Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της πόλης μας, κος Κωνσταντίνος Ζέρβας, είχε την ευγενή καλοσύνη να απαντήσει σε μία σειρά ερωτήσεων, που του ετέθησαν από τον πρόεδρο του συνδέ- σμου Θεσσαλονικέων στην Αθήνα, με σκοπό να κάνει τα μέλη μας – και όχι μόνο – κοινωνούς των φιλόδοξων αλλά και εφικτών πα- ράλληλα στόχων του, για μία πιο ανθρώπινη,μα και πιο ̈μακεδο- νική ̈ πόλη, εκπέμπουσα διακριτικά την ̈μακεδονική ̈ της αύρα.
Ποιο είναι το όραμά σας για την Θεσσαλονίκη;
Μια πόλη που ανακτά τον κομβικό της ρόλο στα πεδία της οικονομίας, της παιδείας, του τουρισμού, του εμπορίου, του αθλητισμού. Μια πόλη πρωταθλήτρια παντού, που σταματά να μετρά ήττες και ξεκινά να μετρά νίκες. Νίκες σε όλα τα επίπεδα – από αυτό της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής κατοίκων και επισκεπτών, μέχρι την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων και τον σχεδιασμό της επόμενη γενιάς έργων. Θέλω μία πόλη που δεν θα χάσει καμία ευκαιρία, καμία επένδυση, καμία εξέλιξη.
Πώς νομίζετε ότι θα το εφαρμόσετε;
Βασίζομαι σε έναν απλό κανόνα. «Δουλειά, δουλειά,δουλειά». Πίσω από όλη την προσπάθεια βρίσκονται άνθρωποι ικανοί, που αγαπάνε την πόλη και έχουν πλήρη εικόνα των δυνατοτήτων της αλλά και των προβλημάτων της. Η εντολή άλλωστε που πήρα από το λαό της Θεσσαλονίκης είναι σαφής και δεν επιδέχεται αλλοιώσεων. Προχωράμε με βάση το πρόγραμμά μας, υλοποιούμε τις βασικές δεσμεύσεις μας και εφαρμόζουμε, όπου χρειάζεται, νέες διοικητικές προσεγγίσεις.
Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;
Πρώτα και κύρια η καθαριότητα και η ευταξία της πόλης, που σήμερα μοιάζει εγκαταλελειμμένη. Όλα τα μικρά αλλά σημαντικά για την ποιότητα ζωής του δημότη, κατοίκου και επισκέπτη αθροίζονται και διαμορφώνουν μία άσχημη πραγματικότητα. Αυτό θα αλλάξει. Θέλω όλα να είναι περιποιημένα, αισθητικά όμορφα και λειτουργικά. Δεν δέχομαι πως άλλες πόλεις σε Ελλάδα και εξωτερικό μπορούν και εμείς – ο δήμος Θεσσαλονίκης – να φαίνεται ανήμπορος.
Αμέσως μετά τοποθετώ τα ζητήματα της σχολικής στέγης και εκεί θα ρίξω το βάρος. Θέλω επί θητείας μου να λυθεί μία και έξω το πρόβλημα. Τέλος οι αστικές συγκοινωνίες ( ΟΑΣΘ και Μετρό) πρέπει να βελτιωθούν. Η Αθήνα έχει έξι ΜΜΜ και η Θεσσαλονίκη σήμερα μισό, τον υπό κατάρρευση ΟΑΣΘ.
Πώς σκέπτεσθε να κινητοποιήσετε τους συμπολίτες μας, ώστε να πάψουν να είναι παθητικοί παρατηρητές των γεγονότων αλλά να γίνουν πρωταγωνιστές ή κύριοι μοχλοί αυτών;
Πιστεύω ακράδαντα πως οι Θεσσαλονικείς είναι άνθρωποι έξυπνοι, πολυπράγμονες και ενδιαφέρονται σίγουρα για την πόλη τους. Θα κινητοποιηθούν, όπως το έχουν ξανακάνει κατά το παρελθόν, όταν δουν πως κάτι αλλάζει. Για τον λόγο αυτόν, θα δρομολογήσω πολλές ουσιαστικές αλλαγές με εμπροσθοβαρή τρό- πο, ώστε να δώσουν το κατάλληλο σήμα πως «εδώ ξεκινάει μία μεγάλη προσπάθεια». Από εκεί και πέρα έχω δεσμευτεί πως θα λογοδοτώ στους Θεσσαλονικείς ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα τους ακούω και θα σημειώνω τα αιτήματά τους.
Αλλά και πέραν αυτών θα συνεχίσουν να με βλέπουν στον δρόμο, να περπατώ την πόλη και το γραφείο μου θα είναι ανοιχτό. Πι- στεύω στην αδιαμεσολάβητη σχέση δήμαρχου – δημοτών.
Μετά από τόσα χρόνια που ασχολείστε με την Τ. Α. και τις μεγαλοστομίες, που κάθε κυβέρνηση χρησιμοποιεί για την σπουδαιότητα ύπαρξης μίας αυτοδύναμης Τ.Α, πιστεύετε ότι έδωσε το κράτος στους δήμους την νομική, οικονομική και εκτελεστική εξουσία, ώστε πράγματι να λειτουργούν αυτεξουσίως; Αν όχι, τί προτίθεστε να πράξετε επ’ αυτού;
Είναι μία μεγάλη συζήτηση αυτή, που λόγω οικονομικής κρίσης έμεινε πίσω, αν και θα μπορούσε να είναι μέρος της υπέρβασής της. Είναι αλήθεια πως στην Ελλάδα είμαστε αρκετά πίσω, καθώς διατηρούμε ένα αρκετά συγκεντρωτικό κράτος, σε αντίθεση με τις εξελίξεις στην Ευρώπη και τον κόσμο. Υπάρχει νομίζω πλέον η ωριμότητα για τη μετάβαση σε ένα νέο διοικητικό μοντέλο, με αυξημένο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα συνδυάζει αρμοδιότητες, πόρους και αυτοτέλεια. Πάντως, σε κάθε συνάντηση που είχα με τον πρωθυπουργό, το ζήτημα αυτό το συμπεριλαμβάνω στην ατζέντα μου. Είναι ένα ώριμο αίτημα και εκτιμώ πως ο συγχρονισμός της χώρας μας με τις υπόλοιπες αναπτυγμένες, θα απελευθερώσει πολλές δυνάμεις, καθώς θα κατανείμει με τρόπο ορθολογικό προβλήματα και μέσα αντιμετώπισής τους.
Ποιον δήμο στο εξωτερικό έχετε ως πρότυπο και θέλετε να τον μιμηθείτε;
Δεν θα ήθελα να υποδείξω ένα παράδειγμα, όμως κρατείστε τούτο. Καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο, όποιος παρακολούθησε τη δική μας προσπάθεια, διεπίστωσε πως οι αναφορές μας σε πετυχημένα παραδείγματα ήταν συνεχείς. Με τους συνεργάτες μου διαμορφώσαμε μία μεγάλη λίστα, με καλές πρακτικές ανά την Ευ-
ρώπη και όπου κρίναμε ότι υπήρχε συνάφεια, τις παρουσιάζαμε ως δυνητικές επιλογές. Και ανάμεσα σε αυτές υπήρχαν παραδείγματα και από ελληνικές πόλεις και αυτό ας μην το υποτιμήσουμε. Από τα ποδήλατα του Αμστερνταμ, στο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας της Βαρκελώνης «doitinBarcelona», μέχρι το ExitFestival του Νόβισαντ και την έξυπνη πόλη των Τρικάλων, υπάρχει μία μεγάλη γκάμα επιλογών και πετυχημένων στην πράξη παραδειγμάτων. Θα αξιοποιήσουμε ό,τι ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη, αυτή είναι η δέσμευσή μας.
Πώς σκέπτεσθε να αξιοποιήσετε τους δεσμούς που ανεπτύχθησαν με τις αδελφές – πόλεις της Θεσσαλονίκης; Τί περιμένετε να ωφεληθείτε ως δήμος ή ως δήμαρχος;
Θα προσπαθήσω να αξιοποιήσω τις σχέσεις μας με τις αδελφοποιημένες πόλεις, πέραν όλων των άλλων και στο ζήτημα της Μακεδονίας. Η Θεσσαλονίκη είναι η πρωτεύουσα της Μακεδονίας και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν, αν μη τι άλλο, οι πόλεις με τις οποίες μας συνδέουν δεσμοί φιλίας. Από εκεί και πέρα, είμαστε θετικοί στο να αντιγράψουμε καλές πρακτικές, πετυχημένα παραδείγματα σε τομείς όπου υπάρχουν αποτελέσματα και παραδείγματα προς μίμηση,προς όφελος των Θεσσαλονικέων. Αυτό δεν αφορά μόνον τις αδελφοποιημένες πόλεις αλλά σίγουρα και αυτές.
Πώς νομίζετε ότι μπορείτε να συνεργαστείτε με τους όμορους δήμους του αστικού ιστού της όλης πόλης;
Διατηρώ πολύ καλές σχέσεις σχεδόν με όλους τους δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος και ελπίζω σε μία διευρυμένη συνεργασία μαζί τους. Τα προβλήματα και οι προκλήσεις αφορούν συνήθως όλο το πολεοδομικό συγκρότημα και οι λύσεις δεν μπορούν να είναι σημειακές. Οι παρεμβάσεις που απαιτούνται και είναι σε θέση να βελτιώσουν δραστικά την ποιότητα ζωής των πολιτών,είναι παρεμβάσεις κλίμακας, που εκτείνονται σε μεγαλύτερα τους ενός δήμου όρια. Από εκεί και πέρα θα επιδιώξω την καλή γειτονία και τη συνεργασία σε σειρά θεμάτων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι προσπάθησα να παρευρεθώ σε όσες περισσότερες ορκωμοσίες δημάρχων μπορούσα, ώστε με το «καλημέρα» να σηματοδοτήσω αυτήν την στρατηγική επιλογή. Στο βάθος βέβαια υπάρχει και η μητροπολιτική διοίκηση, άλλο ένα μεγάλο ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί με τον καιρό.
Πώς εκτιμάτε ότι θα συμβάλετε στην διατήρηση της παλαιάς αλλά και νεώτερης ιστορίας της πόλης μας, ώστε π.χ. να διαφυλαχθούν οι προτομές της πλατείας Μακεδονικού Αγώνα (απέναντι από Ι. Ν. Αχειροποιήτου), που τώρα βρίσκονται πεταμένες σε οικόπεδο του δήμου στα Σφαγεία; Ή την διαμόρφωση του χώρου των παλαιών εγκαταλελειμένων τουρκόσπιτων εμπρός από τα τείχη και απέναντι της Μονής Βλατάδων;
Έχω δώσει ήδη εντολή σε συνεργάτες μου να εντοπίσουν όλες τις προτομές των Μακεδονομάχων, να ετοιμάσουν τα ανάλογα μαρμάρινα βάθρα και να μου υποδείξουν σημεία επανατοποθέτησης, έστω και προσωρινά. Είναι μικρές λεπτομέρειες, που φανερώνουν πώς αντιμετωπίζει κανείς την Ιστορία και εγώ δεν θέλω να είμαι ένας δήμαρχος που θα υποτιμήσει την δική μας. Σε ό,τι αφορά σε κτίρια που έχουν ιστορική ή αρχιτεκτονική αξία, είναι προφανές πως θα αναζητήσω τρόπους χρηματοδότησης ώστε να αναστηλωθούν, να ανακαινιστούν και να ενταχθούν επάξια στον πολιτιστικό αρχιτεκτονικό πλούτο της πόλης.
Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους συμπατριώτες σας στην Αθήνα;Πώς προτίθεστε να έλθετε σε επαφή με τους Θεσσαλονικείς, που είναι μέτοικοι σε άλλες πόλεις; Θεωρείτε ότι είναι ένα δυναμικό της πόλης σε λανθάνουσα κατάσταση, που θα μπορούσε να συνεισφέρει καθ’ οιονδήποτε τρόπο προς όφελος αυτής;
Στέλνω το μήνυμα της επανεκκίνησης και της συστηματικής προσπάθειας να μετατρέψουμε την πόλη, σε πόλη πρότυπο. Η Θεσσαλονίκη δεν ανταγωνίζεται την Αθήνα, καθώς έχει την πολυτέλεια να κοιτάξει και πέρα από τα εθνικά σύνορα, στον ευρύτερο χώρο της Νοτιανατολικής Ευρώπης. Η Αθήνα, ως πρωτεύουσα και εθνικό κέντρο συγκεντρώνει πόρους, δυνατότητες, προοπτικές – εμείς καλούμαστε να παρουσιαστούμε με το δικό μας σχέδιο για το μέλλον. Θα διεκδικήσουμε ό,τι μας αναλογεί με τρόπο όμως πειστικό, αδιαμφισβήτητο, επίμονο και συνεχή. Οι ανά την επικράτεια Θεσσαλονικείς μπορούν να παίξουν τον ρόλο του πρεσβευτή αυτού του αιτήματος. Με την ευκαιρία της ερώτησής σας, θα πρέπει να εξετάσουμε την δυνατότητα αξιοποίησης όλου αυτού του ανθρώπινου δυναμικού, με τρόπο συντεταγμένο και αποδοτικό.
πηγή: Θεσσαλονικέων Φωνή