Προαναγγελία Ζέρβα για σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλονίκης

δημος Θεσσαλονικης φωτο 2

Σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλονίκης με την αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων προανήγγειλε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, μιλώντας από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη συζήτηση σχετικά με τον δημοτικό προϋπολογισμό για το νέο έτος.

Ο κ. Ζέρβας εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πακέτο έργων και παρεμβάσεων που προετοιμάζονται θα υπερβεί το ποσό των 100 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία. Εξήγησε μάλιστα ότι το σχέδιο ανασυγκρότησης που θα διεκδικηθεί από τον Δήμο Θεσσαλονίκης στηρίζεται στην αξιοποίηση αυξημένων πόρων από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από ευρωπαϊκούς πόρους.

Για το πρόγραμμα αυτό ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, με το Υπουργείο Ανάπτυξης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και χρηματοδοτικούς φορείς.

Σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα, τα κονδύλια που θα διασφαλιστούν στο πλαίσιο του σχεδίου ανασυγκρότησης της Θεσσαλονίκης θα απορροφηθούν σε έργα υποδομής, αναπλάσεων, σχολικής στέγης, ασφαλτοστρώσεων, πρασίνου, καθαριότητας, σε έργα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

“Το πρόγραμμα θα κατευθυνθεί σε πρωτοβουλίες με θετικούς πολλαπλασιαστές. Θα πέσει στην αγορά και στις επιχειρήσεις”, ανέφερε σχετικά ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονίζοντας ότι το σχέδιο των δεκάδων εκατ. ευρώ το οποίο προετοιμάζεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης θα γίνει “η σπίθα, η απαρχή μιας δημιουργικής πορείας”. Πρόκειται, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ζέρβας, για ένα δικό μας σχέδιο «Μάρσαλ» που στόχο θα έχει να μεγιστοποιήσει τα οφέλη.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του δήμου Θεσσαλονίκης για τη νέα χρονιά, ο κ. Ζέρβας επεσήμανε ότι διαμορφώνεται σε 422 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένος κατά 10 εκατ. ευρώ συγκριτικά με πέρυσι, παρά τις δύσκολες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία.

Ο δημοτικός προϋπολογισμός έχει έναν αναπτυξιακό προσανατολισμό, αφού περιλαμβάνει έργα 35 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του τεχνικού προγράμματος. Εξάλλου, όσον αφορά τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα από τα 47 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος προβλέπονται 59 εκατ. ευρώ για το 2021. Συγχρόνως, ο προϋπολογισμός για το 2021 έχει έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, αφού προβλέπονται αυξημένες κοινωνικές δαπάνες.

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο