήτων, των ανοιχτών ζητημάτων και των επιλογών.

Βέβαια μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται και αυτό θα το πληρώσει η πόλη ακριβά. Αν παρ’ ελπίδα προκύψει δήμαρχος άσχετος με τα της πόλης ή πολιτικό πρόσωπο που ενδιαφέρεται για ρόλους στην κεντρική πολιτική σκηνή και αντιμετωπίζει την πόλη ως σκαλοπάτι, ας μην περιμένει κανείς ουδεμία θετική εξέλιξη.

Και τώρα φτάνουμε στο επόμενο ερώτημα. Έχει η πόλη χρόνο για άλλη χαμένη τετραετία; Μπορεί να αντέξει τη ραγδαία υποβάθμιση της καθημερινόητας; Μπορεί να παραμείνει βρώμικη , δυσλειτουργική, με καχεκτική οικονομική δραστηριότητα, χωρίς δημόσιες μεταφορές, χωρίς μεγάλες υποδομές; Η απάντηση είναι αρνητική αλλά αυτό δεν φτάνει.

Εμείς από την άλλη επιμένουμε προγραμματικά.
Με μία δέσμη έντεκα προτάσεων άμεσης εφαρμογής φιλοδοξούμε να αλλάξουμε την πόλη.

 1. Θεσσαλονίκη, καθαρή πόλη. Ο δήμος έχει τα μέσα , το προσωπικό, τη γνώση για να κρατήσει την πόλη καθαρή. Είναι απλά θέμα καλής διαχείρισης.
 2. Άμεση επανατοποθέτηση λαμπτήρων και εξασφάλιση φωτισμού για να μην υπάρχει σκοτεινό σημείο στην πόλη.
 3. Ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα μετέχω προσωπικά στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΣΘ για να παρακολουθώ τις εξελίξεις στον Οργανισμό και να πιέζω για τη βελτίωση του.
 4. Ενέργειες για την ολοκλήρωση του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό άμεσα και όχι το… 2023.
 5. Καθιερώνουμε καθημερινή επικοινωνία δήμου Θεσσαλονίκης και Τροχαίας Θεσσαλονίκης.
 6. Αναδιάρθρωση του σημερινού συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης με απόδοση περισσότερων θέσεων.
 7. Περιορίζουμε την αφισοκόλληση και τους βανδαλισμούς τοίχων σε κεντρικά σημεία της πόλης.
 8. Στήριξη της επιχειρηματικότητας -όχι σε «νεκρό» εμπορικό κέντρο.
 9. Άμεση πάταξη του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου .
 10. ΑΤΜ πιστοποιητικών – Θεσσαλονίκη, έξυπνη πόλη.
 11. Καθιερώνουμε μία φορά το εξάμηνο διαδικασία όπου ο δήμαρχος λογοδοτεί και απαντά σε ερωτήματα φορέων, δημοτών, κατοίκων.

 

*Ο Κ. Ζέρβας είναι Πολ. Μηχανικός, Δημοτικός Σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Θεσσαλονίκης

 

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο