Συνέντευξη στο περιοδικό Glow

zervas glow cover

Κ. Ζέρβα είστε υποψήφιος δήμαρχος για το δήμο Θεσσαλονίκης. Είστε έτοιμος για μια τέτοια προσπάθεια;

Έχω πλήρη εικόνα του μεγέθους της προσπάθειας. Νιώθω και έτοιμος, και ώριμος. Είναι σημαντικό να έχει κανείς γνώση των δεδομένων: των ανθρώπων, των μέσων και των διαδικασιών. Η πορεία μου στην αυτοδιοίκηση τα 8 προηγούμενα χρόνια μου έδωσε αυτήν την εμπειρία. Γνωρίζω πλέον πολύ καλά το πώς λειτουργεί η πόλη, ποια είναι τα προβλήματα της, ενώ γνωρίζω και τη δυναμική της αλλά και τις δικές μου δυνάμεις.

Η Θεσσαλονίκη πολλοί λένε ότι δεν έχει μεγάλα προβλήματα, όπως άλλες μεγαλουπόλεις. Είναι μία όμορφη πόλη με μερικά απλώς ζητήματα. Συμφωνείται με αυτή την προσέγγιση;

Αναμφίβολα είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις. Έχει το μεγάλο παραλιακό μέτωπο, την εγγύτητα με το βουνό των θεών, τον Όλυμπο, ενώ δίπλα στης βρίσκεται μία εξαιρετική παραθεριστική επιλογή, η Χαλκιδική. Είναι γεμάτη από Ιστορία, παραδόσεις, πολιτισμό. Φανερές και κρυφές ιστορίες. Έχει τη δική της κουζίνα, μια φρέσκια νεανική ατμόσφαιρα. Έχει τα προβλήματα μιας πολύβουης μεγαλούπολης, αλλά ταυτόχρονα παραμένει ανθρώπινη σε μεγέθη και στις ανθρώπινες σχέσεις. Αν μέναμε όμως σε αυτά, η εικόνα θα ήταν πλασματική. Όπως έχω πει «αυτή είναι η εικόνα του επισκέπτη του Σαββατοκύριακου» για τη Θεσσαλονίκη. Η πόλη έχει πολλά και σημαντικά προβλήματα που δυστυχώς είναι τα ίδια εδώ και πολλά χρόνια. Πολλές φορές νιώθω ότι κολλήσαμε στο 1990. Η Θεσσαλονίκη κινδυνεύει να μείνει πολύ πίσω εάν δεν αφυπνιστούμε και δεν δουλέψουμε σοβαρά και με σχέδιο.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της πόλης σήμερα; Πως θα τα ιεραρχούσατε;

Τα δύο πιο σημαντικά ζητήματα αυτή τη στιγμή στην πόλη είναι η καθαριότητα και οι μετακινήσεις. Και στα δύο οι πολίτες αυθόρμητα βαθμολογούν τη διοίκηση του Δήμου και όσους ασχολούνται με αυτά κάτω από τη βάση. Από εκεί και πέρα είναι ζήτημα η ολοκλήρωση των μεγάλων υποδομών που έχουν αργήσει 25 χρόνια. Αναφέρομαι στο Μετρό, στο αεροδρόμιο, στο λιμάνι, σε κόμβους του περιφερειακού κα.  Όσο πιο πολύ ασχοληθεί κανείς θα ανακαλύψει πολλά προβλήματα που δεν αντέχουμε πια να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί.

Τι δεν σας αρέσει στην πόλη; Είναι κάτι που σας πληγώνει, που δεν μπορείτε να το ανεχθείτε και αν ναι πως θα το διορθώσετε σε περίπτωση που εκλεγείτε δήμαρχος; Σας ρωτώ πρώτα ως κάτοικο.

Θα μπορούσα να απαριθμήσω πολλά αλλά το πρώτο που σκέφτομαι, είναι το γεγονός ότι η πόλη είναι παντελώς απεριποίητη,. Είναι βρώμικη, εγκαταλελειμμένη, στάσιμη. Δείτε για παράδειγμα την Αριστοτέλους. Από δρόμος του Εμπράρ και καμάρι της πόλης,  χώρος που γιορτάζουμε, που βγάζουμε φωτογραφίες έχει μετατραπεί σε δρόμο απαξίωσης, παρεμπορίου και ναρκωτικών, πάγκων και παρκαρισμένων οχημάτων. Και σκεφτείτε αν έτσι καταντήσαμε τον κεντρικότερο δρόμο μας, την κεντρικότερη πλατεία μας, τι επικρατεί σε γειτονιές της πόλης.

Είναι στοίχημα για εσάς η πόλη να ανακτήσει τη χαμένη της αίγλη; Πιστεύετε ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να αλλάξει;

Πιστεύω βαθιά στις παραδόσεις της αλλά κυρίως στις δυνατότητες των ανθρώπων της. Και αν σήμερα πολλοί είναι απογοητευμένοι από την απραξία ή κουρασμένοι από τα προβλήματα τους χρειάζεται μία σπίθα, ένα κάλεσμα, μία συλλογική κινητοποίηση που θα φέρει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα για να αλλάξει αυτή η κατάσταση.  Αν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η νέα διοίκηση του Δήμου καταφέρει να νοικοκυρέψει την πόλη μετά όλοι θα θελήσουν να γίνουν συμμέτοχοι της αλλαγής. Αν για παράδειγμα οι πλατείες και ο δημόσιος χώρος είναι καθαρός, περιποιημένος, με φωτισμό κι ευταξία τότε δύσκολα κάποιος θα πετάξει το σκουπίδι ή θα βανδαλίσει έναν τοίχο. Αν οι στάσεις του ΟΑΣΘ είναι καθαρές και λειτουργικές, δύσκολα κάποιος θα πάει να τις βάψει, να αφισοκολλήσει. Αν όμως όλα είναι αφημένα στην τύχης τους δεν υπάρχει καμία ελπίδα. Κάθε μέρα θα γίνονται χειρότερα.

Μπορεί λοιπόν να ξαναβρεί την αίγλη της και τον κοσμοπολιτισμό της;

Μπορεί και το οφείλει. Πρέπει να γίνουν πολλά. Να ενισχυθεί η εξωστρέφεια, να φιλοξενήσει η πόλη μεγάλα πολιτιστικά και αθλητικά events που θα αφήνουν το αποτύπωμά τους και θα ενισχύσουν τον brand της βάζοντας τη Θεσσαλονίκη σε όλους τους παγκόσμιους χάρτες. Χάρτες τουριστικούς, αθλητικούς, γευστικούς, οικονομικούς, επενδυτικούς. Η ιστορία της πόλης το μαρτυρά: παραδόσεις, σταυροδρόμι εμπορίου, τεχνών, με μέτωπο ανοιχτό στη θάλασσα και πολλή καινοτομία και πρωτοπορία. Η Θεσσαλονίκη έχει όλες τις προϋποθέσεις. Πρέπει να γίνει μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη με ό,τι αυτό προϋποθέτει αλλά και όλα τα οφέλη, για κατοίκους κι επισκέπτες. Αν το καταφέρει, τότε θα κάνει άλματα και θα κατέχει μια θέση αντάξια του λαμπρού της παρελθόντος.

Ποια η άποψή σας για τους ανθρώπους της;

Προφανώς είμαστε οι καλύτεροι! Λίγο γκρινιάρηδες, λίγο χαλαροί, αλλά περήφανοι και κιμπάρηδες. Δεν δεχόμαι να μπορεί η Μπρατισλάβα, το Ντουμπρόβνικ, και να μην μπορούμε εμείς. Αν γίνει ένα γκάλοπ σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν στο αεροδρόμιο Μακεδονία από την Ευρώπη, οι περισσότεροι θα απαριθμούσαν μια σειρά πολλών «γιατί όχι και στη Θεσσαλονίκη». Νομίζω πως τα χρόνια που πέρασαν κάναμε κακές επιλογές. Επίσης επαναπαυθήκαμε στη στερεοτυπική κριτική μας για τον αθηνοκεντρισμό, στον οποίο αποδίδαμε όλα τα κακά της μοίρας μας. Εάν ολοκληρωθούν οι 2-3 μεγάλες υποδομές, αν αρχίσουμε να σταματήσουμε τις ήττες και κάνουμε νίκες  νομίζω ότι θα περάσουμε στην επόμενη φάση, σε μια διαρκή δημιουργία. Οι θεσσαλονικείς είμαστε γεννημένοι πρωταγωνιστές και όχι κομπάρσοι.

Θα λέγατε πως είστε ένας κλασικός πολιτικός ή έχετε στοιχεία που σας διαφοροποιούν;

Μπήκα στην πολιτική αφού εργάστηκα, αφού μάζεψα ένσημα, χωρίς να θητεύσω σε κομματικές νεολαίες ή να ενταχθώ σε κομματικούς μηχανισμούς. Αποφεύγω τον ξύλινο πολιτικό λόγο, τις ατάκες και τους λαϊκισμούς. Δεν θα με δείτε να υπόσχομαι πολλά και μεγάλα αλλά να μιλώ για ρεαλιστικό σχέδιο και να τεκμηριώνω τις προτάσεις μου. Μπήκα άλλωστε στα δύσκολα και γενικά δε μου αρέσουν τα εύκολα.

Αγαπώ τη Θεσσαλονίκη, εδώ μεγάλωσα, εδώ μένω και η πόλη είναι η ατζέντα μου. Δεν την αντιμετωπίζω ως σκαλοπάτι για κάτι άλλο. Πολλοί το έκαναν, κάποιοι το κάνουν ακόμη.  Προχωρώ με ιδέες και προτάσεις ανοιχτά και καθαρά. Αυτά νομίζω απαντούν στο ερώτημα σας για το πόσο «κλασικός πολιτικός» είμαι.

Περιγράψτε μία ωραία εικόνα από την πόλη έτσι όπως της φαντάζεστε.

Σάββατο πρωί, μία οικογένεια από την Τούμπα ή την οδό Βούλγαρη να μπορεί να πάρει το Μετρό. Να κατέβει στη στάση Βενιζέλου (να δούμε πότε θα παραδοθεί!) και να κατευθυνθεί προς το λιμάνι. Να υπάρχουν διαβάσεις με ράμπες ώστε το καροτσάκι του μωρού να μετακινείται εύκολα παντού και η κίνηση των οχημάτων στο ιστορικό κέντρο να είναι περιορισμένη. Θα χαιρόμουν να τους δω να σταματάνε να ξεκουραστούν σε κάποιο όμορφο χώρο πρασίνου περιποιημένο, να έχουν διαρκές αίσθημα ασφάλειας και χαμογελαστά πρόσωπα. Θα ήθελα να κάνουν τις αγορές τους από μαγαζιά της πόλης, από μία αγορά ζωντανή, χωρίς ξενοίκιαστα καταστήματα. Από εκεί να κατευθυνθούν προς τη Νέα Παραλία που θα τους υποδέχεται καθαρή, με καταπράσινους κήπους. Και αν ήταν καλοκαίρι να μπορούν να επιβιβαστούν στη θαλάσσια συγκοινωνία και να επισκεφτούν την Αγία Τριάδα, τη Μηχανιώνα να κάνουν ένα μπάνιο, να φάνε το ψαράκι τους. Και να επιστρέφουν χαρούμενοι το απογευματάκι.

Θα αγωνιστώ πάντως κάθε εικόνα της πόλης να είναι ωραία, και να δίνει περηφάνια στους κατοίκους της και αξέχαστες αναμνήσεις στους επισκέπτες της. Να θέλεις να τη ζήσεις ξανά και ξανά!

πηγή: https://glow.gr/kwnstantinos-zerbas-synenteyxh-me-ton-ypopshfio-dhmarxo-oessalonikhs

 

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο