Της ΜΑΙΡΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
Στον προεκλογικό αγώνα ρίχνει την ύστατη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ τις αρχαιότητες που έχουν αποκαλυφθεί στη Θεσσαλονίκη κατά τις εργασίες κατασκευής του Μετρό. Κι ενώ η πόλη εξακολουθεί να είναι ένα τεράστιο ανοιχτό εργοτάξιο, οι κάτοικοι σε διαρκή ταλαιπωρία για τις μετακινήσεις τους και οι επιχειρηματίες σε απόγνωση, το υπουργείο Πολιτισμού και η Αττικό Μετρό θυμήθηκαν, με έναν χρόνο καθυστέρηση, να παρουσιάσουν έκδοση που φέρει τίτλο «Μετρό_ντας την Ιστορία της Θεσσαλονίκης» και ημερομηνία «Ιούνιος 2018» για τα αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως.
Κι όπως όλα δείχνουν, η ετεροχρονισμένη παρουσίαση χρησιμοποιήθηκε ως «όπλο» από το μέτωπο ΥΠΠΟ και Αττικό Μετρό απέναντι στον υποφώσκοντα «πόλεμο» που αναμένεται να ξεσπάσει εντός ολίγου, όταν καθίσει στον δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης ο νικητής των πρόσφατων εκλογών Κωνσταντίνος Ζέρβας, με φόντο τη ρωμαϊκή λεωφόρο Decumanus Maximus και τη μνημειακή πύλη που έχει βρεθεί στον σταθμό Βενιζέλου, τον κεντρικότερο της γραμμής, ο οποίος δεν προβλέπεται να παραδοθεί το 2020, όπως το υπόλοιπο έργο, αλλά στο τέλος του 2023, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό Γιάννη Μυλόπουλο.
Θιασώτης της λύσης περί απόσπασης των αρχαιοτήτων που έχουν βρεθεί στον σταθμό Βενιζέλου και επανατοποθέτησής τους κατά 85%, ο πολιτικός μηχανικός Κωνσταντίνος Ζέρβας είχε διατελέσει επί έξι χρόνια (2010-2016) μέλος του ΔΣ της Αττικό Μετρό και εξαιτίας των απόψεων του ήρθε σε ρήξη με τον νυν δήμαρχο της πόλης Γιάννη Μπουτάρη. Η εκλογή του στο αξίωμα του δημάρχου ήταν εκείνη που άρχισε να ανησυχεί όσους είχαν πρωτοστατήσει στη λύση που προκρίθηκε έπειτα από κινητοποίηση μερίδας αρχαιολόγων, κατοίκων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: της διατήρησης των αρχαιοτήτων in situ και της διάνοιξης της σήραγγας σε χαμηλότερο επίπεδο.
«Αν γυρίσουμε στην προηγούμενη λύση, θα χρειαστούν τέσσερα επιπλέον χρόνια και ο σταθμός θα παραδοθεί το 2027» έλεγε χθες ο Γιάννης Μυλόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι η επιλεγείσα λύση επιβαρύνει τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου κατά 2,5% – ήτοι, περί τα 25 εκατ. ευρώ -, «κόστος οριακά ασήμαντο σε σχέση με το όφελος που θα προκόψει από τον τουρισμό και την τόνωση της αγοράς». «Η εγκεκριμένη λύση είναι δίκαιη και σωστή και πιστεύω ότι ο νέος δήμαρχος θα την αγκαλιάσει» πρόσθεσε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, επιχειρώντας πιθανόν να προκαταλάβει τις εξελίξεις
Ο ΝΕΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ
«Είναι γεγονός ότι έχω υπερασπιστεί τη συγκεκριμένη λύση που προβλέπει την απόσπαση των αρχαιοτήτων, τη δημιουργία του σταθμού και την επανατοποθέτησή τους κατά 85%, όπως συνέβη και στην περίπτωση του σταθμού της Αγίας Σοφίας. Είναι μια λύση που έχει λάβει ομόφωνη γνωμοδότηση από το Κεντρικό Συμβούλιο, έχει κριθεί ως καθ’ όλα νόμιμη από το Συμβούλιο της Επικράτειας και είναι οικονομική.
Ως μελλοντικός δήμαρχος έχω υποχρέωση να υπολογίσω τη σωστή λειτουργία της πόλης και την εξυπηρέτηση των κατοίκων της. Δεν έχω όμως εμμονές. Με ενδιαφέρει να παραδοθεί το γρηγορότερο δυνατό το σύνολο του έργου, διότι ο σταθμός Βενιζέλου είναι ανάλογος του Συντάγματος στην Αθήνα. Θα ενημερωθώ, θα εξετάσω τα ενδεχόμενα και θα πράξω αναλόγως ώστε να μην προκληθεί ζημιά στην πόλη» σχολίαζε στο «Νσυν» ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Ο μοναδικός – και κεντρικότερος – σταθμός, ωστόσο, μόνο στα χαρτιά προβλέπεται να δοθεί σε χρήση στο τέλος του 2023, καθώς βρίσκεται σε εκκρεμότητα η ανασκαφή ενός στρέμματος που συνδέεται με την είσοδό του.
Ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρεθούν κι εκεί σημαντικές αρχαιότητες, οπότε θα απαιτηθούν νέες λύσεις με το ανάλογο κόστος σε χρήμα και χρόνο.
Η προεκλογική διάθεση υποστήριξης της κυβέρνησης δεν περιορίστηκε στην προβολή της λύσης «και Μετρό και αρχαία», αλλά διευρύνθηκε καθώς ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό υποστήριξε ότι «”ξαναγεννήσαμε” ένα πεθαμένο έργο που θα παραδοθεί σε ενάμιση χρόνο και συμβάλαμε στην ανάπτυξη».
Πρόσθεσε ότι την περίοδο 2016-2018 υπήρξε τριπλασιασμός των κονδυλίων, καθώς προ του 2016 προβλέπονταν 110 εκατ. ευρώ ανά έτος, ενώ μόνο για το 2018 διατέθηκαν 360 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. προορίζονταν για τα έργα στη Θεσσαλονίκη, και πως στην περίοδο της κρίσης δαπανήθηκαν 120 εκατ. ευρώ για ανασκαφές.
Η ΕΚΔΟΣΗ
Το έργο αυτό των αρχαιολόγων είναι που αποκάλυψε σε επτά από τους δεκαοκτώ προβλεπόμενους σταθμούς αρχαιότητες όπως νεκροταφεία με πλούσια κτερισμένους τάφους, μοναστήρια, οινοπαραγωγούς μονάδες, νυμφαία, δρόμους και πολίσματα και συνολικά 300.000 κινητά ευρήματα, όπως αναφέρεται στην έκδοση, η οποία κυκλοφορεί ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Αττικό Μετρό, δεν πωλείται, αλλά τυπώθηκε σε 1.000 αντίτυπα – τα οποία έχουν σχεδόν εξαντληθεί – με κόστος 14.000 ευρώ και φωτογραφίες που φέρουν την υπογραφή του Ορέστη Κουράκη, γιου του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη και γαμπρού της γενικής διευθύντριας Αρχαιοτήτων του ΥΠΠ0 Πολυξένης Αδάμ – Βελένη, η οποία είναι και εκ των επιμελητών της έκδοσης.
Όσο πάντως κι αν ΥΠΠΟ και Αττικό Μετρό από άσπονδοι φίλοι αναδείχθηκαν σε συμμάχους, δεν είναι σε θέση να απαντήσουν τι μέλλει γενέσθαι με τις αρχαιότητες και μεταξύ άλλων με τα 73 μέτρα ρωμαϊκού δρόμου που βρέθηκε στον σταθμό της Αγίας Σοφίας και έχει αποσπασθεί. Ακούγονται ιδέες, όπως η δημιουργία Μουσείου Μετρό, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει βρεθεί ο κατάλληλος χώρος κι έτσι τα ευρήματα – εκτός των ορατών στους σταθμούς – θα παραμένουν «προσβάσιμα» μόνο από τις σελίδες του δίγλωσσου λευκώματος.
Πηγή: εφημερίδα Τα Νέα