Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2019 είναι μία μοναδική ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Για πολλά χρόνια οι εκλογές αυτές αποτελούσαν ένα δευτερεύον ζήτημα καθώς προτάσσαμε αρχικά τον κομματικό ανταγωνισμό – το λεγόμενο χρώμα του χάρτη το βράδυ των εκλογών – και αργότερα την στάση των υποψηφίων απέναντι στο Μνημόνιο και κατ’ επέκταση στα κεντρικά ζητήματα της οικονομίας.
Τι έχει αλλάξει;
Το 2019 τα κόμματα δεν έχουν εξαφανιστεί, ούτε κανείς μπορεί να ισχυριστεί ότι η οικονομική κρίση αποτελεί παρελθόν. Η κομματική και παραταξιακή στράτευση έχει όμως υποχωρήσει. Τα κόμματα δεν ρίχνουν πλέον τη βαριά σκιά τους στα αυτοδιοικητικά πράγματα. Δεν μπορούν να καθορίσουν σε απόλυτο βαθμό τις εξελίξεις. Ασε που ή δεν τους περισσεύουν ούτε στελέχη ούτε χρόνος να ασχοληθούν με τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Έχουν να ασχοληθούν με τόσες άλλες αυτήν την περίοδο. Μπορούν ίσως να δηλώσουν την προτίμησή τους ή και να στηρίξουν υποψήφιους κατά τόπους αλλά δεν μπορούν να καθορίσουν τα αποτελέσματα.
Είναι λοιπόν ευκαιρία να δούμε προγράμματα, να αντιπαρατεθούμε γύρω από ιδέες και γιατί όχι να μιλήσουμε για ένα όραμα που μπορεί να κινητοποιήσει την πόλη και να την οδηγήσει σε καλύτερη πραγματικότητα. Και σίγουρα να μιλήσουν οι υποψήφιοι. Να εκτεθούν στην κρίση των συμπολιτών χωρίς περιορισμούς και ξένα κοστούμια.
Η προεκλογική περίοδος ξεκινά τώρα. Χρόνος υπάρχει αρκετός. Όποιος πιστεύει πως μπορεί να προσφέρει, να συσπειρώσει τον κόσμο γύρω από μία πρόταση και να αναλάβει την ευθύνη της διοίκησης έχει πεδίον δόξης λαμπρό. Υποψηφιότητες θα ανακοινωθούν πολλές. Και προς το παρόν ούτε έγκριση, ούτε δαπάνες χρειάζονται. Πολλοί ίσως να νομίζουν ότι ούτε καν προετοιμασία χρειάζεται!
Σ’ ένα περιβάλλον ελεύθερου ανταγωνισμού και υπερπροσφοράς παρουσιάζω λοιπόν 7 κριτήρια για έναν καλό υποψήφιο που -μάλλον- πρέπει να σκεφτείτε πριν φτάσετε στην κάλπη.
- Η πορεία του υποψήφιου δημάρχου φανερώνει έναν άνθρωπο με αξιοπιστία; Οι επιλογές του είναι ικανές να σκιαγραφήσουν το προφίλ ενός ανθρώπου συγκροτημένου που μπορεί να προσφέρει στην αυτοδιοίκηση;
- Ο υποψήφιος έχει κάποια επαγγελματική ιδιότητα, έχει ασκήσει κάποιο επάγγελμα στη ζωή του προ πολιτικής ενασχόλησης ή παράλληλα με αυτή; Όπως λέμε έχει ένσημα ή είναι φυτευτός, από το πουθενά, χωρίς κάποιο διακριτικό γνώρισμα;
- Είναι η τοπική αυτοδιοίκηση μέσα στα ενδιαφέροντά του, έχει ασχοληθεί με την πόλη του, έχει συνεισφέρει με οποιονδήποτε τρόπο στην υπόθεση της πόλης;
- Είναι άνθρωπος εργατικός; Έχει τα εχέγγυα για αυτή τη δουλειά; Τον διακρίνει η μεθοδικότητα, η σχολαστικότητα και η συστηματική ενασχόληση με ό,τι έχει καταπιαστεί; Τα προβλήματα είναι σωρευμένα και βαίνουν αυξούμενα. Πλημμελής ενασχόληση οδηγεί σε καταστροφικά αποτελέσματα.
- Έχει γύρω του ανθρώπους, συνεργάτες, στελέχη, επιστήμονες; Είναι άνθρωπος συνεργατικός; Ακούει; Συμβουλεύεται κάποιους ή θεωρεί πως το one man show μπορεί να παράγει θετικά αποτελέσματα. Υποψηφιότητες ματαιόδοξων και αυτοαναφορικών χαρακτήρων δεν εγγυώνται καλά αποτελέσματα διοίκησης. To λεγόμενο team building είναι κομβικός παράγοντας στη σύγχρονη εποχή. Είτε αναφερόμαστε σε διοίκηση Δήμου είτε σε επιχειρήσεις. Το μοτίβο είναι ένα – χρειάζεται ομάδα.
- Έχει πρόγραμμα; Παρατηρούμε πολλές υποψηφιότητες να υποεκτιμούν τη σημασία του προγράμματος. Δεν μπαίνουν στη βάσανο να συγκροτήσουν ένα κείμενο ούτε για τα μάτια του κόσμου. Επίσης αυτό συνιστά συνταγή αποτυχίας. Το πρόγραμμα αντίθετα φανερώνει πως ο υποψήφιος έχει ένα γνωστικό βάθος και κάποιο υπόβαθρο. Σημαίνει ότι παίρνει στα σοβαρά τους συμπολίτες τους και δεν πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Το πρόγραμμα για έναν σοβαρό υποψήφιο είναι κείμενο δεσμευτικό, είναι ο μπούσουλας, το manual της επόμενης ημέρας στο δημαρχιακό θώκο.
- Είναι αυθεντικός ή υποκρίνεται; Πολλοί πιστεύουν ότι μία καλή και σοβαρή υποψηφιότητα πρέπει να είναι πολιτικά ορθή. Αποτέλεσμα αυτού είναι πως διαμορφώνουν ένα προφίλ υποψηφίου άνευρο, άτονο, άγευστο και ουδέτερο. Εδώ πιστεύω πως είναι προτιμότερο κάποιος να είναι αυθεντικός. Για παράδειγμα να μη διστάζει να πει φανερά ποια ομάδα υποστηρίζει για χάρη της πολλυσυλεκτικότητας της ψήφου. Εάν καπνίζει να το παραδεχθεί. Στην αυτοδιοίκηση χρειαζόμαστε ανθρώπους με πάθος και ειλικρίνεια. Σίγουρα ο τεχνοκρατισμός είναι η βάση αλλά η ζωή είναι πολύχρωμη. Ένας υποψήφιος που παθιάζεται με κάτι σίγουρα θα κάνει παθιασμένα και τη δουλειά που θα του αναθέσουν οι συμπολίτες του.
Καλή επιλογή και ας έχουμε 8 συναρπαστικούς και εποικοδομητικούς μήνες μέχρι το Μάιο του 2019.
*Ο Κ. Ζέρβας είναι ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.